Bang voor armoede: wat te doen?
Bang voor armoede: wat te doen?
16 augustus 2017 
in Angst
6 min. leestijd

Bang voor armoede: wat te doen?

Bang voor armoede zijn is iets wat op zich heel normaal is. De angst om arm te zijn is een angst die bijna iedereen wel eens heeft. Je moet er toch niet aan denken dat je eens te weinig geld hebt om je eten te betalen of zelfs je huur. Deze angst is op zich niet irrationeel, maar hij kan irrationeel zijn als je een irrationeel idee hebt over wat armoede inhoudt.

Om ervoor te zorgen dat je minder angst voor armoede hebt ga ik in dit blog in op wat armoede is, hoe de angst kan ontstaan en hoe je armoede kunt oplossen.

Wat is armoede?

Er zijn meerdere betekenissen van armoede. Volgens de verenigde naties is armoede de staat waarin iemand is als hij niet kan voorzien in de eerste levensbehoeften. Je hebt dan niet voldoende geld of andere ruilmiddelen om kleding, voeding en onderdak te betalen.

Volgens het Nederlands Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) is er sprake van armoede als iemand langere tijd niet kan voorzien in goederen en voorzieningen die in de samenleving als minimaal noodzakelijk worden gezien.

Omdat het SCP armoede koppelt aan wat een samenleving als minimaal noodzakelijk acht is armoede in Nederland vaak anders dan armoede in een derde wereldland.

Armoede in Nederland

In Nederland word je bij het SCP als arm bestempeld als je genoeg inkomen hebt om in je basisbehoeften te voorzien, maar verder niets extra’s kunt doen. Je hebt dus wel een woning. Op de een of andere manier voorzie je jezelf van kleding en voeding, maar uitgaan of duurdere kleding zit er niet in.

Armoede is voor hen vooral te voelen doordat je je kind niet naar een verjaardagsfeestje kunt sturen, in ieder geval niet met een cadeau voor de jarige. Deze armoede is ook te voelen doordat je zelf bijvoorbeeld niet bij een sportclub kunt omdat je de contributie niet kunt betalen.

Je sociale leven wordt door armoede behoorlijk beperkt.

Met deze definitie zijn ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland arm. Daarvan is een derde een kind dat arm is.

Angst voor armoede

De angst voor armoede kan zijn dat je de angst hebt om in dezelfde situatie te zitten als die 1 miljoen mensen of juist zelfs dat je het nog slechter hebt dan het minimum wat het SCP aangeeft.

De angst voor armoede is een angst die bijna iedereen in zijn leven weleens heeft. Dit komt natuurlijk ook omdat geld en bezit belangrijk zijn in onze cultuur en vaak iets zeggen over je sociale status. Mensen met een groter huis lijken vaak een betere sociale status te hebben dan mensen die in een appartement wonen.

Armoede kan daarom vernederend zijn.

Zo las ik onlangs een verhaal in een tijdschrift van een vrouw die in een rijke buurt woonde. Ze had het samen met haar man op zich goed. Ze kon op vakantie en ze hadden beide een auto, maar in die rijke buurt hoorde je blijkbaar 4 keer per jaar op vakantie te gaan en om de 2 jaar een nieuwe auto te kopen. Doordat dit iets was wat zij niet kon voelde het voor haar alsof ze arm was, terwijl dit natuurlijk helemaal niet het geval is en alsof ze haar financiële uitgaven moest verantwoorden naar haar buren. Ze schaamde zich voor haar situatie.

De angst voor armoede is meer dan de angst voor de vernederende gevoelens die erbij kunnen horen. Deze angst is vrij complex omdat deze angst gaat om meer dan alleen overleving. Het zegt ook iets over je identiteit, zoals in het verhaal van de vrouw uit de “rijke” buurt. Het zegt iets over je identiteit of het kan juist tornen aan je identiteit. Het zegt iets over je eigenwaarde en ook bij eigenwaarde kan armoede juist voor dissonantie zorgen omdat je jezelf juist meer waard vindt en armoede heeft ook veel invloed op hoe gelukkig mensen zich voelen.

Gevolgen van armoede

Zoals eerder genoemd heeft armoede in ieder geval al tot gevolg dat je lastiger kunt deelnemen aan het sociale verkeer, doordat je bijvoorbeeld niet naar een sportvereniging kunt. Helaas kun je door die armoede en doordat je geen input kunt geven in het sociale verkeer ook sociaal worden uitgesloten.

Als je kind toch naar een verjaardagsfeestje gaat zonder cadeau is dat natuurlijk “niet lief” en wordt je kind vervolgens nooit meer uitgenodigd.

Kinderen die in armoede leven blijven vaak ook arm in het volwassen leven. Daarbij is de kans groter dat ze vroegtijdig schoolverlaten en ook tienerzwangerschappen komen vaker voor bij arme kinderen. Daarbij is het voor die kinderen lastiger om een baan te behouden, wat ook de armoede op volwassen leeftijd kan verklaren.

Als volwassenen zorgt armoede vaak voor meer echtscheidingen en voor geweld binnen relaties. Dit is vaak het gevolg van de grote hoeveelheid stress die armoede kan veroorzaken.

Daarbij kan armoede tot criminaliteit leiden omdat dit ook als mogelijkheid wordt gezien om geld te verdienen. Armoede kan mensen ertoe aanzetten om diefstal en overvallen te plegen.

Relatieve armoede

Angst heeft dus invloed op je overtuigingen over:

  • Overleving
  • Identiteit
  • Eigenwaarde
  • Geluk

Hierdoor is armoede voor bijna iedereen een relatief concept. Wat de een al armoedig vindt, vind de ander misschien zelfs rijkdom.

Om de angst voor armoede te verminderen is het van belang om naar je overtuigingen over armoede te kijken.

  1. Wanneer vind ik mezelf arm?
  2. Is het logisch dat ik mezelf dan arm vind?
  3. Zegt die overtuiging iets over mij of eigenlijk over andere mensen?
  4. Moet ik me wel wat aantrekken van wat andere mensen van mij denken?

Door deze vragen te beantwoorden kun je controleren of je overtuigingen over armoede kloppen en of er nog ruimte is om te relativeren.

Als je het lastig vindt om deze vragen te beantwoorden kan een hypnotherapeut je hiermee helpen.

De angst voor armoede verminderen

Door het relativeren en het vinden van onlogische overtuigingen waardoor de angst wordt veroorzaakt zet je een goede stap om de angst voor armoede te overwinnen.

Daarbij kun je andere overtuigingen sterker maken die de angst voor armoede ook verminderen. Deze overtuigingen zorgen ervoor dat je jouw bankrekening los ziet staan van je identiteit, eigenwaarde en geluk.

Voor het versterken van die overtuigingen kun je gebruikmaken van zelfhypnose waarin je suggesties herhaalt. Je gaat dan eerst op een plaats zitten of liggen waar je helemaal kunt ontspannen. Sluit je ogen en focust je eerst op je ademhaling. Als je ontspannen bent herhaal je de volgende overtuigingen hardop.

“Hoeveel geld ik heb zegt niets over wie en hoe ik ben.”

“Mijn identiteit is het gevolg van mijn karakter, hobby’s en talenten, niet van mijn bankrekening.”

“Dat ik nu (nog) niet veel geld heb betekent niet dat ik niets waard ben.”

“Mijn waarde is niet in geld uit te drukken.”

“Geluk is de zon die weer tevoorschijn komt na een regenbui.”

“Geld is géén voorwaarde voor geluk.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Als deze suggesties voor jou niet werken kun je naar een hypnotherapeut die “op maat gemaakte” suggesties aan je mee kan geven.

Oplossingen voor armoede

Daarnaast is het belangrijk om te weten welke oplossingen er zijn voor armoede. Zo maken sommige mensen er een spel van om met zo min mogelijk consumeren te kunnen leven. Hiervan worden sommige mensen zelfs gelukkiger, omdat ze niet in winkels komen waardoor ze niet geconfronteerd worden met het feit dat ze zich veel spullen niet kunnen veroorloven.

Angst kan verlammen en daarom kan het lastig zijn om kleding te gaan ruilen in plaats van kopen. Om toch in beweging te komen kun je visualisaties gebruiken. Mensen moeten vaak eerst iets voor zich zien voordat ze het gaan doen. Je kunt dan technieken van het consuminderen visualiseren om zo de stap kleiner te maken om het ook echt te doen.

Voor een visualisatie stimuleer je jezelf om die stappen te ondernemen en krijg je ook meer zelfvertrouwen dat je die stappen kunt ondernemen.

Net als voor het herhalen van hypnotische suggesties ga je eerst op een fijne plaats liggen of zitten, sluit je je ogen en focus je je op jouw ademhaling.

Vervolgens ga je visualiseren hoe zo’n kledingruil gaat. Je visualiseert welke kleding je gaat wegdoen. Hoe de stoffen aanvoelen als je ze inpakt. Hoe je de kleding meeneemt naar het ruilfeestje en hoe je nieuwe kleding uitzoekt. Hoe de kleding voelt, hoe jij je gelukkig voelt met mensen die ook kleding ruilen (want voor ruilen zijn in ieder geval meerdere mensen nodig) en hoe je weer naar huis gaat met je nieuwe aanwinsten.

Als je het lastig vindt om dit te visualiseren kan een hypnotherapeut je helpen met een geleide visualisatie. Dan is het daarna een stuk eenvoudiger.

Door nieuwe overtuigingen en handvatten om armoede te bestrijden kun je ontzettend veel doen om de angst voor armoede te overwinnen. Daarbij helpt het overwinnen van deze angst vaak ook nog eens om juist meer succes te behalen, omdat je minder snel verlamd raakt door de angst als er iets mis dreigt te gaan.

Wil je meer weten over mentale technieken, zoals hypnose, om angsten te overwinnen? Kom dan eens naar een workshop of seminar en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://digitaal.scp.nl/armoedeinkaart2016/wat_is_armoede/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Armoede

https://digitaal.scp.nl/armoedeinkaart2016/verwachte_armoede_in_2015-2017/

https://2012books.lardbucket.org/books/a-primer-on-social-problems/s05-04-the-consequences-of-poverty.html

http://www.hypnosisdownloads.com/fears-phobias/fear-poverty

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen