Mentale behandeling voor candida
Mentale behandeling voor candida
26 september 2016 
6 min. leestijd

Mentale behandeling voor candida

Candida is een hele vervelende infectie van de darmen. Een bepaalde gist heeft dan in je darmen de overhand gekregen. Gelukkig zijn er veel medische behandelingen tegen candida, maar soms slaan die niet aan. In dat geval is het toch belangrijk om andere alternatieven te vinden want deze schimmelinfectie kan je dagelijks functioneren behoorlijk verstoren.

Daarom ga ik in dit artikel in op wat candida is en wat je mentaal kunt doen om candida te overwinnen. 

Wat is candida?

Candida is een gistsoort die van nature in je slijmvlies voorkomt. Het zit bijvoorbeeld in het slijmvlies van je mond en ook in die van je darmen. Als je een candida infectie hebt is dit gist een schimmelinfectie geworden. Het is zich gaan verspreiden en er zit veel te veel van in je darmen. Vooral als er wat met je immuunsysteem aan de hand is kan candida opeens de kop op steken.

Je kunt een candida infectie herkennen aan de volgende symptomen:

Meestal gaat een candida infectie weg door een simpele medische behandeling en meestal is het ook niet levensgevaarlijk. Alleen als je een verzwakt immuunsysteem hebt kan de candida voor nog ernstigere klachten zorgen.

Welke medische behandelingen zijn er voor candida?

Er zijn allerlei behandelingen tegen candida, zoals een probiotica behandeling, het verminderen van het eten van suiker. Ga altijd naar een arts als je denkt dat je candida hebt dan kun je eerst de medische behandeling proberen om ervan af te komen.

Echter, in sommige gevallen slaat de medische behandeling niet aan. Dit ligt dan meestal aan een verzwakt immuunsysteem en in het geval van leefstijlveranderingen, zoals het stoppen met eten van suiker, wat erg lastig te realiseren is.

Waarom kunnen mentale behandelingen juist wel helpen?

Een grote indirecte veroorzaker van candida is stress. Langdurige stress kan het immuunsysteem namelijk verzwakken waardoor het moeite heeft om de darmflora in balans te houden. Hierdoor kun je last krijgen van candida overgroei.

Uit een casestudie van een vrouw met een candida infectie waarbij de medische behandeling niet had gewerkt blijkt dat hypnose voor haar 70% verbetering van de situatie had opgeleverd, zowel mentaal als fysiek was ze er beter aan toe en ze had minder last van candida.

In haar geval is er gebruik gemaakt van visualisaties, NLP, ademhalingsoefeningen, gedachte afleiding, acceptatie en hypnotherapie. Veel van deze technieken kunnen ook onder hypnose worden toegepast.

De reden dat mentale behandelingen kunnen helpen tegen candida is doordat ze stress aanpakken. Langdurige stress zorgt namelijk voor een verzwakt immuunsysteem waardoor de candida zich kan vermenigvuldigen en voor een infectie kan zorgen. Om het immuunsysteem weer aan te zetten is het nodig om stress te stoppen en drastisch te verminderen.

Zoals je leest zijn er meerdere mentale behandelingen die je kunt gebruiken tegen stress. Dit hangt ook af van de oorzaak van stress.

Stress kan verschillende oorzaken hebben, namelijk:

  • Te veel werk
  • Problemen in het privéleven
  • Financiële problemen
  • Angsten

Hypnose en candida

Hypnose kan voor allerlei problemen gebruikt worden. Als je last hebt van stress door bepaalde overtuigingen kan regressietherapie die achterhalen en vervolgens kan de therapeut je met behulp van hypnose en andere therapeutische technieken, zoals neuro linguïstisch programmeren of cognitieve gedragstherapie er iets aan doen (1).

Angsten

Als je last hebt van stress door angsten die je elke keer moet overwinnen kan hypnotherapie je helpen om de angst kwijt te raken. Spreekangst is bijvoorbeeld een grote stressfactor als je regelmatig voor groepen moet spreken, maar hier eigenlijk doodnerveus van wordt. Als dit door ervaring met spreken voor groepen niet minder wordt kan je met hypnotherapie achterhalen waarom die angst niet vanzelf verdwijnt en technieken leren om de angst zodanig te verminderen dat je geen langdurige stress meer hebt.

Dan heb je ook nog andere angsten, zoals pleinvrees, die voor stress kunnen zorgen omdat je in het dagelijks leven toch regelmatig de straat op moet. Hoewel dit met het online kunnen bestellen van boodschappen toch een stuk minder noodzakelijk is geworden.

Daarnaast kunnen visualisaties over de angsten en over het overwinnen van angsten helpen om het gevoel van dat je iets kunt versterken.

Werk

Last van stress door het werk is lastig op te lossen omdat dit meestal komt doordat je te veel werk hebt of als je in de zorg werkt doordat je last krijgt van empathievermoeidheid, voor empathievermoeidheid en stress door zorgtaken zijn er veel zelfhypnosetechnieken die helpen om de dag met minder stress door te komen.

Maar aan de andere kant kun je ook problemen hebben met stress op het werk doordat je het lastig vindt om nee te zeggen of doordat je altijd als eerste er wilt zijn of juist als laatste weg wilt gaan.

Door hypnose kun je leren waar dit soort gedrag vandaan komt en hoe je dit kunt veranderen.

Zelfhypnose en candida

Zelfhypnose is meestal het gevolg van een hypnose behandeling. De therapeut kan dan huiswerk meegeven in de vorm van zelfhypnose.

Zelfhypnose kan helpen voor:

  • Het opbouwen van zelfvertrouwen
  • Het oproepen van visualisaties
  • Het veranderen van onlogische overtuigingen

Opbouwen van zelfvertrouwen

Het opbouwen van zelfvertrouwen is een techniek die gebruikt kan worden tegen angsten en om problemen aan te pakken in je privéleven en financiële leven. Voor het opbouwen van zelfvertrouwen door hypnose is het belangrijk om suggesties die je therapeut je heeft meegegeven te herhalen. Dit kan tijdens zelfhypnose in gedachten of juist door ze hardop te zeggen.

Voorbeelden van dergelijke suggesties zijn:

“Ik ben goed in mijn werk.”

“Ik ben geliefd.”

“Ik hou van mezelf.”

Visualisaties

De visualisaties zijn manieren om te ontspannen tijdens zelfhypnose. Je kunt bijvoorbeeld visualiseren hoe je op een vredige plaats bent, zoals op het strand of in het bos, om helemaal te ontspannen voordat je de suggesties aan jezelf herhaalt.

Je kunt visualisaties ook als een vorm van wakende actieve zelfhypnose gebruiken. Zo kun je visualiseren hoe je iets aan of uit zet. Je kunt bijvoorbeeld door een draaiknop te visualiseren het stressniveau verlagen.

Bij mensen in de zorg waarbij de negatieve energie soms te veel kan worden kun je visualiseren hoe je een soort energieveld om je heen aanzet als het je allemaal even te veel wordt en die je later gewoon weer uitzet of zelfs vergeet.

Visualisaties kunnen dus gebruikt worden ter ontspanning, maar ook om jezelf direct te beschermen tegen stressgevende emoties die om je heen plaatsvinden als je een zorgtaak hebt.

Veranderen van overtuigingen

Sommige overtuigingen kunnen je financiële en werkleven behoorlijk in de weg staan. Je kunt bijvoorbeeld de overtuiging hebben dat als je geen merkkleding aanhebt je er niet professioneel uitziet en daardoor financiële problemen krijgen doordat je al die Prada, Moschino, Armani en andere designer of merkkleding moet betalen.

Daarnaast kan je overtuigingen hebben die ervoor zorgen dat je te veel en te hard werkt en meer hooi op de vork neemt dan goed voor je is. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je lui overkomt als je niet de laatste bent die nog aan het werk is of dat je altijd alle taken op je moet nemen die mensen van je verlangen, ook als dit niet in je taakomschrijving staat. Hierdoor kun je het te druk krijgen en te lange dagen maken wat weer stress oplevert en een verzwakt immuunsysteem. Vooral als je je herkent in het beeld dat je elke vakantie ziek wordt (want dan mag het) is dat een teken dat je te hard werkt.

In dat geval herhaal je ook suggesties tijdens de zelfhypnose, zoals:

“Ik mag vriendelijk nee zeggen tegen taken die niet in mijn taakomschrijving staan.”

“Ik ben niet lui als ik op een normaal tijdstip naar huis ga.”

“Als ik de tijd neem om te lunchen ben ik in de middag juist productiever.”

Mindfulness en candida

Mindfulness helpt tegen stress en dus om je immuunsysteem weer aan te zetten doordat het voorkomt dat je te lang aan stressvolle dingen blijft denken.

Mindfulness kan gebruikt worden voor ademhalingstechnieken en focus op de ademhaling, maar ook om met je aandacht in het hier en nu te zijn waardoor je niet meer hoeft na te denken over het onderwerp waarvan je stress krijgt.

Dit kan ook helpen bij financiële problemen doordat het je focus op werkzaamheden ook kan verbeteren.

Candida is dus een infectie in je darmen die veroorzaakt kan worden door een verzwakt immuunsysteem. Er zijn veel medische behandelingen tegen candida die je kunt uitproberen, maar als die niet aanslaan kan stress een grote factor zijn in de oorzaak van de candida infectie.

Door de prikkels van stress te achterhalen is het mogelijk om de stress te verminderen om op die manier je immuunsysteem weer aan te zetten. Hypnotherapie kan andere therapieën ondersteunen en ook helpen om de oorzaak van stress te achterhalen. Daarnaast kan zelfhypnose ervoor zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt en angsten overwint.

Daarnaast is mindfulness een goede mentale techniek om stress te vermijden door vooral in het hier en nu te leven. Vooral gedachten over wat gebeurd is of wat kan gebeuren leveren namelijk stress op.

Wil je meer weten over het verminderen van stress en het verbeteren van de lichamelijke  gezondheid door mentale technieken? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic:

mentale behandeling voor candida

Bronnen:

1. http://www.nfcn.no/pdf/EdwardsL.pdf

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen