Angst om te schrijven in het openbaar
Angst om te schrijven in het openbaar
25 juni 2017 
in Angst
6 min. leestijd

Angst om te schrijven in het openbaar

Schrijven in het openbaar, soms kom je er niet onderuit. Je moet bijvoorbeeld een formulier invullen, je docent vraagt je om iets op het bord te schrijven of je wilt heel heel graag reageren op een blog of artikel op het internet. Toch kan je ontzettend veel angst hebben om te schrijven in het openbaar en daardoor dingen laten die je eigenlijk stiekem best wilt doen, ware het niet dat je angst hebt.

Om je te helpen om weer te schrijven in het openbaar ga ik in dit blog in op de angst om te schrijven in het openbaar.

Angst om te schrijven in het openbaar hoeft helemaal niets te maken te hebben met de vraag of je wel kunt schrijven. In sommige gevallen kun je thuis in je eentje perfect schrijven en dan is er ook niets aan de hand, maar zodra je iets moet opschrijven waar iemand anders bij is sla je dicht.

Die pen bewegen is opeens erg lastig.

Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij men iemand anders vraagt om het formulier in te vullen omdat het schrijven opeens geblokkeerd wordt.

Als je denkt dat je de enige bent kan ik je geruststellen. Het is een angst die veel mensen voor zichzelf houden, want iedereen kan schrijven en jijzelf weet wellicht zelfs dat je kunt schrijven, en juist daarom is het zo’n aparte angst waarvoor veel mensen zich schamen.

Dit is erg jammer want het kan zelfs je kans op een baan verminderen omdat je geen formulieren durft in te vullen.

Des te meer reden om er iets aan te doen.

Oorzaak van de angst voor schrijven in het openbaar

De oorzaak van angst voor schrijven kan verschillen, maar uit ervaringen blijkt dat de angst te maken kan hebben met zaken die in de kindertijd zijn gebeurd. Op latere leeftijd kan er iets getriggerd worden waardoor die nare gebeurtenis opeens een connectie maakt met het schrijfmoment waardoor je opeens moeite hebt met schrijven in het openbaar.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld van iemand die op de basisschool iets op het bord moest schrijven. Dit ging verkeerd en in het volwassen leven kwam die angst voor het schrijven voor anderen opeens terug.

Een andere aparte overeenkomst tussen mensen met deze angst is dat ze vaak een mooi handschrift hebben en hier in het verleden vaak complimenten over hebben gekregen.

Door de angst gaan ze echter trillen waardoor het handschrift zelfs nauwelijks leesbaar is. Voor de mensen die last hebben van deze angst en die juist een mooi handschrift hebben als er niemand bij is, is deze angst bijna extra vervelend.

De oorzaak kan daarom een nare herinnering zijn, maar ook een onbewuste drang naar perfectie die je niet kunt waarmaken.

Daarnaast zijn er ook nog andere oorzaken mogelijk, maar deze twee zijn het meest waarschijnlijk.

Mensen met de volgende eigenschappen hebben een verhoogde kans voor het ontwikkelen van deze angst:

  • Je hebt vaker last van zorgen en andere angsten.
  • Je wordt omschreven als nerveus en als iemand die snel van slag raakt.

Schrijven op het schoolbord

Als je op dit moment nog een opleiding volgt of op school zit is de kans groot dat je weleens iets moet schrijven op een schoolbord, of moet typen op het smartboard. Als je helemaal nerveus wordt omdat je iets op het bord moet schrijven en je hierdoor minder slim overkomt dan nodig is kun je gebruikmaken van de volgende tips.

Tip om te kunnen schrijven op het schoolbord:

Erken dat je de angst hebt om te schrijven. Je angst negeren kan de angst alleen maar erger maken. Erken daarom voor jezelf dat je dit niet leuk vindt, maar dat je het toch moet doen. Blijf je bewust van de voorwerpen die je gebruikt om te schrijven en neem de tijd om de tekst op het bord te zetten.

Aantekeningen maken terwijl iemand meekijkt

In het volwassen leven kun je ook op je werk nog steeds te maken hebben met schrijven waar andere mensen bij zijn. Vooral bij een kantoorbaan kan dit vaak voorkomen. Bij mensen met deze angst die in een vergelijkbare situatie zitten is het een uitdaging om zichzelf juist te confronteren met deze angst. Hierdoor wordt de angst op het werk in ieder geval verminderd.

Tip om aantekeningen te kunnen maken terwijl iemand meekijkt

Bied aan om notulen te maken van kortdurende besprekingen. Neem je manager of een collega in vertrouwen over je angst zodat het in het begin alleen om besprekingen gaat die niet super belangrijk zijn en waarbij er een controle op de juistheid van de notulen gemaakt kan worden door iemand met een goed geheugen.

Angst om formulieren in te vullen

Ook als je een kantoorbaan hebt kan de angst om te schrijven voor andere mensen toch in de weg staan bij het invullen van formulieren. Dit is bijvoorbeeld nodig als je naar een nieuwe huisarts gaat of juist belangrijke documenten aanvraagt bij de gemeente. Juist omdat het invullen van formulieren ook een groot maatschappelijk belang heeft is het belangrijk om deze specifieke angst te overwinnen.

Tip om een formulier in te vullen terwijl iemand meekijkt

Uit ervaringen van andere mensen met deze angst blijkt dat het voeren van een gesprekje, bijvoorbeeld over het weer, tijdens het invullen van het formulier kan afleiden van de angst waardoor het je lukt om toch het formulier in te vullen.

Andere tips tegen de angst om te schrijven in het openbaar

Naast deze specifieke tips voor deze specifieke situaties zijn er ook andere manieren om de angst om te schrijven in het openbaar te verminderen.

Erken je angst

Erken in gedachten dat je angst hebt voor het moment dat je moet schrijven in het openbaar en dat dit oké is. Niemand vindt het echt leuk om te schrijven in het openbaar, maar de meeste mensen laten zich er niet van weerhouden om te doen wat gedaan moet worden.

Voer je schrijfsel uit

Maak die notitie! Vul het formulier gewoon in! Door te doen wat je moet doen geef je jezelf geen excuus om het vooral niet te doen. Het is een eng moment, maar wat is nu eigenlijk het ergste dat er kan gebeuren als je een aantekening maakt in het openbaar? Je zult er niet dood aan gaan.

Blijf in het hier en nu

Misschien schieten er allerlei gedachten door je heen vlak voordat je gaat schrijven.

“Straks maak ik een fout….straks vindt hij/zij mijn handschrift maar raar….wat als de inkt opgaat?”

Deze gedachten helpen over het algemeen niet om je angst te verminderen. Door met je aandacht in het hier en nu te blijven zorg je ervoor dat je je juist focust op de taak en niet op wat andere mensen vinden van je uitvoering.

Dit kun je oefenen met mindfulness.

Blijf ademen

Je hersenen hebben zuurstof nodig om te functioneren. Door te blijven ademen, en niet je adem in te houden terwijl jij een formulier invult, zorg je ervoor dat je alles goed invult en niet per ongeluk de dingen verkeerd opschrijft.

Visualiseer het schrijven in het openbaar

Een andere manier om de angst te overwinnen is door te visualiseren hoe je vol zelfvertrouwen schrijft in het openbaar. Stel je moet binnenkort naar het gemeentehuis om daar een formulier in te vullen en je angst zorgt ervoor dat je die taak maar uitstelt en uitstelt.

Door te visualiseren hoe je het gemeentehuis inloopt, bij het juiste loket komt en daar het juiste formulier goed en kalm invult bouw je zelfvertrouwen op in het kunnen uitvoeren van de taak waardoor de angst op dat moment dat je er écht heengaat een stuk kleiner is.

Je visualiseert je emoties, houding, de omgeving, bewegingen die je maakt en zelfs de geur van het gemeentehuis. Door dit een aantal dagen achter elkaar te doen zal je merken dat het invullen van het formulier opeens een stuk eenvoudiger is geworden.

Als je het lastig vindt om deze techniek zelfstandig uit te voeren kun je ook een geleide visualisatie krijgen van een hypnotherapeut.

Ga je overtuigingen na

Ga voor jezelf na waarom je bang wordt van schrijven in het openbaar en vraag jezelf vervolgens af of die angst logisch is.

Ben je bijvoorbeeld bang om een fout te maken en dat mensen je dan dom vinden? Hoe logisch is het dan dat mensen direct denken dat je dom bent door 1 schrijffout? Iedereen maakt weleens een schrijffout en je hebt geen spellingcheck op je pen zitten.

Als je weet welke overtuigingen je hebt kun je ze verzwakken met de logica techniek, maar ook door ze te vervangen met andere overtuigingen. Dit is iets wat je kunt doen met zelfhypnose. In dat geval kun je bijvoorbeeld de volgende overtuigingen herhalen terwijl je ergens ontspannen zit of ligt.

Het boeit niemand of mijn handschrift mooi of lelijk is.

Het maakt niet uit of ik snel of langzaam schrijf, als ik maar goed schrijf.

Fouten maken is menselijk.

Ik ben niet de enige die het vervelend vindt om in het openbaar te schrijven.

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Een hypnotherapeut kan je helpen met suggesties die op jouw overtuigingen van toepassing zijn waardoor ze nog sneller en beter helpen om van je angst af te komen.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar een workshop of seminar en bekijk natuurlijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.phobia-fear-release.com/scriptophobia-fear-of-writing-in-public-comments.html

http://www.nomorepanic.co.uk/showthread.php?t=65284

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen