Drijfveren: Waarom ben jij op deze planeet?
Drijfveren: Waarom ben jij op deze planeet?
18 januari 2019 
5 min. leestijd

Drijfveren: Waarom ben jij op deze planeet?

Waarom doe jij wat je doet? Welke drijfveren heb jij om elke dag op te staan en je ding te doen, en doe jij stiekem wel écht je ding of is er iets dat je tegenhoudt om te doen waarvoor je eigenlijk op deze planeet bent gezet? Het achterhalen van je drijfveren geeft richting aan je leven en hierdoor kun je allerlei problemen overwinnen, zoals verslavingen. In dit blog ga ik dieper in op wat drijfveren zijn en hoe jij jouw ultieme drijfveer kunt vinden.

Wat zijn drijfveren?

Je drijfveren vinden is het vinden van iets wat je motiveert om jouw leven (of dat van anderen) te veranderen. Je hebt een drive om iets aan je situatie te doen en dat wordt dan jouw missie.

Er zijn ontzettend veel bekende mensen die op gegeven moment een grote missie zijn aangegaan. Denk dan bijvoorbeeld aan Martin Luther King of een bekende profvoetballer of popster. Je kunt dus een missie voor de wereld hebben of een missie voor jezelf. Het maakt niet uit als het je maar motiveert om elke dag je bed uit te stappen en iets constructiefs te doen.

Uit onderzoek blijkt ook dat wanneer je jezelf wilt ontwikkelen vanwege een missie dit helpt om meer gemotiveerd te zijn om iets te leren, je sneller leert en je ook meer initiatief neemt om te leren[1].

Je drijfveren ontdekken

Hoe weet je nu wat je motiveert om de wereld ten minste beter te maken voor jezelf? Soms krijg je wel eens zo’n gevoel van “dát zou ik eens moeten doen”, veel mensen voelen bijvoorbeeld de behoefte om een boek te schrijven. Weer andere mensen voelen de behoefte om een wereldreis te maken of een (halve) marathon te lopen.

Heb jij wel eens zo’n gevoel? Schrijf dan op wat je doel is en ga ervoor!

Zelfs hele grootse doelen, zoals de concurrent worden van Tesla zijn doelen die je kunt opschrijven en zijn een missie waarmee jij je bezig kunt houden. Groots denken is zeker een optie en laat jezelf vooral niet kleiner maken.

Bij elk doel dat je opschrijft kun je een kleine samenvatting schrijven hoe je dit doel gaat bereiken. Je schrijft bijvoorbeeld op wat er nodig is om een marathon te lopen. Dit gaat dan bijvoorbeeld om trainen en gezond eten omdat je lichaam dat nodig heeft voor een marathon.

Voor het schrijven van een boek heb je misschien een cursus nodig, of gewoon een typemachine (of computer).

Door even iets langer na te denken over iets wat je wilt doen kun je direct zien dat het helemaal niet zo lastig hoeft te zijn om te bereiken. Je hoeft het alleen nog te DOEN!

Bekijk ook deze video over het vinden van je drijfveren.

Vrij zijn om te doen wat je wilt

Maar dat doen, dat is de stap waar je vast kunt lopen. Iets kan je blokkeren om letterlijk de stappen te zetten die nodig zijn om jouw persoonlijke missie uit te voeren. Vaak zijn dit belemmerende overtuigingen.

Overtuigingen zijn jouw visie op hoe de wereld werkt en hoe jij hierin functioneert. Soms kunnen die overtuigingen ervoor zorgen dat je de stappen niet durft te zetten of denkt dat je ze überhaupt niet kunt zetten.

Het is dan belangrijk om die blokkerende overtuigingen op te heffen. Als je bijvoorbeeld na een tijdje naar je lijstje met “dat zou ik eens moeten doen” berichten kijkt en je dan ziet dat je nog geen stap hebt gezet, zet er dan eens achter waarom niet.

Bijvoorbeeld: Ik ben nog niet begonnen met het schrijven van mijn roman omdat ik niet weet waar ik moet beginnen.

In dat geval weet je dus al wat je niet weet en dan weet je ook dat je een expert kunt raadplegen om te vragen waar je eigenlijk moet beginnen.

Zien hoe jij je eerste stap zet

Wanneer je vooral het voorstellingsvermogen ontbreekt om te beginnen kan een hypnose-expert je helpen met een geleide visualisatie. Bijvoorbeeld wanneer jij ook elektrische auto’s wilt produceren zoals Tesla, dan is het goed om te weten of je kunt samenwerken met fabrikanten van auto-onderdelen en hoe je een beginbudget krijgt om je eerste conceptauto te produceren.

Een geleide visualisatie kan dan als volgt gaan:

“Je hebt bedacht dat je elektrische auto’s wilt produceren. Om te weten wat je hiervoor nodig hebt ga je achter je PC zitten. Je gaat naar de zoekmachine voor het vinden van bedrijven die auto-onderdelen leveren. Je voelt de toetsen onder je vingers bewegen terwijl je hiermee bezig bent. Als je een bedrijf hebt gevonden dat lijkt te leveren wat je zoekt pak je de telefoon en vraag je ze om meer informatie. Wat hebben zij van jou nodig en wat heb jij van hen nodig om die elektrische auto te maken. De eerste stap is nu gezet en met de 1e stap is de 2e stap ingeleid. Dit voelt goed.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van jouw blokkade en drijfveer kan je een andere geleide visualisatie krijgen van een hypnose-expert.

Vertrouwen in je drijfveer

Naarmate je verder werkt aan je drijfveer en je missie, kun je merken dat hij verandert. Na het zetten van een aantal stappen kun je achter een probleem komen waarvan je helemaal niet op de hoogte was.

Hierdoor moet je jouw drijfveer of zelfs je missie soms bijstellen. Dit is OK. het bijstellen van je missie is namelijk heel wat anders dan het loslaten van je missie. Het is een manier om met een tegenslag om te gaan.

Het is daarom soms belangrijk om na te gaan waarom je iets doet. Waarom wil je een nieuwe elektrische auto bouwen, waarom wil je de marathon lopen, waarom wil je een boek schrijven? Waarom doe je wat je tot nu toe gedaan hebt?

Een hypnose-expert kan je helpen met het achterhalen van deze vraag met een zogenoemd Socratisch gesprek waarin de waarom-vraag een aantal keer wordt herhaald. Hierdoor kom je bij de kern van je overtuigingen en bij de kern van je missie.

De combinatie vinden van je overtuigingen en échte missie voor je leven is verstandig omdat je dan ook direct merkt welke overtuigingen je tegenhouden om vertrouwen te hebben dat jij je missie kunt uitvoeren.

Dan kun je die overtuigingen veranderen waarmee jij vertrouwen houdt in je missie zodat je geen nieuwe blokkades ontwikkelt. Dit is bijvoorbeeld te doen met hypnotische suggesties, zoals:

“Je drijfveer is niet iets dat goed moet zijn voor de mensheid, het mag goed zijn voor jou.”

“Je hebt de middelen die nodig zijn om jouw missie uit te voeren.”

“Je mag hulp van andere mensen vragen om je missie uit te voeren.”

“Niet iedereen zal begrip voor je missie hebben, dit is ok.”

“Sommige mensen zullen dezelfde missie hebben, dat is goed en zegt verder niets over jouw succes.”

“Mensen met dezelfde missie kun je om hulp vragen, samenwerken brengt je verder.”

Dit zijn slechts voorbeelden van suggesties om vertrouwen te hebben in jouw drijfveren en in jouw missie.

Het achterhalen van je drijfveren kan op meerdere manieren. Opschrijven wat jij wilt bereiken, of dit nu voor jezelf of voor de wereld is, is een goede eerste stap. Daarna kun je opschrijven wat je moet doen en achterhalen waarom je dit niet doet om zo je onbewuste blokkades te achterhalen.

Vervolgens kan je hulp zoeken om die blokkades op te heffen als dit je zelf niet lukt nadat je je er bewust van bent geworden. Een hypnose-expert kan je bijvoorbeeld met een geleide visualisatie een zetje in de rug geven of je blokkades op een andere manier verwijderen.

Wil je meer weten over hoe hypnose jou of anderen kan helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland en meld je aan.

[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/07417130022086955

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen