Hypnose om de behandeling tegen hiv/aids te ondersteunen
Hypnose om de behandeling tegen hiv/aids te ondersteunen
22 juli 2019 
6 min. leestijd

Hypnose om de behandeling tegen hiv/aids te ondersteunen

Helaas is hiv/aids een ziekte die nog steeds levensgevaarlijk is. Met de juiste medicatie en levensstijl kun je toch heel oud worden met hiv of aids, maar dan moet je dus wel heel goed opletten. Het hebben van deze ziekte is geen pretje omdat je langzaam maar zeker een goede werking van je immuunsysteem kwijtraakt wat ervoor zorgt dat je ontzettend ziek kunt worden.

In dit blog ga ik in op hoe hypnose je kan helpen bij de behandeling tegen hiv/aids.

Hiv-symptomen

Niet iedereen heeft dezelfde symptomen bij hiv, maar zoals gezegd kun je er ontzettend ziek van worden. Je kunt hiv aan de volgende symptomen herkennen.

Wanneer wordt hiv aids?

Hiv is de voorloper van aids, maar waar ligt nu de grens? Als je hiv niet behandelt kun je na ongeveer 10 jaar aids krijgen van de hiv. Hiv vernietigt namelijk je CD4 T-cellen. Dit zijn de witte bloedcellen die je hebt om virussen, bacteriën en schimmels te bestrijden.

Wanneer je minder dan 200 van dit soort cellen hebt voldoe je aan de voorwaarden om de ziekte aids te noemen[3]. Je hebt dan namelijk verworven immunodeficiëntiesyndroom. Je hebt te weinig immuuncellen in je immuunsysteem om goed voor jezelf te kunnen zorgen.

Behandeling van hiv

Hiv wordt met medicijnen behandeld die ervoor zorgen dat je immuunsysteem langzamer of niet afzwakt. Meestal krijg je een combinatie van medicijnen die zijn samengesteld op basis van je klachten en wat jij nodig hebt om een zo normaal mogelijk leven te leiden.

In sommige gevallen kun je zelfs seks hebben zonder het risico te lopen dat je hierbij je partner besmet met hiv, vraag wel altijd eerst aan je arts hoe dit in jouw specifieke geval is! Draag voor de zekerheid een condoom.

Je moet je voor minimaal 85% van de tijd goed houden aan het medicatieregime om de positieve gevolgen te ervaren[4].

Hypnose en de behandeling van hiv ondersteunen

Er zijn meerdere problemen die je kunt krijgen met hiv waarbij hypnose kan helpen om de klachten te verlichten zodat je een zo normaal mogelijk leven kunt leiden.

Hypnose en jeuk door aids

Jeuk is een klacht die ontzettend veel voorkomt bij mensen met hiv en/of aids. Je kunt hierdoor slechter gaan slapen en je totaal gaan storen aan het jeukende gevoel.

Hypnose kan je helpen om op een andere manier tegen de jeuk aan te kijken waardoor je hier minder last van hebt. Zelfs het jeukende gevoel kan hierdoor verminderen.

Uit onderzoek blijkt dat hypnose bij mensen met aids die last hebben van jeuk kan helpen om minder last te hebben van de jeuk, er minder gestoord door te raken en om beter te slapen[5].

In dit onderzoek moesten de deelnemers zelfhypnose leren. Hierbij ging het om het kunnen ontspannen, het verdiepen van die ontspanning of hypnose en om zaken te visualiseren. Bijvoorbeeld een ontspannen plaats of een manier om de jeuk te verminderen.

Hypnose bij zenuwpijn

Wanneer je last hebt van hiv kun je last krijgen van zenuwpijn. Meestal bestaat die pijn uit tintelingen, een verdoofd gevoel of een brandend gevoel. Dit begint vaak bij je voeten en benen en kan zich ook in de handen voordoen[6]. Dit vermindert vaak je gevoel van welzijn en kan ervoor zorgen dat je niet meer goed voor jezelf kunt zorgen omdat je bijvoorbeeld niet meer goed kunt lopen of zaken kunt vastpakken door de invloed van deze zenuwpijn.

In het onderzoek had meer dan 70% (7 van de 10) na de hypnosebehandeling minder last van deze pijn. Ze hadden ongeveer de helft minder last van de pijn dan voor de hypnosebehandeling. De verbetering was onafhankelijk van het wel of niet nemen van pijnmedicatie. Daarbij kregen deze deelnemers ook het gevoel dat hun kwaliteit van leven erop vooruit was gegaan[7].

Hypnose voor stressmanagement bij hiv met minder dan 400 T-cellen

Het is algemeen bekend dat stress slecht is voor je immuunsysteem en je immuunsysteem kan verzwakken. Als je dan al een slecht immuunsysteem hebt is het heel onhandig als je last hebt van stress. Daarom onderzoeken wetenschappers welke manieren het beste helpen om mensen met hiv zo min mogelijk stress te laten ervaren.

In het onderzoek zijn ontspanningsoefeningen, mindfulness en hypnose onderzocht op het verminderen van stress bij mannen met hiv die al minder dan 400 T-cellen hadden. Deze technieken hielpen significant om stress te verminderen vergeleken met de groep die geen stressbehandeling had gekregen[8].

Deze ziekte hebben is al heel stressvol. Stress is meestal een reactie op een negatieve emotie. Die negatieve emotie is weer een reactie op wat er in je omgeving gebeurt. Die reactie komt na een interpretatie van een gebeurtenis en je interpreteert een gebeurtenis op basis van jouw overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij hierin kunt functioneren.

Hypnose gaat dan vaak vooral in op die overtuigingen en dan met name op blokkerende overtuigingen of niet-helpende overtuigingen die ervoor zorgen dat je meer stress ervaart dan logischerwijs nodig is.

Als je bijvoorbeeld telkens bij een probleem dat maar terug blijft komen last houdt van stress kan regressie je helpen om te achterhalen waar dit patroon is ontstaan. Vervolgens kan regressie je helpen met het doorbreken van dit patroon waardoor je de stress makkelijker kunt loslaten.

Hypnose en het vermeerderen van de T-cellen in je bloed

Let op! Ik zeg hier niet dat hypnose hiv kan genezen. Dat absoluut niet, maar hypnose heeft wel een effect op je immuunsysteem. Zoals gelezen kan hypnose je helpen om stress te verminderen en dat kan beter zijn voor je immuunsysteem.

Of dit voor jou ook geldt hangt weer een beetje af van in hoeverre je onder hypnose te brengen bent. Hypnose is een unieke ervaring voor iedereen. De ene persoon is super snel in hypnose te brengen en kan heel diep in hypnose gaan, terwijl je bij de andere persoon meer geduld nodig hebt om hem/haar in hypnose te brengen en is de hypnose minder diep.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen wel gehypnotiseerd kan worden als ze ervoor openstaan, maar de diepte van hypnose is voor iedereen verschillend.

Nu is onderzocht of die hypnotiseerbaarheid ook invloed heeft op je immuunsysteem en er blijkt inderdaad een samenhang te zijn. Hoe dieper je in hypnose kunt raken, hoe beter voor je immuunsysteem als je last hebt van hiv. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen die dieper in hypnose te brengen waren na een maand wekelijks 2 uur onder hypnose te zijn en behandeld te zijn een hoger aantal T-cellen had in het bloed dan minder hypnotiseerbare mensen[9].

Hypnosetechnieken tegen stress en pijn

Zoals gezegd gaat hypnose in op hoe jij de wereld ervaart, op jouw overtuigingen. Regressie is een belangrijke manier om overtuigingen te achterhalen en patronen op basis van die overtuigingen te veranderen.

Daarnaast kunnen hypnotische suggesties ook veel doen terwijl je onder hypnose bent. Belemmerende overtuigingen kun je bijvoorbeeld veranderen in helpende overtuigingen die je herhaalt tijdens hypnose. Doordat je op dat moment onder hypnose bent neem je die overtuigingen ook dieper in je op waardoor ze sneller onderdeel zijn van je overtuigingen en dus sneller invloed hebben op je emoties en stressniveau.

Dit kunnen bijvoorbeeld suggesties zijn zoals:

“Ik kan alles onder de knie krijgen.”

“Ik zet mijn welzijn op de 1e plaats.”

“Ik mag tijd voor mezelf nemen.”

“Een wandeling is ook beweging.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van waar jij stress van krijgt en welke problemen je hebt met je behandeling tegen hiv kun je andere suggesties krijgen van je hypnose-expert.

Visualisatie

Visualisaties zijn ook goed te gebruiken om stress te verminderen. Zo kun je visualiseren dat je lekker in de zon ligt te ontspannen of op een andere fijne plaats. Bij sommige visualisaties kun je bijvoorbeeld ook visualiseren hoe water je lichaam schoonmaakt en ervoor zorgt dat pijn of jeuk weggewassen wordt. Dit kan heel ontspannend werken en hierdoor heb je sneller minder last van pijn.

Een andere visualisatie die vaak gebruikt wordt om pijn te verminderen is om een soort knop te visualiseren die je harder en zachter kunt zetten. Door de knop zachter te zetten zet je jouw pijn zachter.

Dit soort visualisaties oefen je eerst met een hypnotiseur voordat je er thuis mee aan de slag gaat, zodat jij een techniek of een visualisatie kunt gebruiken die goed werkt voor jou.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe jij andere mensen kunt helpen met hypnose? Kom dan eens naar de hypnose playshop (nu ook in Zwolle).

Of schrijf je in voor onze opleidingen of andere evenementen van het Hypnose Instituut Nederland.

[1] https://endinghiv.org.au/blog/7-symptoms-of-hiv-early-stages/

[2] https://www.medicalnewstoday.com/articles/321920.php

[3] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiv-aids/symptoms-causes/syc-20373524

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3036694/

[5] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140208410096

[6] https://aidsinfo.nih.gov/understanding-hiv-aids/glossary/4599/distal-sensory-polyneuropathy

[7] https://academic.oup.com/painmedicine/article/14/7/1048/1805531

[8] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2466/pr0.1995.76.2.451

[9] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ch.297

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen