Doel van het leven: tips om het doel te vinden
Doel van het leven: tips om het doel te vinden
15 juni 2017 
6 min. leestijd

Doel van het leven: tips om het doel te vinden

Soms is het leven maar raar en snap je niet echt waarom dingen gebeuren. In die gevallen kun je gaan twijfelen of het leven überhaupt een doel heeft of zelfs zin. Sommige mensen bepalen voor zichzelf waar hun leven naartoe moet gaan en andere mensen denken juist dat een hogere macht, zoals een god, karma of de kosmos, voor hen bepaalt wat het doel van het leven is.

Om erachter te komen welk doel er voor jouw leven is ga ik in dit blog in op doelloos leven, wat het doel van het leven is volgens filosofen en hoe jij het doel in je leven kunt vinden.

Doelloos leven

Doelloos leven is voor sommige mensen al een doel op zich. Dit is bijvoorbeeld het geval bij sommige stromingen van het Hindoeïsme. Door niets te willen is het eenvoudiger om in het hier en nu te leven en daardoor zijn mensen vaak gelukkiger.

Als je kijkt naar het doel van doelloos leven, is het doel van het leven eigenlijk het vinden van geluk door niet actief iets te willen en daardoor word je dus ook niet ongelukkig als het niet lukt.

Wat is het doel van het leven

Het doel van het leven kan dus zijn het vinden van geluk en kalmte. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan en er zijn natuurlijk meer mensen en geloven die iets te zeggen hebben over het doel van het leven.

Het doel van leven volgens geloof

Het doel van het leven hangt voor veel gelovige mensen samen met het doel dat een hogere macht, zoals god, aan hen gegeven heeft. God heeft een bepaald plan voor ze en het vervullen van dat plan is het doel van het leven voor veel gelovige mensen.

Sommige mensen gebruiken de bijbel hiervoor en de zin “ga en vermenigvuldig u” zorgt er dan voor dat ze tientallen kinderen krijgen. Maar andere mensen zien de “opdracht van god” toch anders. Bijvoorbeeld om naasten te helpen.

Dan heb je ook nog de kijk op een connectie met je ziel. In dat geval is het doel van het leven vaak om geestelijk en lichamelijk een sterke connectie te hebben en om iets voor de wereld te doen wat de wereld een betere plaats maakt zodat je ziel er daarna weer van kan genieten of zodat je ziel een fijn leven heeft na je huidige leven.

Het volgen van bepaalde leefregels is ook van belang, zodat mensen die goed doen een fijn leven hebben en mensen die juist niet goed doen dat niet hebben. Hieruit komen ook de uitspraken “god straft meteen” of juist het geloof in karma.

Het doel van het leven volgens wetenschap

Wetenschap kijkt altijd naar het doel van het leven door de bril van evolutie en sinds kort hebben ze daar een andere betekenis aan gegeven. Waar je eerder nog de sterkste wilde zijn en jezelf wilde voortplanten voor je genen (wat nog steeds het geval is), is nu de evolutie als mensheid aan het veranderen.

Dit is ook te zien aan de nieuwe samenwerkingen die wereldwijd worden gesmeed. Als je namelijk als mensheid jezelf als 1 geheel ziet is oorlog niet meer nodig en kun je gezamenlijk problemen zoals vervuiling aanpakken. Hierdoor kun je ook sneller andere doelen bereiken, zoals het koloniseren van het zonnestelsel en misschien zelfs contact maken met buitenaardsen (als die er überhaupt zijn) en anders wel het vinden van een planeet die lijkt op de aarde.

Het doel van het leven is volgens de wetenschap dus om te stoppen met egoïstisch zijn en samen te werken met elkaar (1).

Het doel van het leven volgens artificial intelligence

Google en andere internetbedrijven zijn aan het experimenteren met artificial intelligence (AI) en die hebben ook hun “gedachten” over wat nu eigenlijk het doel van het leven is.

Volgens de AI van Google is het doel van het leven “het dienen van een groter geheel”. Google heeft echter ook gevraagd wat het doel van leven is en dat is volgens de AI “om voor altijd te leven” (2).

Als je kijkt naar het doel van het leven volgens AI is dat het dienen van een groter geheel. Dit lijkt eigenlijk al vrij veel in overeenstemming te zijn met het doel van het leven volgens wetenschappers.

Het doel van het leven volgens filosofen

Volgens veel filosofen is het doel van het leven om het meeste uit het leven te halen. Aristoteles vond het bijvoorbeeld een doel van het leven om je karakter blijvend te ontwikkelen om daarmee goed te kunnen doen. Hij had het dan over deugdelijkheid door een goed karakter te ontwikkelen. Hiermee behaalde je een soort gevoel van geluk of welzijn.

Moderne filosofen sluiten zich hier redelijk op aan door aan te geven dat het ontwikkelen van een moreel karakter het leven betekenis kan geven. Dit kan daardoor een doel van het leven zijn.

Ook geven moderne filosofen aan dat het doel van het leven voor iedereen kan verschillen, mensen kunnen zelfs een doelloos leven leiden. Dit is pas een probleem als mensen een doelloos leven leiden buiten hun keuze om. Ze willen dus wel een doel van het leven hebben, maar omstandigheden beletten hen om een leven met een duidelijk doel te hebben.

Moderne filosofen koppelen het doel van het leven ook los van het doel om gelukkig te zijn. Waar Aristoteles dat nog wel duidelijk als gevolg en als soort doel van het leven had. Ook hier is echter nog steeds discussie over. Een gelukkig leven is voor andere moderne filosofen wel het doel van het leven. Al moet je hiervoor je hele leven gamen in een virtuele wereld (zoals world of warcraft) in plaats van leven. Terwijl andere moderne filosofen juist denken dat iets significants bereiken in het leven het doel van het leven is.

Iets oudere filosofen, zoals Sartre en Taylor geven juist aan dat het doel van het leven iets is dat je zelf bepaalt. Sartre vindt dat het doel van het leven iets is wat je zelf bepaalt en Taylor geeft aan dat het vervullen van je diepste verlangens het doel van het leven is.

Dan is er ook nog een stroming die aangeeft dat het leven geen doel op zich heeft. Ook mensen die in een god geloven kunnen hier een vorm aangeven. Sommige mensen denken namelijk dat een goddelijke macht ze alleen maar heeft gemaakt om er te zijn, als een soort kunstobject (3).

Bepaal daarom misschien eerst voor jezelf of je het belangrijk vindt of je leven een doel heeft.

Doel in je leven vinden

Als je naar al deze kijken op het doel van het leven kijkt zie je dat er niet 1 eenduidig doel in het leven bestaat. Er zijn wel een aantal overeenkomsten te vinden in al deze manieren om naar het doel van het leven te kijken, namelijk:

  • Het vinden van geluk.
  • Het meehelpen aan het verbeteren van de wereld.
  • Het ontwikkelen van jezelf.

Als jij op het moment het idee hebt dat je leven geen doel heeft kun je hier misschien een doel uit halen, of kijken naar de andere doelen die eerder in deze tekst zijn aangegeven. Zoals sommige mensen ook aangeven is er misschien niet eens een doel voor je leven dat van tevoren vast staat.

Denk daarom vooral na over wat jij zelf wilt bereiken in het leven. Als je dit lastig vindt om te beantwoorden, stel jezelf dan de vraag.

Wat wil het leven van mij?

Door de vraag van wat jij wilt om te draaien kun je op hele verrassende antwoorden komen en jezelf een doel geven om voor te leven. Vooral als je dit prettig vindt om te hebben kun je deze techniek toepassen.

Ik zie het leven niet meer zitten

Heb je toch het idee dat jouw leven niet is wat het moet zijn en dat je met deze tekst over of het leven nu wel of geen doel heeft niet verder komt? Heb je hierdoor last van gedachten over zelfdoding?

Dan kun je contact opnemen met 113. Dit is een hulplijn voor mensen die deze gedachten hebben.

Of ga naar bestetherapeut.nl om een therapeut te vinden om je te helpen om van dit soort gedachten af te komen.

Het ontwikkelen van jezelf, vinden van geluk en verbeteren van de wereld

Heb je nu juist wel het gevoel dat je leven een doel heeft en dat je jezelf wilt ontwikkelen voor het vinden van geluk en het verbeteren van de wereld? Dan kun je vandaag al de eerste stappen zetten. Je kunt bijvoorbeeld voor jezelf nagaan waar je gelukkig van wordt? Welke karaktereigenschappen je wilt ontwikkelen en op welke manier jij kunt bijdragen aan een betere wereld.

Door deze vragen te beantwoorden weet je ook wat je kunt doen om jouw doel in het leven te vervullen.

Om je karakter te ontwikkelen voor meer zelfverzekerdheid, doorzettingsvermogen en sociale vaardigheden kun je gebruikmaken van hypnose, mindfulness en meditatie.

Wil je hier meer over weten? Kom dan eens naar een seminar of workshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

doel van het leven

Bronnen:

1. https://www.theguardian.com/science/blog/2010/mar/05/meaning-life-evolution-universe

2. https://www.sciencealert.com/google-s-ai-bot-thinks-the-purpose-of-life-is-to-live-forever

3. https://plato.stanford.edu/entries/life-meaning/




Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen