Beter onderhandelen met behulp van hypnose
Beter onderhandelen met behulp van hypnose
08 februari 2019 
6 min. leestijd

Beter onderhandelen met behulp van hypnose

Onderhandelen, het is iets wat je vroeg leert als je niet het oudste kind in huis bent. Dan beginnen de onderhandelingen al voor de afstandsbediening, vooral als dat oudere kind een broer is die het op dat moment nog heel leuk vindt dat hij de sterkste is. Hoewel een sociaal ouder kind natuurlijk ook zijn beste onderhandelbeentje voorzet. Heb jij de kunst van het onderhandelen nog niet helemaal onder de knie? Dan ga ik in dit blog in op onderhandelen en hoe hypnose je hierin beter maakt.

Betekenis onderhandelen

Onderhandelen bestaat eigenlijk uit twee woorden namelijk onder en handelen. Handelen betekent dat je een transactie maakt. Je maakt een afspraak met een andere partij om een x bedrag voor een bepaald iets neer te leggen. Totdat je weet wat dat x bedrag gaat zijn, ben je bezig met een activiteit voor het handelen, het onderliggende gedeelte van handelen.

Jij of de tegenpartij komen dan telkens over en weer met voorstellen. Waarom je bijvoorbeeld een bepaald salaris verdient. Een bepaald bedrag voor een huis of auto wilt neerleggen. De andere partij komt dan vaak met een tegenbod met ook een argumentatie voor dat bod.

Je moet sterk in je schoenen staan om het onderste uit de kan te kunnen halen tijdens een onderhandeling en om niet te gevoelig te zijn voor de argumenten van de andere partij en om écht in je eigen argumenten te geloven.

Daarom is het handig om soms net even wat extra’s achter de hand te hebben tijdens onderhandelingen, zoals hypnose.

Overtuigingen over onderhandelen

Wel of niet onderhandelen? Volgens wetenschappers vinden vooral vrouwen het lastig om te onderhandelen omdat ze vaak een grotere mate van meegaandheid hebben dan mannen.

Als je het lastig vindt om te onderhandelen is het handig om je overtuigingen over onderhandelen te onderzoeken en als die niet logisch zijn te veranderen. Het ontdekken van de bron van je overtuigingen die je belemmeren om goed te onderhandelen kan al heel handig zijn om jezelf meer onderhandelkracht te geven.

Dit onderzoek kan op meerdere manieren gedaan worden, zoals met een Socratisch gesprek of regressie. Met een Socratisch-gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald om zo bij de kern van je overtuiging te komen. Dan kan de hypnose-expert je helpen om die kern te beïnvloeden, bijvoorbeeld door je te laten zien dat hij niet logisch is.

Een andere manier om de kern van je overtuiging te achterhalen is met regressie. Met regressie ga je terug naar het moment waarop je onderbewuste heeft bepaald dat onderhandelen niet heel erg nodig of zelfs slecht is. Dit zijn vaak momenten in de kindertijd, omdat dan onze overtuigingen ontstaan. Doordat je als kind vaak niet alle kennis hebt die je nu wel als volwassene hebt kan je hierdoor hele interessante, maar onlogische overtuigingen hebben. Door er met je volwassen kennis naar te kijken kan de overtuiging tegen onderhandelen al een stuk zwakker worden.

Salaris onderhandelen

Het onderhandelen van je salaris is een van de belangrijkste onderhandelingen die je doet. De uitkomst van deze onderhandeling bepaald namelijk vaak voor een langere periode het inkomen dat je hebt. Het is daarom altijd handig om goed voorbereid en kalm te zijn tijdens de onderhandelingen.

Om goed kalm te blijven is het handig om te weten wat je waard bent. Een goed gevoel van eigenwaarde is daarom erg belangrijk tijdens deze onderhandelingen.

In eerste instantie kun je bijvoorbeeld checken wat mensen ongeveer verdienen die dezelfde functie hebben als waarvoor jij gaat onderhandelen. Dan heb je misschien nog argumenten waarom je zelfs meer waard bent dan het gemiddelde inkomen.

Vooral wanneer je last hebt van laag zakelijk zelfvertrouwen en eigenwaarde kan hypnose helpen om dit waardegevoel te verhogen zodat je onderhandeling beter verloopt.

Een manier is bijvoorbeeld om de weken voordat je de salarisonderhandeling hebt zelfhypnose toe te passen dat je gevoel van eigenwaarde versterkt. Dit kan dan bijvoorbeeld gaan om suggesties zoals:

“Je hebt een succesratio van meer dan 90%.”

“Je leert van fouten die je maakt.”

“Je neemt zelf initiatief voor je eigen ontwikkeling.”

“Je kunt goed overweg met je collega’s.”

“Je bent behulpzaam naar collega’s en klanten toe.”

“Wat je niet kunt kun je leren.”

Afhankelijk van de onzekerheden waarmee jij zit kan een hypnose-expert je helpen met andere suggesties voor het verbeteren van jouw onderhandelingspositie tijdens de salaris onderhandelingen.

Onderhandelen voor een huis

Een huis kopen is ontzettend spannend. Het is handig als het huis in goede staat van onderhoud is zodat je niet na de aankoop met allerlei extra kosten komt te zitten om het onderhoud weer op peil te hebben.

Voor het onderhandelen van een woning is het handig om een beeld van de woning te hebben. Het is hiervoor heel normaal om hulp van een expert in te schakelen. Een bouwkundige kijkt er dan nog even met zijn professionele blik naar zodat jij zeker weten niet een huis koopt dat verzakt.

Ook onderhoudsdingetjes die toch best wel in de papieren kunnen lopen worden opgemerkt waardoor je een bod kunt doen die beter bij jouw financiële positie past, of waardoor je afziet van het bod als het onderhoud gewoon niet meer te doen is.

Het onderhandelen kan soms heel lang duren waardoor je emoties alle kanten op kunnen gaan. Het is tijdens de onderhandelingen voor een huis daarom vooral belangrijk om je kalmte te bewaren tijdens het wachten op de reactie van de andere partij.

In dat geval kan hypnose je helpen met kalmeren tijdens het wachten. Er zijn meerdere oefeningen die je kunt doen om kalm te blijven, zoals een mindfulness bodyscan of een geleide meditatie.

In beide gevallen begin je in ieder geval met de focus op je ademhaling en het ontspannen van je spieren. Bij een mindfulness-bodyscan ga je elk lichaamsdeel langs om stap voor stap je hele lichaam te ontspannen.

Een geleide visualisatie zorgt ervoor dat je tot rust komt doordat je mentaal vertrekt naar een fijne plaats, zoals het strand of een andere plaats waar jij helemaal tot rust kunt komen.

Onderhandelen voor een auto

Onderhandelen voor een auto is weer net een andere tak van sport dan voor een woning. Je bent meestal een stuk sneller klaar, en hierom is het belangrijk om tijdens de onderhandeling op je qui vive te zijn. Bij het onderhandelen voor een auto is het handig als je weet wat de auto op de tweedehandsmarkt waard is, zodat je niet te veel betaalt.

Daarnaast ga je natuurlijk een testrit maken en inspecteer je de auto op roest en andere verborgen gebreken.

Soms is het hiervoor nodig om je handen vuil te maken. Om letterlijk op de grond te gaan liggen om goed onder de auto te kijken en om met je vingers de wielkasten langs te gaan om te controleren of er roest zit dat is weggewerkt met plamuur.

Vooral als je dit heel gek vindt is het handig om met hypnose te visualiseren hoe je alles doet wat nodig is om goed te kunnen onderhandelen om de prijs van de auto te verlagen. Een hypnose-expert kan je helpen met een geleide visualisatie, zoals:

“Je bent bij de auto die je wilt gaan kopen, maar je weet dat je eerst nog wat zaken moet controleren. Je stelt je voor en zegt “ik ga nog even goed naar de auto kijken voordat we een testrit maken”. Je loopt om de auto heen en controleert deze op krassen, deuken en bubbeltjes in de lak die wijzen op roest. Je vraagt of er een brug is waar de auto even opgezet kan worden, maar als dat niet kan schroom je niet en ga je gewoon liggen om goed onder de auto te kunnen kijken. Je voelt de grond die wat koud aanvoelt (want ja Nederland he) en gaat met je vingers langs de wielkasten om te voelen of er oneffenheden in zitten die wijzen op roest. Als je wat vindt probeer je dat af te breken zodat je de roest ook echt kunt laten zien. Dan maak je een testrit waarbij je goed let op het rijcomfort en de geluiden die de motor en wielophanging maakt. Elk geluidje en deukje of iets dergelijks onthoud je om tijdens het onderhandelen te gebruiken om de prijs naar beneden te laten gaan.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Met elk soort onderhandeling kan de geleide visualisatie je helpen om je voor te bereiden op de onderhandeling en hiermee kun je ook oefenen met kalm blijven op momenten waarop je streng moet zijn voor je eigen toekomst om meer te vragen.

Onderhandelen is nodig op allerlei vlakken in je leven, voor wat je verdient en later voor hoe je dat verdiende geld weer uitgeeft. Goed onderhandelen kan daarom ontzettend belangrijk zijn zodat jij er warmpjes bijzit. Hypnose kan hiermee helpen door je overtuigingen te beïnvloeden en door te visualiseren hoe jij succesvol onderhandelt.

Wil je weten hoe hypnose precies werkt en hoe je hiermee jezelf en andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen