Midlife crisis: Herkennen en wegrennen
Midlife crisis: Herkennen en wegrennen
24 september 2019 
in Angst
6 min. leestijd

Midlife crisis: Herkennen en wegrennen

De midlife crisis, de ene persoon is er gevoeliger voor dan de andere. Sommige mensen denken dat vooral mannen last hebben van een midlife crisis, ze gaan opeens scheiden, gaan motorrijden en daten alleen nog met vrouwen die 2x zo jong zijn. Om maar even het stereotype neer te zetten. In dit blog ga ik in op wat een midlife crisis echt is, de verschillen tussen die van een man en vrouw en wat je eraan kunt doen.

Een midlife crisis heeft eigenlijk een hele slechte naam. Het is een periode in je leven waarin je je realiseert dat je leeft en dat je leven zal gaan zoals het gaat, tenzij je er zelf wat aan kan doen. De ene persoon gaat hier nuchterder mee om dan de ander.

Het is het moment waarop je je ook realiseert hoe weinig tijd je eigenlijk hebt om bepaalde doelen te behalen. Hierdoor gaan mensen vaak ook kijken naar wat men al bereikt heeft in het leven, en of dit ze gebracht heeft wat ze ervan verwacht hadden. Sommige mensen nemen dan ook drastische stappen om hun doelen alsnog te bereiken of ze bepalen nieuwe doelen[1].

Sommige mensen hebben ook het gevoel dat ze “vast” zitten in de keuzes die ze eerder in hun leven gemaakt hebben. Dat ze vastgehouden worden door hun werk of familie. De identiteit die men heeft wordt ook vergeleken met de gewenste identiteit.

Volgens respondenten van een onderzoek begint een midlife crisis gemiddeld wanneer iemand 47,5 jaar is, met een standaard deviatie van 8,06 jaar. Dit betekent dat de meeste mensen vanaf hun 39ste tot hun 55ste last kunnen krijgen van een midlife crisis[2].

De midlife crisis hoeft niet veroorzaakt te worden door je leeftijd. Het overlijden van een ouder, het meemaken van een scheiding of een andere grote verandering (zoals ontslag) kan ook voor een midlife crisis zorgen[3].

Kenmerken van een midlife crisis

Bij een midlife crisis gaan mensen zich vaak van alles afvragen over hun leven en wie ze nu eigenlijk zijn. De vaste groepen waarmee iemand zich identificeert, rolmodellen, principes, waarden en de relaties (zowel zakelijk als privé) die men heeft.

De midlife crisis begint ook omdat men denkt dat ze vaak later in het leven enigszins iets moeten hebben bereikt. Je controleert dan of wat je hebt bereikt ook was waar je vroeger van droomde. Of jouw jeugddoelen zijn behaald.

Een midlife crisis kan zorgen voor gevoelens van depressiviteit, angst en zelfs manisch vluchtgedrag. Gelukkig is zo’n crisis niet alleen negatief, het zorgt ook voor extra persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld door nieuwe realistische doelen te stellen.

Het begin van een midlife crisis is te herkennen aan:

  • Vermoeidheid
  • Verveling
  • Niet blij zijn met je leven of levensstijl
  • Rusteloosheid
  • Iets totaal anders willen doen
  • Je beslissingen evalueren
  • De betekenis van het leven evalueren
  • Verwarring over wie je bent en waar je leven naartoe gaat
  • Dagdromen
  • Geïrriteerdheid
  • Onverwachte woede
  • Verdriet (die niet makkelijk weggaat)
  • Meer voeding, alcohol, drugs of iets anders nemen (meer shoppen?)
  • Vermeerdering of juist vermindering van zin in seks
  • Affaire, vooral met iemand die veel jonger is dan jijzelf
  • Vermeerdering of juist vermindering van ambitie

Midlife crisis man

Mannen in een midlife crisis kunnen op zoek gaan naar spanning en avontuur[4], vandaar de motor die opeens kan verschijnen. Sommige mannen kunnen hierdoor zelfs later in hun leven het criminele pad op gaan.

Mannen hebben vaak meer last van de midlife crisis dan vrouwen, omdat vrouwen over het algemeen vaker reflecteren op hun leven dan mannen. Hierdoor is de schok van wat er van hun leven terecht is gekomen vaak groter, en nemen sommige mannen ook drastischere maatregelen dan vrouwen.

Gevoelens die voor deze crisis kunnen zorgen zijn bijvoorbeeld het gevoel dat je op avontuur wilt gaan en “weer” wilt voelen dat je jong bent. Je wilt die emoties en ervaringen weer, die je ook had toen je opgroeide of 20 jaar was.

Meer bewust willen mannen vaak meer passie, avontuur, uitdaging en liefde (of verliefdheid). Die passie kan bijvoorbeeld gekanaliseerd worden in een bepaalde hobby.

De biologie van een man kan ook zorgen voor de midlife crisis en dan voor het vreemdgaan (of het vinden van een nieuwe partner). Mannen hebben namelijk de biologische aandrang om zich voort te planten en kunnen dit een langere periode dan vrouwen doen en hiervoor moeten mannen dan meerdere vooral jongere partners gebruiken.

Helaas blijkt voor de mannen die een grote verandering toepassen tijdens de midlife crisis (zoals een affaire hebben of zelfs scheiden) hierna vaak spijt hebben en niet gelukkiger zijn.

Als vrouw van een man in de midlife crisis kun je hem het beste over zijn emoties laten praten zonder hierover te oordelen. Misschien kun je leuke nieuwe dingen aan jullie relatie toevoegen om het weer spannend te maken, maar wijs hem erop dat wetenschappelijk bewezen is dat hij niet gelukkiger gaat worden met een ander. De overgrote meerderheid heeft namelijk spijt van hun drastische daden in de midlife crisis[5]. Het is net een tweede pubertijd.

Midlife crisis vrouw

Bij vrouwen leidt een midlife crisis vaak tot meer assertiviteit, heftiger reageren op zaken en onafhankelijkheid[6]. Niet alleen mannen, ook vrouwen scheiden vaker in de midlife periode van hun leven, of dit ook het gevolg is van een crisis en vrouwen later spijt hebben van het verbreken van de relatie is niet bekend.

Daarnaast kun je het gevoel hebben dat je niet op je werk hoort te zijn en dat je niet bent geworden wat je had willen worden. Ook je lichaam kan het lichaam zijn die je eigenlijk niet herkent als je over jezelf nadenkt.

Net als bij mannen is er ook een biologische reden voor vrouwen om een midlife crisis te krijgen. Je maakt namelijk minder oestrogeen en progesteron aan, waardoor je last kunt hebben van vermoeidheid[7]. Je bent langzaam onderweg naar de menopauze.

Wegrennen van een midlife crisis, in plaats van wegrennen

Gelukkig is er veel wat je kunt doen om minder last te hebben van je midlife crisis. Cognitieve gedragstherapie (en dus ook hypnose) helpen je bijvoorbeeld om met je gevoelens om te gaan en om stappen te zetten die net zo drastisch kunnen zijn, maar die er in ieder geval voor zorgen dat je gezinsleven wel goed blijft.

Hypnose kan je bijvoorbeeld helpen om jezelf te accepteren zoals je bent, om assertiever te worden en om daadwerkelijk stappen te zetten om jouw dromen na te jagen.

Een hypnose-expert kan je bijvoorbeeld helpen met het achterhalen van je overtuigingen die er nu voor zorgen dat je aan van alles en nog wat twijfelt en het gevoel hebt dat je vast zit.

Dat gevoel dat als je een keuze maakt en je daarbij moet blijven en ook niet een beetje mag bijsturen is natuurlijk niet prettig. Met regressie, een techniek die veel wordt gebruikt door hypnotiseurs, achterhaal je de eerste keer dat je dat gevoel had dat je vast zat door een beslissing. Dit kan zelfs al een moment uit de kindertijd zijn. Of een moment die voor een overtuiging heeft gezorgd over hoe je moet zijn als je “volwassen” bent en vanaf welke leeftijd dat ongeveer begint.

Vervolgens ga je terwijl je onder hypnose bent iets doen met dat moment. Je gaat het moment bijvoorbeeld vanuit een andere hoek bekijken. Waardoor je overtuiging verandert en je minder last hebt van de crisisgevoelens.

Overtuigingen “installeren”

Een ander iets waar hypnose je mee kan helpen is met hypnotische suggesties die je helpen om overtuigingen over jezelf en hoe de wereld werkt te veranderen. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van de midlife crisis gevoelens omdat je niet “voldoet” aan de normen die andere mensen hebben van “succes”.

Hypnose leert je om voor je eigen overtuigingen en definities te kiezen. Bijvoorbeeld door suggesties hardop te herhalen terwijl je onder hypnose bent.

Deze kunnen bijvoorbeeld zijn:

“Het perfecte leven is een duurzaam leven.”

“Ik mag me blijven ontwikkelen.”

“Succes kent geen tijd.”

“Rijk zijn is wat anders dan veel geld hebben.”

Afhankelijk van jouw overtuigingen en twijfels kan een hypnose-expert je andere suggesties meegeven.

Angst voor tijd

Een ander probleem tijdens de midlife crisis is dat je je er opeens erg bewust van kunt worden dat je nog maar beperkte tijd over hebt om te leven. Dit kan voor ontzettend veel stress zorgen. Ook voor de angsten en gevoelens die dit oplevert helpt hypnose je.

Dit kan bijvoorbeeld doordat hypnose je helpt met ontspanningsoefeningen wanneer de stress van tijd je te veel wordt. Een geleide visualisatie van een prettige plaats kan hier bijvoorbeeld ontzettend nuttig voor zijn.

Deze visualisatie kun je vaak ook meekrijgen op mp3 om thuis te beluisteren en om jezelf mee te hypnotiseren. Op die manier heb je er nog langer voordeel van en ga je niet al te gekke fratsen uithalen tijdens je midlife crisis.

Wil je meer weten over hypnose en hoe het werkt? Kom dan eens naar de Hypnose playshop in Wormerveer of Zwolle.

Wil je direct aan de slag met handige tips en trucs? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

[1] https://www.karger.com/Article/Abstract/227322

[2] https://www.karger.com/Article/PDF/227322

[3] https://www.psychologytoday.com/us/conditions/midlife

[4] https://www.researchgate.net/profile/Hans_Nelen/publication/298736911_%27Mannen_in_een_midlifecrisis%27/links/5960c376a6fdccc9b1efdca3/Mannen-in-een-midlifecrisis.pdf

[5] https://www.psychologytoday.com/us/articles/200808/advice-men-midlife

[6] https://www.taylorfrancis.com/books/e/9781315641928/chapters/10.4324/9781315641928-3

[7] https://www.healthline.com/health/midlife-crisis-women#what-to-do

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen