Betekenis geven aan je leven: 9 beste manieren
Betekenis geven aan je leven: 9 beste manieren
03 april 2019 
6 min. leestijd

Betekenis geven aan je leven: 9 beste manieren

Op een dag kun je wakker worden en denken ‘waar doe ik het eigenlijk allemaal voor? Wat heeft het leven voor zin? Wat is mijn rol in het grote geheel’. Je bent dan op zoek naar betekenis in je leven. Betekenis geven aan je leven, hoe doe je dat eigenlijk? In dit blog ga ik in op mogelijke manieren om jouw leven betekenis te geven.

Wat is betekenis geven aan je leven?

Betekenis geven aan je leven is eigenlijk een vrij vaag idee. Want wanneer is iets nu betekenisvol? Dit is iets waar veel mensen mee worstelen. In het boek Life, Death and Meaning: Key Philosophical Readings on the Big Questions wordt aangegeven dat je voor een betekenisvol leven in ieder geval 1 project moet hebben gehad dat waardevol was[1].

Maar het is wel zeker dat wanneer jij denkt dat je leven betekenis heeft dit zorgt voor een beter gevoel van welzijn, een betere omgang met stress en een lagere kans op depressie[2].

Je kunt denken dat blij zijn en het hebben van een betekenisvol leven hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Er is wel overlap, zoals je kunt zien in de voorgaande alinea. Een betekenisvol leven draagt ook bij aan de vorming van je identiteit en het uiten van wie je bent. Daarbij is blij zijn vaak iets wat in het moment gebeurt. Terwijl je leven betekenis geven vaak een langetermijnproject is waarbij je het verleden, heden en je toekomst combineert[3].

Betekenis geven aan je leven is dus heel belangrijk om gelukkiger en gezonder te worden. Daarom deze 9 manieren om jouw leven meer betekenis te geven.

Manier 1: Vind jouw hogere doel

In mijn geval vond ik mijn hogere doel per toeval. Na een ingrijpende gebeurtenis in mijn leven wist ik: ik moet stoppen met drugs. Hiervoor ben ik naar een hypnose-expert gegaan en ik was ervan af. Dit vond ik zo bijzonder en cool dat ik wist dat ik dit zelf onder de knie moest krijgen. Toen ik mensen kon helpen met hypnose begon ik als de fobiedokter. Ik hielp mensen van hun angsten af en intussen is mijn hogere doel om zoveel mogelijk mensen hypnose te leren zodat zij weer mensen kunnen helpen.

Jouw hogere doel is iets wat per toeval op je pad kan komen, of iets waar je naar zoekt. Maar als jij iets doet of kunt of wilt kunnen waar je helemaal blij van wordt en waarvan je denkt dat de wereld er een betere plaats door wordt, dan heb jij je hogere doel gevonden.

Manier 2: Help andere mensen

In een land in Afrika, ik weet niet meer welke, begroeten ze elkaar met de zin “ik zie jou”, hiermee geven ze de ander betekenis en erkennen ze het bestaan van de ander. Als je merkt dat je impact hebt op het leven van andere mensen is dat vaak een manier om het gevoel te hebben dat je ertoe doet. Dat je met jouw leven wat betekent voor andere mensen.

Je kunt heel klein beginnen, met het vegen van de stoep van de buren als het sneeuwt (zeker als die buren al wat ouder zijn) en het aanbieden van hulp aan vrienden en familie. Een dagje oppassen op kinderen die anders naar de dagopvang moeten zorgt vaak voor veel rust en meer financiële vrijheid voor de ouders.

Vind je het lastig om je hulp aan te bieden of denk je dat je niets kunt? Dan kan een hypnose-expert je helpen met het overwinnen van dit gevoel zodat de kans een stuk groter wordt dat jij je hulp aan andere mensen durft aan te bieden.

Manier 3: Houd een dagboek bij

Misschien is je leven lang niet zo betekenisloos als je denkt, maar sta je er gewoon niet bij stil hoe en waar je betekenis geeft aan je leven. Door een dagboek bij te houden kun je nagaan wat je allemaal doet in je leven waardoor het juist wel betekenis krijgt. Misschien heb je een vriend of vriendin advies gegeven, misschien doe je onbewust veel meer dan je denkt.

Het dagboek helpt je dan om je hiervan bewust te worden en tevredener te zijn over hoeveel betekenis je leven heeft.

Manier 4: Check op wat voor manier je werk invloed heeft op de maatschappij

Wat voor werk je ook doet, het heeft effect in het grotere geheel. De meeste bedrijven en organisaties hebben een soort gat in de markt, een behoefte van mensen waarop wordt ingespeeld en jij bent in dat werk een spil in het grotere geheel. Zelfs als je gewoon hamburgers bakt bij een fastfoodketen. Je bezorgt mensen dan toch het plezier om hun honger naar een lekkere burger te stillen en zich daardoor goed te voelen. Het brengt gezelligheid.

Ga eens na wat het bedrijf of de organisatie waarvoor je werkt voor zin heeft. Welke behoefte lost het bedrijf op en wat is jouw rol hierin. Dit is ook al geweldig om te zien dat jouw leven betekenis heeft.

Manier 5: Doe aan vrijwilligerswerk

Vind je het lastig om in je omgeving mensen hulp aan te bieden? Je kunt ook aan vrijwilligerswerk doen. Er zijn veel organisaties waar je terecht kunt om hulp te bieden aan mensen. Kinderen, ouderen, mensen met een handicap er zijn veel organisaties die mensen helpen die extra hulp kunnen gebruiken, maar dit niet kunnen betalen.

Vrijwilligerswerk is een leuke manier om jouw steentje bij te dragen in het grotere geheel en om je leven betekenis te geven.

Vind je het lastig om vreemde mensen te helpen of durf je de stap niet te zetten, terwijl je dit eigenlijk heel graag wil? Dan kan een hypnose-expert je helpen met het verwijderen van de blokkade.

Manier 6: Red in ieder geval jezelf

Je kunt denken dat je een impact moet hebben gehad op andere mensen om tegen jezelf te kunnen zeggen dat je leven betekenisvol is, maar dat is niet waar. Iedereen heeft een eigen leven met daarbij behorende unieke problemen. De een heeft meer problemen dan de ander en daardoor kan het lastig zijn om andere mensen te helpen.

Het is dus ook goed om te zeggen: Het is voldoende als ik in ieder geval mezelf red.

Het is voldoende om ervoor te zorgen dat je gezond eet, beweegt en controle krijgt over je emoties, voor jezelf durft op te komen en aan jouw mentale en fysieke gezondheid te werken. Als je al allerlei problemen hebt is het goed om jezelf te redden, dat is voor de maatschappij ook waardevol. Want als niemand goed voor zichzelf zorgt zouden we allemaal alleen maar ziek zijn.

Vind je het lastig om voor jezelf te kiezen? Dan kan een hypnose-expert je helpen om je zelfwaardering en zelfvertrouwen te verbeteren zodat je van jezelf eerst aan jezelf mag werken.

Manier 8: Geniet van de natuur

Als je de hele dag in je huis naar een pc of televisiescherm zit te staren kan je daar ongelukkig van worden. Je connectie met de omgeving buiten je huis kan kleiner worden waardoor alles nuttelozer lijkt en het bijzondere van het leven aan je voorbij kan gaan.

Ga daarom af en toe de deur uit en geniet van de natuur. Geniet van hoe bijzonder bomen, planten, bloemen, insecten en andere dieren zijn. Hoe cool is het wel niet dat je op deze wereld zoveel bijzondere dingen kunt vinden en dat die gewoon natuurlijk zijn.

Ook tuinieren om een plekje te hebben waar jij kunt genieten van de mooie dingen in het leven hoort erbij. Waardevolle dingen doen betekent, zoals gezegd bij de vorige manier, ook waardevolle dingen doen voor jezelf.

Geniet dus van het leven, waar je dat genot maar kunt vinden.

Vind je het eng om de deur uit te gaan en om te genieten van de zaken om je heen? Dan kan hypnose je helpen om over deze angst heen te komen zodat ook jij je geluk kunt vinden.

Manier 9: Leer hypnose om andere mensen te helpen (LOL)

Deze manier kon natuurlijk niet missen op dit lijstje. Hypnose heeft mijn hele leven verandert. In eerste instantie heeft hypnose ervoor gezorgd dat het mijn leven betekenis heeft gegeven en dat ik er kan zijn voor mezelf, mijn gezin en mensen om me heen. Het heeft een sneeuwbaleffect veroorzaakt dat voor mijn gevoel alleen maar mooier kan worden.

Wanneer jij hypnose leert krijg je de tools om blokkades die ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je leven geen betekenis heeft weggaan. Daarbij kun je andere mensen helpen die met problemen kampen wat je gevoel van betekenisvol zijn kan verbeteren.

Wil je weten hoe hypnose precies werkt? Kom dan eens naar een hypnose playshop waar je de basis van hypnose onder de knie krijgt of schrijf je gelijk in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

[1] Death and Meaning: Key Philosophical Readings on the Big Questions, pag. 113

[2] https://psycnet.apa.org/record/2000-05667-003

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17439760.2013.830764

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen