Wat is passie? En hoe zorg je voor gebalanceerde passie
Passie is iets waar je automatisch enthousiast van wordt. Het is iets dat je belangrijk vindt en iets waar je graag tijd en energie in steekt[1]. Zo kort door de bocht kan je je wel voorstellen dat het handig is om ergens passie voor te hebben, omdat dat je iets leuks en waardevols geeft om je tijd mee door te brengen.
Maar hoe vind je jouw passie?
Het is dan handig om meer te weten over wat passie nu is en hoe je een gezonde passie vindt.
Soorten passie
Je hebt twee soorten passie, namelijk obsessieve passie en harmonieuze passie.
Bij obsessieve passie is het onderwerp van de passie iets wat ook belangrijk wordt voor je identiteit waardoor je intern druk op jezelf uitoefent om ermee aan de slag te gaan. Dit kan je zelfs een negatief humeur geven en rigide maken in dat je met die activiteit bezig moet zijn. Die passie is dan jouw ene ding in je leven en verder is er eigenlijk niets.
Een passie kan obsessief worden als je door de activiteit meer zelfvertrouwen krijgt, het gevoel krijgt dat je sociaal meer geaccepteerd wordt of omdat het gevoel dat je ervan krijgt zo leuk is dat je het niet meer kunt controleren (je raakt een beetje verslaafd)[2].
Hierdoor kan je ook last krijgen van schuldgevoel als je met de passie bezig bent geweest op een moment dat je eigenlijk wat anders had moeten doen. Daarbij kan je ook heel erg veel denken aan je passie, wat heel onhandig kan zijn als je eigenlijk gewoon een gesprek met iemand voert.
Bij harmonieuze passie internaliseer je de activiteit ook, maar kun je beter kiezen om er wel of niet mee aan de slag te gaan dan bij obsessieve passie waarbij je het gewoon “moet” doen. Dit is handiger om het plezier wat je door de passie krijgt vast te houden. De passie is belangrijk voor je, maar je bent je er bewust van dat er meer is in je leven dan alleen die ene passie.
Als je harmonieuze passie hebt merk je bijvoorbeeld dat je je goed voelt als je bezig bent met je passie en kan je ervan in de flow raken.
Wanneer je met iets anders bezig bent dan de taak van je passie kan je je zelfs goed voelen, omdat je bijvoorbeeld tevreden bent over wat je al bereikt hebt met je passie.
Passie en je werk
Het is handig als je werk in lijn ligt met je passie, maar als je werk een obsessieve passie is dan kan dit leiden tot een burn-out en andere problemen.
Als het namelijk een obsessieve passie is kan je het lastig vinden om je werk te laten voor wat het is als je bijvoorbeeld thuis bij je gezin bent. Dit kan weer leiden tot ruzies en ander ongemak.
Die conflicten en problemen die veroorzaakt worden doordat er geen balans is tussen je werkpassie en andere delen van je leven kunnen dan leiden tot een burn-out.
Als je juist harmonieuze passie hebt voor je werk, kun je makkelijker kiezen om je werk te laten voor wat het is en heb je daardoor veel minder last van dat soort conflicten[3].
Gezonde passie hebben voor je werk levert je ook zaken op zoals, betekenisgeving, welzijn, geluk, doorzettingsvermogen, succes, enthousiasme en financiële winst[4].
Naast harmonieuze en obsessieve passie maken veel onderzoekers ook onderscheid tussen passiesoorten die passen bij wat voor dingen je leuk vindt. Misschien ken je wel mensen die vaak nieuwe projecten beginnen, maar die nooit afronden. Die hebben dan een passie voor het opstarten van iets.
Je kunt bijvoorbeeld passie hebben voor je rol als ondernemer. Je kunt het dan bijvoorbeeld leuk vinden om iets op te starten, iets te ontwikkelen en/of om iets te ontdekken (bron 4, pag. 4).
Waar ligt je passie
Zoals je ziet is het fijn om een passie te hebben, maar moet je erop letten dat de passie je niet helemaal grijpt en dat het een obsessie wordt.
Je passie kan leuk zijn voor je werk, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook een gezonde passie hebben naast je werk, waardoor je bijvoorbeeld met meer tevredenheid werkt omdat je weet dat je jouw passie ook in je leven hebt.
Je passie is dus iets dat je leuk en belangrijk vindt om iets mee te doen.
Er zijn meerdere manieren om je passie te vinden. Je kunt bijvoorbeeld buiten je werk om activiteiten uitproberen, totdat je iets vindt dat je super leuk vindt om te doen en waar je graag tijd aan besteedt.
Daarnaast kan je op je werk of daarbuiten ook kijken naar de rol die je hebt en welke activiteiten daarbij passen en die eens uit proberen.
Zodra je merkt dat je je goed voelt door een bepaalde activiteit of dat je zelfs de tijd uit het oog raakt kan je stellen dat dat iets is waar jij gepassioneerd door raakt.
Hulp krijgen met je passie
Er zijn twee manieren waarop je hulp kunt krijgen met je passie. De eerste manier is hulp krijgen om je passie te vinden. Hulp krijgen om uit je comfortzone te gaan, je zelfvertrouwen te versterken en het avontuur naar je passie op te zoeken.
De tweede manier is hulp krijgen om je passie in te perken als je merkt dat je toch last hebt van een obsessieve passie en dat je er eigenlijk helemaal niet zo gelukkig van wordt als toen je jouw passie net had ontdekt.
Hypnotherapie kan je heel goed helpen om uit je comfortzone te gaan en om je zelfvertrouwen zo op te krikken dat jij je passie durft te vinden. Daarbij kan een gevorderde hypnotherapeut ook signalen van je onderbewuste vastleggen zodat jij een duidelijk seintje krijgt als jouw onderbewuste het idee heeft dat je jouw passie hebt gevonden[5].
Dit is een gevorderde techniek, maar het kan heel handig zijn. Een kleine onbewuste beweging kan bijvoorbeeld een signaal zijn van je onderbewuste dat je moet opletten of dat je iets hebt gevonden waardoor je “aan” gaat staan. Iets waarvan jij langdurig gelukkig kunt worden.
Om dit gevoel te herkennen kan je ook eerst nog een regressie krijgen waarmee je in gedachten teruggaat naar een moment in je leven toen je passie had voor iets. Misschien vond je met lego spelen als kind bijvoorbeeld super leuk, of was je altijd bezig met voetballen en raakte je daarvan in de flow. Dit gevoel voor passie kan dan gekoppeld worden aan zo’n onbewust signaal.
Dit soort signalen kunnen ook tijdens de hypnotherapie zelf een rol spelen en worden meestal gebruikt om heling in het onderbewuste aan te geven[6].
Obsessieve passie transformeren
Hypnotherapie kan ook heel goed helpen om een obsessieve passie te transformeren naar een harmonieuze passie. Bij een obsessieve passie is de passie een belangrijk onderdeel geworden van je identiteit en daardoor kan je die maar lastig loslaten op momenten dat eigenlijk andere delen van je identiteit meer naar de voorgrond mogen komen.
Met hypnotherapie kan je jouw identiteit opnieuw vormgeven in je onderbewuste en dat zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld naast het deel van wie je bent door je werk, ook het deel van wie je bent door je familie, vrienden en hobby’s meer naar voren laat komen. Met hypnose kan je zelfs verder kijken dan je eigen leven voor het vinden van jouw identiteit[7].
Door in je onbewuste een balans te creëren tussen je obsessieve passie en andere delen in je leven en hoe die van belang zijn voor je identiteit, is het eenvoudiger om voor jezelf grenzen aan te geven. Dan kan je juist met plezier aan de slag met je passie en kun je beter genieten van momenten dat je er niet mee bezig bent.
Een obsessieve passie waar jongeren last van kunnen hebben is een passie voor gamen die langzaam is omgeslagen in een verslaving. Dit is ook iets waar hypnotherapie een oplossing voor biedt. De therapie kan helpen om geleidelijk minder obsessief bezig te zijn met je passie, zodat je meer tijd hebt voor andere zaken in je leven die ook van belang zijn.
In het onderzoek naar hypnose bij jongeren die te veel gameden kwam naar voren dat hypnose zo’n sterke invloed had op de verslaving dat ze zich ook weer konden focussen op schooltaken. In dit onderzoek kregen de studenten slechts 1 hypnotherapie sessie. Daarnaast kregen ze een communicatietool om hun gedrag meer in kaart te brengen[8].
Wil je meer weten over hoe hypnose je kan helpen je passie te vinden, of juist om je passie weer gezond te maken? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.
Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Ideaal als jij bijvoorbeeld een rol op je wilt nemen als coach of gewoon jezelf wilt ontwikkelen.
De opleidingen worden online gegeven met voldoende assistentie voor 1 op 1 aandacht.
Bronnen:
[1] https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=bfsnDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA175&dq=passion&ots=cnThjn9gJN&sig=gG-rU8En0-dkQrojwv0QUq3tdqk&redir_esc=y#v=onepage&q=passion&f=false (pag. 175)
[2] https://elaborer.org/pdf/2010_4.pdf (pag. 291)
[4] https://www.researchgate.net/profile/Jeffrey-Pollack/publication/339006205_Passion_at_Work_A_Meta-Analysis_of_Individual_Work_Outcomes/links/5eaff89e45851592d6b86afc/Passion-at-Work-A-Meta-Analysis-of-Individual-Work-Outcomes.pdf
[6] https://www.proquest.com/openview/65ca82b2189369d7ab35a4c17e99512b/1?pq-origsite=gscholar&cbl=30864
[7] https://web.p.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=08100713&AN=32169410&h=yEeH6ziz14UIEhv%2byHQNeupOBmM8wrH4aTwUPeGV7yYxuj%2f%2bZZqRY1p3j3F%2fXJygpMJATx00J%2fKG6osi3ib%2b0g%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d08100713%26AN%3d32169410