Alles zelf doen: wat te doen om hulp mogelijk te maken
Alles zelf doen: wat te doen om hulp mogelijk te maken
27 november 2022 
6 min. leestijd

Alles zelf doen: wat te doen om hulp mogelijk te maken

Alles zelf doen kan iets zijn dat je graag wilt doen of het is iets waarvan je het idee hebt dat je het moet doen. Want als jij het niet doet, wie doet het dan? Veel mensen die alles zelf doen zijn bijvoorbeeld beter in zorgen voor een ander, dan zorgen voor zichzelf.

Want een dag duurt maar 24 uur en als jij dan alles zelf gaat doen en niet om hulp vraagt, kan dat behoorlijk wat van je vergen. Het maakt niet uit of dit iets is wat je wilt of dat dit iets is waarbij je het gevoel hebt dat je het moet doen. 

Alles zelf willen doen

Alles zelf willen doen heeft te maken met je behoefte aan controle[1]. In zekere mate heeft iedereen wel behoefte aan controle. Je wilt bijvoorbeeld zelf kiezen hoe je leeft en niet geleefd worden door je werk of door je gezin.

In hoeverre je alles zelf wil doen is individueel ook heel verschillend. Het is handig voor je werk als je genoeg zelf kunt doen. Voor je eigen mentale gezondheid en het verminderen van een kans op een burn-out is een balans in jouw behoefte aan alles zelf willen doen en in hoeverre dat kan op je werk belangrijk[2].

Dus mag je niets zelf doen en wil je graag meer doen? Geef dit dan aan bij iemand op je werk. Moet je juist alles zelf doen, maar wil je minder doen? Geef dit dan ook aan bij iemand op je werk.

Alles zelf doen en zorgen

Ook als mantelzorger kun je het gevoel krijgen dat je alles zelf moet doen. Je moet bijvoorbeeld zelf uitzoeken hoe iets gaat met een verzekering of naar welke arts je geliefde familielid of vriend moet en dit kan ontzettend zwaar zijn[3].

Ook als je wel een soort stappenplan krijgt over wat je moet doen als je familielid weer thuis is na een ziekenhuisopname kan al het werk nog steeds zwaar voor je voelen.

Daarnaast kun je als werkende vrouw met een gezin het gevoel hebben dat jij alles moet doen. Je moet werken en voor je gezin zorgen. In veel huishoudens met tweeverdieners leveren vrouwen vooral hun vrijetijd en zelfs werkuren in, omdat mannen vaak toch (onbewust) wat traditioneel zijn ingesteld en lang blijven werken en bezig blijven met hun vrijetijdsbezigheden[4] zoals voetballen of iets dergelijks.

Alles zelf doen in je bedrijf

Veel ondernemers proberen alles zelf te doen. Als je net begint is dat best logisch, want dan heb je nog niet de middelen om bepaalde taken uit te besteden. Daarbij helpt het je vaak ook niet om alles zelf te doen als ondernemer[5].

Als je namelijk alles zelf doet kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van een te hoge werkdruk. Daarnaast lever je dan ook tijd in van andere delen van je leven zoals tijd die je kunt doorbrengen met je gezin.

Maar tegelijkertijd is het ook logisch als je last hebt van angst om de controle over je bedrijf enigszins los te laten en te vertrouwen in de mensen aan wie je iets delegeert of uitbesteedt[6].

Alles zelf doen doorbreken

Alles zelf doen kan dus komen door allerlei redenen. Omstandigheden zorgen ervoor dat je het gevoel hebt dat je alles zelf moet doen of je wilt gewoon controle hebben over de situatie en vertrouwt andere mensen niet met de taken die jij nu zelf uitvoert.

In beide gevallen ligt het gevaar van een burn-out op de loer. Dus is het tijd om het patroon van alles zelf doen te doorbreken. 

Om hulp vragen in je privéleven

Zeker als je het idee hebt dat je alles zelf moet doen is het belangrijk om dit te dubbelchecken door om hulp te vragen. In je gezin kan een gesprek met je partner en (oudere) kinderen je helpen om bijvoorbeeld de taken in het huis opnieuw te verdelen, zodat jij niet alles hoeft te doen.

Je kinderen kunnen de was zelf in de wasmand doen en leren om hun kamer op te ruimen. Dan hoef jij dat daarna alleen nog even te dubbelchecken en misschien de puntjes op de i zetten. Daarbij leren kinderen ook hoe ze moeten opruimen, wat weer goed van pas komt in de rest van hun leven. 

Misschien is zelfs de vuilnis aan de straat zetten iets wat je kinderen kunnen doen, dan hoeven jij en je partner dit alleen nog maar aan je kinderen aan te geven. 

Daarnaast kun je met je partner de agenda’s erbij pakken en vergelijken hoe het nu zit met alle taken, vrije tijd en tijd die je kwijt bent aan huishoudelijke zaken. Houd dat eens een week bij en vraag je partner eventueel om dit ook te doen, zodat je daarna kunt vergelijken hoe goed de verdeling in huis is en om nieuwe afspraken te maken, zodat het iets eerlijker is. 

Laat je partner (en lees zelf) eventueel het boekje de vijf talen van liefde lezen en vertel hem/haar dat jouw liefdestaal het verlenen van diensten is 😉. Dan ervaart je partner het doen van klusjes of bepaalde huishoudelijke taken misschien niet meer als klusje, maar meer als liefdevol cadeautje naar jou toe. Een goede manier van priming. 

Als mantelzorger kan het soms ook lastig zijn om tijd voor jezelf te hebben, terwijl je als mantelzorgen ook vaak wel wat hulp kunt gebruiken. Vraag bijvoorbeeld andere familieleden of vrienden van de persoon die jij verzorgt om te helpen of vraag je eigen vrienden of ze misschien eens iets voor jou kunnen doen, niet per se voor de persoon die je verzorgt, maar alle hulp is welkom. 

Je kunt ook met een hypnotherapeut onderzoeken waarom je het idee hebt dat je alles zelf moet doen en dat hulp vragen een absolute no-go is. 

Met regressie kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het eerste moment waarop je het gevoel had dat je in je privéleven niet om hulp mag vragen en alles zelf moet doen. Dit zijn vaak momenten uit je jeugd, omdat je dan bepaalt wat de ‘regels’ van het leven zijn en hoe alles werkt.

Meestal denken we daar verder niet zo bewust over na, maar met regressie kun je even heel bewust terugkijken en met je huidige kennis die herinnering bijwerken. Hierdoor voelt alles direct anders en krijg je geen buikpijn meer van het idee dat je mensen om hulp vraagt voor je privéleven.

Vervolgens kun je ook een posthypnotische suggestie krijgen. Die gaat over het gedrag na de hypnosesessie, over dat je nu juist wel eenvoudig om hulp vraagt wanneer je merkt dat je dit nodig hebt. 

Om hulp vragen in je bedrijf

Of je nu ergens werkt of dat je de eigenaar bent van je bedrijf, om hulp vragen is een van de beste manieren om problemen in je bedrijf op te lossen. Voor mensen in loondienst zijn toegankelijkheid en vertrouwen in de persoon aan wie ze om hulp moeten vragen belangrijke factoren voor het daadwerkelijk vragen van hulp als ze dit nodig hebben[7]

Als je het lastig vindt om hulp te vragen in het professionele deel van je leven, kun je dit visualiseren om het wat makkelijker te maken. Helpt dat niet en blijf je angstig? Dan kun je met hypnose de overtuigingen die je hebt over professioneel om hulp vragen onderzoeken en veranderen.

Soms is het herhalen van een onhandige overtuiging in een gek stemmetje, om de overtuiging belachelijk te maken, al voldoende om de angst om om hulp te vragen weg te nemen. 

Als dat is gelukt kun je andere positievere suggesties herhalen die een ‘nieuwe’ helpende overtuiging in je installeren zoals:

“Om hulp vragen laat juist zien dat je sterk bent.”

“Het is beter voor iedereen als een probleem zo snel mogelijk wordt opgelost.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je angsten en overtuigingen over hulp vragen kun je van een hypnotherapeut andere suggesties krijgen om het in de toekomst makkelijker te maken om om hulp te vragen. 

Als ondernemer kan het ook belangrijk zijn om taken te delegeren, zodat dat jouw probleem met de tijdsdruk oplost. Wat vaak het probleem is bij ondernemers is dat bepaalde taken die je uitvoert in je onderbewuste zijn gekoppeld aan jouw identiteit van ondernemer, waardoor je het lastig vindt om die taken uit te besteden[8]

Met hypnose kun je kijken naar hoe jij je identiteit als ondernemer vormgeeft en deze bijwerken, zodat je het juist wel eenvoudiger vindt om bepaalde taken over te dragen aan iemand anders in je bedrijf, waardoor je meer kunt genieten van de rest van je leven. 

Wil je meer weten over hoe hypnose dit kan doen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose of kom naar een seminar.

Wil je direct aan de slag om jezelf en andere mensen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen