Angst voor slangen overwinnen met hypnose
Angst voor slangen overwinnen met hypnose
14 juli 2019 
in Angst
5 min. leestijd

Angst voor slangen overwinnen met hypnose

Slangen, het zijn nare beesten, vooral als ze giftig zijn. In Nederland hebben we niet veel giftige dieren, maar de adder is er wel een van. Het is de enige giftige slang die we in Nederland hebben. Het zijn kleine slangetjes vergeleken met de pythons in de dierentuin. Ze worden namelijk maar tussen de 55 en 60 centimeter lang. De adder is echter niet agressief en bijt alleen als hij dreiging voelt. Bang zijn voor slangen is in Nederland dus eigenlijk helemaal niet nodig.

Daarbij komt de adder eigenlijk alleen voor op de Veluwe en in het noordoosten van Nederland en nog een paar andere plekjes aan de grens met Duitsland en België. Dit zijn vaak hoge zandgronden. Het leefgebied is dus vooral in dunbevolkt gebied en de kans dat je er een tegenkomt terwijl je lekker aan het winkelen bent is heel klein.

De adder is niet super giftig, je gaat er meestal niet dood aan, maar je kunt er wel erg ziek van worden. Naast de adder heb je in Nederland ook de ringslang en de gladde slang. In 2010 zijn er in heel Nederland maar 20 mensen gebeten door een slang. Dit gebeurt meestal bij mensen die zelf een slang als huisdier hebben, in de dierentuin (bij verzorgers) en in onderzoeksinstituten waar de slang onderzocht wordt. De kans dat je gebeten wordt door een slang in Nederland is extreem klein[1].

Word je toch gebeten door een adder? Bel dan 112 en blijf kalm. Doe niets en verwijder knellende kleding of sieraden. Je mag bij een adderbeet juist geen klemverband omdoen.

Word je door een andere slang gebeten? Bel dan je huisarts of 112 als je weet dat hij giftig is. Markeer de plaats waar je gebeten bent zodat je kunt zien of je lichaam er apart op reageert of niet.

Angst voor slangen meegegeven door de natuur?

Uit onderzoek blijkt dat angst voor slangen wel eens in onze genen kan zitten, maar als ik dan kijk naar de opzet van het onderzoek lijkt het er ook op dat de baby’s reageren op de angstige stem tijdens een video over slangen[2]. Er kan dus nog discussie zijn over of het genetisch is, of juist aangeleerd door je ouders.

Bij onderzoek naar de angst voor slangen bij studenten geven onderzoekers ook aan dat de angst niet hoeft te zijn ontstaan door een directe aanvaring met een slang, maar doordat de studenten angst konden observeren of instructies konden krijgen om angstig te zijn voor slangen kon het ook aangeleerde angst zijn[3].

Ondanks dat onderzoekers graag vermoeden dat de angst bij ons in de genen zit, is dat dus nog niet 100% bewezen. Daarbij zou het wel raar zijn als het in de Nederlandse genen zat, want zoveel slangen komen hier helemaal niet voor.

Een andere reden waarom kinderen soms vroeg leren om bang te zijn voor slangen is omdat veel slangen, maar niet alle, driehoekige figuren op hun vel hebben. Dit zijn patronen die veel te zien zijn bij roofdieren en daarom zijn we er minder gek op[4].

Angst voor slangen herkennen

Wanneer je bang bent voor slangen krijg je last van de volgende symptomen wanneer je een slang ziet:

 • Snellere hartslag
 • Spanning in je spieren
 • Zweten
 • Trillen
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid

Dit hoeft niet eens bij een slang in de natuur te zijn. Het kan ook gaan om afbeeldingen van slangen of een slang die veilig achter glas zit in de dierentuin.

Angst voor slangen overwinnen

Een van de beste manieren om je angst voor slangen te overwinnen is door de confrontatie met de slang aan te gaan. Dit kun je doen met een hypnotherapeut. Die kan je op verschillende manieren helpen om je angst voor slangen te overwinnen.

In eerste instantie is het handig om een top 10 te maken van je angst voor slangen, zoals:

 1. Een tekening van een slang.
 2. Een foto van een slang.
 3. Een video van een slang.
 4. Een speelgoedslang van plastic of rubber.
 5. Een slang in de dierentuin op 10 meter afstand.
 6. Een slang in de dierentuin achter het glas terwijl je er vlakbij staat.
 7. Een slang in de dierentuin, niet achter het glas.
 8. Een slang in het circus.
 9. Een circusleider die de slang vasthoudt.
 10. Zelf een slang vasthouden.

Stap voor stap kan de hypnotherapeut je helpen met deze confrontatie. In eerste instantie wordt dit vaak gedaan met een geleide visualisatie waarin je direct leert hoe jij je lichaam kunt kalmeren zodat de lichamelijke symptomen van angst de angst niet nog sterker maken.

Na een visualisatie kun je de echte confrontatie aangaan, zoals met de foto van een slang. Zo ga je elke keer een stapje verder totdat de angst voor slangen weg is.

Overtuigingen over slangen veranderen

Check jij onder je bed of er een slang zit? Vind je het lastig om een wandeling door de natuur te maken omdat je bang voor slangen bent? Dan kan het zo zijn dat je belemmerende overtuigingen over slangen hebt gekregen.

Hypnose kan je helpen om de overtuigingen die je over slangen hebt te  veranderen. Dit kan onder andere door feitelijke overtuigingen in je hoofd te “installeren”. Dit doe je bijvoorbeeld door terwijl je onder hypnose bent hypnotische suggesties te herhalen, zoals:

“Als ik kalm ben voelt de slang zich veilig en gebeurt er niets.”

“Er is geen slang in mijn huis.”

“Ik kan ontspannen in de natuur.”

“Slangen willen met rust gelaten worden.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties om minder bang voor slangen te worden. Afhankelijk van jouw angsten en overtuigingen over slangen kun je andere suggesties meekrijgen van je hypnose-expert.

Kalm blijven als je bij een slang in de buurt bent

Zoals gezegd zal de adder in Nederland je niet bijten zolang hij zich maar niet bedreigd voelt. Het is daarom belangrijk dat je kalm blijft op een moment waarop je toch geconfronteerd wordt met een slang.

Zodra je wild en in paniek gaat springen en fladderen met je armen kan de slang dit zien als een bedreiging, te dicht langs hem lopen kan ook zo worden opgevat.

Als je dus een slang ziet blijf rustig en loop langzaam van hem weg.

Als je het lastig vindt om dit van nature goed te doen kan een hypnose-expert je helpen met een geleide visualisatie met daarin een post-hypnotische suggestie. In die visualisatie oefen je als het ware het gedrag dat je wilt hebben als je onverhoopt een slang tegenkomt. Daarbij krijg je de post-hypnotische suggestie dat dat is wat je doet mocht je ooit een slang tegenkomen. Doordat je dit doet terwijl je onder hypnose bent dringt dit dieper tot je onderbewuste door waardoor je dit gedrag ook sneller in het echt laat zien.

De geleide visualisatie met suggestie kan de volgende vorm hebben:

“Je bent lekker aan het wandelen in het bos wanneer je opeens een ratelslang hoort. Je kijkt om je heen en ziet de slang. Het eerste dat je doet is rustig blijven ademen en je spieren ontspannen, je vermijdt oogcontact met de slang en loopt rustig verder of weg van de slang. Je maakt de afstand tussen jou en de slang groter. Dit voelt goed en veilig. Je voelt je sterk. Als jij in de toekomst een slang tegenkomt is dit wat je doet.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van jouw overtuigingen en angst met slangen kun je een andere geleide visualisatie met post-hypnotische suggestie krijgen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt, voelt en of jij mensen onder hypnose kunt krijgen? Schrijf je dan eens in voor een hypnose playshop. Wil je direct technieken leren om mensen met bijvoorbeeld angst voor slangen te helpen? Schrijf je dan direct in voor een van de opleidingen, vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

[1] https://www.henw.org/artikelen/slangenbeten-nederland

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-7687.2008.00753.x

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0005796779900652

[4] https://www.nature.com/articles/srep37619

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen