Angst voor geesten overwinnen
Angst voor geesten overwinnen
20 juni 2017 
in Angst
6 min. leestijd

Angst voor geesten overwinnen

Spoken bestaan niet en toch kun je er heel bang voor zijn. Angst voor geesten is iets waar pubers en sommige volwassenen last van kunnen hebben. De angst voor spoken kan ontzettend vervelend zijn omdat deze angst vooral in de nacht tot overlast kan zorgen. Dit kan zorgen voor slapeloosheid en ook nog allerlei concentratieproblemen.

Om de angst voor geesten te overwinnen kun je een aantal dingen doen.

Angst voor spoken

De angst voor spoken of andere paranormale zaken is iets waar niet alleen kinderen, maar ook volwassenen last van kunnen hebben. De oorzaak van die angst verschilt vaak van persoon tot persoon, maar er zullen herkenbare situaties zijn of overeenkomsten in het ontstaan van de angst voor spoken en andere paranormale gebeurtenissen.

Angst voor geesten bij kinderen

De angst voor spoken is iets wat in je kindertijd kan ontstaan, zo ken ik iemand die daar jarenlang tijdens haar pubertijd last van had.

Het begon allemaal op het schoolkamp in groep 6. Het was een kleine school dus groep 6,7 en 8 gingen gezamenlijk op schoolkamp. Daar werden spelletjes gespeeld, zoals het oproepen van geesten met een zilveren kettinkje.

Dat het kettinkje bewoog en de andere spookverhalen van iemands moeder die gevolgd werd door een geest waren allemaal dingen die ontzettend veel indruk op haar maakten.

De moeder over wie ze het hadden had blijkbaar in de spiegel gezien dat haar voortand opeens super lang werd. Uit angst voor spoken kon ze daarna maanden lang niet meer in de spiegel kijken.

Ook was ze nooit bang voor het donker, maar opeens moest het licht in de gang ’s nachts aanblijven.

Na verloop van tijd werd de angst minder, want er gebeurde niets als ze eens wel in de spiegel keek en meubilair verplaatste zich ook niet opeens door de kamer.

Bovendien kon de persoon met dat kettinkje ook heel stiekem het kettinkje laten bewegen, dat besef kwam natuurlijk ook met de jaren steeds vaker binnen.

Angst voor geesten bij volwassenen

Zoals te zien kan de angst voor geesten bij kinderen verdwijnen omdat er te weinig dingen gebeuren die bewijzen dat geesten bestaan. Dit kan komen doordat televisieprogramma’s over spoken vaak later op de avond vertoond worden en dus niet door kinderen gezien kan worden.

De overtuiging dat geesten bestaan wordt daardoor niet gevoed.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die geloven in geesten en paranormale krachten vaak dit geloof versterken door bewijs te vinden. Inmiddels kan dit via het internet eenvoudig gevonden worden en er zijn ’s avonds laat ook televisieprogramma’s van hele teams die op zoek zijn naar geesten in oude gevangenissen of iets dergelijks.

In die programma’s lijkt het zelfs alsof je wetenschappelijk kunt bewijzen dat geesten bestaan.

Dit soort programma’s kunnen dus het geloof in geesten versterken en als je dan ook bang bent voor geesten kan dit ook de angst versterken, omdat die steeds meer gerechtvaardigd lijkt.

Net zoals programma’s over vliegtuigcrashes vliegangst kunnen versterken of zelfs opwekken, kunnen televisieprogramma’s over geesten de angst voor geesten versterken of opwekken.

Symptomen van angst voor geesten

Op een moment van angst kun je last hebben van de volgende symptomen:

  • Versnelde hartslag
  • Paniekaanval
  • Zweten
  • Trillen
  • Duizeligheid
  • Het gevoel dat er iets heel slechts gaat gebeuren

Angst voor geesten overwinnen: de stappen

Voor het oplossen van problemen is het vaak belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Door de oorzaak van de angst te achterhalen kun je ook meer doen om het probleem weg te nemen. Daarnaast is confrontatie met de angst vaak ook een goede manier om de angst te verminderen, maar bij de angst voor geesten is dit erg lastig.

Achterhaal de oorzaak

Wanneer is je angst voor geesten begonnen? Is het iets uit je kindertijd? Heb je ooit iets meegemaakt dat je niet kon verklaren? Of heb je gewoon te vaak enge films gekeken of die televisieprogramma’s waarin men probeert te communiceren met geesten?

Normaalgesproken kun je gebruikmaken van regressietherapie om zo’n herinnering te achterhalen, maar bij de angst voor geesten kan dit ervoor zorgen dat je juist extra overtuigd raakt dat geesten bestaan. Probeer daarom zelf te achterhalen waar je angst voor spoken is begonnen.

Achterhaal je overtuigingen

Als je de oorzaak niet kunt achterhalen kun je ook je overtuigingen nagaan. Dit is iets dat gedaan wordt met technieken uit cognitieve gedragstherapie. Uit onderzoek blijkt dat als deze technieken worden toegepast terwijl je onder hypnose bent de technieken sneller helpen en dat je daardoor ook sneller van je angst af bent.

Het achterhalen van overtuigingen over geesten kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van vraaggesprekken met de waarom vraag. Als je jezelf een aantal keer doorvraagt met waarom kom je vaak bij de kern van je overtuiging uit.

Als je weet welke overtuigingen je hebt over geesten kun je ook nagaan of de overtuigingen logisch zijn of ze juist verzwakken door andere overtuigingen sterker te maken.

Het sterker maken van andere overtuigingen kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van hypnotische suggesties, zoals:

Een geest kan mij niet doodmaken.

Een geest kan me hooguit laten schrikken.

Een geest hoeft niet een kwaadaardige geest te zijn.

Geesten bestaan niet.

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties die de angst voor geesten kunnen verminderen. Angsten zijn vaak heel persoonlijk en als deze suggesties voor jou niet helpen kan een hypnotherapeut je helpen met suggesties die op jouw overtuigingen en angst voor geesten van toepassing is.

Stel jezelf een paar vragen

Naast de waarom vraag over het achterhalen van je overtuigingen kun je jezelf ook andere vragen stellen over hoe terecht je angst voor geesten eigenlijk is. Stel jezelf daarom de volgende vragen en je zult zien dat de antwoorden een kalmerend effect hebben.

  • Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik inderdaad een geest tegenkom?
  • Hoe zorg ik ervoor dat de angst minder geloofwaardig wordt?
  • Op welke manier hebben andere mensen er baat bij als ik deze angst overwin?

Zoek niet naar bewijs dat geesten bestaan

Een ding wat je kunt doen om de angst minder geloofwaardig te maken is door te stoppen met zoeken naar bewijs dat geesten bestaan. Dit betekent dat je niet meer op YouTube naar filmpjes gaat kijken over het bestaan van geesten en dat je ook niet meer naar die programma’s op televisie kijkt waarin er wordt gecommuniceerd met geesten.

Door te stoppen met het zoeken naar bewijs wordt je angst niet meer gevoed en kunnen je dagelijkse bezigheden je afleiden van de angst voor geesten. Daardoor kan de angst geleidelijk stoppen net zoals dit bij kinderen na verloop van tijd vanzelf over kan gaan.

Direct angst voor geesten stoppen

Soms heb je opeens acute angst voor geesten. Het is bijvoorbeeld ’s avonds laat en je bent alleen thuis wanneer de angst komt opzetten. De kans is groot dat je dan allerlei angstgedachten hebt waardoor je alleen maar angstiger wordt. Als je dan ook nog eens de lichamelijke symptomen van angst hebt kan dit de angst op zich ook nog eens verergeren.

Beweeg

Als je alleen bent kun je het beste iets gaan doen, zoals dansen, schilderen of zelfs sporten. Door iets fysieks te gaan doen leidt je jouw gedachten af waardoor je angstgedachten niet meer de overhand hebben.

Bovendien maak je dan allerlei positieve stofjes aan die ervoor zorgen dat je je gelukkiger voelt en helpt beweging je om de fysieke reactie op angst te minimaliseren.

Anker jezelf

Als je juist bij anderen bent en je opeens last krijgt van angst voor geesten kun je ook gebruik maken van de anker techniek.

Deze techniek gebruik je vaak ook onderbewust als je angst juist getriggert wordt. Elke keer als er iets significants in je leven gebeurt of dit nu een goed of slecht moment is wordt die gebeurtenis gelinkt aan een emotie in je zenuwstelsel. Hierdoor wordt angst bijvoorbeeld opgeroepen in vergelijkbare situaties waar een angst is ontstaan.

Bij positieve situaties is dit herkenbaar door bijvoorbeeld “ons liedje”. Toen je verliefd werd op je partner was er waarschijnlijk 1 liedje heel populair. Als je dit liedje hoort kan dit ervoor zorgen dat al je verliefde gevoelens opeens weer terugkomen.

Door bewust te ankeren kun je deze techniek juist ook gebruiken om de angst weg te halen door juist je positieve anker te gebruiken. Deze kun je op de volgende manier “installeren”.

Bepaal eerst welke positieve staat je wilt gebruiken als positief anker, zoals het gevoel als je iets bereikt hebt, het gevoel vlak voordat je een cadeau uitpakt, het gevoel als je helemaal ontspannen bent als je ligt te zonnen, als het maar een positief gevoel is.

Kies een uniek deel van je lichaam waar je dit positieve deel aan wilt ankeren. Het ankeren van de emotie doe je door een stimulus te bedenken, zoals het knijpen van de hand waarmee je niet schrijft. Dit is eenvoudig te doen waar andere mensen bij zijn en ziet er niet direct raar uit. Of je kunt juist een moedervlek aanraken.

Om het te ankeren visualiseer je eerst het moment met die positieve gevoelens. Als je dit positieve gevoel gemaximaliseerd hebt voer je de stimulans uit voor 5 tot 10 seconden. Zoals het knijpen in je hand of het aanraken van je moedervlek.

Daarna laat je jouw gevoel weer normaliseren.

Vervolgens herhaal je de visualisatie en het uitvoeren van de stimulans.

Doe dit 10 keer. Daarna kun je deze techniek toepassen om je angst te verminderen als die je in het openbaar opeens lastig valt.

Wil je meer weten over hypnose en neuro linguïstisch programmeren? Kom dan eens naar een seminar of workshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://journals.lww.com/jonmd/Abstract/1999/03000/The_Role_of_Fear_in_Delusions_of_the_Paranormal.5.aspx

http://www.changethatsrightnow.com/ghost-fear/how-to-overcome/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Jade zandvliet
Door

Jade zandvliet

op 23 Feb 2020

Ik ben zooooooooo bang voor geesten, Als ik er aan denk ga ik zweten en wordt ik misselijk en ik ben pas tien jaar. Ik wordt bang als ik aleen in het donker in mijn bed lig en allemaal dingen hoor, Hoe kom ik van deze angst af ???????????.Groetjes Jade

Edwin Selij
Reactie plaatsen