Angst voor ballonnen overwinnen en genieten van feestjes
Angst voor ballonnen overwinnen en genieten van feestjes
03 juli 2017 
in Angst
5 min. leestijd

Angst voor ballonnen overwinnen en genieten van feestjes

Ballonnen zijn vaak aanwezig op feestjes en dan met name kinderfeestjes. Dit is heel gezellig en de kinderen kunnen er verschrikkelijk leuk mee spelen, maar soms gaat er iets mis en dan krijg je die PATS, KNAL, BOEM van een knappende ballon. Dit geluid kan ervoor zorgen dat je niet alleen angst voor knallen krijgt, maar ook echte angst voor ballonnen.

Als je last hebt van angst voor ballonnen moet je vooral even verder lezen, want je kunt er zeker van af komen. 

Je bent op het feestje van je nichtje (of een ander kind) en er zijn ballonnen aanwezig. Terwijl je een gesprek met een volwassene aangaat blijf je in je ooghoek een kind in de gaten houden dat met een ballon speelt. Straks gaat hij er nog op zitten. Alleen al van deze gedachte breekt het zweet je uit en je volgt het gesprek eigenlijk niet meer helemaal.

Je geeft antwoord, maar weet eigenlijk niet waarop. Die ja kan zomaar een bevestiging zijn van een afspraak.

Dan zie je opeens in je ooghoek dat het kind er ook echt op gaat zitten. De ballon houdt het, maar voor hoe lang?

Vervolgens komt er ook nog iemand binnen die rookt en die peuk kan zomaar de ballon laten klappen. Waar ging het gesprek nu eigenlijk ook alweer over?

Die man met die sigaret moet eigenlijk gewoon stoppen met roken, maar hij staat te dicht bij de ballon om er wat van te zeggen. Je komt namelijk liever niet binnen een straal van 2 meter bij de ballon in de buurt.

Eigenlijk had je deze afspraak af moeten zeggen. Misschien komt dit verhaal je zelfs niet eens bekend voor omdat je uit voorzorg niet eens op feestjes komt waar ballonnen kunnen zijn.

Als dit verhaal of het vermijden van dit soort feestjes je bekend voorkomt is het handig om hier iets tegen te doen. Ballonnen horen immers bij het leven en om nu telkens met een grote boog om ballonnen heen te lopen en je niet te kunnen focussen op het verdiepen van sociale contacten is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Als je denkt dat je de enige bent die angst heeft voor ballonnen kan ik je geruststellen, zelfs Oprah Winfrey is bang voor ballonnen.

Het ontstaan van ballonnen angst

In het verleden kan er iets gebeurd zijn met ballonnen waardoor je angst is ontstaan. Tijdens een feestje kan een vriendje of familielid de ballon vlak bij je oor hebben laten klappen waardoor je ontzettend geschrokken bent.

Dit pestgedrag kan dan zorgen voor angst voor ballonnen.

Kinderen kunnen vaker dan volwassenen last hebben van angst voor ballonnen, maar meestal verdwijnt deze angst weer automatisch. Als andere kinderen doorhebben dat een kind bang is voor ballonnen kunnen ze het angstige kind plagen/pesten waardoor de angst alleen maar groter wordt (1).

Angst voor knallen

De ballon zelf hoeft niet altijd de oorzaak te zijn van de angst voor ballonnen. Uit een onderzoek dat in 1990 plaatvond bij een vrouw die op haar 60ste levensjaar nog steeds last had van angst voor ballonnen bleek dat de knal van een ballon haar deed herinneren aan de bommen die tijdens de tweede wereldoorlog te horen waren (2).

Dit riep gevoelens van angst op doordat ze destijds niet alleen moest vrezen voor haar leven, maar ook niet de veiligheid en geborgenheid van haar ouders kreeg omdat ze niet bij hen in de buurt was.

Deze traumatische ervaring wordt eigenlijk heel onbewust herleeft als ze een ballon hoort knappen en daardoor heeft ze ook de angst voor ballonnen ontwikkeld.

Als je ooit in oorlogsgebied bent geweest en daarna de angst voor ballonnen hebt ontwikkeld kan dit er iets mee te maken hebben.

In dat geval kun je ook angst voor vuurwerk hebben.

Fobie voor ballonnen: de gevolgen

Als je angst hebt voor ballonnen heeft dit allerlei gevolgen. Wanneer je in de buurt bent van ballonnen is je aandacht vaak meer op de ballon gefocust dan op waarmee je bezig bent. Het is daardoor heel slecht voor je concentratievermogen.

Bovendien vermijden mensen met ballonnen angst vaak situaties waar een ballon kan voorkomen, zoals een feestje. Hierdoor kunnen ook je relaties, zoals met vrienden of familie, lijden onder de fobie voor ballonnen.

Ook zorgt de angst voor veel stress als je in de buurt van een ballon bent.

Je houdt afstand als je een ballon ziet en vermindert hiermee je bewegingsvrijheid.

Als de angst voor ballonnen een signaal is van een onverwerkt trauma kan dit zelfs tot gevolg hebben dat je last krijgt van meer angsten en depressies.

Een ballon kan ook voor de volgende symptomen zorgen:

  • Trillen
  • Snellere ademhaling
  • Pijn in de borst
  • Zweten
  • Misselijkheid
  • Darmproblemen

Het behandelen van angst voor ballonnen

Je zult het bijna niet geloven, maar er wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd om de behandeling tegen angst voor ballonnen te perfectioneren. Dat er überhaupt verslag wordt gedaan van casussen laat zien dat dit een groot probleem is waar meer mensen mee zitten.

In het geval van angst voor ballonnen worden “patiënten” vaak geconfronteerd met hun angst. In dit geval vaak letterlijk. De angst die soms ook gewoon de angst voor knallen is, wordt dan verminderd door bijvoorbeeld letterlijk 100 ballonnen zelf te laten klappen. Bijvoorbeeld door er met een naald in de prikken (3).

Hierdoor raak je als patiënt gewend aan de knallen en daardoor krijg je vaak ook minder last van de angst voor ballonnen, omdat je ook niet meer bang bent voor de achterliggende knal.

Vind je het lastig om direct te beginnen met het expres laten knappen van ballonnen?

Hypnotherapie tegen angst voor ballonnen

In dat geval kan hypnotherapie ook helpen om de angst voor ballonnen te verminderen. Onder hypnose kun je ook het knallen van een ballon visualiseren en hoe je erop reageert. In ernstige gevallen kun je zelfs beginnen met het visualiseren van een afbeelding van een ballon (4).

Je kunt tijdens hypnotherapie daardoor oefenen met het kalm blijven in momenten van angst. Dit kan door technieken die met de ademhaling te maken hebben en door mindfulness.

Hierdoor denk je minder aan wat er kán gebeuren en ben je meer bezig met wat er daadwerkelijk gebeurt.

Als het oefenen van de reacties op ballonnen goed gaat kun je vervolgens met het geleerde de daadwerkelijke angst onder ogen komen en de ballonnen laten klappen. Ook dan kan dit in ernstige gevallen langzaam worden opgebouwd, zoals dat je eerst een niet opgeblazen ballon aanpakt en hem vervolgens steeds groter opblaast.

Alleen al het visualiseren vermindert de lichamelijke reacties op angst, maar nog niet het subjectieve gevoel van angst. Toch helpt dit om de behandeling tegen de angst te versterken.

Een andere manier om de angst voor ballonnen te stoppen is door de oorzaak van de angst te achterhalen. Zoals in het voorbeeld van de oorzaak hoeft die niet altijd samen te hangen met ballonnen, maar kan het ook samenhangen met andere herinneringen die lijken op de klank van de klap van een knappende ballon.

Door regressietherapie toe te passen kun je die oorzaak achterhalen en daarmee de klank loskoppelen van de angst die in die situatie is ontstaan.

Hypnose wordt veel gebruikt om angsten te verminderen. Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom eens naar een gratis online masterclass. Of kom dan eens naar een seminar of workshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

angst voor ballonnen

Bronnen:

1. https://www.fearof.net/fear-of-balloons-phobia-globophobia/

2. http://www.hypnosisaustralia.org.au/wp-content/uploads/10330_AJCEH_2016_FINAL.pdf#page=5 (pag 9)

3. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/000579169390026S

4. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0005796772900435

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen