Focus op jezelf: hoe zorg ik goed voor mezelf?
Soms komen er mensen naar me toe die meer focus op zichzelf willen. Dan vraag ik me af: “Hoe dan?” Je kunt natuurlijk voor de spiegel naar jezelf kijken, maar dat is niet wat mensen bedoelen. Mensen willen dan zichzelf op de eerste plaats zetten. Dit is ook interessant, want op welke plek sta je dan?
Hoe zie je jezelf? Zie je jezelf staan met letterlijk een rij mensen voor je? Zie je een podium met iemand op de eerste drie plekken en jezelf als waterdrager? Wat ben je eigenlijk?
Maak er eens een beeld van. Hiervan wordt het soms helderder wat je tegenhoudt om de persoon van de eerste plek af te zetten en er zelf te gaan staan. Zelfs al is het in je gedachten.
Dan komt er vaak iets naar boven.
Ben ik het wel waard? Ben ik wel goed genoeg? Dan ziet iedereen mij en dat wil ik ook niet.
Dus dit is een conflicterend iets. Als je aan de ene kant jezelf op de eerste plaats wilt zetten en meer focus op jezelf wilt hebben, maar aan de andere kant niet denkt goed genoeg te zijn, dan is er wat aan de hand.
Je hebt twee delen die met elkaar in conflict zijn. Je kunt je dan afvragen waar dat vandaan komt, of je kunt met die twee facetten van jezelf communiceren. Het is dan wel handig dat je weet wat je aan het doen bent. Deze techniek komt bij ons pas in de 3.0 opleiding aan bod, dus pas in de derde opleiding.
Dus mensen die deze techniek gebruiken voor hun cliënten zijn al vergevorderd. Om dit bij jezelf in een keer te doen kan ik ook niet aanraden. Het is wel handig dat je weet wat je aan het doen bent (je kunt hiervoor natuurlijk wel begeleiding krijgen van een hypnotherapeut).
Alles waar je een “maar” voor zet is een conflict binnen jezelf. Als die uitspraken over jezelf gaan.
Hoe focus je dan op jezelf?
Die taal is al heel gek, wie is jezelf? Is dat je lichaam? Je gedachten? Je gevoel? Het is altijd meer dan dat. Vaak komt het erop neer dat je wat je belangrijk vindt op nummer één wilt zetten. Je wilt vaker doen wat je belangrijk vindt.
Dan is het alweer een heel ander verhaal.
Daar kun je dingen voor bedenken. Zoals je afvragen wat je wilt.
Als jij niet weet wat je wilt, dan word je vaak ingezet voor de plannen van iemand die wel weet wat hij of zij wil. Die mensen hebben een plan en kunnen jou goed gebruiken. Dat is niet erg. Iedereen hoeft ook niet een plan te hebben, want jij kunt het ook hartstikke tof vinden om aan het plan van de ander mee te werken.
Het kan ook heel vermoeiend zijn om de planbedenker te zijn.
Zo is het met veel bedrijven. Iemand heeft een plan en heel veel mensen vinden het leuk om aan dat plan mee te werken. Als je dat leuk vindt, is dat prima.
Je kunt ook verschillende plannen hebben. Zoals een relatieplan of een opvoedplan. Veel mensen hebben die helemaal niet, die denken: “Ik kijk wel.” Dat kan werken, maar je ziet ook vaak dat het niet werkt. Als je maar wat doet, dan zitten er bij mij thuis vier jongens alleen maar te gamen de hele dag. Dan trekken ze hun eigen plan, dat is gamen. Voor die jongens is dat handig, maar voor de ouders is dat niet handig. Je weet als ouder dat het niet handig is.
Dus dan krijg je conflicten, toch weer.
Dus focus op jezelf, focus op wat je belangrijk vindt. Wanneer jij je vrijer wilt voelen, schrijf dan op hoe jij je vrijer kunt voelen in verschillende contexten. Hoe voel je je vrijer op je werk? Hoe voel je je vrijer thuis? Hoe voel je je vrijer als ouder? Hoe voel jij je vrijer in je relatie?
Dit helpt je om een soort plan te hebben. Als je hiermee begint zul je merken dat je je op dat moment al aan het focussen bent op jezelf.
Bekijk ook deze video over focus op jezelf:
https://www.youtube.com/watch?v=0qwksFzumxo
Meer op jezelf focussen als mantelzorger
Er zijn natuurlijk ook delen in je leven waarin het lastig kan lijken om meer voor jezelf te zorgen, dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je de zorg voor een geliefde van je op je hebt genomen. Vrouwen die bijvoorbeeld voor hun dementerende man zorgen voelen zich minder goed dan dochters die voor hun dementerende vader zorgen en denken vaker dat dit komt door het mantelzorgen zelf[1].
Dus ook tijdens het mantelzorgen is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Heb voor jezelf bijvoorbeeld duidelijke grenzen en durf om hulp te vragen. Heb je niemand aan wie je hulp kunt vragen? Ga dan naar je huisarts, misschien heb je wel recht op thuiszorg. Dat scheelt dan toch weer.
Daarnaast is het ook handig om me-time te hebben[2]. Al is het maar een uurtje per week. Dat uur doe jij waar jij zin in hebt. Het mag van alles zijn. Uit onderzoek blijkt dat dit kan helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Als je in de me-time alleen bent, kan dit zelfs helpen om gevoelens van eenzaamheid te verminderen (ja heel gek) en om je meer verbonden te voelen met je sociale kring.
Uit onderzoek blijkt ook dat hypnose en zelfhypnose je kunnen helpen als mantelzorger om meer energie te hebben, grenzen te kunnen stellen, goed voor jezelf te zorgen en meer innerlijke kracht en veerbaarheid te hebben. Deze effecten kun je na de hypnotherapie vasthouden door zelfhypnose. Dit kan voorkomen dat je een burn-out krijgt of last krijgt van compassie vermoeidheid[3].
Hulp vragen om beter voor jezelf te zorgen
Vind je het toch lastig om je plannen te implementeren? Dan kun je hulp vragen aan je omgeving om met je mee te werken. Je kunt ook naar een hypnotherapeut gaan om te achterhalen waarom je het zo lastig vindt om jezelf op de eerste plaats te zetten.
Stress heeft bijvoorbeeld een correlatie met verantwoordelijkheid[4]. Als jij jezelf super verantwoordelijk voelt om goed voor andere mensen te zorgen kan dit ontzettend veel stress geven. Daarom is het ook belangrijk om jezelf op de eerste plaats te zetten. Dan valt er al veel stress weg.
Zoals gezegd kan een gevorderde hypnotherapeut je helpen om met jezelf in gesprek te gaan, maar er zijn gelukkig ook andere technieken die gebruikt kunnen worden.
Met regressie kan bijvoorbeeld achterhaal worden waarom jij jezelf niet op nummer één zet. Ben je bijvoorbeeld een pleaser? Hoe dat begonnen is kun je achterhalen tijdens zo’n regressie-sessie.
Je wordt dan eerst in hypnose gebracht. Vervolgens krijg je de suggestie om naar het eerste moment terug te gaan waarop je het gevoel kreeg dat andere mensen voorrang hadden op jou en dat je dat maar beter in stand kunt houden.
Omdat je in hypnose bent zal zich dan direct een gebeurtenis uit je leven aan je openbaren. In gedachten zie je het moment voor je.
Nu je weet wat het moment is, zal de hypnotherapeut je helpen om dit moment eens op een andere manier te bekijken. Dit kan op allerlei manieren gaan. Je kunt je bijvoorbeeld inleven in andere mensen die er toen bij waren. Je kunt je volwassen zelf in de situatie plaatsen en die tegen je jongere zelf laten praten. Het kan van alles zijn.
De hypnotherapeut zal iets kiezen dat het beste bij je past.
Vervolgens zal je herinnering dus veranderd zijn. De informatie die je met je meeneemt voor de rest van je leven is veranderd, en dat zul je ook merken wat betreft de focus op jezelf. Je hebt je dan tijdens de sessie even intens op jezelf gefocust, en iets veranderd, waardoor je jezelf in de toekomst makkelijker op de eerste plaats zet.
Er zijn ontzettend veel hypnosetechnieken waarmee je jezelf of andere mensen kunt helpen. Deze kun je allemaal leren tijdens een opleiding hypnose. Ideaal als je coach, psycholoog of zelfs psychiater bent om mensen mee te helpen. De opleiding wordt online gegeven vanuit een professionele studio met meerdere trainers en assistenten die je helpen de technieken onder de knie te krijgen. Als het weer mogelijk is worden de opleidingen in Wormerveer en Zwolle gegeven.
Je kunt ook naar een hypnose seminar gaan. Tijdens zo’n seminar kun je demonstraties zien van hypnose en de basis van hypnose onder de knie krijgen. Seminar worden online of op locatie gegeven.
Bekijk onze agenda voor alle evenementen en wanneer de opleidingen beginnen.
Pin deze handige infographic:
Bronnen:
[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.5172/jfs.4.1.87
[2] https://link.springer.com/article/10.1007/s11031-019-09759-9
[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ch.382
[4] https://eric.ed.gov/?id=ED354632