Behandeling tinnitus met hypnose: DJ over je eigen oor
Behandeling tinnitus met hypnose: DJ over je eigen oor
01 juli 2021 
7 min. leestijd

Behandeling tinnitus met hypnose: DJ over je eigen oor

Een tijd geleden hielp ik Jessica met tinnitus, oftewel oorsuizen. De behandeling tinnitus ging dus in dit geval met converserende hypnose, een vorm van cognitieve gedragstherapie.

Wat is tinnitus?

Tinnitus is het horen van een geluid, zonder dat hier een externe bron voor is[1]. Een piep in je oor is bijvoorbeeld vaak tinnitus of je hoort toch nog een elektrisch apparaat dat een hoge piepfrequentie heeft. De lader van sommige scheerapparaten hebben dat bijvoorbeeld.

Maar kun je zo’n bron niet vinden, dan heb je vaak last van tinnitus.

Tinnitus is vaak een piep in het oor of een soort suizend geluid. Je hoort mensen ook wel eens zeggen dat tinnitus en oorsuizen hetzelfde is. Dit klopt, je kunt last hebben van dit geluid in één oor of in je beide oren.

Behandeling tinnitus

In eerste instantie is het altijd handig om na te gaan of je tinnitus een fysieke oorzaak heeft. Soms kan bijvoorbeeld hoge bloeddruk voor oorsuizen zorgen en je kunt ook een soort trauma aan je oor hebben door een hard geluid.

Tinnitus is niet per se een chronische aandoening. In een studie is naar voren gekomen dat 40% van de mensen die last hadden van milde tinnitus en 20% van de mensen die last hadden van ernstige tinnitus hier na vijf jaar weer vanaf waren gekomen.

Dit is belangrijke kennis voor mensen die mensen met tinnitus behandelen.

Er zijn ook aanwijzingen dat het behandelen van depressieve klachten en angsten kan helpen om tinnitus te verminderen. Hypnose wordt ook gebruikt in de technieken om tinnitus te behandelen.

Daarmee heb ik bijvoorbeeld Jessica geholpen om haar tinnitus te verminderen.

De casus van Jessica

Jessica had last van pulsatie tinnitus in haar rechteroor. Ze dacht dat dit kwam door emotionele zaken. Als ze denkt aan die emotionele zaken dan voelt ze zich machteloos en verraden en daardoor krijgt ze gewelddadige neigingen.

Haar probleem had te maken met het rechtssysteem, een huurster en mensen die ze heeft moeten ontslaan of die zijn opgestapt uit haar mondhygiëniste praktijk.

Elke keer als ze een nieuwe collega aannam kwam ze weer met het hetzelfde in aanraking, roddel en achterklap en geen volgzaamheid naar haar (de baas) toe.

Ze had twee rechtszaken gehad met een vrouw die ze op staande voet had moeten ontslaan en een huurster. Die huurster had op dat moment nog een hoger beroep tegen haar.

Dit beroep kon ze niet loslaten, want dat had ze al geprobeerd, maar de andere kant wilde gewoon doorgaan.

Laat het gevecht los

Gevecht loslaten kan veel rust geven. Je koopt de rust dan als het ware af.

In je hoofd kun je dan ook uit de strijd stappen. Zo van: “Als ik het geld had gehad, dan had je het gekregen.” Dit hele idee kan je ook al veel rust geven. Dit kan je stress ook al verminderen.

De “ik gun het je” en voor de rest ga ik mijn eigen ding doen en ik deal wel met de brieven en dergelijke. Dat is nog steeds vervelend, maar dan trekt het niet zo’n zware wissel.

Fysiek doe je wat je moet doen, maar mentaal kun je het afsluiten. Zelfs zonder dat het afgesloten is.

Hierna besloot ze om te zien of ze anders kon schikken of iets dergelijks, zodat alles zo snel mogelijk afgesloten zou zijn.

Ja je kunt een rechtszaak “verliezen”, maar hoe erg is dat? Als van alles leidt onder de energie van die rechtszaak. Als dit je creativiteit en connecties kost, dan is het handiger om dit los te laten, zodat andere delen van je leven weer gaan vloeien.

Kies je strijd. Hoe lang ben je bezig? Wat gaat het je mentaal, emotioneel en energetisch kosten?

In haar geval was er een rechtszaak met drie personen. Wat kan gebeuren is dat je dan andere mensen ook niet meer vertrouwt, maar ja er zijn veel meer mensen en die drie mensen zijn gewoon net even vervelend.

Daarnaast kun je je afvragen hoe het is gekomen dat nare mensen in je leven zijn gekomen? Dit vraag je je af zonder schuld, maar vanuit nieuwsgierigheid. Was er iets in jou dat wat nodig had waardoor je bepaalde mensen aantrok? Of trok je juist mensen aan die hetzelfde doen als jij?

En blijf je realiseren dat je soms ook gewoon pech kunt hebben.

Is er iets wat je niet wilt horen?

In het geval van tinnitus kun je je ook afvragen of er iets is wat je niet wilt horen. Als je dat kunt oplossen, kan dit je gehoor ook weer verbeteren.

Ik werd bijvoorbeeld doof aan een oor en dat was het oor waar mijn vrouw naast zat. Dit hebben we uiteindelijk opgelost en toen werd mijn gehoor ook beter.

Tinnitus is ook iets dat getriggerd kan worden. Dus wat triggert je ontzettend? En waarom raakt dat je zo?

Jessica voelde zich bijvoorbeeld niet gezien en gehoord door haar personeel en voorgelogen. Dat alles verzwegen is en er geen communicatie was.

Het probleem van je leven

Dit gevoel van niet gehoord en gezien worden is een rode draad in haar leven. Al van kinds af aan, door beide ouders.

Ze had hierover gepraat met haar vader – die nog leefde – en hij begreep haar en gaf aan dat hij geen ouders had als voorbeeld en bood zijn excuses aan. Dit was voor haar een mooi moment, wat veel impact had.

Veel mensen hebben natuurlijk wel momenten waarin ze zich niet gezien en gehoord voelen.

Die excuses helpen om dat gemis weer terug te nemen. Hij neemt dat dan als het ware terug.

Als er zoiets in je leven is gebeurd, maar je voelt je nog steeds niet gehoord en gezien, dan kun je in gedachten (of in hypnose) je oudere zelf met je jongere zelf laten praten. Die kan tegen het kind in je zeggen dat alles goed is gekomen en dat papa je nu wel ziet en hoort en je begrijpt.

Deze oefening gaf haar enorm veel opluchting.

Vervolgens is ze in gedachten het gesprek aangegaan met haar overleden moeder. Die zei: “Ik voelde me ook niet gezien en gehoord en zeker niet door je vader.

Als je op die manier van beide kanten begrip hebt, al is het alleen maar in gedachten, dan is er ook geen probleem meer.

Hierna voelde ze zich blij

Nu kijken naar het rechtssysteem. Dit is al een gek systeem, omdat het uitgaat van schuld. Er moet iemand schuldig zijn.

Het rechtssysteem was niet meer belangrijk, maar wat haar ouders zeiden was vooral belangrijk.

Toch is het handig om hier ook nog even bij stil te staan.

Zaken zijn zoals ze zijn, maar het heeft niet met jou te maken. Je hebt er wel mee te maken, maar het heeft niets met jou te maken. Dat is een groot verschil.

Als ze nu niet gehoord zou worden in de rechtszaak voelt het onwennig, maar niet meer gehaat. Zoals aan het begin van de sessie.

Om zo’n zaak lost te kunnen laten is het handig om eens een moment op te halen waarin je iemand advies hebt gegeven of iets hebt aangeboden, maar dat die persoon dat niet aannam en dat jij dat oké vond.

Op die manier heb je al geleerd dat ook als er niet goed naar je wordt geluisterd, je daarmee om kunt gaan.

Wat je doet is wat anders dan wie je bent.

Het ergste scenario als een film afspelen

Iets anders wat je kunt doen om de spanning van bijvoorbeeld een rechtszaak of een ander probleem te verminderen is een soort filmpje maken.

Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dan kan het alleen maar meevallen en kun je dealen met het ergste wat kan gebeuren. Kun je ermee leven? Misschien is het eerst super vervelend, maar op een gegeven moment kun je ermee leven.

Maak zichtbaar wat sluimert en speelt, zodat het niet in je hoofd blijft. Maak er een film van in je gedachten en je kunt die film verder laten gaan. Een half jaar verder, een jaar verder, twee jaar verder? Hoe voelt de film op elk moment? Als het dan goed voelt, dan kun je er met dat goede gevoel aan denken.

Dat scheelt je twee jaar nare gevoelens, want in gedachten heb je het al gehad.

En het kan meevallen.

Daarna moet je het ook loslaten, zodat je niet blijft hangen in de film. Laat het ook gaan.

DJ over je eigen oor

Na deze oefeningen voor de meer emotionele en mentale problemen was de tinnitus minder geworden dan aan het begin van de sessie.

Van een schaal van één tot tien was het een vijf geworden.

Vervolgens hebben we een geleide visualisatie uitgevoerd met een soort volumeschuif, zoals een DJ die op zijn mengtafel heeft. Eerst hebben we getest of ze haar tinnitus van vijf naar zes en weer terug kon zetten.

Schuifje oefening. Kon ze het harder zetten?

Dat kon en dat is goed nieuws. Als je het harder kunt zetten, kun je het ook zachter zetten. Je hebt blijkbaar controle.

Vervolgens kreeg ze de opdracht om hem naar vier te zetten. Dat lukte ook. En vervolgen keken we of ze hem nog verder omlaag kon zetten.

Toen zat ze op de drie.

Was dit een niveau waarmee ze kon leven? Dat was het geval.

Dan keken we nog een keer of hij nog iets richting de twee kon.

Toen zat hij op 2,8. Het kostte moeite, maar het lukte.

Stel je voor dat je dit elke dag gaat oefenen, als je opstaat of als je naar bed gaat.

Dan zal het automatisch minder worden en op een gegeven moment gaat de tinnitus helemaal uit.

Zo’n visualisatie werkt vaak alleen na het opruimen van andere mentale en emotionele problemen.

Beluister ook de sessie hier:

https://www.buzzsprout.com/195236/6630787-tinnitus-verminderen-of-zelfs-genezen-in-een-gesprek?play=true

Wil je meer weten over de gebruikte technieken en hoe hypnose kan helpen met praktische en emotionele problemen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Ideaal voor coaches, psychologen of als je gewoon graag mensen wilt helpen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

tinnitus behandelen met hypnose

Bronnen:

[1] https://www.ata.org/sites/default/files/Bauer-Tinnitus-Case-Study%20%28TPG%20Synopsis%29.pdf

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen