Hypnose tegen stress
Hypnose tegen stress
01 september 2020 
in Stress
6 min. leestijd

Hypnose tegen stress

Stress is ontzettend vervelend, vooral als het niet meer wordt afgewisseld met ontspanning en daardoor chronisch wordt. Dit heeft namelijk allerlei effecten op je lichaam. Je immuunsysteem wordt zwakker en je kunt last krijgen van een hogere bloeddruk, met allerlei nare gevolgen van dien[1].

Je kunt bij chronische stress bijvoorbeeld ook last krijgen van depressieve klachten.

Het is dus ontzettend belangrijk om iets tegen stress te doen. Dan kun je denken aan hypnose.

Wat is stress?

Stress is een reactie van het lichaam op prikkels die ervoor zorgen dat je lichaam in de het vecht-, vlucht- of bevriesstand raakt. Je kunt stress krijgen als je veel werk op je bordje hebt en je bang bent om je baan te verliezen wanneer je dat niet op tijd af krijgt.

Je kunt ook stress krijgen van meer persoonlijke omstandigheden, zoals wanneer je ziek bent of wanneer een dierbare van je ziek is.

Ook relaties kunnen voor stress zorgen. Bijvoorbeeld wanneer je partner vreemdgaat of als er andere relatieproblemen zijn.

Je krijgt dan vaak een angstig gevoel en je lichaam maakt meer cortisol aan[2]. Dit is een stresshormoon dat ervoor zorgt dat je lichaam klaar is om te vechten. In daadwerkelijk gevaarlijke situaties, zoals wanneer je aangevallen wordt, is dit handig.

Maar met moderne problemen, waarbij daadwerkelijk wegrennen of vechten niet handig is, is deze fysieke reactie onhandig en schadelijk.

Is hypnose beter dan medicatie?

Als je chronisch last hebt van stress, ondanks dat je let op je voeding en je regelmatig beweegt, zijn er meerdere manieren waarop je behandeld kunt worden. Je kunt bijvoorbeeld medicatie krijgen tegen de stress[1].

Wanneer je door de chronische stress depressieve klachten krijgt, kun je antidepressiva krijgen of rustgevers in de vorm van benzodiazepinen. Alleen medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. Van benzodiazepinen kun je bijvoorbeeld afhankelijk worden, waardoor je eigenlijk de rest van je leven die medicatie moet nemen.

Daar komt bij dat je van benzo’s problemen met je geheugen kunt krijgen. Gebruik je het langer dan drie maanden, dan wordt de kans ook groter dat je last krijgt van Alzheimer of dementie[3][4]. Wanneer deze ziekten net beginnen geeft dit ook weer veel stress, dus uiteindelijk is het nemen van medicatie dan nutteloos.

Wanneer je hypnotherapie gebruikt tegen stress heb je totaal geen last van dit soort bijwerkingen, omdat je simpelweg geen medicatie neemt. Bij hypnose ga je ervan uit dat jouw lichaam en geest het in zich hebben om je problemen of reacties op stressvolle momenten op te lossen.

Ook voor de effecten van stress, zoals een hoge bloeddruk, wordt regelmatig medicatie voorgeschreven. Die medicatie heeft vaak ook weer bijwerkingen. Uit onderzoek blijkt dat hypnose tegen stress bij oudere mensen helpt om de bloeddruk te verlagen[5]. In het onderzoek werden mensen geholpen die last van stress hadden door fysieke pijn, factoren van buitenaf, familieproblemen en/of economische problemen.

Hypnose tegen stress of toch naar de psycholoog?

Nu denk je misschien dat je dan net zo goed naar de psycholoog kunt gaan en natuurlijk kan dat ook. Maar de psycholoog is in Nederland gebonden aan bepaalde procedures, die gevolgd moeten worden. Zo mag een psycholoog eigenlijk alleen cognitieve gedragstherapie (CGT) geven.

Dit heb ik begrepen van een vriendin die voor een probleem naar een psycholoog ging en vroeg of hij ook hypnose kon toepassen in combinatie met CGT. Hij gaf toen aan dat dit niet was toegestaan en dat dit niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

De combinatie van hypnose en CGT werkt namelijk ontzettend goed tegen stress en is daarom aantrekkelijk[6]. Hiervoor moet je dan toch naar een hypnotherapeut die ook CGT kan toepassen.

Daarnaast kun je met hypnotherapie ook andere technieken gebruiken die wellicht nog sneller werken. Over het algemeen zijn drie sessies voldoende om mensen van bepaalde problemen af te helpen.

Alleen hypnotherapie is ook al voldoende om stress te verlagen[7].

Als je denkt dat de problemen die voor stress zorgen niet op te lossen zijn, is hypnose ook een beter alternatief dan andere psychotherapie. Dit komt doordat je in de staat van hypnose meer openstaat voor suggesties over hoe je op een andere manier naar het probleem kunt kijken dan wanneer je niet in hypnose bent. Hypnose helpt je dan om minder negatief over je probleem te denken en je krijgt een meer functionele mentale staat. Die helpt je om het probleem op te lossen, waardoor je geen last meer hebt van de stress[8].

Op welke manier helpt hypnose tegen stress?

Er zijn meerdere technieken die een hypnotherapeut kan gebruiken om stress te verminderen. Of je stress ervaart hangt vaak af van persoonlijke factoren. Het hangt bijvoorbeeld af van de overtuigingen die je hebt over zaken als je werk, je relatie of je gezondheid. Ook overtuigingen over wie jij bent en hoe jij iets wel of niet kunt doen hebben invloed op het ervaren van stress.

Hypnose helpt je om overtuigingen die ervoor zorgen dat je stress ervaart te veranderen, waardoor bepaalde stressvolle situaties na de therapie niet meer zo ervaren worden. Je hebt dan vaak meer vertrouwen dat jij het in je hebt om alles op zijn pootjes terecht te laten komen.

Er zijn dus meerdere manieren. In eerste instantie word je in hypnose gebracht. Afhankelijk van je hypnotiseerbaarheid kan dit sneller of wat langzamer gaan. De hypnotherapeut zal een inductie uitvoeren die bij je past.

Hypnose en cognitieve gedragstherapie

Als je in hypnose bent zal de behandeling daadwerkelijk plaatsvinden. Je kunt terwijl je in hypnose bent onder andere cognitieve gedragstherapie krijgen. Dat is een beetje de praattherapie. Omdat je in hypnose bent kun je onbewuste overtuigingen sneller benoemen en neem je advies van de therapeut sneller aan. Dit is een van de redenen waarom hypnose en CGT een goede combinatie is.

Hypnose en regressie

Maar er kunnen ook andere technieken gebruikt worden. Zo kun je met regressie achterhalen waar en wanneer in je leven een overtuiging die nu voor stress zorgt is ontstaan.

Je kunt de overtuiging hebben dat je geen ‘nee’ tegen je baas kunt zeggen of dat je alles voor je partner moet doen wat die maar vraagt. Dat is heel onhandig als je zelf ook nog een leven wilt hebben.

Met regressie krijg je dan de suggestie van de hypnotherapeut om terug te gaan naar het eerste moment waarop je voelde dat het zo werkte. Dan zal zich direct een herinnering aan je openbaren en dat is dan vaak het moment.

Vervolgens ga je met behulp van de hypnotherapeut dit moment op een andere manier bekijken. Vaak zijn dit namelijk momenten uit je jeugd en heb je dit moment met de kennis van toen bekeken en met de kennis die je toen had een les eruit gehaald.

Nu ben je wijzer en kun je dit moment eens opnieuw bekijken, zodat het een andere betekenis krijgt. Dit alleen al kan ervoor zorgen dat je veel minder last krijgt van stress. Bijvoorbeeld omdat je het eenvoudiger vindt om je grenzen aan te geven, dat kan al behoorlijk wat stress schelen.

Hypnose en een geleide visualisatie

Visualisaties worden veel gebruikt bij hypnotherapie. Dit kan zelfs een onderdeel zijn van de inductie van de therapie. Het help je namelijk om te ontspannen. Meestal word je gevraagd om je een plaats voor te stellen waar jij je helemaal veilig voelt[9].

Als iets fysieks zorgt voor stress kun je zelfs een geleide visualisatie krijgen over hoe je lichaam zichzelf heelt met helende energie, een prettige vloeistof of zelfs een stofzuiger die ervoor zorgt dat alle stress uit je lichaam gezogen wordt.

Zelfhypnose tegen stress

Naast het volgen van hypnosesessies bij een hypnotherapeut kun je ook huiswerk meekrijgen in de vorm van opnames van de hypnosesessie of affirmaties die je voor jezelf moet herhalen.

Uit onderzoek blijkt dat zelfhypnose in ieder geval helpt om het stressgevoel te verminderen[10].

Dit kunnen affirmaties zijn zoals:

Mijn lichaam doet alles wat het kan om mij tegen stress te beschermen.

Ik ben sterk.

Het is oké om mijn grenzen aan te geven.

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw bronnen van stress kun jij – om stress tegen te gaan – andere suggesties meekrijgen van je hypnotherapeut.

Naast deze technieken zijn er nog veel andere technieken die ook gebruikt kunnen worden.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass van het Hypnose Instituut Nederland.

Wil je zelf hypnose leren om jezelf of juist andere mensen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden ook online gegeven vanuit een professionele studio.

Pin ook deze handige infographic:

hypnose tegen stress

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2568977/

[2] https://www.sciencedirect.com/topics/social-sciences/psychological-stress

[3] https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2020.20040375

[4] https://link.springer.com/article/10.1007/s13311-019-00801-9

[5] http://www.ijnms.net/index.php/ijnms/article/view/8

[6] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005796705002159

[7] https://journals.lww.com/addictiondisorders/Abstract/2018/12000/The_Effectiveness_of_Hypnotherapy_in_Reducing.6.aspx

[8] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2017.1312261

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3969677/

[10] https://link.springer.com/article/10.1186/s12906-017-1806-0

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen