Zelfliefde: Liefde voor jezelf verbeteren
Zelfliefde: Liefde voor jezelf verbeteren
25 mei 2019 
6 min. leestijd

Zelfliefde: Liefde voor jezelf verbeteren

Over zelfliefde kun je allerlei flauwe grapjes maken, maar als je er eventjes serieus over nadenkt is liefde voor jezelf ontzettend belangrijk. Uiteindelijk ben jij zelf namelijk de belangrijkste persoon in je leven. Als je niet goed voor jezelf zorgt is het lastig om voor anderen te zorgen. Als je een gebrek aan zelfliefde hebt kan het ook heel lastig zijn om van andere mensen te houden.

In dit blog ga ik in op het belang van zelfliefde en wat je kunt doen om meer van jezelf te houden.

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde is eigenlijk een combinatie van zaken die laten zien dat je om jezelf geeft. Als je van iemand houdt is dat vaak meer dan alleen van iemand houden. Je wilt dat die persoon gezond is, dat hij/zij zich goed voelt en gelukkig is. Je wilt die persoon bijstaan in moeilijke tijden en je hebt vertrouwen in die persoon.

Bij zelfliefde wil je dit ook voor jezelf. Je hebt zelfvertrouwen, zelfrespect, eigenwaarde, zelfcompassie en je zorgt goed voor jezelf. Je wilt jezelf gelukkig maken en je goed voelen.

Zelfliefde kan eigenlijk op 3 zaken slaan, namelijk:

  1. Je lichaam
  2. Hoe je over jezelf denkt
  3. Hoe je tegen jezelf doet

Zelfliefde voor je lichaam is bijvoorbeeld accepteren dat je eruitziet zoals je eruitziet. Je kunt bijvoorbeeld aan je lengte niet zoveel veranderen. Je zorgt ook goed voor je lichaam.

Hoe je over jezelf denkt heeft te maken met zelfvertrouwen, zelfrespect en eigenwaarde.

Hoe je tegen jezelf doet heeft te maken met zelfcompassie en hoe goed je voor jezelf zorgt.

Gebrek aan zelfliefde

Wanneer je last hebt van een gebrek aan zelfliefde kan dit zorgen voor allerlei negatieve gevoelens en agressie.

Wanneer je een gebrek aan zelfliefde hebt kan dit tot gevolg hebben dat je een relatie hebt waar je niet gelukkig van wordt en dat je werk hebt waar je niet gelukkig van wordt[1]. Je doet dingen die je eigenlijk niet wil.

Dat is het recept voor ongeluk en het belanden in een ongelukkige spiraal.

Een gebrek aan zelfliefde voor je lichaam kan ervoor zorgen dat je een vertekend zelfbeeld krijgt en last krijgt van ongezond gedrag. Zoals te veel geld uitgeven bij de plastisch chirurg of een eetstoornis krijgen.

Een gebrek aan zelfliefde met hoe je over jezelf denkt zorgt dus voor een laag zelfvertrouwen en eigenwaarde wat ervoor kan zorgen dat je genoegen neemt met veel minder dan je verdient. Je vindt het bijvoorbeeld wel best om een slecht betaalde baan te hebben. Je blijft in die slechte relatie en je laat mensen dingen met je doen die niet goed voor je zijn.

Een gebrek aan zelfliefde kan er ook voor zorgen dat je heel streng of gemeen bent voor jezelf. Je gaat jezelf uitschelden (of zelfs slaan). Sommige mensen doen ook aan zelfmutilatie of zelfsabotage. Elke keer als het goed gaat in je leven, doe je iets om het te verpesten.

Voordelen van zelfliefde

Wanneer je een gezonde hoeveelheid zelfliefde hebt kun je sneller over problemen heenkomen, zoals de problemen die bij een scheiding komen kijken[2].

Daarbij doe je juist wel dingen die goed voor je zijn en zorg je goed voor jezelf.

Te veel zelfliefde kan wel leiden tot narcisme, maar dat wordt vreemd genoeg vaak gecombineerd met zelfhaat of zelfwalging. Ook te veel zelfliefde kan voor agressie zorgen, omdat negatieve feedback bijvoorbeeld je zelfbeeld kan beschadigen en dat wil je dan niet[3].

Bekijk ook deze video over houden van jezelf:

 

Zelfliefde vergroten

Je zelfliefde vergroten kan op meerdere manieren. Je kunt kijken naar de onderdelen van zelfliefde en controleren hoe goed dat zit bij jezelf en dan per onderdeel er wat aan doen.

Zelfvertrouwen kun je bijvoorbeeld vergroten door kennis op te doen. Door te weten waarop jouw kennis is gebaseerd durf jij makkelijker te kiezen voor wat goed voor je is, omdat je dit beter naar jezelf kunt verantwoorden.

Zelfrespect gaat over het doen van dingen die je eigenlijk niet wilt. Om je zelfrespect te verbeteren is het daarom van belang om “nee” te kunnen zeggen. Als je het spannend vindt om voor jezelf te kiezen kan een hypnotiseur je hiermee helpen.

Je eigenwaarde vergroten kan ook op meerdere manieren. Niet alleen je kennis verbeteren verbetert je waarde, ook andere stappen zijn hiervoor te zetten. Je verbetert je eigenwaarde ook door met mensen om te gaan die je steunen in plaats van mensen die je afbreken.

Zelfcompassie vergroten betekent kort gezegd aardiger voor jezelf zijn. Heb jij zo’n stemmetje in je hoofd dat superkritisch is op alles wat je doet? Dan is het een goed begin om dat stemmetje om te denken. Je kunt namelijk alles, leren.

Hoe goed zorg je op dit moment voor jezelf? Eet je gezond? Beweeg je af en toe? Neem je je rust als je stress hebt? Doe je af en toe iets leuks voor jezelf? Bij het beantwoorden van deze vragen heb je waarschijnlijk al een vraag met nee beantwoord. Hier kun je verandering in brengen. Daag jezelf bijvoorbeeld uit met een 30 dagen challenge om elke dag die ene vraag met “ja” te kunnen beantwoorden.

Zelfliefde ontwikkelen

Het ontwikkelen van zelfliefde kan een beetje tijd kosten, zoals met de 30 dagen challenge en soms kun je wat hulp gebruiken bij het krijgen van meer zelfliefde.

Blokkades wegnemen

Er kunnen bijvoorbeeld blokkades zijn waardoor jij het lastig vindt om dingen te doen waar je meer zelfvertrouwen van krijgt. Misschien denk je door gebeurtenissen uit het verleden dat je niet goed bent in het leren van nieuwe dingen of dat dat allemaal te lang duurt. In dat geval kan regressie ervoor zorgen dat je dat gevoel wat je blokkeert om jezelf te ontwikkelen voor meer zelfvertrouwen weg te nemen.

Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop die blokkerende overtuiging is ontstaan, waarop je dat gevoel hebt gehad. Vervolgens doe je daar iets mee met de kennis van nu en dat zorgt ervoor dat dit gevoel je niet meer lastigvalt. Misschien kun je zelfs om jezelf lachen.

Gewenst gedrag visualiseren

Voor zelfrespect is het vooral van belang om dingen niet te doen waar je later spijt van krijgt. Het “nee” zeggen is dan van belang. Dit kan heel spannend zijn en een hypnotiseur kan je ermee helpen door het moment waarop je nee zegt te visualiseren. Terwijl je onder hypnose bent wordt er dan zo’n moment gevisualiseerd waarop je meestal ja zegt terwijl je nee wilt zeggen. Hierdoor krijg je ook te maken met de spanningen die het nee zeggen oplevert. Terwijl je onder hypnose bent leer je dan met die spanningen om te gaan zodat je eenvoudiger nee kunt zeggen als de situatie zich in het echte leven voordoet.

Lief zijn voor jezelf

Zelfcompassie is lief zijn voor jezelf. Ook als zaken even niet goed gaan hoef je niet streng voor jezelf te zijn. Ga altijd even na wat je tegen een vriend of vriendin zou zeggen als die in dezelfde situatie zou zitten als jij.

Daarnaast kun je zelfhypnose gebruiken bij het verbeteren van je zelfcompassie. Je kunt dan bijvoorbeeld de zin herhalen:

“Ook al gaat (probleem) even niet goed, ik hou ontzettend veel en compleet van mezelf en accepteer totaal wie ik ben.”

Op momenten waarop je jezelf gaat uitschelden, kun je ook jezelf een knuffel geven (of een knuffelbeer), als je jezelf maar niet uitscheldt. Stel je voor dat je jouw eigen beste vriend bent, wat zou je dan tegen jezelf zeggen op zo’n lastig moment?

Goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen kan ook heel lastig zijn als slecht voor jezelf zorgen een gewoonte is geworden. Hypnose kan je helpen met allerlei gezond gedrag, zoals stoppen met roken, motivatie om meer te bewegen en gezond eten.

Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met hypnotische suggesties zoals:

“Ik ben gezonde voeding waard.”

“Ik verdien gezonde longen.”

“Met een gezond lichaam bereik ik meer.”

“Ik mag me-time hebben.”

“Ik mag buiten genieten van de natuur.”

“Ik mag mijn lichaam bewegen.”

“Het is leuk om sterker te worden.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen en mate van zelfliefde kan een hypnose-expert je andere suggesties geven om te herhalen tijdens (zelf)hypnose.

Zelfliefde is ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Om een leven te leiden waar je gelukkig van wordt in plaats van het leven van een lijdzaam leven. Het hebben van voldoende zelfliefde zorgt ervoor dat je genoeg van jezelf houdt om het beste voor jezelf te willen en om de stappen te zetten die nodig zijn om dat beste te krijgen.

Hypnose kan je helpen om de liefde voor jezelf te vergroten en om liefdevol gedrag naar jezelf te versterken. Wil je precies weten hoe dit werkt? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor 1 van onze opleidingen. Vraag naar de online mogelijkheden als dit beter bij je past.

[1] https://www.huffpost.com/entry/12-signs-you-lack-self-lo_n_9329236?guccounter=

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797611429466

[3] https://psycnet.apa.org/buy/1998-04530-016

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen