Angst voor vaccinaties: Wat te doen?
Angst voor vaccinaties: Wat te doen?
19 november 2019 
in Angst
5 min. leestijd

Angst voor vaccinaties: Wat te doen?

Jij en je partner hebben een kindje en dan is het tijd voor grote beslissingen, zoals: wel of niet vaccineren? Hierover is er voor veel mensen twijfel; is het nu wel of niet goed om je kindje te laten vaccineren? Door veel negatieve publiciteit die je op het internet kunt vinden zijn veel mensen ook bang geworden om hun kind te vaccineren en als jouw partner daar toch echt anders over denkt is het tijd om die angst te overwinnen of in ieder geval na te gaan hoe reëel je angst nu is.

Vaccinaties

Vaccinaties zijn vooral nodig voor de algehele volksgezondheid. Vaccinaties zijn namelijk vooral gericht op ernstige ziektes die zeer besmettelijk zijn. Als dit niet zou gebeuren zou je om de haverklap ziek kunnen worden van een besmettelijke ernstige ziekte en hieraan dood kunnen gaan of ten minste gehandicapt kunnen raken.

Vaccineren doe je dus voor jezelf, je kind en je buurman om het zo maar te zeggen.

Op de website van het RIVM zie je waar je kind in Nederland allemaal tegen gevaccineerd kan worden[1].

Discussie rondom vaccinaties

In 1998 kwamen onderzoekers met het verhaal dat vaccinaties tegen de mazelen, bof en rodehond voor autisme konden zorgen. Dit onderzoek was echter zo slecht opgezet dat de uitslag ongeldig was en dat het onderzoek werd teruggetrokken, maar omdat de media dit direct oppikten zijn er nog steeds veel mensen bang om hun kinderen te laten vaccineren tegen deze ziekten.

In het onderzoek werd er gesproken van 8 kinderen die na deze vaccinatie autisme hadden gekregen. Het onderzoek had echter geen controlegroep bij kinderen die niet werden gevaccineerd waardoor het effect van de vaccinaties op het ontwikkelen van autisme niet gecontroleerd kon worden.

Daarbij was dit volgens de onderzoekers een soort indirect gevolg van de gecombineerde vaccinatie die dan invloed had op de darmfunctie waardoor stofjes die autisme konden veroorzaken via de darmen in het lichaam bij de hersenen konden komen[2]. Het lag dus zelfs in dit onderzoek niet eens per definitie aan de vaccinatie, maar vooral aan de gecombineerde vaccinatie.

Inmiddels zijn er steeds meer geluiden dat een bepaalde darmflora invloed kan hebben op de ontwikkeling van autisme, maar dit is nog een kip-ei-verhaal (2b).

Daarbij is nu ook bekend dat de mazelen juist de geheugencellen van je immuunsysteem aanvallen en vernietigen waardoor je immuunsysteem voor langere tijd verzwakt is[3]. Het hele idee om niet te vaccineren zodat het immuunsysteem zelfstandig sterk kan worden is daarmee eigenlijk om zeep geholpen.

Dan is er ook discussie over het HPV-vaccin. Dit vaccin is voor meisjes dat ze kunnen krijgen tussen hun 10e en 12e levensjaar en is ter voorkoming van baarmoederhalskanker door een bepaalde bacterie[4]. Ook over dit vaccin is er veel discussie over de bijwerkingen, zoals zenuwpijn. Veel ouders geven hun kinderen op die leeftijd daarom zelf de keuze.

Angst voor vaccineren verminderen

Om de angst voor vaccineren te verminderen is het handig om je eerst in te lezen over de vaccinaties en de kans op bijwerkingen. Je zult zien dat de kans op chronische bijwerkingen extreem laag is of vrijwel nihil.

Alleen al deze kennis kan je angst voor vaccinaties verminderen.

Daarbij is het ook handig om je in te lezen op de risico’s die je loopt op de ziektes wanneer je je kind niet laat vaccineren[5]. Omdat het nu zo populair is om je kind niet te vaccineren is het eigenlijk gevaarlijker geworden om dit niet te doen[6]. Dit merk je ook aan regelmatige mazel-uitbraken in Nederland en zelfs straten die dan in quarantaine worden gehouden.

Je kind niet vaccineren werkt eigenlijk alleen als de rest wel is gevaccineerd en daar kun je helaas niet meer zo van uitgaan als vroeger.

Daarnaast kan hypnose je helpen om de angst voor vaccineren te verminderen. Deze angst is namelijk gebaseerd op overtuigingen in je onderbewuste. Misschien kom je uit een familie waarin vaccineren door religie verboden werd en hebben je ouders dit toch redelijk goed aan je doorgegeven terwijl je zelf eigenlijk een andere kant op wilt.

Met verschillende hypnosetechnieken is het mogelijk om bij de kern van je angst te komen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met een Socratisch Gesprek. In een dergelijk gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald om zo bij de kern van je angst of probleem te komen.

Meestal kom je er dan achter dat je angst nergens op is gebaseerd en dit zorgt ervoor dat je meer openstaat om nieuwe overtuigingen te installeren. Dit kun je met hypnose doen door bijvoorbeeld hypnotische suggesties te herhalen, zoals:

“Vaccinaties beschermen mijn kind tegen ernstige besmettelijke ziekten.”

“Vaccinaties houden het immuunsysteem van mijn kind sterk.”

“Vaccinaties beschermen ook de andere kinderen waarmee mijn kindje speelt.”

“Mijn kind kan naar elk kinderdagverblijf met een vaccinatie.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties die helpen tegen deze angst. Afhankelijk van jouw overtuigingen en angsten kan een hypnotherapeut ervoor kiezen om je andere suggesties mee te geven.

Angst voor naalden verminderen

Een ander probleem wat een duidelijke samenhang heeft met angst voor vaccinaties is de angst voor naalden. De angst voor de pijn die een naald kan brengen tijdens het geven van een vaccinatie[7].

Deze angst kun je onbewust doorgeven aan je kindje. Doordat je bijvoorbeeld dingen zegt als “het gaat even zeer doen”.

Hypnose kan je helpen om de angst voor naalden en de pijn door naalden te verminderen. Daarbij kun je zelfs hypnotische verdoving krijgen waardoor je minder pijn door de prik van de vaccinatie voelt of zelfs helemaal niet.

Om ervoor te zorgen dat jij kalm blijft tijdens de vaccinatie van je kindje, waardoor je je angst voor vaccineren niet doorgeeft kun je dit gedrag oefenen met een geleide visualisatie. Hiermee helpt de hypnotiseur je zodat je dit gevoel, deze staat, kunt oproepen terwijl je bij de afspraak bent voor de vaccinatie.

Zo’n geleide visualisatie met een post-hypnotische suggestie kan als volgt gaan:

“Je gaat naar je afspraak om je kindje te laten vaccineren. Je hebt alles bij je en voelt je goed en ontspannen. Je laat die gevoelens van ontspanning toe en verspreidt die naar je omgeving, zodat je kindje en andere mensen om je heen ook ontspannen zijn. Je houdt je kind vast en laat hem/haar voelen aan je greep dat je ontspannen bent. Wanneer je kindje de prik krijgt blijf je glimlachen en vrolijk. Het voelt goed om je kindje de bescherming te geven die hij/zij nodig heeft. Je houdt alles wat je zegt positief “Je wordt straks nog gezonder”, “het is veilig”, “het is goed”. Na dit moment is dat de enige manier waarop je over vaccineren praat met je kindje.”

Een dergelijke geleide visualisatie helpt je om positief te blijven en om onbewuste seintjes van gevaar juist niet te geven. Veel ouders zeggen bijvoorbeeld “het doet niet pijn”, maar omdat het woordje pijn wordt gebruikt gaan kinderen daar dan toch aan denken. Daarom is het belangrijk om woorden die angst kunnen oproepen niet te gebruiken.

Heb je juist een puber die gevaccineerd moet worden en wiens angst voor vaccinaties je wilt weghalen. Ook dan is het belangrijk om positief te blijven en om een dubbele ontkenning te vermijden. Bijvoorbeeld:

  • Geen pijn = voelt normaal
  • Enge ziektes = wordt gezonder
  • Ziek worden = sterk immuunsysteem

Daarnaast kun je ook zelf eens naar een hypnose seminar komen om de basis van hypnose en positieve suggesties onder de knie te krijgen.

Kortom, vaccinaties en de angst voor vaccinaties zijn van alle tijden. Toch is het belangrijk om je kind te vaccineren voor zijn/haar eigen gezondheid en die van de mensen om hem/haar heen.

Om de angst voor vaccinaties te verminderen kun je je inlezen over de risico’s van de vaccinaties en de ziektes en dit tegen elkaar afwegen.

Daarnaast kan hypnose je helpen om de angst van jezelf of je kinderen voor vaccinaties te verminderen.

Wil je weten hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar een hypnose playshop in Zwolle of Wormerveer om in 1 dag te leren hoe je mensen onder hypnose brengt en kunt controleren dat ze echt gehypnotiseerd zijn.

Wil je juist direct aan de slag met technieken om jezelf en andere mensen te helpen tegen angsten? Schrijf je dan direct in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle of online.

[1] https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties

[2] https://www.pnas.org/content/112/40/12236.short

[3] https://www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/actueel/actueel/hoe-mazelen-het-immuunsysteem-wist-.htm

[4] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.5694/j.1326-5377.2011.tb02978.x

[5] https://www.voanews.com/archive/overcoming-fear-vaccinations

[6] https://www.ad.nl/den-haag/in-spagaat-na-uitbraak-van-mazelen~a6cb0bcf/

[7] https://www.mja.com.au/system/files/issues/194_06_210311/ber10870_fm.pdf

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen