Zelfrespect: Waardoor verlies je het en hoe krijg je het terug?
Zelfrespect is iets waar niet iedereen elke dag bij stilstaat. Dit komt omdat zelfrespect te maken heeft met je eigen morele gevoel en als er niets in je leven aan de hand is, is er ook niets aan de hand met je zelfrespect.
Wanneer je genoeg zelfrespect hebt en dit vast kunt houden zorgt zelfrespect ervoor dat je een fijn, betekenisvol en florerend leven kunt leiden. Terwijl als je niet kunt vasthouden aan je zelfrespect of als dit heel fragiel is leef je vaak een begrensd en frustrerend leven waarin je niet de mogelijkheden hebt om jezelf te ontwikkelen en voor een gelukkig leven te gaan[1].
Betekenis zelfrespect
Maar wat is zelfrespect nu precies? Als je zelfrespect hebt betekent dit dat je eigen mening en je gevoelens waarde hebben. Je hebt ook eerbied voor jezelf.
Zelfrespect betekent dus dat je jouw mening waardevol vindt en dit betekent ook dat je niet snel de mening van iemand anders overneemt, tenzij goed beargumenteerd. Je laat je niet een andere mening opdringen omdat iemand een grote pestkop is.
Zelfrespect betekent dat jouw gevoelens waarde hebben. Als iemand je kwetst betekent dat dus dat die persoon zijn/haar excuses moet aanbieden en moet stoppen met het kwetsende gedrag. Anders verdwijnt die persoon uit je leven.
Zelfrespect betekent ook dat je eerbied hebt voor jezelf. Je laat mensen niet zomaar aan je zitten. Je zorgt goed voor je lichaam en wil dat anderen ook respect voor jouw lichamelijke integriteit hebben.
Zelfrespect verliezen
Zelfrespect wordt het meeste verloren in relaties. Dit wordt het deurmateffect genoemd. Je hebt bijvoorbeeld ruzie met je partner. Je vergeeft de persoon waarmee je ruzie hebt en spreekt met elkaar af om het in de toekomst anders aan te pakken en dit gebeurt vervolgens niet. Het oude patroon gaat gewoon door.
Dit patroon van vergeving en het niet aanpassen van het gedrag na een ruzie zorgt ervoor dat je steeds minder zelfrespect kunt krijgen[2]. Vergeving is goed, maar als dit het gedrag van de persoon waarmee je ruzie hebt niet verandert, kan vergeving juist slecht zijn voor je zelfrespect.
Daarnaast kun je ook spijt krijgen van hoe je ooit in het verleden bent geweest. Misschien heb je in je jeugd kinderen gepest en heb je nu weinig respect voor de persoon die je toen was, maar blijf je er ook nu nog altijd aan terug denken met walging voor jezelf[3].
Een gebrek aan zelfrespect is ook een symptoom van borderline. Mensen met borderline gebruiken vaak de mening van anderen voor hun eigen mening over zelfrespect. Als ze respect van anderen krijgen zien ze dit als zelfrespect[4].
Zelfrespect krijgen
Hoe krijg je nu meer zelfrespect als dit door relaties of gebeurtenissen in je leven verminderd is? Er zijn meerdere manieren om je zelfrespect te verbeteren, namelijk:
Voor jezelf opkomen
Dit is een hele spannende stap als je zelfrespect weg is gegaan, want je gaat het deurmatpatroon doorbreken. Tot hier en niet verder.
Wanneer iemand je voor de zoveelste keer kwetst of je grens overgaat geef je aan dat dit echt de laatste waarschuwing is en dat je bij de volgende keer stappen gaat zetten om ervoor te zorgen dat het niet meer gebeurt.
Dit kan in je relatie betekenen dat je de relatie moet verbreken of je partner tijdelijk het huis uit moet schoppen om een duidelijk signaal af te geven. (Of in geval van mishandeling dat je de politie echt belt of echt aangifte gaat doen)
In je werk kan dit betekenen dat je wél een klacht indient bij je manager of dat je van baan verandert.
Als je het lastig vindt om voor jezelf op te komen kan een hypnose-expert je helpen met een geleide visualisatie over hoe het eruitziet als jij voor jezelf opkomt. Doordat je dit dan visualiseert
Jezelf vergeven
Het is ok als je je realiseert dat je zaken in het verleden en misschien zelfs nu verkeerd hebt aangepakt. Je kunt namelijk altijd je gedrag veranderen en wat dat betreft “overnieuw” beginnen.
Hiervoor is het belangrijk dat je jezelf vergeeft. Jezelf vergeven lijkt misschien heel raar, maar het is de manier om over je eigen ongewenste gedrag heen te komen[5].
Het is wel belangrijk dat je het gedrag waarvan je jezelf vergeeft verandert zodat de vergeving betekenis heeft. Anders word je de deurmat van jezelf.
Goed voor je lichaam zorgen
Je lichaam is het instrument waarmee jij je door de wereld beweegt en interactie hebt met andere mensen. Als jij je lichaam niet respecteert, waarom zouden andere mensen dat dan wel doen?
Door goed voor je lichaam te zorgen. Het te verwennen met maskertjes en spa-dagjes, beweging en gezonde voeding ga je er beter uitzien. Omdat je al die moeite in je lichaam hebt gestoken heb je hierdoor ook meer respect voor je lichaam en verwacht je dit automatisch ook meer van je omgeving.
Dat lichaam van jou is alleen voor die speciale persoon aan wie jij het gunt en verder voor niemand.
Als je moeite hebt met goed voor je lichaam zorgen en het aangeven van je grenzen kan een hypnose-expert je helpen. De hulp kan bestaan uit het verbeteren van gezond eten en bewegen en hoe je ermee omgaat als iemand aan je lichaam zit terwijl je dat niet wilt.
Doelen bepalen (en stappen zetten om ze te halen)[6]
Het bepalen van doelen en stappen zetten om die doelen te behalen kan ook veel doen voor het krijgen van meer zelfrespect. Doordat je persoonlijke doelen behaalt, zoals bepaalde vaardigheden heb je iets om trots op te zijn en dit geeft je ook respect voor jezelf.
Want dát heb je toch maar even mooi gedaan. Die nieuwe vaardigheid leren.
Problemen oplossen
Heb je andere problemen, zoals een dispuut op het werk of ruzie met iemand. Probeer dit soort problemen op te lossen. Door antwoord te krijgen in plaats van het probleem te laten voortduren zorg je voor meer zelfrespect, omdat het probleem je niet meer naar beneden trekt.
Regressie
Een hele duidelijke hypnosetechniek die je kunt gebruiken is regressie. Met regressie doorbreek je het deurmatpatroon wat heeft geleid tot te weinig zelfrespect. Dit doe je door het gevoel van een gebrek aan zelfrespect, momenten waarop je over je heen hebt laten lopen terwijl dit niet helemaal de bedoeling was te achterhalen tot aan het eerste moment waarop dit is gebeurd.
Dit visualiseer je allemaal terwijl je onder hypnose bent. Bij dat eerste moment ga je met je huidige kennis er nog eens naar kijken. Je leeft je in jezelf in en hoe je had kunnen doen en ook in hoe de ander had kunnen doen.
Door dit te doen kun je dit moment en de daarop volgende momenten beter verwerken waardoor je het patroon doorbreekt in je onbewuste. Dit zorgt ervoor dat je het gedrag waaruit zelfrespect blijkt ook sneller laat zien.
Overtuigingen met zelfrespect herhalen
Een andere stap die je kunt zetten voor het krijgen van meer zelfrespect is niet helpende overtuigingen verzwakken en hiervoor in de plaats helpende overtuigingen hardop herhalen.
Eerst schrijf je 3 overtuigingen op die je zelfrespect verminderen. Bijvoorbeeld:
“Het belang van andere mensen is belangrijker dan mijn belang.”
“Ik ben niet sterk genoeg.”
“Ik ben niet slim.”
Deze overtuigingen ga je belachelijk maken. Dit doe je bijvoorbeeld door ze op een rare manier op te zeggen. Zo gek mogelijk, zodat het niets meer voorstelt.
Vervolgens ga je helpende overtuigingen voor meer zelfrespect hardop herhalen terwijl je in hypnose bent. Doordat je in hypnose bent voel je dit ook dieper tot je doordringen en wordt het sneller een deel van je onderbewuste.
Dit kunnen bijvoorbeeld overtuigingen zijn zoals:
“Ik ben belangrijk.”
“Ik heb een stem.”
“Mijn lichaam is van mij.”
Afhankelijk van jouw overtuigingen die ervoor zorgen dat je een verlaagd zelfrespect hebt kan een hypnose-expert je andere suggesties geven om hardop te herhalen.
Je krijgt ook vaak een mp3 mee met suggesties en visualisaties die je helpen bij het krijgen van meer zelfrespect. Die kun je thuis beluisteren tijdens zelfhypnose. Hiervoor zoek je een comfortabele plaats op en ontspan je. Op de mp3 staat ook vaak een inductie die je in hypnose brengt.
Een gebrek aan zelfrespect zorgt er vaak voor dat je dingen doet of je dingen laat aandoen die je helemaal niet wilt. Dit is helemaal niet leuk en het recept voor een ongelukkig leven. Daarom is het belangrijk om te werken aan het krijgen van meer zelfrespect, omdat je hiermee de sleutel bereikt om te doen wat jij wilt en om jezelf te ontwikkelen.
Hypnose en andere praktische tips kunnen je helpen voor het krijgen van meer zelfrespect. Wil je weten hoe hypnose voelt en werkt? Kom dan eens naar een hypnose playshop. Bij onze opleidingen leer je ook hoe je mensen kunt helpen met hypnose. Bekijk ze en schrijf je in, vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.
Pin deze handige infographic als geheugensteuntje:
Bronnen:
[1] https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/233719?journalCode=et
[2] https://psycnet.apa.org/record/2010-07849-004
[3] https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/339140?journalCode=et
[4] Cognitive-Behavioral Treatment of Borderline Personality Disorder (1993), Marsha M. Linehan pag: 160
[5] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/009164711404200303
[6] Cognitive-Behavioral Treatment of Borderline Personality Disorder (1993), Marsha M. Linehan pag: 179/180