Als het leven te zwaar is…
Als het leven te zwaar is…
16 april 2018 
in Stress
6 min. leestijd

Als het leven te zwaar is…

Kun je je soms heel alleen voelen. Ook al heb je een liefdevolle familie die er voor je wil zijn, je kunt een onoverbrugbare afstand voelen en dat maakt je eenzaam. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om het leven minder zwaar te maken en er op een speelsere manier mee om te gaan.

In dit blog ga ik in op technieken die je kunt gebruiken om het leven minder zwaar te maken.

Kenmerken van wanneer je een zwaar leven hebt. Uiteraard is het hebben van een zwaar leven subjectief. Het hebben van een zwaar leven is voor iedereen verschillend omdat jouw overtuigingen over hoe makkelijk het leven zou moeten gaan bepalen of je nu wél of géén zwaar leven hebt.

Er zijn wel een aantal factoren waardoor je kunt nagaan dat het leven te zwaar is geworden, je hebt dan het gevoel dat je in jouw leven heel veel last hebt van downs, van diepe dalen en het is heel lastig om hieruit te komen.

Misschien voel jij je ook een slecht mens. Je kunt meer doen voor je familie en voor je vrienden, dat is het gevoel dat je hierbij hebt.

Je voelt je een slachtoffer van omstandigheden en hebt het idee dat je hier niets aan kunt of kon doen.

Herken jij je in dit beeld? Dan moet je vooral even verder lezen, want dan zijn er meerdere stappen die je zelfstandig kunt zetten.

Wanneer je de bovenstaande situatie herkenbaar vindt is de kans groot dat je heel streng bent voor jezelf en allerlei negatieve gedachten hebt. Dit kan bijvoorbeeld de gedachte zijn dat als je ’s ochtends wakker wordt dat je dag al slecht begint omdat het koud is, of omdat net jouw favoriete ontbijt niet in de koelkast staat.

Begin de dag met meditatie

Een goede manier om je dag dan te beginnen is met meditatie. Door ’s ochtends te mediteren heb je minder last van stress en hiermee leer je gelijk dat gedachten maar gedachten zijn en geen feiten.

Als je begint met mediteren is dit nog best lastig. Je zit of ligt in je bed en focust je op je ademhaling voor 5 tot 10 minuten. Je probeert niet te denken, maar je zult al snel merken dat je wel denkt en zelfs best veel.

Wanneer je een gedachte krijgt probeer dan afstand tot die gedachte te creëren door het onderwerp van de gedachte te benoemen en de emotie die je erbij hebt. Focus je daarna weer op je ademhaling. Je kunt het onderwerp en de emotie ook opschrijven om te achterhalen over welke onderdelen van je leven je eigenlijk het minst tevreden of juist het meest tevreden bent.

Naarmate je meer mediteert leer je ook meer om gedachten te negeren en zelfs om niet te denken.

Mindfulness

Een andere manier om anders met gedachten om te gaan is met mindfulness. De meditatie waarover je net hebt gelezen is een bepaalde mindfulness oefening. Je kunt ook mindful zijn buiten het mediteren om, maar gewoon in alledaagse situaties.

Waar het om gaat bij mindfulness is dat je je bewust bent van je gedachten.

Je bent bijvoorbeeld met iets bezig en je merkt dat je heel negatief begint te denken. Je doet het opvouwen van de was niet goed, je bent niet goed genoeg of wat dan ook.

Als je dit merkt haal je een paar keer diep adem en focus je op waarmee je bezig bent. Je focust je op de input die je zintuigen je geven. Het geluid in je omgeving, hoe iets in je hand voelt, wat je ziet, maar in ieder geval niet wat je denkt.

Dit is ook een manier om dat kritische stemmetje in je hoofd beter te negeren en te kunnen stillen.

Alleen al hierdoor kan het leven een stuk eenvoudiger worden.

Hypnose

Helaas werken mindfulness en meditatie niet altijd. Dit komt omdat overtuigingen die jij hebt over hoe het leven moet zijn veel invloed hebben op wat je denkt en hoe jij je voelt.

Het stillen en negeren van zo’n kritisch zelfstemmetje werkt vaak wel een beetje op de korte termijn, maar op de lange termijn kan dit juist ook weer niet werken. Omdat de onderliggende reden voor het gevoel dat je een zwaar leven hebt niet wordt weggehaald.

Een hypnotiseur kan je helpen met het veranderen van overtuigingen waardoor je het leven op een wat speelsere manier kunt bekijken. Iets dat helpt om minder last te hebben van stress en/of depressieve gevoelens.

Oorzaak overtuigingen achterhalen

In eerste instantie worden overtuigingen achterhaald. Je gaat bijvoorbeeld het gesprek aan met je hypnotiseur over waarom jij denkt dat het leven zo zwaar is. Vervolgens wordt die waarom-vraag een aantal keer herhaald om bij de kern van je overtuiging te komen. In sommige gevallen kom je er dan al achter dat je overtuiging op niets is gebaseerd en heb je al een goede basis voor het ontvangen van nieuwe overtuigingen via hypnotische suggesties.

In andere gevallen kan een overtuiging rotsvast zitten. In dat geval kan een hypnotiseur met regressie achterhalen wanneer de overtuiging die je nu het gevoel geeft totaal in de put te zitten is ontstaan.

Met regressie ga je terug naar een herinnering die onderbewust een grote impact op je leven heeft gehad. Veel overtuigingen ontstaan wanneer jij de basisschoolleeftijd hebt. De resultaten van regressie kunnen hierdoor heel verrassend zijn. Vooral omdat je als kind nog niet de kennis hebt die je nu hebt, maar dat die overtuiging alsnog door al die nieuwe kennis niet is veranderd.

Via de regressie kun je met meer emotionele afstand naar de gebeurtenis kijken, waardoor je de storende overtuiging kunt veranderen.

Overtuigingen veranderen met hypnose

Met regressie is het vooral de volwassen kijk op een gebeurtenis uit je kindertijd die een overtuiging al kan veranderen waardoor je leven een stuk lichter wordt.

Mocht regressie niet nodig zijn, dan kun je direct beginnen met het opbouwen van nieuwe overtuigingen door hypnotische suggesties tegenover de negatieve overtuigingen over hoe zwaar het leven wel niet is te zetten.

Bijvoorbeeld, je overtuiging is: Ik kan niets goed doen.

Dan zet je daar bijvoorbeeld tegenover:

Er is geen goede of foute manier om iets te doen.

Ik kan van alles goed doen, zoals…

Of

Overtuiging: Het leven moet mij altijd hebben.

Suggestie:

Het leven moet iedereen hebben, maar niemand zet het op social media.

Het leven is 90% hoe je reageert op situaties.

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen en de problemen die je met jouw leven hebt kan een hypnotiseur je andere overtuigingen meegeven om thuis te herhalen of te beluisteren tijdens zelfhypnose.

Oefeningen om de dag te plukken

Naast hypnose, wat een van de beste technieken is om een andere minder zware kijk op het leven te krijgen, zijn er andere oefeningen die je kunt doen om juist de mooie kanten van het leven te zien. Zelfs in slechte situaties is dit mogelijk.

Oefening 1: Schrijf dagelijks 3 dingen op die je leuk vond aan de dag.

Door deze oefening leer je de focus te verleggen van wat je niet leuk vindt, naar wat je wel leuk vindt. Door die verlegging kun je na verloop van tijd het leven positiever inzien. Zo’n lijst kan uit grote momenten bestaan, maar ook de kleine zaken in het leven, zoals:

  1. De vogels die floten toen ik wakker werd.
  2. Het kopje koffie op mijn werk toen ik indutte.
  3. De reis naar huis.

Je mag jezelf ook uitdagen en 5 punten per dag opschrijven, maar maak de uitdaging niet te groot.

Oefening 2: Schrijf op wat je allemaal al hebt bereikt in je leven.

Als je vooral denkt dat het leven jou moet hebben. Schrijf dan eens de win-momenten uit je leven op. Bijvoorbeeld het moment dat je uit huis ging. Dat je jouw huur kunt betalen, of dat je zelfs een huis hebt gekocht. Momenten waarop je trots bent en waarop jij het eventjes won van het leven. Door dit lijstje op te schrijven zie je het leven op dit moment iets minder zwart-wit en kun je je realiseren dat er na slechte tijden altijd weer mooie tijden komen.

De lijst kan bijvoorbeeld zijn:

  • Het moment dat ik mijn veters kon strikken.
  • Slagen voor de middelbare school.
  • Mijn diploma halen.
  • Mijn eerste liefde.
  • Mijn huidige liefde (als je die hebt).
  • Het moment waarop ik vader/moeder/tante/oom werd.
  • Mijn rijbewijs halen.
  • Nieuwe vrienden ontdekt.
  • Op vakantie geweest naar…
  • Dat ene kledingstuk/hebbeding gekocht.

Ook deze lijst kan uit van alles bestaan waar jij trots op bent. Je lijst hoeft dus niet alleen te bestaan uit sociaal geaccepteerde succesmomenten. Uiteindelijk bepaal jij wanneer je leven een moment van succes heeft en niet iemand anders.

Vind je het lastig om deze twee oefeningen uit te voeren? Ook dan kan een hypnotiseur je helpen om erachter te komen wat je blokkeert.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe jij je vrij kunt breken? Bekijk dan de agenda van het Hypnose Instituut Nederland.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen