Compliment geven en ontvangen
Compliment geven en ontvangen
06 augustus 2017 
6 min. leestijd

Compliment geven en ontvangen

Complimenten zijn gemaakt om ons ego te strelen, maar waarom is het dan soms zo super lastig om een compliment te ontvangen. Iemand zegt je dat je tas mooi is en voor je het weet begin je over hoe goedkoop de tas wel niet was en dat hij het compliment dus eigenlijk niet waard is. Het is erg jammer als je complimenten probeert te verzwakken, want het is juist een moment om even van te genieten.

Om ervoor te zorgen dat je alles uit een compliment haalt wat eruit te halen valt ga ik in dit blog in op het voordeel van complimenten, hoe je ze geeft en hoe je ze ontvangt.

Compliment geven

Een compliment geven is iets waarmee je andere mensen helpt. Als je iemand een compliment geeft is dat vaak een blijk van verwondering en wil je die persoon gewoon even laten weten hoe goed hij/zij het eigenlijk doet.

Er zijn meerdere momenten waarop een compliment gegeven kan worden, zoals op een feestje, gewoon overdag als je iemand tegenkomt of noem maar op. Het geven van complimenten is iets wat veel mensen zonder nadenken doen.

Er zijn ook momenten waarop je juist heel bewust een compliment geeft, zoals bij een aanbeveling of bij het geven van een recensie.

Aanbeveling geven

Als je online een aanbeveling geeft is dat een compliment dat altijd blijft staan. Op sites zoals Linkedin kun je mensen persoonlijk een aanbeveling geven. Je helpt hen hiermee om meer autoriteit te krijgen als expert en een dergelijk compliment wordt vaak ontzettend op prijs gesteld.

In zo’n aanbeveling vermeld je dan hoe je die persoon kent, wat voor werk hij/zij met of voor jou heeft gedaan en welke pluspunten hij/zij allemaal heeft.

Complimenten op het werk

Ook op het werk spelen complimenten een belangrijke rol. Door collega’s, managers of medewerkers een compliment te geven creëer je een prettige werkomgeving. Toch is ook het geven van complimenten op het werk soms tricky.

Ten eerste moet je het compliment menen en ten tweede moet je erop bedacht zijn dat ondanks dat jij iets een compliment vindt, de ontvanger dat niet hoeft te vinden.

Als een vrouwelijke collega bijvoorbeeld een keer make-up op doet en je geeft haar dan een compliment over haar uiterlijk kan dat overkomen als “zonder make-up ben je niet zo mooi” of als je zegt dat iemand best slim is voor iemand uit de X achtergrond/opleiding/cultuur/regio is dat eerder een belediging voor de achtergrond/opleiding/cultuur/regio die die persoon heeft.

Zorg er daarom voor dat complimenten op het werk gaan over het geleverde werk. Dan zit je altijd goed.

Complimenten spelen een rol in hypnose

Ook tijdens hypnotherapie spelen complimenten een belangrijke rol. Een compliment zorgt namelijk voor goede gevoelens en daardoor is het onder hypnose zijn voor veel mensen een prettigere ervaring. Hierdoor staan mensen onder hypnose ook meer open voor de hypnotische suggesties en voor het verwerken van hun problemen.

Compliment ontvangen

Een compliment ontvangen is voor de meeste mensen heel leuk. Je krijgt er een goed gevoel van want blijkbaar is er iets waar je goed in bent. Een compliment zorgt daardoor vaak voor meer zelfvertrouwen.

In sommige gevallen worden mensen juist achterdochtig als ze een compliment krijgen. Door het zelfbeeld dat iemand heeft kan het compliment niet geaccepteerd worden. Hoe goed je een compliment kunt accepteren zegt vaak iets over je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

Mensen zoeken vaak naar bevestiging van het beeld dat ze hebben over iets. Dit kan gaan over vooroordelen over andere mensen, maar ook over het zelfbeeld dat ze hebben. Uit een onderzoek met studenten in de V.S. blijkt dat mensen liever een kamergenoot hebben die hetzelfde denkt over hen dan een andere. Dus als je zelf negatief over jezelf denkt kan je je omringen met mensen die ook negatief over zichzelf of jou denken.

Hierdoor bereik je vooral dat je in een soort negatieve spiraal komt met allerlei bevestigingen van hoe waardeloos je bent. Een compliment is dan opeens lastig om te geloven. De negatieve gevoelens die het compliment dan oproept komen doordat je eigenlijk last krijgt van ongemakkelijke gevoelens doordat wat iemand zegt niet strookt met jouw overtuigingen.

Dit wordt ook wel dissonantie genoemd.

Een manier waarop sommige mensen hiermee omgaan is door te denken dat het compliment sarcastisch is bedoeld en dat is erg jammer. Of je wordt nog onzekerder omdat je in de toekomst ook wilt blijven voldoen aan het beeld dat het compliment van je schept en je bang bent dat je dat niet lukt.

Let wel op, als iemand een compliment soort van afwijst betekent dat niet automatisch dat die persoon een laag zelfvertrouwen heeft. Dit kan ook aan de cultuur liggen. In Nederland is het bijvoorbeeld heel normaal om een compliment af te wimpelen door te zeggen dat je iets moois in de uitverkoop hebt gekocht. Het afwimpelen van het compliment moet echter niet het afkraken van het compliment worden.

Complimenten en het effect in een relatie

Het vervelende is ook dat als je zo’n laag zelfvertrouwen hebt dit soort complimenten vooral lastig te ontvangen zijn van je romantische partner. Dit komt doordat een compliment voor iemand met laag zelfvertrouwen voelt als een verplichting om aan dat beeld te voldoen. Doordat de partner een laag beeld van zichzelf hebben zijn ze ervan overtuigd dat ze het compliment niet waard zijn of in ieder geval in de toekomst niet meer waard zijn.

Daarnaast is er de angst dat de liefde van de partner niet onvoorwaardelijk is, maar om de liefde te houden je moet voldoen aan een bepaald beeld. De overtuiging kan bestaan dat je moet blijven voldoen aan het beeld dat het compliment over je schept.

Hierdoor kan juist de tegenovergestelde reactie op een compliment ontstaan. De onzekere partner trekt zich terug en doet dan wat afstandelijker. Hierdoor krijgen ze echter vaak precies de reactie waarvoor ze zo bang zijn.

Complimenten accepteren

Om toch het compliment te kunnen accepteren zijn er verschillende technieken die je kunt gebruiken om niet direct dat gevoel te krijgen dat je het compliment niet waard bent of dat je in de toekomst moet voldoen aan het beeld dat het compliment over je schept.

Bekijk het compliment feitelijk

Je kunt bijvoorbeeld het compliment in abstracte termen bekijken. Wat zegt hij/zij nu eigenlijk over mij in letterlijke zin? Wat betekent wat hij/zij zegt in deze relatie?

Een compliment is natuurlijk ook een vorm van acceptatie over hoe jij bent. Feitelijk gezien is een compliment een teken van liefde, vooral als hij in een relatie wordt gegeven.

Verbeter je zelfvertrouwen

Als je ook buiten je relatie om het lastig vindt om complimenten te accepteren doordat je een laag zelfvertrouwen hebt is het belangrijk om aan je zelfvertrouwen en beeld van eigenwaarde te werken.

Hypnotherapie is een techniek die je kan helpen om je zelfvertrouwen te verbeteren. Bij hypnotherapie wordt eerst onderzocht welke overtuigingen ervoor zorgen dat je het lastig vindt om een compliment te aanvaarden.

Ook als je juist wel voldoende zelfvertrouwen hebt kan hypnotherapie helpen om complimenten te aanvaarden. Omdat ook dan overtuigingen over het doel van die complimenten je in de weg kunnen zitten.

Dit kan bijvoorbeeld door het herhalen van hypnotische suggesties, zoals:

Een compliment zegt iets over hoe mensen mij zien.

Ik ben complimenten waard.

Als iemand zegt dat ik iets goed kan, kán ik iets goed.

Mensen verwachten geen compliment terug.

Dit compliment gaat over nu, niet de toekomst.

Als deze suggesties voor jou niet werken, ga dan naar een hypnotherapeut om suggesties te krijgen die bij jouw overtuigingen over complimenten passen.

Gebruik mindfulness in je relatie

Een manier om complimenten binnen je relatie beter te accepteren is door mindfulness in je relatie te gebruiken. Door mindful te zijn in je relatie leef je tijdens interacties met je partner in het hier en nu. Een compliment is dan gewoon een leuk moment en schept door mindful te zijn niet direct verwachtingen voor de toekomst.

Manieren om complimenten te accepteren

Een compliment accepteren is dus voor sommige mensen lastig, maar uiteindelijk is het gewoon heel eenvoudig. Je zegt gewoon:

“Dank je wel”

Afhankelijk voor waarvoor je een compliment hebt gekregen kun je nog toevoegen:

“Ik vond het ook erg leuk”

“Ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen”

“Dit was niet mogelijk zonder de hulp van X” (Als het gaat om iets wat je samen met andere mensen hebt bereikt.)

Het is belangrijk om de eer te delen als je een compliment krijgt voor iets dat je met een team hebt gedaan.

Als een compliment emotioneel ook veel voor je betekent is het helemaal niet erg om dat te delen. Dit kan zelfs de band tussen jou en de complimentgever verbeteren.

In dat geval kun je iets zeggen zoals

“Bedankt, dit betekent veel voor me”

“Bedankt, ik zat er even doorheen, maar dit heeft me helemaal opgebeurd.”

Een compliment teruggeven kan ook, maar zorg ervoor dat je het compliment meent. Het is ook niet de bedoeling dat je daarna elke keer elkaar compliment wilt overtreffen. Maak er geen wedstrijd van.

Wil je meer weten over mentale technieken voor het verbeteren van je leven? Kom dan eens naar een seminar of workshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/blog/the-squeaky-wheel/201308/why-some-people-hate-receiving-compliments

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Danielle Jansen
Door

Danielle Jansen

op 08 Apr 2018

Vandaag mijn eerste module gehad en ik ben zooo enthousiast. Wat een energie heb ik ervan gekregen. Zou een heel weekend door kunnen gaan. Super geweldig!!!

Reactie plaatsen