Gedoe in je leven: hoe ga je om met het gevoel dat alles gedoe is?
Gedoe in je leven: hoe ga je om met het gevoel dat alles gedoe is?
03 februari 2023 
in Stress
6 min. leestijd

Gedoe in je leven: hoe ga je om met het gevoel dat alles gedoe is?

Gedoe in je leven is iets waar veel mensen af en toe last van hebben. Opeens moet er van alles geregeld of zelfs uitgesproken worden, maar wat als je leven toch wel voelt alsof het alleen maar gedoe is. Of alsof jij gedoe bent? Dat is helemaal niet handig. In dit blog gaan we in op mogelijke oorzaken van te veel gedoe en wat jij kunt doen om niet het gevoel te hebben dat je leven gedoe is, of dat jij gedoe bent. 

Het dagelijks leven bestaat vaak uit gedoe en lichtpuntjes. Zo kun je ’s ochtends genieten van de zonsopkomst, terwijl jij je de dag begint met een kopje thee. Dat is dan een lichtputje, maar daarna kan het gedoe komen van het ontbijt maken voor jezelf of je gezin en alles wat je moet doen om de kinderen op tijd de deur uit te krijgen en om zelf op tijd op je werk te komen. Dat is dan gedoe.

Als alles een beetje normaal gaat wisselen gedoe en lichtpuntjes zich gedurende de dag met elkaar af. Zo ben je bijvoorbeeld blij als je niet in de file komt te staan op weg naar je werk toe. 

Het is belangrijk dat hier een goede balans in zit, want als je vooral gedoe in je leven ervaart kan dit allerlei gevolgen hebben, zoals:

  1. Het ontstaan van angsten
  2. Depressie
  3. Stress
  4. Jezelf tegenhouden om iets te doen (want dat is weer gedoe)
  5. Het idee dat je geen steun krijgt van vrienden/familie
  6. Het idee dat je sociale vaardigheden niet goed genoeg zijn
  7. Een lager gevoel van zelfwaarde.

Heb je juist veel lichtpuntjes, dan voel je je al een stuk beter, heb je geen last van de angsten en durf je jezelf kansen te gunnen. Daarbij zorgen de lichtpuntjes er ook vaak voor dat het gedoe wat gedaan moet worden of waarmee jij je moet bezighouden beter opgelost wordt.

Alleen bij pubermeisjes is het zo dat als ze veel lichtpuntjes in hun dag hebben, dit vreemd genoeg voor meer angst kan zorgen[1]

Onderzoek bij volwassenen laat ook zien dat als mensen te veel gedoe in hun dagelijks leven hebben, dit niet goed is voor hun gezondheid. Dit staat los van lichtpuntjes en ook los van grotere levensgebeurtenissen die stress kunnen opleveren, zoals het verlies van een dierbare[2].

Aangezien lichtpuntjes en gedoe je leven wel of niet leuker maken kan het handig zijn om na te gaan waarop jij je op focust in het leven. Zie je vooral de slechte dingen, het gedoe van de dag, of zie je ook nog de leuke dingen van het leven?

Een hypnotherapeut kan je helpen om jouw focus in je leven te verleggen. Dit kan bijvoorbeeld met een posthypnotische suggestie, zoals:

“Vanaf nu ga je genieten van de kleine dingen in het leven. Dat eerste slokje water nadat je wakker bent geworden. Die eerste zonnestralen na een periode van regen. Die plassen water waar kinderen in springen na (of zelfs tijdens) een regenbui. De weg die ineens vrij van file is. Alle kleine dingen die leuk zijn, dat is waar jij vanaf nu blij van wordt.”

Gedoe komt er toch

Er zijn meerdere manieren waarop je kunt reageren op gedoe en voor hoe je met gedoe kunt omgaan. Je kunt denken dat gedoe er toch komt en dat het beter is om je reactie onder controle te hebben. Op zich klopt dat, maar wat als je merkt dat een bepaald gedoe elke keer weer de kop op steekt in je leven?

Dan is het beter om de bron van het gedoe op te lossen dan je reactie op het gedoe te veranderen. Pas als je zeker weet dat je de bron niet kunt veranderen, dan pas hoef je de reactie veranderen[3]

Het is daarom handig om na te gaan aan welk dagelijks gedoe je iets kunt doen. Het is hierbij ook belangrijk om te dubbelchecken of hetgeen waarbij je denkt dat je er niets aan kunt doen ook echt iets is waar je niets aan kunt doen. Dit kan al een hoop geestelijk werk om je reactie te veranderen schelen.

Zo kun je met vrienden/familie brainstormen over manieren om met een bepaald gedoe om te kunnen gaan. Zijn je vrienden en familie juist de reden van het gedoe? Dan kun je hier wellicht met een hypnotherapeut over brainstormen om je te helpen om op een andere manier naar je problemen te kijken, waardoor het geen problemen meer zijn. 

Want ja, ergens komt er wel weer nieuw gedoe ooit in je leven, maar het zou toch super handig zijn als je het gedoe wat er nu is drastisch kunt verminderen. 

Soms is gedoe in je leven ook een bepaald patroon dat elke keer terugkomt. Bijvoorbeeld als het gedoe in je leven telkens om hetzelfde gaat. In dat geval kun je met hypnose dit ritueel in je gedachten helemaal omgooien. Je kunt het ritueel als een soort filmpje opknippen en vervolgens achterstevoren of door elkaar afspelen. Het idee is dat je onderbewuste dit ritueel of dit patroon dan niet meer logisch vindt, waardoor je in een vergelijkbare situatie niet meer op de automatische piloot het automatische patroon gaat vertonen. Het liefst heeft de hypnotherapeut je zelfs een nieuw patroon aangeleerd, waardoor je niet meer het gevoel krijgt er toch gedoe komt. 

Gedoe om niets

Dan kun je ook nog gedoe hebben om iets wat voor jou niets is, maar iemand anders kan iets belangrijk vinden en jou daarin betrekken. Of iets willen bespreken, waarover jij het laatste woord toch echt wel gesproken hebt.

In dat geval kan het zijn dat jij hun problemen bagatelliseert[4] of ze overdrijven inderdaad toch echt. Het kan in ieder geval van jouw kant een signaal van onbegrip naar hen zijn [5]. Als je het idee hebt dat mensen die niet belangrijk voor je zijn gedoe maken om niets, dan is er niet zoveel aan de hand.

Maar gaat het om je kind, een vriend(in) of een familielid? Dan kan je idee dat het gedoe om niets is de relatie verstoren, omdat dit voor de ander wel duidelijk gedoe om iets is. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat grootouders soms denken dat hun kinderen veel gedoe om niets maken met betrekking tot hun kleinkinderen, alleen dat doet de relatie met hun eigen kinderen dan vaak geen goed.

Je kunt dan met een hypnotherapeut kijken naar je overtuigingen over relaties en wat je voor elkaar doet om een relatie goed te houden om te zien of er iets gedaan moet worden met dit gedoe of dat het alleen maar meer gedoe om niets wordt.

Een familieopstelling kan je veel duidelijkheid geven over van wie jij wel en niet gedoe om niets kunt hebben en bij wie jij je er eigenlijk meer van zou willen aantrekken. Soms kan in gedachten iemand een beetje verder van je wegzetten al veel helpen om gedoe om niets te verminderen.

Dit is een techniek die je kunt leren bij het Hypnose Instituut Nederland. Ideaal voor je persoonlijke ontwikkeling of juist als je mensen wilt helpen om minder gedoe in hun leven te hebben (bijvoorbeeld als coach).

Gedoe om geld

Gedoe om geld kan over van alles gaan, bijvoorbeeld over sparen voor je pensioen, de rekeningen kunnen betalen, wie hoeveel uitgeeft van het totale budget, de vakantie, een koophuis of een huurhuis. 

Geld kan heel veel gedoe opleveren, dit komt ook doordat mensen heel verschillend over geld kunnen denken. De ene persoon spaart alles het liefste op, terwijl de andere persoon nu wil genieten en geld wil laten rollen. Als je hier verschillend over denkt dan bijvoorbeeld je partner, dan kan dit veel gedoe om geld opleveren.

In de loop van je leven kun je zelf zelfs anders gaan denken over hoe je omgaat met geld[6], dat kan dan dus ook weer van invloed zijn op het gedoe om geld. 

Je geld- of moneymindset kan veel invloed hebben op het gedoe dat je hebt om geld. Je kunt bijvoorbeeld onbewuste belemmeringen hebben om geld te verdienen of om geld te sparen. 

Afhankelijk van je gedoe met geld kunnen affirmaties of het herhalen van hypnotische suggesties je ook helpen om een handigere mindset met geld te hebben. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Geld is goed.”

“Ik hou van geld en geld houdt van mij.”

“Geld is energie.”

“Geld is een middel, niet de oplossing.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw problemen kan een hypnotherapeut andere suggesties meegeven om het gedoe over geld te verminderen.

Wil jij meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Wil je de hypnosetechnieken leren om anderen te helpen als hypnotherapeut of als coach? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. Je kunt de opleiding online volgen of je aanmelden voor klassikale lessen. Wat jij het prettigst vindt.

Heb je juist hulp nodig, omdat je altijd gedoe hebt in je leven? Ga dan naar bestetherapeut.nl

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen