Bevestiging: Waarom dit belangrijk is voor jezelf

Bevestiging vind je in veel onderdelen in je leven. Aan de ene kant wil jij bevestiging hebben over jezelf. Iedereen zoekt in zijn leven bevestiging van andere mensen dat hij/zij ok en goed genoeg is en dat zijn/haar beeld van de realiteit overeenkomt met het beeld van de realiteit dat andere mensen hebben. 

Daarnaast kan jij ook bevestiging zoeken dat jij op de juiste manier denkt over bepaalde onderwerpen en mensen[1]. Jij bent ook iemand die bevestiging kan geven of iemand kan beïnvloeden met jouw macht om iemand wel of niet te bevestigen. 

Bevestiging en jouw levensrol

Bevestiging is belangrijk voor het ontwikkelen van je gevoel van “zelf” je “IK” als het ware[2]

In eerste instantie krijg je bevestiging van een andere persoon dat je bestaat, dan hoeft die persoon het nog niet eens met je eens te zijn, maar die bevestiging kan een eerste stap zijn naar een relatie. 

Als je iemand bevestigt dan kan je je voorstellen hoe die persoon zich voelt, wat hij/zij denkt, wat die persoon graag wil en hoe hij/zij de wereld ervaart en communiceer je dat ook naar de ander in gesprekken. 

Door dit soort zaken te benoemen creëer je niet alleen een “zelf”, maar ook een “wij”. Die “wij” kan steeds groter worden totdat je een soort samenleving hebt gecreëerd. Die wij creëer je in verschillende contexten, zoals je persoonlijke relaties en zakelijke relaties. Daarom kan je soms het gevoel hebben dat je niet overal jezelf kunt zijn, omdat dit invloed kan hebben op bijvoorbeeld je economische situatie (bron 1).

Jouw invloed van bevestiging

Je bent er waarschijnlijk wel mee bekend dat veel mensen vooral informatie zoeken die past bij hun beeld van de wereld. Informatie die bevestigt wat ze al denken.

Als jij iemand ontmoet en je hebt al een bepaalde mening over die persoon, dan wil je vaak ook bevestiging over die mening zien. Je kunt dan een sociale interactie zo gaan vormgeven dat die andere persoon zich wel zo moet gaan gedragen als jij “wilt”. 

Wanneer jij bijvoorbeeld een vijandige houding verwacht, kan je zelf alvast vijandig worden. Natuurlijk krijg je dan een vijandige houding terug en dan heb jij toch het gevoel gekregen dat je gelijk had[3]. Terwijl als je een neutrale houding had gehad, dan had er een heel leuk gesprek kunnen plaatsvinden. 

Als jij je eigen gedrag juist ziet als een signaal over wat jouw vooroordeel is, dan kan je vaak wel neutraal een gesprek aangaan (bron 3).

Stigma en bevestiging

Als je last hebt van een stigma kan je de ontvanger zijn van gedrag van iemand die zijn beeld over jou bevestigd wil zien. Je hebt bijvoorbeeld overgewicht en daar kan een stigma aan kleven. De communicatie over dat stigmabeeld kan dan voor jezelf een bedreiging zijn van jouw beeld over jezelf.

Dit gedrag van de ander die het beeld van zijn stigma in jou bevestigd wilt zien heeft namelijk wel invloed op je emoties en dat kan je gedrag weer beïnvloeden. Het vervelende is, dat dit dan zelfs je zelfbeeld kan veranderen als je hier niet goed mee kunt omgaan. Je hoeft je dan niet eens bewust te zijn van het vooroordeel dat andere mensen over je hebben. 

Als je bijvoorbeeld geen problemen hebt met je overgewicht en iemand doet opeens heel vijandig hierover en die persoon is bijvoorbeeld belangrijk voor je werk, dan kan dit veel stress opleveren. 

Je kunt ook angstig worden voor een stigma en dat mensen je zien als een bepaald stereotype. Helaas kan die angst er ook voor zorgen dat je zelf minder kansen krijgt dan als je hier niet mee zat, ongeacht of je een bepaald stigma zou kunnen hebben.

Hier goed mee kunnen omgaan is dan belangrijk voor je welzijn, je prestaties en je zelfvertrouwen[4].

Hypnotherapie en bevestiging

Er zijn 4 manieren waarop je met hypnotherapie iets kunt doen met bevestiging. In eerste instantie is het bijvoorbeeld belangrijk dat je bevestiging van je therapeut krijgt op het moment dat die ziet dat je in hypnose bent. Het is dan handig om te weten dat jij in die staat bent en dat alles wat je doet goed gaat.

Een hypnose specialist kan aan je houding, ademhaling en oogleden zien hoe diep je in hypnose bent en zal dit dan aan je kunnen bevestigen.

Bevestigingsbias wegnemen

Vervolgens kan de behandeling ingaan op hoe jij iets wel of niet wilt met bevestiging. Wil je bijvoorbeeld af van jouw idee dat bevestigd moet worden. Merk je dat je door vooroordelen gesprekken een bepaalde richting op leidt, maar dat je jezelf hier uiteindelijk niet verder mee helpt? Dan kan een hypnotherapeut je helpen om op een andere manier met bepaalde vooroordelen om te gaan, zodat je deze geen invloed laat hebben op jouw gesprekken met mensen die je verder eigenlijk niet goed kent. 

Je kunt de onbewuste rituelen die je hebt als je merkt dat je een bevestigingsbias hebt bijvoorbeeld doorbreken. Je kunt dan visualiseren hoe gesprekken verlopen met mensen waarover jij een vooroordeel hebt en wanneer je meestal (onbewust) het gesprek een bepaalde kant op laat gaan. Vervolgens kan je die visualisatie door elkaar husselen, waardoor het voor je onbewuste niet meer logisch is om dát proces te doorlopen. 

In plaats daarvan kan je dan een gezonde normale visualisatie maken over hoe je gesprekken aangaat met een open blik naar je gesprekspartner. 

Dit kan bijvoorbeeld door bepaalde suggesties te herhalen, zoals:

“Ieder mens is uniek en kan onverwachte kanten hebben.”

“Als ik me neutraal opstel, krijg ik de echte persoon te zien.”

“Ik laat het gesprek lopen zoals het loopt.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van wat jouw problemen zijn over hoe je met andere mensen omgaat kan een hypnotherapeut je andere suggesties meegeven die je helpen in het omgaan met de bevestigingsbias. 

Omgaan met de bevestigingsbias van anderen

Een derde manier waarop een hypnotherapeut je kan helpen is om jouw omgang met de bevestigingsbias van anderen. Iedereen heeft altijd wel ergens een mening over, en sommige meningen zijn hardnekkig. Zoals domme blondjes, luie dikkerts, domme rokers en dergelijke. Daar is helemaal niets van waar natuurlijk, maar niet iedereen snapt dat helaas. 

Je past altijd wel in een groep, maar hoe ga je ermee om als iemand jou een sticker wil opplakken en hoe zorg je ervoor dat je daar niet allerlei stress van krijgt?

In dat geval kan het versterken van je ego, zelfvertrouwen en het visualiseren van hoe je omgaat met lastige situaties waarbij iemand duidelijk een sticker op je probeert te plakken een manier zijn om die stress te voorkomen. Dit is ook iets waar een hypnose expert je mee kan helpen. 

Je kunt bijvoorbeeld als je weet dat je bepaalde gesprekken gaat voeren alvast bedenken wat je wel wilt zeggen en wat je niet wilt zeggen. Dan kan je oefenen hoe je niets zegt, of totaal wat anders zegt als iemand je een bepaalde richting wil geven waar jij het niet mee eens bent. 

Belang van bevestiging wegnemen

Bevestiging doet ook iets met je identiteit. Als die namelijk bevestigd wordt, weet jij dat je op de goede weg bent om een fijne sociale kring te krijgen. Als het goed is in ieder geval.

Als je alleen maar bevestiging krijgt op momenten waarop je eigenlijk niet jezelf bent kan dat heel vervelend en vermoeiend zijn. Altijd een toneelstukje opvoeren is niet fijn en geeft je ook niet de bevestiging die je echt wilt hebben.

Om jezelf te kunnen zijn is het dan handig om het belang van bevestiging weg te nemen. Uiteindelijk krijg je namelijk dan toch wel weer bevestiging, maar dan van mensen die jou wel accepteren zoals je bent. 

Zo komt alles toch nog goed.

Met een hypnotherapeut kan je bijvoorbeeld achterhalen waarom bepaalde bevestiging, of goedkeuring, zo belangrijk voor je is. Dit kan onder andere met de regressietechniek. Met deze techniek ga je in gedachten terug naar het eerste moment waarop je bevestiging super belangrijk vond.

Dit zijn vaak momenten uit je kindertijd.

Vervolgens ga je iets doen met dat moment. Zo kan je hem opnieuw interpreteren, maar dan met de kennis over mensen en de wereld die je nu hebt. Dit alleen al kan heel veel doen om je overtuiging over het belang van bevestiging te veranderen.

Er kan ook iets meer nodig zijn. In gedachten kan je het moment bijvoorbeeld ook veranderen. Voor je geest maakt het namelijk niet uit of iets echt of fantasie is, om de herinnering een andere lading te geven. 

Ook na zo’n regressie kan je suggesties meekrijgen om te herhalen met zelfhypnose die je helpen met zelfvertrouwen en het versterken van je ego waardoor je beter jezelf kunt zijn en vooral jezelf bevestiging kunt geven.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. Ideaal voor zelfontwikkeling of juist om mensen te helpen als coach of therapeut. 

Bronnen: