Trots: Is het echt een zonde?
Trots: Is het echt een zonde?
06 augustus 2022 
5 min. leestijd

Trots: Is het echt een zonde?

Trots staat bekend als een emotie die niet goed is, maar is dat wel waar? Immers hebben we al onze emoties niet voor niets en de meeste emoties zijn er om je te helpen. Als je je bijvoorbeeld niet goed voelt kan dit een manier zijn om toch de motivatie te krijgen om iets te doen waardoor je je juist wel weer goed voelt. Zou trots niet ook zo’n functie kunnen hebben? 

Wat is trots?

Trots is een emotie waarbij je jezelf hebt geëvalueerd en daarbij een positieve conclusie hebt getrokken[1]. Je vindt bijvoorbeeld dat jij je werk goed gedaan hebt, of dat je er goed uitziet, of dat je een leuk gezin hebt. Je geeft jezelf lekker een dikke 10. 

Is dat nu eigenlijk een zonde? Ik denk zelf van niet. Volgens mij vinden vooral mensen die iemand anders onterecht trots vinden trots een zonde. Maar volgens mij hebben die mensen dan eigenlijk gewoon last van jaloezie. 

Maar je kunt trots ook onderverdelen in 2 soorten, namelijk authentieke trots en overmoedige trots. Bij authentieke trots ben je trots op wat je hebt bereikt en bij overmoedige trots ben je eigenlijk gewoon arrogant en verwaand[2]. Je vindt jezelf dan bijvoorbeeld beter dan andere mensen. En jezelf beter vinden dan andere mensen is toch echt heel wat anders dan jezelf gewoon goed vinden. 

Trots herkennen

Je zou zeggen dat elke positieve emotie ongeveer dezelfde uitdrukking heeft bij mensen, maar dat is niet waar. Bij trots heb je namelijk een klein lachje. Staat je hoofd ietsje achterover en je kan je handen op je heupen hebben staan of boven je hoofd houden. Ook maak je jezelf fysiek groter[3].

Trots zijn op jezelf

Trots zijn op jezelf heeft zelfs bepaalde voordelen. Het is logischerwijs ten minste goed voor je zelfvertrouwen.

In sociale interacties helpt het ook als je trots op jezelf bent. Dit kan wel hele aparte gevolgen hebben. In een onderzoek waarbij mensen gestimuleerd werden om zich trots te voelen voordat ze gingen samenwerken namen de “trotse” deelnemers vaak de leiding over het team dat iets moest oplossen. Je zou dit eng kunnen vinden, maar andere mensen vonden die “trotse” leiders vaak het meest aardig of “likeable”[4]. Trots die past bij wat je gepresteerd hebt kan je dus al verder helpen in sociale situaties en kan ervoor zorgen dat je een leiderschapsrol op je neemt. 

Daarnaast kan trots je ook motiveren om een lastige taak uit te voeren. Het helpt je dus met je doorzettingsvermogen[5]. Je wilt bijvoorbeeld voldoen aan je eigen idee van wat je voor elkaar kunt krijgen. 

Waar ben je trots op?

Je kunt trots zijn op van alles van jezelf, zoals je uiterlijk en je prestaties en alles daartussenin en daaromheen. Als je jong bent, zoals in de pubertijd, heb je vaak nog niet heel veel bereikt waarop je trots kunt zijn. Toch is het handiger om je daarop te focussen in plaats van op je uiterlijk.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat als jongeren trots zijn op zichzelf in het algemeen ze vaak gelukkiger waren dan als ze het vooral belangrijk vonden om trots te zijn op hun uiterlijk. Als het uiterlijk een belangrijke bron was van trots hadden ze vaak een lager zelfvertrouwen en het gevoel dat ze minder goed presteerden op school en dat hun sociale vaardigheden ook niet goed genoeg waren[6]

Trots versterken

Trots versterken is ook handig voor het verbeteren van je zelfvertrouwen en om je dus in het algemeen beter te voelen. Dit is iets waar hypnotherapeuten volwassenen en kinderen mee helpen. 

Als je bijvoorbeeld kinderen met hypnotherapie helpt kan dit kinderen ook een gevoel van trots geven[7]. Dit kan komen doordat je met hypnotherapie eigenlijk vooral het kind helpt om zelf zijn/haar problemen op te lossen. Een hypnotherapeut geeft vooral suggesties, maar uiteindelijk is de persoon die de behandeling krijgt de persoon die het meeste denkwerk doet en die zelf de transformatie doormaakt waardoor het probleem wordt opgelost. 

Om mensen te helpen om goede gevoelens te verankeren wordt ook vaak gezocht naar een moment waarop iemand trots kon zijn op zichzelf in zijn of haar leven. Als je bijvoorbeeld hulp zoekt omdat je onzeker bent op je werk of iets dergelijks, kan het ophalen van een eerder gevoel in je leven toen alles wel goed liep en toen je wel zeker was van jezelf je helpen om dit gevoel weer te krijgen. Een gevoel van trots dat je dus eerder had, kan gebruikt worden om ook in een later moment in je leven je weer trots te voelen[8]

Die gevoelens van trots en succes kunnen je dan weer motiveren om bepaalde taken uit te voeren. Het helpt je om een soort basis te hebben waarop je weer verder kunt bouwen (bron 8).

Trots mogen voelen

Soms kan je het ook lastig vinden om trots te voelen. Als je bijvoorbeeld in het leger hebt gezeten en ervaring hebt met oorlog voeren is dat een ervaring waar je trots op mag zijn. Je hebt het immers overleefd, maar omdat oorlog gewelddadig is kan je het lastig vinden om daar trots op te zijn. Veel mensen leren immers van kleins af aan dat geweld slecht is. 

Of je bent afhankelijk van mensen en in plaats van dat je trots bent op jouw kunnen om sociale relaties te hebben met mensen die je daadwerkelijk willen helpen, schaam je je dat je de hulp nodig hebt. Ook in dat geval kan je juist kijken naar jouw hulpbronnen als een bron van trots in plaats van een bron van schaamte (bron 8).

Soms kunnen onbewuste overtuigingen ervoor zorgen dat je niet trots kunt zijn op iets wat je hebt bereikt, terwijl je dat wel mag zijn.

Als je bijvoorbeeld afhankelijk bent kan regressie je helpen om juist liefde te ervaren in plaats van het gevoel dat je op de een of andere manier faalt. Toen je moeder of iemand anders vroeger voor je zorgde voelde je waarschijnlijk liefde en accepteerde je die zorg. Met regressie kan je dat gevoel weer ophalen en dat kan je helpen om in de toekomst die gevoelens weer op te roepen als iemand voor je zorgt. 

Ook kan je met regressie achterhalen waarom je onbewust denkt dat jij je niet trots mag voelen. Dat als je blij wordt van wat je hebt, of hebt gedaan, er iets in je is dat je tegenhoudt om echt trots te zijn.

Met regressie kan je dan teruggaan naar het eerste moment dat je jezelf blokkeerde om trots te voelen. Op die manier kan je achterhalen waarom dit gevoel is ontstaan, maar nog belangrijker, je kan dit moment opnieuw interpreteren en zelfs in gedachten veranderen waardoor jij wel trots mag zijn. 

Vervolgens kan je ook suggesties krijgen die je ego en trots versterken, zoals:

“Ik mag er zijn.”

“Ik heb veel bereikt in mijn leven.”

“Ik mag trots zijn op wie ik ben en waar ik sta.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je overtuigingen en problemen met trots kan je andere suggesties krijgen. 

Trots is dus zeker geen zonde om te voelen als je het voelt over iets dat je hebt bereikt. Het is handiger om trots te zijn over jezelf in het algemeen dan over je uiterlijk voor je gevoel van welzijn. 

Je motivatie kan je verbeteren door je trots. Je wilt immers ook blijven voldoen aan wat je eerder hebt bereikt en als je daar trots op bent kan dit ervoor zorgen dat je toch lastige taken op je neemt, om datgene weer te bereiken. 

Trots is met hypnotherapie te versterken en op te roepen. Het kan gebruikt worden in de oplossing van andere problemen en als trots niet voelen een probleem is kan hypnose ook gebruikt worden om belemmerende overtuigingen te achterhalen en weg te nemen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose. Daar leer jij meer over de basis van hypnose.

Wil je direct technieken leren om mensen te helpen met hun problemen? Schrijf je dan eens in voor een van onze opleidingen of bezoek een seminar.

De opleiding wordt online gegeven om de flow van je traject door te laten gaan, ondanks wat er in de wereld kan gebeuren. Daarbij is er voldoende assistentie voor 1 op 1 aandacht, zodat jij het beste uit de opleiding kunt halen.  

 Bronnen:  

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen