Persoonlijke ontwikkeling: Het moet wel ergens op bouwen
02 maart 2020 
6 min. leestijd

Persoonlijke ontwikkeling: Het moet wel ergens op bouwen

Jaren geleden was ik werkzaam in de bouw en ik kwam mijn oude collega’s tegen die aan de slag waren in de buurt van het Hypnose Instituut Nederland. ‘Hey man, hoe is het? Lang niet gezien!’ Zei 1 van mijn oude collega’s. ‘Zeker, man!’ Zei ik. En ik stapte naar binnen in die woning en het was net of ik gewoon 15 jaar terug in de tijd stapte. Ken je dat? Wanneer alles gewoon precies hetzelfde is. Hij deed nog hetzelfde, de omgeving was hetzelfde, de geur en geluiden waren hetzelfde, zelfs de straat was hetzelfde, want hier in de straat had ik jaren geleden ook nog wel gewerkt.  

Ik dacht toen echt dat als ik niet die ene ervaring had gehad in de keuken waar ik mijn verslaving oploste, dan had ik hier gewoon nog gestaan. Mijn collega doet nog wat ik toen deed, maar ik heb het grootste hypnose instituut van Europa opgebouwd. Dat is wel een bizar idee.

Hoe 1 ervaring een compleet verschil kan maken in 15 jaar tijd. Toch is het niet een compleet verschil. Vroeger toen we bij mensen over de vloer kwamen viel het ons al op dat mensen veel aandacht besteden aan de buitenkant van het huis. Mooie deur, ramen gelapt, straat geveegd. Binnen werd er opgeruimd voordat we kwamen.

Je kent het vast wel dat als je iemand mee naar binnen neemt je niet gelijk wilt dat hij denkt dat je een beetje een sloddervos bent. Dus je ruimt een beetje op. Neem je iemand ook mee naar boven? 

Nou, misschien jij wel, dat weet ik niet, maar de meeste mensen niet! 

Waar je ze zeker niet mee naartoe neemt is onder de vloer. Daar ligt de bagger en puin van het verleden. Daar kom je zelf niet eens. Meestal ligt er troep, nooit wil er iemand heen. Dus wat deden wij? We haalden de vloer en bagger eruit. Nieuw beton erin en alles. Hoppa, nieuwe fundering.

Je kan wel al je energie steken aan de buitenkant van je huis, maar als de fundering rot is zakt je huis de bagger in. Het grappige is, dat ik dat werk eigenlijk nog steeds doe.

Dus eigenlijk is er ook helemaal niets veranderd. Mijn collega doet dit letterlijk in een huis en ik doe het met mensen. Ik leid mensen op en we creëren nieuwe funderingen bij mensen.

Eigenlijk is dat nog steeds hetzelfde. Toen ik dit inzicht kreeg dacht ik: Dat is ook wat de meeste mensen vergeten wanneer ze persoonlijke ontwikkeling doen. Maar meestal knappen ze alleen de buitenkant op. Cosmetische ingrepen, kleding, het is allemaal de buitenkant. Dat is natuurlijk prima om te doen, je moet het zelf weten. Het doet vaak niet heel veel voor je binnenkant. Soms wel, een keer naar de kapper, make-upje erop. Kleding. Maar als je dan alles eraf haalt…. 

Als je jezelf helemaal naakt stript en je kijkt dan in de spiegel… Als je je hetzelfde voelt als toen je alles aan had: dan is je fundering helemaal prima. Maar veel mensen voelen zich dan opeens anders.

En dat is gek. Dan is je fundering gewoon rot. Dan kun je van alles doen aan de buitenkant om te hopen dat het effect heeft op de fundering.

Persoonlijke ontwikkeling: Wanneer werkt het?

Dan kun je persoonlijke ontwikkeling doen, dan werk je aan de binnenkant. Dan knap je eens een woonkamer op of je slaapkamer. Misschien ga je naar de zolder om oude troep weg te gooien. Zodat je misschien een leukere persoon wordt of meer mensen toelaat.

Als ik kijk bij mij in de opleidingen. Dat zijn er 3, die bij elkaar 2 jaar duren. Pas in die laatste opleiding in 3.0 gaan mensen pas aan de slag met hun persoonlijke fundering.

In de 2 opleidingen ervoor zijn we vooral met de binnenkant bezig geweest. Allerlei sessies gedaan, allerlei dingen opgelost. Dan ben je ook echt wel gegroeid als persoon, maar dat echte oude stuk. Dat wil je ook vermijden natuurlijk. Dat is ook de tactiek en strategie. Je wilt die oude pijn niet voelen. Je wilt er wel vanaf, maar je wilt het niet eerst voelen.

Als iemand te dichtbij komt, ga je het liever vermijden. Je weet dat het er ligt, maar het ligt er prima. Zolang alles goed is, is dat ok. Totdat het gaat zakken en scheuren en dat soort zaken.

Wat ik vaak zie met persoonlijke ontwikkeling is dat je meer technieken leert om die fundering te vermijden. Dat is een beetje een probleem. Zo bestrijd je de symptomen en hoef je niet met de oude shit aan de slag. De pijn blijft dan.

Liefde is belangrijk voor je fundering

Wanneer je er wel heen durft te gaan. Wat uiteindelijk vaak een gebrek aan liefde is, en je geeft liefde. Dan is die fundering weer goed.

Als je dan de technieken gaat leren en gaat toepassen dat is lifechanging. 

Wanneer je dat doet. Als je dan juist aan je huis gaat werken, dat is leven veranderend. Dit heb ik ook bij mezelf gedaan. Mijn fundering is nu prima, dat wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor verbetering. Zeker weten, maar de fundering is top.

Het is fijn om te weten dat je prima bent, dat je niet iets hoeft te doen of iemand hoeft te zijn om prima te zijn. Natuurlijk mag je wel rollen hebben, maar zonder die rollen voel je je dan ook prima.

Je kunt ook je mentale fundering groter maken, omdat je prima fundering te klein is voor wie je eigenlijk wilt zijn. Misschien wil je juist een kasteel zijn en daar heb je een grotere fundering voor nodig dan voor een rijtjeshuis.

Wat is dan die mentale fundering? Dat ben jij. Mag jij dat zijn van jezelf? Want daar begint het mee. Als je denkt “ik weet het niet” dat is een gebrek aan liefde. Dus je wilt liefde.

Misschien had je dat van anderen moeten, mogen krijgen of niet. Maar geef je het jezelf? Dat je het gevoel hebt van “ik kan dit doen”. Als je dat dan zo neerzet, wat vinden die mensen van het rijtjeshuis er dan van? Die vinden dat vaak niet tof. Hoe je daar dan mee om moet gaan ga ik nog een andere keer op in.

Misschien wil je dus naar het next level en dan moet je kijken of je fundering wel next level is. Dan is het de vraag of je het mag van jezelf. Als daar het antwoord Ja op is, is de rest allemaal te leren.

Beluister ook deze podcast:


Succesvol gedrag leidt niet altijd tot succes

Dit leest natuurlijk heel raar, maar ik heb het nu vooral over het idee wat bij veel mensen leeft wat succesvol gedrag is. Succesvol gedrag is bijvoorbeeld: Je succesvol kleden. De competitie met andere mensen aangaan. Veel geld verdienen, of dingen doen waarmee dat kan.

Dit hangt een beetje af van hoe je succes of the next level wilt benoemen. Heb je dat bereikt als je een x bedrag op je bankrekening hebt staan of heb je het bereikt als je in het proces zit om uit te vogelen hoe je dat doet, is dat eigenlijk al succes? Ongeacht of het je snel lukt of niet.

Want waar die oriëntatie op succes ook een beetje op leunt is, vinden andere mensen het leuk als ik dat succes behaal. Gaan mensen positief over me denken als ik succesvol ben of vermijd je met je “succes” dat mensen negatief over je denken?

Als je dus heel erg gefocust bent op een bepaald signaal van succes, zoals een bedrag op je rekening kan dit juist voor gedrag zorgen dat je niet helpt om dit succes te behalen. In die zin kun je dus jezelf succesvol gaan kleden, maar durf je niet om hulp te vragen omdat dit eruit kan zien als “niet-succesvol” wat er uiteindelijk voor zorgt dat je je succes lastiger of niet behaald[1].

Liefde voor the next level

Als we het dan weer gaan hebben over dat je liefde nodig hebt voor je fundering om op je next level te komen. Vraag jezelf eens af wat je je vrienden zou zeggen als ze jouw doel hadden.

Zou je zeggen dat ze vooral alles zelf moeten uitzoeken en niet om hulp moeten vragen?

Nee natuurlijk niet!

Zelfliefde is je eigen beste vriend zijn. Dus als je je vriend zou zeggen dat hij in de leer moet gaan bij een andere expert, dan kan je dat ook jezelf zeggen.

Heb je toch iets dat je blokkeert om zo lief tegen jezelf te zijn, dan ligt daar de troep in je fundering die je moet opruimen. Zoals gezegd komen deze technieken aan bod in de derde opleiding van het Hypnose Instituut. Dus een hypnosetherapeut die die opleiding met succes heeft afgerond kan je hiermee helpen.

Wil jij mensen helpen om een fundering te leggen om bij het volgende level te komen? Schrijf je dan in voor onze opleiding(en).

Of volg eerst eens de gratis online masterclass over hypnose. 

Als je wilt zien en ervaren wat er allemaal kan met hypnose, kom dan eens naar een hypnose seminar.

[1] https://www.researchgate.net/profile/Don_Vandewalle/publication/256924069_RESEARCH_IN_ACTION_Goal_Orientation_Why_Wanting_to_Look_Successful_Doesn’t_Always_Lead_to_Success/links/5a5bddd5a6fdcc3bfb637ca9/RESEARCH-IN-ACTION-Goal-Orientation-Why-Wanting-to-Look-Successful-Doesnt-Always-Lead-to-Success.pdf

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen