Bijgeloof niet meer geloven door hypnose
Bijgeloof niet meer geloven door hypnose
04 december 2017 
in Angst
5 min. leestijd

Bijgeloof niet meer geloven door hypnose

Natuurlijk doe jij niet aan bijgeloof en is alles in het leven toeval, maar toch kan het aan je knagen en kan bijgeloof je ontzettend onzeker maken. Pim is bijvoorbeeld zo iemand die ik onlangs sprak. Een zwerm kraaien maakte hem elke avond van streek voor het slapengaan, want als kraaien bij je in de buurt komen op die manier, dan is dat een voorteken van de dood.

Geen prettige gedachte om mee te gaan slapen. Daarom werd het toch belangrijk om iets tegen het bijgeloof te doen en daar kwam hypnose om de hoek kijken.

Tijdens de sessies kwamen we erachter dat hij wel meer last had van bijgeloof. Onder een ladder doorlopen is not done, wat op zich logisch is want je wilt ook niet dat die ladder op je valt. Maar als je daarna de hele dag schichtig bent op zoek naar gevaar, dan is er wel iets meer aan de hand.

Ook zwarte katten, die toch redelijk vaak voorkomen, zag hij liever niet zijn weg kruisen. Wederom had hij dan weer een schichtige dag.

Op vrijdag de 13e wilde hij zijn huis het liefste niet uit, maar de marketing activiteiten van veel bedrijven hebben de angst voor die dag al behoorlijk verminderd vergeleken met vroeger. Toen hij zelfs zijn bed niet uit wilde.

Een ander voorbeeld van mensen die bijgelovig zijn, is dat je ontzettend veel waarde hecht aan je horoscoop. Dagelijks lees je wat de sterren voor je in petto hebben, en dan volg jij de tips braaf op om het beste uit je leven te halen.

Wat is bijgeloof?

Bijgeloof is het geloof dat kleine wijsheden van vroeger nog steeds waar zijn en dat de wereld toch nog een beetje magie bevat, zoals:

  • Afkloppen als je een bepaalde verwachting hebt en wilt dat dit goed afloopt.
  • Een zwarte kat vermijden.
  • Geloven in ongeluk door een gebroken spiegel.
  • Niet onder een ladder doorlopen vanwege ongeluk.
  • Een zwarte kat vermijden vanwege ongeluk.
  • Geloof in je horoscoop.
  • Geloof in karma.
  • Geloof in spoken/geesten.

Bijgeloof wordt vaak verward met kleine rituelen van bijvoorbeeld sporters die voor een wedstrijd bepaalde handelingen uitvoeren. Ook een compulsieve stoornis kan soms verborgen worden achter bijgeloof “maar ik geloof dat ik dit en dit moet doen om ongeluk te voorkomen.”

Toch is bijgeloof niet iets wat echt thuishoort bij angsten die tot stoornissen leiden. Als je door bijgeloof rituelen of angsten hebt ontwikkeld die je niet meer kunt stoppen is het echt tijd om hulp te zoeken, zoals Pim dat heeft gedaan om weer fijn en zonder nachtmerries te kunnen slapen.

Waarom heeft bijgeloof zoveel invloed op ons?

Bijgeloof is iets waarmee we te maken krijgen in de kinderjaren. Mensen maken dan grapjes over bepaalde zaken. Als kind laat je nog weleens een glas vallen en de opmerking dat dit voor ongeluk zorgt moet er dan voor zorgen dat je als kind beter oplet.

Gebeurt er op die dag echter echt iets ongelukkigs? Dan kan de overtuiging ontstaan dat glas laten vallen echt voor ongeluk zorgt.

Alle andere “wijsheden” lijken daardoor ook validiteit te krijgen en voordat je het weet ben je bezig met alle bijgelovige wijsheden om controle op je leven uit te oefenen.

Helaas hebben veel bijgelovige wijsheden iets negatiefs. Vooral ongeluk is iets wat je krijgt van bijgelovige zaken. Als je gelooft dat iets gaat gebeuren is de kans vaak ook groter dat het gebeurt, doordat je je meer focust op het negatieve.

Pim was bijvoorbeeld zo’n kind waarbij bijgeloof is ontstaan in de kindertijd. Daarbij ging het met Pim niet zo goed op het moment dat de kraaien rond zijn huis kwamen waardoor hij dacht dat dit een voorteken was van zijn naderende dood.

Om toch controle te hebben over de situatie deed hij alles voor goed geluk. Kaarsjes aansteken bij kapelletjes. Altijd zout bij zich hebben en in paniek raken als hij het niet kon vinden voordat hij de deur uitging.

Omdat de angst en zijn gedrag om meer controle over zijn leven te hebben bepaald werd door bijgeloof en hij daardoor niet alles kon doen wat hij eigenlijk wilde zocht hij hulp. Vrienden van hem vonden dat hij maar “raar” deed en verwezen hem door naar een hypnotherapeut.

Het veranderen van bijgeloof

Hypnotherapie is namelijk bedoeld voor het veranderen van je overtuigingen. Overtuigingen bepalen namelijk hoe jij de wereld ziet en beleeft. Als jij ervan overtuigd bent dat zwarte katten ongeluk brengen en je ziet een zwarte kat ben je daarna meer gefocust op ongelukken. Een kind dat daarna van de fiets valt was niet gevallen als jij die zwarte kat niet had gezien, terwijl kinderen wel vaker van de fiets vallen.

Met hypnotherapie worden eerst overtuigingen die je hebt bepaald. Welke rol speelt bijgeloof in je leven? Waarom denk jij dat je bijgeloof klopt?

Vervolgens wordt er gewerkt aan het veranderen van die overtuigingen. Dit kan op meerdere manieren.

Logica achter de overtuiging ontkrachten

De logica die jij hebt voor je overtuiging kan bijvoorbeeld ontkracht worden. Ben je bijvoorbeeld ervan overtuigd dat er een ernstig ongeluk is gebeurd omdat jij een glas hebt laten vallen? Dan kan de correlatie tussen het glas en het ongeluk onderzocht worden.

Ongelukken gebeuren tegenwoordig vaker door het gebruik van social media achter het stuur of op de fiets, dus dan hoeft zo’n glas er niets mee te maken te hebben.

Regressie

Regressie kan ook gebruikt worden om de logica achter de overtuiging te ontkrachten. Als je als kind bijvoorbeeld iets hebt gedaan wat “ongeluk” brengt en daarna zijn je ouders gescheiden kan dit onbewust leiden tot de overtuiging dat bijgeloof klopt.

Door met regressie terug te gaan kun je met meer emotionele afstand naar de gebeurtenis kijken, waardoor ook die overtuiging weer veranderd. De relatie van je ouders was bijvoorbeeld al niet goed.

Ritueel verbreken

Heeft je bijgeloof gezorgd voor rituelen? Dan kan hypnotherapie helpen om die rituelen te doorbreken. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door het ritueel te visualiseren in een andere volgorde.

Hierdoor kan de logica van het ritueel al ontkracht worden waardoor ook de overtuiging over het bijgeloof al kan veranderen zodat dit minder invloed op je leven heeft.

Nieuwe overtuigingen installeren

Daarnaast is het van belang om nieuwe overtuigingen te installeren. Als je bijgeloof gebruikte om controle op je leven te vergroten is het van belang om overtuigingen over controle op je leven realistischer en sterker te maken.

In veel gevallen kun je overtuigingen over invloed, eigenwaarde en zelfvertrouwen gebruiken om overtuigingen over controle te versterken.

Dit kan bijvoorbeeld met hypnotische suggesties, zoals:

“Het leven is vooral hoe je reageert op gebeurtenissen.”

“Je kunt zelf stappen zetten om doelen te behalen.”

“Tegenslag hoort bij het leven.”

“Opstaan hoort bij het leven.”

Visualisaties over controle

Een andere manier om het gevoel van meer controle te krijgen is door te visualiseren dat je juist wel controle over een situatie hebt. Als je bijvoorbeeld de angst hebt dat je niet weet wat je moet doen als je een ongeluk krijgt of als iemand je tegenspreekt tijdens een vergadering kun je visualiseren hoe jij de touwtjes weer in eigen handen neemt. Je visualiseert hoe dit eruit ziet. Hoe dit (letterlijk) voelt, hoe dit emotioneel voelt en hoe je omgeving eruitziet en op jou reageert als je wel voor jezelf opkomt.

Alleen al door je voor te stellen dat je controle hebt over een situatie, dat je reageert om de controle weer terug te krijgen, in plaats van bij de pakken neer te zitten, is de kans veel groter dat je ook positief reageert op vervelende gebeurtenissen. Zodat jij er beter in plaats er minder van wordt.

Focus op positieve zaken

Bijgeloof zorgt vaak voor een focus op negatieve zaken in het leven. Daarom is het belangrijk om je focus te verleggen naar positieve zaken.

Suzanne is bijvoorbeeld iemand die altijd een klavertje vier ketting omheeft als ze single is, omdat dit voor geluk zorgt en de kans groter maakt dat ze een leuke man tegenkomt (dat denkt ze in ieder geval). Hierdoor heeft ze een positievere kijk op het leven en op de mensen die ze ontmoet.

Een andere manier om te focussen op positieve zaken in je leven is door een dagboek bij te houden waarin je over elke dag 5 positieve zaken moet opschrijven.

Door jezelf uit te dagen zoveel mogelijk positieve gebeurtenissen van de dag op te schrijven moet je wel letten op de positieve zaken in het leven. Anders krijg je dat dagboek nooit vol aan het einde van de dag.

Er zijn meer hypnosetechnieken om je te helpen om van bijgeloof af te komen als dit echt te veel invloed op je leven heeft. Wil je meer weten over hypnose en andere mentale technieken om meer controle te hebben? Kom dan eens naar een playshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.webmd.com/mental-health/features/psychology-of-superstition

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen