Angst voor vrouwen overwinnen met hypnose
Onlangs was ik te gaast bij Inspiradio Thijs Lindhout noemde een aantal problemen op waarvoor mensen naar hypnose gaan en één ervan was Angst voor Vrouwen. Tijd om daar eens een mooi blogartikel over te schrijven, zodat je als een ware casanova vrouwen durft aan te spreken.
Angst voor vrouwen kan invloed hebben op allerlei gebieden zoals op het kunnen daten, of op het samenwerken met vrouwelijke collega’s. Misschien zelfs over hoe je doet als je in de supermarkt bent.
Om dit op te lossen zodat je met meer ontspanning kunt daten, samenwerken en gewoon in dezelfde ruimte te zijn als een vrouw is het belangrijk dat je dit overwint.
Angst voor vrouwen terwijl je sterker bent
Als mannen bang zijn voor vrouwen heeft dit vaak te maken met dat vrouwen bepalen of je je wel of niet kunt voortplanten en door de angst dat je als man overbodig wordt in een moderne samenleving[1].
Wat betreft het voortplanten, een vrouw kan een man natuurlijk afwijzen, maar een vrouw kan ook andere dingen doen.
Vrouwen zijn namelijk net als mannen agressief, maar de agressie is heel anders. Deze is indirect[2]. Je krijgt niet snel een klap van een vrouw, maar ze kan je wel proberen onderuit te halen door bepaalde opmerkingen te maken of door achter je rug om je reputatie te schaden, zodat je niet meer bij andere vrouwen die haar kennen (al is het echt alleen maar van school en niet eens een innige vriendschap) een nieuwe date kunt regelen.
Niet gek dus dat mannen soms ook bang kunnen zijn voor vrouwen, hoewel deze angst natuurlijk heel anders is en met andere dingen te maken heeft als de angst die vrouwen kunnen hebben voor mannen.
Ontstaan van angst voor vrouwen
De angst voor vrouwen kan door allerlei factoren ontstaan. Je moeder, een docente, prille liefdes. Door de oorsprong te kennen, kun je eenvoudiger een oplossing zien.
Om gezond volwassen te worden zijn allerlei factoren van belang, zoals een basisvertrouwen dat je terug kunt vallen op je ouders. Daardoor kun je experimenteren met zelfstandige keuzes maken, want als het misgaat kun je gewoon naar huis, jezelf opladen en weer verdergaan.
Vervolgens kun je goed worden in iets, vaak wordt dat ook je beroep of een hobby die je belangrijk vindt en dit vormt vaak ook een basis voor je identiteit. Pas daarna komt liefde[3].
En met die liefde wil je eigenlijk weer die veilige basis opbouwen, die je kunt vertrouwen, voor je eigen kinderen.
Maar als je bang bent voor vrouwen, omdat de vrouw die jouw basis had moeten zijn, of die een rol speelde in de basis zoals thuis, op school of bij vriend(innen) er niet was, of gewoon niet betrouwbaar was.
Als jouw basis niet goed was, kan dit ook je eigen hechting belemmeren.
Dan kan zich dit uiten in angst voor vrouwen. Soms is die angst verbloemd als haat voor vrouwen (bron 1). In je kindertijd bepaal je namelijk de regels over hoe de wereld werkt en ook hoe (volwassen) vrouwen over het algemeen zijn. Die conclusies trek je door de vrouwen in je leven op dat moment te observeren en daar je conclusies aan te verbinden.
Daarnaast hechten jongens en meisjes zich anders aan hun moeder vanaf hun 3e levensjaar. Dit kan het lastiger maken voor jongens om zich te hechten aan hun moeder, en daardoor aan vrouwen in het algemeen. Dit ligt overigens lang niet altijd aan de moeder. Het kan ook aan de wil van jongens om zelfstandig te zijn en de wereld te ontdekken liggen. Die is op die leeftijd sterker aanwezig bij jongens dan bij meisjes.
Daarbij worden jongens ook sneller aangemoedigd om zelfstandig te zijn en om verbinding dus minder aan te gaan. Hierdoor belemmert dit jongens om te leren hoe relaties werken en hoe je samen kunt groeien in een relatie.
De focus bij jongens ligt vaak op het ontwikkelen van talenten om “iemand” te worden, om te “winnen” met iets. Om in vergelijking met anderen “beter” te zijn en dat staat de ontwikkeling van kunnen relateren aan andere mensen in de weg. Daarbij kunnen overtuigingen als “ ik ben niet goed genoeg” ontstaan doordat er zo’n focus ligt op het ontwikkelen van kwaliteiten.
Overigens ook iets wat bij vrouwen in deze moderne tijden vaker voorkomt dan vroeger.
Dat niet kunnen relateren gaat zover dat mannen conflicten het liefst vermijden en niet uitpraten. Het is makkelijker om te vechten, dan om te praten om uit een conflict te komen. Dit is zelfs te zien in de wereldpolitiek.
Helaas kan dit ook zorgen voor niet goed kunnen communiceren met je moeder. Dat als ze aandacht aan je geeft, en je antwoordt daarop, dat er iets heel ergs kan gebeuren. Terwijl je moeder gewoon de verbinding met je aan wil gaan.
Tegelijkertijd is je moeder ook maar een mens, en mensen maken fouten. Als je moeder dan vreemd is gegaan en je ouders daardoor zijn gescheiden, dan is het niet heel gek als je negatief over vrouwen denkt of bang bent dat een vrouw jou dat ook kan aandoen.
En ook kleinere problemen tussen ouders kan voor angst voor vrouwen zorgen, zoals wanneer er een strijd is om de macht in de relatie van de ouders, er veel sprake is van miscommunicatie of andere problemen. Dan verwacht de jongen niet dat relaties geweldig zijn.
Mannen kunnen dus angst krijgen voor vrouwen omdat ze niet weten hoe te relateren met vrouwen, doordat traditionele patronen en opvoeding dit in de weg staan en doordat belangrijke vrouwen in hun leven soms menselijke fouten maken met desastreuze gevolgen of doordat de relatie tussen de ouders simpelweg niet helemaal geweldig was.
Zoals een docente die je een klas over laat doen op jonge leeftijd of een moeder die vreemdgaat wat leidt tot scheiding.
Een hypnotherapeut kan je te helpen onderzoeken welke ervaringen in het verleden je angstig hebben gemaakt voor vrouwen, of om een relatie met een vrouw aan te gaan. Dit wordt dan vaak gedaan met regressietherapie.
Angst voor vrouwen met samenwerken
Door de emancipatie hebben vrouwen steeds vaker een hogere functie in het bedrijfsleven en sommige mannen worden daar bang van. Die reageren dan door de vrouw in leidinggevende positie naar beneden te halen met taal.
Ze is bijvoorbeeld “een bitch”, omdat ze je herinnert aan die docente die je een klas over heeft laten doen.
Of dit komt doordat een man dan angst kan hebben dat wanneer hij een vrouwelijke leidinggevende heeft, dit zijn status verlaagt. Het is dan niet per se angst voor vrouwen, maar angst voor het vrouwelijke[4].
Daarbij heeft de #metoo beweging mannen ook bewuster gemaakt van wat vrouwen allemaal “niet leuk” vinden wat er op het werk kan gebeuren. Een compliment over een leuke blouse kan opeens gezien worden als seksuele intimidatie.
Als man weet je daardoor niet altijd wat wel en niet handig is en die verwarring kan je angstig maken om samen te werken met vrouwen.
Ook hierin kan een hypnotherapeut je helpen door bijvoorbeeld te oefenen op het geven van complimenten op bijvoorbeeld het werk wat geleverd is in plaats van het uiterlijk.
Angst voor vrouwen tijdens het daten
Iedereen heeft wel eens een hele leuke tijd gehad met een vrouw, misschien een gezellig etentje. En je zit lekker na te genieten in een moment van stilte die opeens verstoord wordt met de vraag “waar denk je aan?”. Omdat je alles nog aan het verwerken bent, hoe leuk het was, maar er nog niet klaar voor bent om al je emoties te delen zegt de man “ik weet het niet”.
Dit antwoord is niet goed genoeg voor de vrouw en ze dringt aan. De man zegt “verpest het nu niet” (doelend op de geweldige sfeer) en de vrouw raakt beledigd “verpest ík het?”.
En opeens is er een spanning, of een angst, een gevoel van onheil.
Waar je als man nog bezig bent om je gevoelens uit te vogelen, kan een vrouw soms al vinden dat gevoelens en gedachten helder moeten zijn.
Als die spanning er dan is, blokkeert dit de fijne flow die er was.
En dat kan mannen angstig maken voor vrouwen in romantische relaties. Opeens is de connectie weg, en wil je als man eigenlijk alleen nog maar vluchten uit de situatie[5].
Zelfs in relaties kunnen mannen als ze samenzijn met een vrouw, en er gebeurt op dat moment niets, bang zijn dat er “iets” gaat gebeuren, wat weer negatieve gevolgen heeft (bron 3).
Die spanning kan op bepaalde manieren gevoeld worden.
- Je hebt het gevoel dat er iets heel ergs gaat gebeuren, en dat je er niets tegen kunt doen. Je bent bang dat als je dit intieme gesprek aangaat er niets goeds van gaat komen en je vraagt je af hoe erg de schade is als het gesprek weer voorbij is.
- Tijdloosheid, je bent bang dat dit gevoel nooit overgaat.
- De schade gaat immens en niet repareerbaar zijn.
- Intimiteit, hoe intiemer (geestelijk) je bent met een vrouw, hoe erger het gevoel dat er “iets ergs” gaat gebeuren.
- Het kan terugkomen, je bent bang dat als dit gevoel weggaat, het op een later moment in je leven toch weer terug kan komen.
- Het gevoel dat je niet een goede houvast hebt over hoe een relatie op langere tijd werkt.
- Schuldgevoel dat je niet genoeg bent, doet of dat je je schaamt, omdat je slecht was in eerdere relaties.
- Je ontkent dat vrouwen angst hebben voor agressie, je denkt dat je een man bent die er goed uitziet, maar dat die agressie die van nature in je zit er niet uit kan komen.
- Verstijving doordat je het gevoel hebt dat je snel dingen moet oplossen en dit gevoel zorgt er juist voor dat dit niet lukt, waardoor je nog meer verstijft.
Dit zijn allemaal ervaringen die het gevolg zijn van overtuigingen. Overtuigingen bepalen namelijk jouw realiteit en hiermee kan een hypnotherapeut helpen om deze gevoelens en angsten te overwinnen.
De meeste mannen realiseren zich rond hun 40ste levensjaar dat dingen anders moeten. Ook bekend als de mid-life crisis.
Er zijn dan 2 opties. Ze pakken hun angsten aan en ontwikkelen zichzelf verder. Door bijvoorbeeld naar een hypnotherapeut te gaan of door zelf hypnotherapeut te worden.
Of ze vervallen in hun eigen “veilige” bubbel, kopen een sportauto en daten een vrouw van 20 jaar die nog geen flauw idee heeft van waar ze aan begint (bron 3).
In het geval van hypnotherapie zal regressie een grote rol spelen, maar ook delenwerk en het gesprek aangaan met het innerlijke kind. Om te zien waar je eigen behoeften liggen en hoe je die goed kunt communiceren naar vrouwen.
Hypnose leren
Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf en anderen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis masterclass.
Of bestel het boek The Three Minute Reset.
Wil je demonstraties zien van hypnose en er zelf mee aan de slag gaan? Meld je dan direct aan voor een van onze evenementen of opleidingen.
Klik hier voor onze opleidingen.
Heb je een vraag over onze opleiding? Plan hier een 1-op-1 gesprek.
Bronnen:
[1] https://www.proquest.com/openview/5234c12c4dfeb653309e6d82ac0baadd/1?cbl=36244&pq-origsite=gscholar
[2] https://www.frontiersin.org/journals/behavioral-neuroscience/articles/10.3389/fnbeh.2018.00081/full?source=post_page