Eerst zien dan geloven: Draai het eens om

Veel mensen geloven iets pas nadat ze het hebben gezien. “Eerst zien dan geloven”, is een heel bekende uitspraak. Maar het kan ook andersom, je kunt ook eerst geloven en dan ga je het zien. Dat klinkt misschien een beetje gek, daarom ga ik er even iets dieper op in.

Dit hoorde ik ook veel toen ik Reiki master werd. Daarin gaf ik ook wat cursussen aan collega’s in de bouw en die vonden dat ook. Of zelfs eerst ervaren en dan geloven.

Wat zie je eigenlijk?

Want je ziet dus iets, maar hoe je wat je ziet interpreteert hangt af van je focus. Wat je opvalt hangt af van waar je mindset naartoe gaat.

Daarom kun je het ook omdraaien. Dat je iets pas ziet als je het gelooft.

Dit was voor mij heel erg duidelijk toen mijn vrouw zwanger was. Opeens zag ik overal zwangere vrouwen, want dat was waar mijn focus lag.

Ik geloofde ook dat ik goed kon inschatten wanneer een vrouw nu wel of niet zwanger was. Nou, daar kwam ik achter toen ik achter een vollere vrouw in de winkel stond en heel enthousiast zei: “Hoe lang moet u nog?” Dat ging dus niet goed. Ik kreeg een vernietigende blik terug. Uiteraard.

Maar ik geloofde het eerst dus wel en toen zag ik dus wat ik dacht te zien.

Wanneer geloof je iets?

De meeste mensen geloven iets pas als ze het hebben gezien, maar er is ook veel geloof dat je van huis uit meekrijgt. Kinderen geloven immers in Sinterklaas of in de Kerstman doordat hun ouders ze vertellen dat hij bestaat.

Zelfs als Sinterklaas niet bij je langskomt geloof je in hem. Je ouders zouden toch niet tegen je liegen?

In het Westen is het heel normaal om alles empirisch te bewijzen en daarom zit deze leus ook zo in onze taal, maar in andere culturen is magisch denken een veel groter onderdeel. Dit betekent dat je ergens in kunt geloven zonder het daadwerkelijk te zien of vast te pakken.

Maar in sommige Aziatische landen, zoals Indonesië, is magisch denken veel normaler en komt dit voor in alle lagen van de maatschappij[1]. Daar is eerst geloven en dan zien dus al veel normaler dan hier.

Voor mensen is het dus zeker mogelijk om eerst iets te geloven en het dan te zien.

Dan is er ook nog het idee dat als je iets gelooft dit een soort doel heeft. Je gelooft bijvoorbeeld in een god, omdat dit je kalmte geeft dat er een hogere macht is die op je let dat alles goed gaat, dat je de uitdagingen op je pad aankunt of dat je ervan kunt leren. Vervolgens kun je van alles meemaken en als je voldoende meemaakt kan dit geloof ervoor zorgen dat je dit als een waarheid ziet. Dus ook dan geloof je eerst voordat je het als iets ziet dat “waar” is[2].

Wat geloof je over jezelf?

Zo is het ook voor jezelf. Je gelooft eerst dat je het kunt en dan ga je het leren. Als je klein bent geloof je echt wel dat kunt rekenen of ten minste dat je het kunt leren. Want wat gebeurt er als je niet gelooft dat je het kunt? Dan probeer je het niet eens te leren.

Eerst geloven is daarom een hele goede basis voor je eigen ontwikkeling.

Wat wil je over jezelf geloven? Wat wil je over mensen of de wereld geloven? Wat wil je geloven over je werk?

Als je hiermee aan de slag gaat, ga je zien wat je wilt geloven. Wat je niet gelooft wordt vaak gedelete, om het zo maar te zeggen.

In de spirituele wereld zeggen ze ook vaak dat als je iemand ziet die geïrriteerd is, dat dat je eigen irritatie is. Dat klopt op zich ook wel.

Zo hielp ik eens iemand die een beetje last had van  autisme. Hij vond het lastig om emoties te voelen. Als iemand boos op je is weet je dat doordat je dit ziet en hoort en misschien voel je het ook wel.

Die persoon voelde dat niet. Hij moest echt leren dat wanneer mensen op een bepaalde manier praten en kijken, dat ze dan boos zijn. Hij was hierdoor enorm goed in het zintuigelijk waarnemen van mensen. Dat deed hij veel beter dan ik, want hij moest wel.

Dat intrigeerde mij, want ik vond dat ik daar ook wel goed in was aangezien het ook nodig is tijdens hypnotherapie. Maar het intrigeerde mij, omdat hij gewoon niet wist of iemand boos was of verdrietig. Hij voelde daar ook niets bij.

Omdat hij dat niet zo ervaart, dat voelen, ziet hij het ook niet altijd. Nu is dat misschien vreemd, omdat hij het zelf heeft geleerd.

Zelf wordt hij ook niet echt boos, dus hij voelt dat ook niet echt aan andere mensen. Hij “ziet” alleen maar emotieloze mensen, maar hij “weet” dat het niet zo is.

Hij verwerkt dat toch anders dan de meeste personen.

Dus hoe kun je iets herkennen als je het niet zelf in je hebt? Als je daarover nadenkt, wat wil je niet meer zien in je wereld?

Waarom zie jij wat je wel ziet, terwijl je dat eigenlijk niet wilt zien? Wat zorgt er in mij voor dat ik iets geloof waardoor het in mijn wereld is.

Toen mijn vrouw zwanger was zag ik ook overal jonge ouders en kinderwagens, nu zie ik ze niet meer. Natuurlijk wel af en toe, maar helemaal niet zo vaak. Het valt me niet meer op.

Nu is het allemaal best logisch als je erover nadenkt.

Maar als je erover doordenkt is het super interessant dat er veel realiteiten zijn, maar dat die alleen aan ons wordt “voorgeschoteld” als wij erin geloven of als wij zo zijn.

We zijn jonge ouders, dus we zien jonge ouders. Dit klinkt logisch, het is allemaal waar, maar als je erover doordenkt kom je wel op het principe uit:

Eert geloven of zijn en dan zien.

Net als wanneer je een nieuwe auto hebt of aan het zoeken bent en je een bepaald model in je hoofd hebt, dan zie je die auto opeens overal. Je focus ligt daar dan meer op en je brein geeft je sneller het signaal dat die auto in de buurt is dan wanneer je er niet mee bezig bent.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/2418434-eerst-geloven-dan-zien?play=true

Doelen stellen of iets zijn om het te geloven?

Doelen stellen helpt hier ook mee, maar denk er ook over na wie je wordt als je het doel behaald hebt. Als je iemand al bent om het doel te behalen, dan wordt het veel eenvoudiger om dat doel te behalen.

Een bekende uitspraak is ook: “Dress for the job you want, not the job you have.” (Kleed je voor de baan die je wilt, niet de baan die je hebt).

Dit heeft namelijk meerdere effecten. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat als iemand zich zakelijk kleed dit het abstract-denken bevordert, als dat belangrijk is voor het doel wat je wilt behalen kan kleding dus zelfs iets uitmaken. Misschien ook omdat kleding een signaal is van jouw identiteit, blijkbaar dus niet alleen naar je omgeving, maar zelfs naar jezelf.

Mannen in formele kleding kunnen zelfs beter onderhandelen en hun testosteron niveau is hoger dan wanneer ze hun dagelijkse kloffie dragen.

Het dragen van een witte lab jas (zo een die je vroeger aan moest doen met testen bij scheikunde) zorgt voor betere focus en het maken van minder fouten.

Sporters die rode kleding dragen in plaats van blauwe kleding kunnen meer gewicht dragen en hebben een hogere hartslag (ze winnen overigens niet vaker).

Let er wel op dat je geen nep-merkkleding koopt om er goed uit te zien. Onderzoek laat namelijk ook zien dat je dan wantrouwender wordt naar andere mensen en dat je sneller iets onethisch doet, zoals valsspelen[3].

Blokkades opheffen

Nu kun je denken, ja maar ik kan nooit geloven dat ik iets kan (of kan leren) of dat je het niet waard bent om te investeren in duurdere kleding of iets dergelijks. Dat zou heel jammer zijn, want dan blijf je minder leuke zaken in je leven houden.

Gelukkig is er iets aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld met hypnose (of zelfhypnose) je meer gaan focussen op wat je juist wel wilt in je leven. Zelfs als je nu nog niet gelooft dat je het kunt.

Een hypnotherapeut kan je dan helpen om de overtuiging te achterhalen die voorkomt dat je gelooft dat je iets wel kunt of nog kunt leren. Hiervoor zijn meerdere technieken mogelijk.

Afhankelijk van het probleem of doel dat je hebt kan er gebruik worden gemaakt van snelle technieken die vooral gebruikmaken van metaforen en visualisaties, zoals de SWISH techniek. Of er kan gebruik worden gemaakt van iets uitgebreidere technieken zoals regressie.

Met regressie ga je terug naar het moment waarop een blokkade is ontstaan en ga je dat oplossen, zodat je er geen last meer van hebt.

Wil je weten hoe dit werkt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor  een van onze opleidingen om jezelf en andere mensen te helpen het beste in hun leven te geloven.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:


Bronnen:

[1] https://espace.library.uq.edu.au/view/UQ:d448f31

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1746-8361.2011.01270.x

[3] http://www.carolinebrooks.org/SLS1101/MODULE%2010%20Dress%20For%20Success%20Ethics/Dress%20For%20Success%20How%20Clothes%20Influence%20Our%20Performance.pdf