Zelfredzaam: Hypnose voor meer zelfredzaamheid
Zelfredzaam: Hypnose voor meer zelfredzaamheid
02 mei 2024 
6 min. leestijd

Zelfredzaam: Hypnose voor meer zelfredzaamheid

Zelfredzaam zijn is belangrijk in het leven, ondanks dat we sociale dieren zijn die elkaar nodig hebben. Want het is één ding om elkaar nodig te hebben, en het is weer heel wat anders om een blok aan iemands been te zijn.

In het leven is het normaal om als kind niet helemaal zelfredzaam te zijn en als oudere kan het ook lastiger worden om zelfredzaamheid in je leven te houden. In de periode hiertussen is het wel handig.

Om te bepalen hoe zelfredzaam iemand is, wordt er vaak gebruikgemaakt van een zelfredzaamheidsmatrix (klik hier voor meer info). Dit meetinstrument voor zelfredzaamheid geeft een indicatie over:

 1. Financiën
 2. Werk en opleiding
 3. Tijdsbesteding
 4. Huisvesting
 5. Relaties
 6. Geestelijke gezondheid
 7. Lichamelijke gezondheid
 8. Middelengebruik (drugs of drank)
 9. Je dagelijkse levenshandelingen kunnen uitvoeren
 10. Sociale netwerk
 11. Maatschappelijke participatie
 12. Contact met justitie

Deze matrix met indicaties over deze gebieden wordt gebruikt door hulpverleners om te zien waar mensen hulp nodig hebben.

Wat betreft hypnotherapie helpt hypnose mensen vooral om hun zelfredzaamheid te verbeteren wat betreft geestelijke gezondheid, lichamelijke gezondheid (mits dit niet ligt aan een handicap), middelengebruik, relaties, financiën, werk en opleiding.

Geestelijke gezondheid en zelfredzaamheid

Wat betreft je geestelijke gezondheid en zelfredzaamheid gaat het erom dat je met stress of stressvolle gebeurtenissen in het leven kunt omgaan. Raak je helemaal van slag als je bijvoorbeeld een ongeluk meemaakt, iemand in je leven verliest en reageer je hier extremer op dan gebruikelijk. Staat dit je functioneren echt in de weg? Dan heb je geestelijk gezien dus een mindere zelfredzaamheid.

Met hypnotherapie geef je mensen de middelen om met stress en andere tegenslagen in het leven om te gaan. Kennis van zelfhypnose, mindfulness, herkaderen (ook bekend als omdenken) en NLP geeft mensen know-how om toch goed om te gaan met lastige situaties.

Soms kan zo’n lastige situatie toch lang van invloed zijn op iemands leven. In dat geval kan een hypnotherapeut helpen om bijvoorbeeld trauma’s te verwerken. Dit kan het functioneren in het dagelijks leven verbeteren.

Lichamelijke gezondheid en zelfredzaamheid

Vermoeidheid, overgewicht, we hebben er allemaal wel eens last van, maar als dit ervoor zorgt dat je niet meer het huis uit komt of zelf je boodschappen kunt doen, dan is er wel wat aan de hand.

Onderzoek laat zien dat overgewicht goed behandeld kan worden met hypnotherapie, omdat dit de mindset over gezonde voeding en beweging verandert. In een onderzoek uit 2020 waarin een soort samenvatting werd gemaakt van eerdere onderzoeken, kwam naar voren dat mensen die hypnotherapie hadden gehad niet alleen gewicht verloren tijdens de therapie, maar ook nadat de therapie stopte. Ze bewogen meer en aten gezonder. Ook ervaarden de gehypnotiseerde mensen een hogere kwaliteit van leven[1].

Voor lichamelijke problemen, waar artsen niets meer aan kunnen doen, kan hypnose mensen helpen om hier op een andere manier mee om te gaan. Leren leven met lichamelijke problemen kan makkelijker worden gemaakt met hypnose en sommige onverklaarbare klachten kunnen zelfs volledig opgelost worden.

Als je bijvoorbeeld somatische klachten hebt die pijn veroorzaken kan hypnose hiertegen gebruikt worden[2].

Middelengebruik en zelfredzaamheid

Over middelengebruik kan ik wel het een en ander vertellen. Als je mij al wat langer volgt weet je dat ik vroeger wel wat pilletjes heb genomen en dat een heftige gebeurtenis in mijn leven ervoor zorgde dat ik het roer drastisch omgooide en “last” kreeg van posttraumatische groei.

Ik kon hiervoor eigenlijk helemaal niet goed met stress omgaan. Mijn mentale zelfredzaamheid was niet optimaal. Vandaar ook dat ik aan “middelengebruik” deed, maar doordat ik me heel erg verdiept heb ik hypnose ben ik veel zelfredzamer geworden. Misschien zelfs extreem zelfredzaam.

Tijdens mijn verdieping in hypnose kwam ik er zelfs achter dat wat ik deed tijdens die heftige gebeurtenis een hypnose techniek was die therapeuten kunnen gebruiken om mensen die middelen misbruiken te helpen om hiermee te stoppen.

Deze techniek wordt dus ook geleerd aan cursisten van het Hypnose Instituut Nederland.

Onderzoek laat zien dat hypnose goed gebruikt kan worden om veerkrachtiger te worden en om terugvallen te voorkomen. Het maakt niet uit of iemand verslaafd is aan bijvoorbeeld amfetamine of opioïden[3].  

Relaties en zelfredzaamheid

Dit klinkt misschien een beetje gek, want als je zelfredzaam bent dan kun je jezelf toch redden? Dat klopt, maar voor je mentale gezondheid is het ook goed om goede relaties te hebben. Een goede band met familie (of ten minste met vrienden), zodat je mensen in je omgeving hebt met wie je kunt praten en die je kunnen helpen als je toch nog een keer hulp nodig hebt. Denk er maar eens aan wie je helpt als jij van je fiets zou vallen en een been zou breken? Niemand neemt het je dan kwalijk dat je toch eventjes wat hulp nodig hebt.

Om relaties te verbeteren gebruiken we bij het Hypnose Instituut Nederland het sociaal panorama. Deze techniek lijkt heel erg op een familieopstelling, maar je doet dit allemaal zelf met visualisaties en niet met behulp van acteurs.

Het idee is namelijk dat je familie en vrienden op een bepaalde plaats staan. En die plaats zegt iets over de relatie. Misschien is iemand te dichtbij of juist te ver weg. Een hypnotherapeut kan je dan helpen om die plaatsing te veranderen. Het veranderen van die plaats kan je kijk op een relatie al veranderen. Waardoor je anders tegen die persoon gaat doen en dat kan de hele relatie transformeren[4].

Toen ikzelf deze techniek eens gebruikte, belde direct daarna een van mijn zoons me op om gewoon even te praten. Iets wat hij eerder nog nooit had gedaan. Zo zie je maar, dat als je iets in jezelf verandert, dit je omgeving direct kan beïnvloeden. Zelfs als ze niet eens bij je in de buurt zijn.

Financiën en zelfredzaamheid

Geld is een belangrijk middel voor je overleving. Als je jouw financiën niet goed op orde krijgt dan helpt dit je zelfredzaamheid niet. Misschien moet je telkens je ouders of zelfs vrienden om geld vragen en dat voelt gewoon niet goed.

Een hypnotherapeut kan mensen helpen om anders tegen geld aan te kijken. Als je bijvoorbeeld denkt dat geld een bron van kwaad is, dan helpt dat je niet om gemotiveerd te zijn om voldoende geld te verdienen. Door dus je overtuigingen over geld na te gaan en positiever te maken kan je hele omgang met geld veranderd worden.

Dit noemen we ook wel het verbeteren van de money mindset. Iets waar we vooral ondernemers mee helpen, maar wat eigenlijk voor iedereen wel goed is om positief te hebben.

Zo kan een progressie  - een tegenhanger van de regressie - je helpen met het maken van een financiële planning door juist te plannen vanuit het punt waar je financieel wilt staan.

Werk en opleiding en zelfredzaamheid

Afhankelijk van je leeftijd spelen een van deze twee zaken een belangrijke rol. Op zich kan opleiding zelfs je hele leven een belangrijke rol spelen. Als je bijvoorbeeld niet het werk doet wat je leuk vindt, en je hierdoor in een burn-out belandt, kan het volgen van een andere opleiding je weer helpen om werk te doen wat je wel leuk vindt. Waar je energie van krijgt.

Veel mensen volgen ook een cursus van het Hypnose Instituut Nederland ter aanvulling op eerdere psychologische, sociale of pedagogische opleidingen of juist omdat ze helemaal wat anders willen doen in hun leven.

Echter, het vergt vaak wel lef om van werk te veranderen of om zelfs helemaal aan een nieuwe opleiding te beginnen.

Met hypnose kan je meer vertrouwen krijgen in je kunnen, waardoor je net wel die opleiding of cursus op hbo-niveau doet in plaats van dat je voor iets van mbo-niveau gaat. Of als je kantoorbaan je helemaal ziek maakt, kun je juist meer vertrouwen krijgen in de kracht van een praktische opleiding en dat je daar juist gelukkiger van wordt. Inmiddels maakt het voor het geld in ieder geval vaak niet meer echt uit. Dus je doet jezelf echt wat aan als je alleen voor het geld een hbo-opleiding volgt. 

Voor problemen als examenvrees kan hypnose ook goed gebruikt worden. Bij onze opleiding geven we zelfs een mp3 opname voor zelfhypnose tegen examenvrees voordat de examens worden afgenomen, zodat iedereen op de examens optimaal kan presteren.

Zelfredzaamheid verbeteren met hypnose

Hypnose kan dus een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de zelfredzaamheid van mensen. Kennis van hypnose kan je als hulpverlener dus ontzettend veel opleveren en je cliënten ontzettend goed helpen.

Wil jij aan de slag met hypnose? Kom dan eens naar een gratis online masterclass voor een kennismaking.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. De opleiding wordt hybride gegeven. Dit betekent dat je hem klassikaal kunt volgen, of juist live vanuit huis. Je kunt de les dan via camera’s meevolgen en er staan computers klaar zodat mensen in de klas ook met jou kunnen oefenen.

Hoe cool is dat?!

Klik hier voor onze agenda.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen