Egoïstisch: Hypnose helpt
27 juli 2018 
7 min. leestijd

Egoïstisch: Hypnose helpt

Iedereen is soms wel eens een beetje egoïstisch. Je eet het laatste snoep in huis op voordat je partner thuiskomt. Je moet eigenlijk geld sparen voor die vakantie, maar je kunt die leuke schoenen gewoon niet laten staan. Je geeft jezelf even voorrang. Als je dit te vaak doet kan egoïsme een probleem worden en voor mensen in je omgeving is het ook niet leuk.

In dit blog ga ik in op hoe je minder egoïstisch wordt en hoe je kunt omgaan met egoïstische mensen.

Wat betekent egoïstisch?

Voordat ik daarop inga is het handig dat we precies weten waarover we het hebben. Wat betekent egoïstisch zijn en egoïsme?

Egoïsme betekent kortweg dat je meer voor jezelf over hebt dan voor een ander. Dit is eigenlijk een heel normale situatie. Denk maar eens na over de droogte die nu in Nederland is. Als de kraan het opeens niet meer doet, dan ren jij als eerste naar de supermarkt om water te kopen en boeit het je even echt niet of andere mensen dan pech hebben.

Egoïsme is dus een functie die je hebt om te overleven.

Egoïstisch zijn wordt echter wel een probleem als je meer wilt hebben dan eerlijk is. Ook als de kraan het blijft doen koop je de watervoorraad in de supermarkt leeg. Jij wilt meer verdienen dan je collega terwijl je hetzelfde werk doet. Jij wilt meer zakgeld dan je tweelingbroer terwijl je dezelfde leeftijd hebt.

Zodra je oneerlijk voordeel voor jezelf wilt is er sprake van egoïsme.

Je kunt denken dat je aardig moet zijn tegen je familie en vreemde mensen, maar uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen hun familie eerder helpen dan vreemden. Dit is ook weer een onderdeel van de overleving. Jouw genen moeten het goed hebben en de rest boeit even niet. Maak je dus niet druk als je geen hand uitsteekt voor een vreemde, maar wil je ook maar weinig voor je familie of vrienden doen. Dan is het tijd om na te denken.

Of iemand een andere persoon gaat helpen wordt bepaald door een aantal factoren, namelijk:

  • De ernst van het probleem.
  • De band met de andere persoon (dichtbij of ver weg).
  • Antipathie (negatieve gevoelens voor de ander).
  • Empathie (positieve gevoelens voor de ander).
  • Het vormen van een eenheid (diepe vriendschap/ jezelf herkennen in de persoon)

Hoe ernstiger het probleem, hoe groter de kans dat je helpt. Hoe dichterbij de persoon bij je staat, des te groter de kans dat je helpt. Hoe minder antipathie, des te groter kans dat je helpt (hoe meer antipathie, des te kleiner de kans dat je helpt). Hoe meer empathie je voor iemand hebt, des te groter de kans dat je helpt en als je helemaal het gevoel hebt van een eenheid dan natuurlijk ook.

Egoïsme test

Wil je weten of jij last hebt van egoïsme? Controleer dan deze stellingen en bepaal of ze voor jou waar zijn of niet.

  1. Als ik hulp nodig heb weet ik bij wie ik moet aankloppen.
  2. Als iemand hulp nodig heeft, weet ik niet altijd wat ik moet doen.
  3. Ik wacht vaak af of iemand anders eerst helpt voordat ik ga helpen.
  4. Ik vind dat mensen elkaar moeten helpen.
  5. Ik vind het lastig om me in te leven in een ander.
  6. Ik heb geen goede band met mijn familie.
  7. Als ik iemand help verwacht ik daar iets voor terug.

Herken jij je in het merendeel van deze stellingen? Dan kun je last hebben van egoïsme. Om dit te dubbelchecken kun je aan mensen in je omgeving vragen of zij je wel eens egoïstisch vinden en zo ja, in welke situaties dan. Dan weet je direct waaraan je kunt werken.

Egoïstisch kind (puber)

Heb je last van een egoïstisch kind? Een egoïstische puber waarvan je hoopte dat die kinderachtigheid nu toch echt eens zou ophouden? Dan is het belangrijk om te weten dat aangeven dat er ook aan andere mensen gedacht moet worden niet altijd helpt.

Uit onderzoek blijkt dat mensen in groepsverband vaak egoïstisch denken en vinden dat ze meer verdienen dan de rest van de groep. Dit is ook de reden waarom veel pubers niet blij zijn met het cijfer dat ze hebben gekregen na een groepsproject.

Denken over wat andere mensen in een groep verdienen kan ertoe leiden dat mensen minder egoïstisch doen, maar als de evaluatie van de groep tot de conclusie leidt dat ook andere mensen in de groep meer pakken dan wat eerlijk is, kan dit juist egoïstisch gedrag uitlokken.

Vooral als je vindt dat je kind thuis egoïstisch is, is het belangrijk om ook naar je eigen gedrag te kijken. Als dit allemaal in orde is, moet je dit duidelijk kunnen uitleggen aan je puber.

Egoïstische ouders

Bij egoïstische ouders wordt er vaak gedacht aan ouders die hun kinderen totaal verwaarlozen. Dit kan ook veel kleiner zijn, zoals ouders die een autoritaire opvoeding hebben. Over het algemeen wordt er dan niet gelet op de wensen en behoeften van het kind.

Tweezijdige communicatie

waarin het kind zijn zegje kan doen en dat daar dan vervolgens ook wat mee gedaan wordt is erg belangrijk om egoïsme bij ouders te voorkomen.

Het gevolg van een gebrek aan tweezijdige communicatie is namelijk dat je kind stil, depressief en teruggetrokken wordt.

Of juist dat het kind buitenshuis de aandacht zoekt, bijvoorbeeld door pestgedrag of het schoppen van scènes met vrienden, wat uiteindelijk ook geen gezonde oplossing is.

Egoïsme in een relatie

Komt vriendelijkheid en de helpende hand maar uit 1 kant van een relatie? Dan is er sprake van egoïsme in een relatie. Dit is eigenlijk heel erg raar, omdat het vormen van een eenheid, wat een relatie in wezen is, een voorspellende factor is voor het bieden van hulp.

Ook in een relatie is tweezijdige communicatie erg belangrijk om egoïsme te stoppen.

Egoïsme verminderen

Egoïsme verminderen bij jezelf en bij een ander kun je met het inzicht van hoe mensen andere mensen in “de groep” inschatten het beste veranderen door zelf egoïstische trekjes te verminderen en door vervolgens de andere persoon hierop te wijzen.

Vind je het lastig om je gedrag te veranderen? Dan kan hypnose helpen om je minder egoïstisch te maken. Hiervoor zijn verschillende technieken, zoals regressie, visualisaties en zelfhypnose met hypnotische suggesties.

Vind je het bijvoorbeeld lastig om erop te vertrouwen dat er altijd voldoende eten in de koelkast is en ben jij altijd de persoon die alles opeet, tot grote irritatie van je medebewoners? Dan is het goed om eens te kijken waarom dit gedrag is ontstaan.

Regressie voor het ontstaan van egoïsme

Regressie kan hier een grote rol bij spelen omdat je daarmee teruggaat naar gebeurtenissen uit je jeugd die voor een overtuiging zoals “Wie als eerste bij de koelkast is heeft nooit trek” heeft gezorgd. Hieruit kun je verrassende resultaten krijgen, zoals die keer dat je heel graag een snoepje wilde maar deze door iemand anders al op was gegeten waardoor de “strijd” om als eerste bij de koelkast te zijn is begonnen, dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van zo’n aparte gebeurtenis die voor overtuigingen kan zorgen. Met regressie kun je dit loslaten waardoor je medehuisbewoners een keer niet de hond in de pot vinden.

Visualisatie voor het veranderen van gedrag

Wist je dat mensen het heel lastig vinden om iets te doen als ze het zich niet kunnen voorstellen? Een geleide visualisatie van een hypnotherapeut helpt je om egoïstisch gedrag te veranderen. Eerst breng je samen het gedrag in kaart dat je graag wilt veranderen. Je wilt bijvoorbeeld minder chagrijnig doen tegen je vriendin als ze vraagt of bepaalde kleding leuk staat, of je wilt je vriend vaker steunen bij zijn projecten.

Als je dan weet wat je wilt veranderen, maar niet hoe je dat moet veranderen helpt de hypnotherapeut je met een geleide visualisatie. Dit maakt de kans veel groter dat het je lukt om je gedrag te veranderen.

Als je bijvoorbeeld een betere luisteraar wilt worden, omdat tweezijdige communicatie van belang is tegen egoïsme, kan een visualisatie als volgt gaan.

“Je hebt een probleem met je partner en wilt dit graag oplossen op jouw manier. Daarom spreek je na het avondeten je partner op een rustige toon aan op het gedrag wat je stoort, hoe jij je voelt bij dit gedrag en wat je verwacht wat een goede oplossing zal zijn. Vervolgens vraag je aan je partner hoe hij/zij tegen de situatie aankijkt. Je laat je partner uitpraten en luistert goed naar je partner. Je blijft met je gedachten bij het gesprek en kunt je daardoor ook goed inleven in hoe je partner zich voelt. Vervolgens kun je samen tot een goede oplossing komen die voor jou en voor je partner werkt. Je krijgt hier een goed gevoel van en merkt direct dat de relatie tussen jou en je partner beter is.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. In deze visualisatie wordt ook mindfulness in je relatie gepromoot. Door met je gedachten in het hier en nu te blijven houd je je brein bezig en ga je niet fantaseren over hoe alles mis kan gaan, hierdoor bereik je samen veel meer.

Hypnotische suggesties voor overtuigingen

Zoals eerder gezegd kunnen overtuigingen die door misvattingen zijn ontstaan voor egoïstisch gedrag zorgen dat je eigenlijk wilt veranderen. Als je samen met de hypnotiseur je overtuigingen en het gedrag dat je wilt veranderen in kaart hebt gebracht kan de hypnotherapeut je suggesties meegeven die je thuis herhaalt tijdens zelfhypnose.

Voordat je de suggesties herhaald breng je jezelf in hypnose, of in ieder geval in een ontspannen staat. Dit doe je door op een fijne comfortabele plaats te gaan liggen of zitten. Je spieren te ontspannen en te letten op een gelijkmatige ademhaling door de buik. Je sluit je ogen en herhaalt dan de suggesties, die kunnen als volgt gaan:

“Het is belangrijk dat mijn gezinsleden met me kunnen praten.”

“Ik verdien een gelijkmatig deel in het huishouden.”

“Als ik minder egoïstisch ben, worden anderen minder egoïstisch.”

“Delen is spelen.”

“De koelkast is van iedereen.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van je overtuigingen kun je andere suggesties meekrijgen van je hypnotiseur.

Wil je meer weten over hypnose en welke problemen je ermee kunt oplossen? Kom dan eens naar de playshop of bekijk onze agenda en meld je aan voor een van onze evenementen.

Bronnen:

http://psycnet.apa.org/record/2006-20034-006

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejsp.364

http://journal.pps-pgra.org/index.php/Ijiece/article/view/37

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen