Mijn IK: tips om echt jezelf te zijn - Hypnose Instituut Nederland
Mijn IK: tips om echt jezelf te zijn
23 april 2021 
6 min. leestijd

Mijn IK: tips om echt jezelf te zijn

Iedereen zit in meer of mindere mate in een hypnose en voor mij is het bijvoorbeeld tijd om eens uit sommige van deze hypnoses te komen. Dat is een pad wat ik nu aan het bewandelen ben, om steeds meer uit hypnose te komen. De komende periode zullen podcasts en blogs ook meer gaan over uit je hypnose komen.

Laten we meteen beginnen met een grote, namelijk uit de hypnose komen van jezelf. Het IK. Als je het IK gaat ontleden, dan kom je erachter dat dat iets is wat je doet. Je kunt je IK namelijk niet vastpakken. Je lichaam natuurlijk wel, maar is dat jouw IK? Veel mensen vinden van niet, want als je dood bent is je IK weg, dus je bent meer dan dat.

“Ik denk dus ik ben”, is ook een mooie uitspraak. Dus als ik niet zou denken, dan was ik er niet.

Een bacterie denkt bijvoorbeeld niet, dus in die zin bestaat die niet. Hij heeft geen zelfbewustzijn.

Is dat zelfbewustzijn dan je IK?

Je gevoelens?

Als je erover gaat nadenken krijg je een interessant samenspel van allerlei dingen, zoals je opvoeding, je omgeving, je ervaringen en enigszins je genen. Maar die bepalen niet wie jij bent, dat doe je uiteindelijk zelf.

Maar in het begin bepalen andere mensen wie jij bent.

In mijn geval zei iemand: “Jij bent Edwin en Edwin is lief en rustig.” Oké, dan ben ik dat.

Daar hebben we allemaal redenen voor, want toen Edwin op zijn 14e niet meer naar de kerk wilde en op zijn 16e aan de drugs ging, kwam dat doordat hij niet meer naar de kerk ging. Toen werd hij helemaal losgeslagen. Maar ja, misschien kwam het ook door die kerk.

Maar al met al kwam het natuurlijk door mij, door mijn eigen hypnose.

Dat komt doordat je IK dingen belangrijk vindt. Ik vind het belangrijk om alleen maar leuke dingen te doen en als ik dat niet doe, dan wordt mijn IK chagrijnig. Als ik geen vrijheid ervaar, dan vindt mijn IK dat ook niet leuk. Dus die IK heeft maar een heel druk leventje. Die is gigantisch bezig.

De IK is opgebouwd uit 1 grote hypnose.

Als je geboren wordt, en dat kun je je niet meer herinneren gelukkig, dat jij je door een schacht moet werken en je hoofd bij elkaar wordt gedrukt, dat wil je je ook niet herinneren. Dan ben je mooi vers om iets mee op te bouwen.

Dit is een beetje een Navy Seals idee, dat je eerst helemaal wordt afgebroken om je weer opnieuw op te bouwen.

Dus het begint al met waar je bent geboren, want daardoor ben je een Nederlander, Afrikaan of Indiër. Dat staat ook in je paspoort. Dan heb ik dus al een soort culturele identiteit.

Dan heb ik ook nog een gezinsidentiteit. Ben ik de oudste, middelste of jongste? Dat bepaalt ook al veel. De oudste geeft veel en de jongste neemt veel. Dat principe zie je in ieder geval vaak in systemisch werken.

Daar hoef je niets voor te doen, je hoeft alleen maar geboren te worden. Dat wordt al direct ingeprent, of je het nu wilt of niet.

Nederlanders doen dit, wij houden van hutspot en weet ik veel wat allemaal nog meer.

Dit gaat allemaal onbewust naar binnen, dat heb je niet eens door.

Je krijgt ook ideeën over hoe relaties werken.

Je IK wordt dus eerst bepaald door de plek waar je geboren wordt, cultureel, dan je omgeving, zoals je familie, dan je dorp (of wijk). Dat heb je in het begin nog niet door, totdat je naar school gaat. Daar wordt je identiteit ook bevestigd of kapotgemaakt. Wat jij geloofde over jezelf, dus dan moet je jezelf opnieuw identificeren met andere dingen.

Zo gaat dat door.

Wat als je IK niet meer als jezelf voelt?

Op een gegeven moment kun je dan in een identiteitscrisis komen.

Wat betekent dat?

Je komt er dan achter dat die IK niet helemaal is wie je wilt zijn. Dat je bijvoorbeeld niet zelf hebt bedacht wie die IK is. Dan gaat het wringen met wie je zou willen zijn.

Of je krijgt ervaringen die ervoor zorgen dat je denkt: “Fuck man, dit is helemaal niet waar.”

Dan kun je in een crisis belanden. De Chinezen hebben daar een mooi teken voor, namelijk het teken van gevaar en een kans met elkaar gecombineerd.

Want die nare ervaring wordt bijvoorbeeld gezien als gevaar, of dat nare gevoel.

En het is ook een kans.

Een kans om een nieuwe IK te gaan creëren. Wie wil je zijn? Dat komt voort uit de vraag wat je bent. Je bent niet iets of iemand. Je bent.

Je bent bewustzijn, liefde en van daaruit ga je een IK creëren.

Die IK is een hele kleine afspiegeling van wie jij echt bent. Dat is “je bent”.

Misschien denk je nu dat daar nog wat achter hoort te staan, maar dat is niet zo. Dat wil je IK, omdat hij dat ooit heeft geleerd. Die wil zich identificeren, maar dat hoeft niet.

Je zou kunnen zeggen: “Alles in één.”

Als je dit echt gaat ontleden snap je al dat het niet klopt. Want alles, het woord zelf al, maakt onderdeel uit van die eenheid. Maar dat woord geeft ook een soort grens aan, dat er een niet-alles is.

Ieder woord zorgt ervoor dat je in die gescheidenheid blijft. Daarom is die IK zo interessant en moet er gevoelsmatig iets achter die “jij bent”.

Dat is dus de eerste hypnose, de allereerste die je direct meekrijgt. Dit begint al in de buik met de gevoelens van je moeder en vader. Dat is al een ervaring.

Dan kom je eruit en word je op een plek geboren. Dat is de tweede hypnose, de culturele hypnose. Wie zijn wij als Nederlanders en de familiaire hypnose, het dorp en hoe doe je het op school?

En voor je het weet ben je 20 en heb je geen idee wie je bent. Vaak heb je wel het idee dat je het heel goed weet, maar de meeste mensen weten het totaal niet.

Ik wist het ook niet, ergens wist ik het wel, maar ik kwam er niet goed bij. Ik zat zo in de hypnose van de wij en zij, de strijdt en de groepen en dat soort dingen. Daardoor kon ik niet zien dat dit allemaal niet bestond. Dat het allemaal een soort droom of idee is, maar niet echt.

Misschien denk je wel eens dat iets niet echt is en dan ga je dat bevragen. En als mensen dan zeggen “nee, het is zo”, dan neem je dat maar aan. Ook al klopt jouw gedachte wel.

Maar jouw IK, dat is wat jij doet.

Dus het is iets dat je doet.

Je IK reageert vaak ook op gebeurtenissen en als er niets aan de hand is, lijkt er geen IK te zijn.

Dat is gek, want je wilt je graag identificeren met iets.

Misschien denk je nu dat als er niets is, wat doet het er dan toe? Misschien wil je je dan vastklampen aan een idee.

Nu denk ik niet dat dat erg is. Je bent hier toch op de wereld rond aan het hobbelen.

Maar als het toch 1 grote hypnose is, kies dan een IK uit die ook gewoon prima is.

Dus “ik ben goed genoeg”, “ik voel me prima”, “ik kan makkelijk tegen kritiek”. Kies dan zoiets. Die voelt dan gewoon beter.

Je bent dan nog steeds niet uit je IK en dat is ook niet erg, maar ga eens spelen met verschillende soorten IK. Totdat je merkt dat de IK niet bestaat en dat jij kunt kiezen wie je wilt zijn.

Als alles wegvalt, wat is er dan nog?

Dat is dan precies hetgeen waarnaar je op zoek bent.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/4312970-01-kom-uit-hypnose?play=true

In elke sociale context je juiste IK zijn

Misschien heb je ook gemerkt dat je op een gegeven moment in bepaalde situaties in je leven heel anders bent dan in een andere situaties. Je kunt op je werk bijvoorbeeld totaal anders zijn dan thuis. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je IK niet consistent is en dat kan vervelend zijn.

Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat het beter voor je welzijn is en voor het authentiek voelen als je wel consistent jezelf kunt zijn[1].

Nu kan het natuurlijk lastig zijn om helemaal jezelf te zijn op het werk. Het onderzoek laat namelijk ook zien dat hoe meer macht je op je werk hebt, hoe meer jij jezelf kunt zijn. Probeer daarom werk te vinden dat bij je past, of doe zoals ik en creëer je eigen werk.

Heb je hulp nodig om je IK te kunnen zijn? Dan kan hypnose je helpen met deze ontdekkingstocht.

Kom eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Ideaal als je niet alleen jezelf, maar ook anderen wilt helpen.

 

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022103111000825

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen