Fout toegeven in relatie: Helpt het?
Fout toegeven in relatie: Helpt het?
29 augustus 2019 
6 min. leestijd

Fout toegeven in relatie: Helpt het?

Iedereen maakt wel eens fouten, maar je fout toegeven is weer wat anders en de manier waarop dit kan gebeuren ook. Want wat als je niet zelf je fout ontdekt, maar de schuld krijgt van het een of ander en je dan moet toegeven dat je iets fout doet in je relatie. Wat doet het toegeven van een fout in je relatie en helpt dit je relatie verder? Daarop ga ik in dit blog in.

De schuld geven, goed of niet goed?

In het Engels wordt wel eens gesproken van de blame game, het spel om andere mensen de schuld te geven van iets wat jou is overkomen. Dit is een spel waar eigenlijk iedereen zich wel eens schuldig aan maakt.

Meestal als je iets overkomt en het lijkt erop dat je de schuld hiervan iemand anders in de schoenen kunt schuiven, in plaats van toeval of een ongelukje, ga je die ander ook direct de schuld geven. Vervolgens realiseer je je pas dat iets een ongelukje was of toeval en dan mag je sorry zeggen.

Zo kan dit ook gebeuren in een relatie. Er is door omstandigheden een keer niet schoongemaakt, je bent wat kwijt en het is de schuld van je partner. In plaats van je eigen onoplettendheid.

Of als je niet kunt slapen, komt het omdat de ander op de een of andere manier zoveel lawaai maakt.

Wie ergens schuld aan heeft is belangrijk voor onze overleving, dit is ook waarom het zo aantrekkelijk is om een ander de schuld van iets te geven. Dan weet je wie je wel om je heen wilt hebben voor een goede overleving en wie niet.

Omdat dit zo belangrijk is ging het geven van schuld eerder ontzettend rationeel, met argumentatie. Echter, onderzoekers geven aan dat iemand de schuld geven een directe reactie wordt op een gebeurtenis, de emoties die je op dat moment hebt en de waarden die belangrijk zijn in jouw leven.

Veel mensen denken dat vergeving juist belangrijker is voor je mentale gezondheid, maar dat is ook niet helemaal het geval. Het is belangrijk om een juiste balans te vinden in vergeving en schuld.

Het risico van het vergeven van ouders die je mishandelen, of het vergeven van een mishandelende partner en dat dit een patroon wordt is dat jij je zelfrespect verliest.

Schuld is dan juist een manier om je zelfrespect te behouden en aan te geven dat je niet verkeerd behandeld wil worden[1]. In dat geval is het dus heel belangrijk in een relatie dat de ander deze fout wil toegeven of de schuld inderdaad op zich neemt zodat het gedrag kan veranderen en zodat je kunt zien dat jouw grens gerespecteerd wordt.

Je fout toegeven of dit niet kunnen

Je fout toegeven is een manier van verantwoordelijkheid nemen voor wat is gebeurd. Dit kan op meerdere manieren. Je kunt speels je fout toegeven, zoals:

“Woepsie, sorry ik had meer brood moeten halen.”

Dan kun je nog meer hinten dat je fout zat, in plaats van heel direct je fout toegeven.

“Ik had meer brood gehaald, maar het was al bijna uitverkocht.”

Deze versie is misschien niet helemaal wat je wilt horen als jij je partner de schuld geeft van te weinig brood kopen, maar het is beter dan een totale ontkenning of andere factoren de schuld geven.

Soms willen mensen namelijk koste wat kost niet toegeven dat ze fout zitten.

“Ja op mijn boodschappenlijstje staat 3 broden en ik had ook 3 broden. Het is allemaal heel raar.”

Wanneer het onmogelijk voor je is om je fout toe te geven ligt dit vaak aan je gevoel van jezelf. Als je een heel zwak ego en zwak zelfvertrouwen hebt kan het niet toegeven van je fout een manier zijn om je ego te beschermen.

Ze kunnen hierdoor de kijk op de situatie zo veranderen dat deze geen bedreiging is voor hun zelfvertrouwen of ego[2].

Fout toegeven in een relatie

Er zijn dus meerdere manieren om een fout toe te geven en in een relatie kan het erg belangrijk zijn. Door je fout toe te geven laat je zien dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt en ervoor openstaat om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen.

Er zijn allerlei voordelen van het toegeven van fouten in je relatie namelijk:

Je laat respect voor je partner zien.

Door je verantwoordelijkheid te nemen en de waarheid te vertellen laat je jouw partner zien dat hij/zij recht heeft op die waarheid en geen gekke Henkie voor je is. Dit kan een belangrijke bouwsteen voor jouw relatie zijn.

Je krijgt respect

Door de schuld op je te nemen zal je partner je ook meer respecteren, omdat je laat zien dat je een verantwoordelijk persoon bent die niet wegloopt voor een nare waarheid, maar er wat aan wil doen. Daarbij laat je ook zien dat je een moedig persoon bent, wat natuurlijk ook voor respect zorgt.

Maakt je vrij van schuldgevoel

Als je weet dat je iets fout hebt gedaan, maar dit niet hebt toegegeven kun je last krijgen van je geweten. Dit wordt ook wel schuldgevoel genoemd. Je lijkt met een geheim rond te lopen en dit geeft spanning omdat je bijvoorbeeld “betrapt” kunt worden. Door je fout toe te geven heb je ook geen last meer van dit schuldgevoel.

Het helpt je verder te gaan

Het helpt beide mensen in de relatie om verder te gaan met hun (gezamenlijke) leven. Dit komt omdat je dan ook vrij bent van schuldgevoel en er dus geen irritant stemmetje is die je remt terwijl je samen leuke dingen aan het doen bent[3].

Fouten toegeven eenvoudiger maken

Zoals te zien is het toegeven van een fout in je relatie een goed idee voor de kwaliteit van die relatie. Maar hoe maak je het nu eenvoudiger om toe te geven dat je fout zit?

Zoals gezegd kan het heel lastig zijn om fouten toe te geven als je stiekem last hebt van laag zelfvertrouwen, al zou je dit nooit toegeven. In dat geval kan bouwen aan jouw zelfvertrouwen en ego de stap zijn die nodig is om fouten makkelijker te kunnen toegeven.

Hypnose kan je helpen bij het verbeteren van je zelfvertrouwen. Dit kan bijvoorbeeld door te achterhalen op welke gebieden je niet zelfverzekerd bent en om dan daar hypnotische suggesties te geven om op die gebieden je zelfvertrouwen te vergoten, zoals:

“Ik mag fouten maken.”

“Ik leer elke dag.”

“Ik ben een goede partner.”

“Mijn partner vindt mij leuk.”

“Ik heb een goede moraal.”

Dit zijn slechts voorbeelden van suggesties, afhankelijk van jouw problemen kan een hypnose-expert je andere suggesties geven voor het opbouwen van je zelfvertrouwen en ego waardoor het makkelijker is om een fout toe te geven in je relatie.

Patroon van ontkennen doorbreken

Daarnaast kan je in je leven op enig moment een patroon hebben gevormd waardoor het onmogelijk voor je is geworden om fouten toe te geven. Dit is te doorbreken, onder andere met regressietherapie. Met regressie ga je terug naar het moment waarop de overtuiging is ontstaan dat je nooit, maar dan ook nooit, moet toegeven dat je fout zit.

Vervolgens ga je iets doen met dat moment. Wat dit is hangt van jezelf af en de hypnose-expert begeleidt je hierbij en helpt je om de stappen te zetten om dit moment op een andere manier te interpreteren dan je eerder hebt gedaan.

Hierdoor doorbreek je het patroon en dat kan helpen om na de hypnosesessie sneller toe te geven wanneer je fout zit in je relatie.

Visualiseren dat je toegeeft dat je fout zit

Een andere manier om het eenvoudiger te maken om een fout toe te geven in je relatie is door dit te visualiseren. Is er bijvoorbeeld een fout die je vaak maakt, zoals je sleutels niet op de bestemde plaats neerleggen? Dan kun je visualiseren hoe je dit toegeeft. Een hypnose-expert begeleidt je bij deze visualisatie. Je visualiseert hoe je je voelt, wat je doet, wat je zegt en allerlei andere zintuigelijke invloeden zodat dit zo echt mogelijk overkomt en je dit eenvoudig in je dagelijkse leven kunt toepassen.

Een dergelijke visualisatie kan ook eindigen met een post-hypnotische suggestie. Die post-hypnotische suggestie is een opdracht om bepaald gedrag te hebben na de hypnose.

Dit kan bijvoorbeeld zijn:

“Vanaf dit moment geef je het bij je partner aan wanneer je een fout hebt gemaakt die invloed heeft op zijn/haar leven.”

Een fout toegeven in je relatie is goed om je relatie zo eerlijk mogelijk te maken en kan de band tussen beide partners verdiepen. Het niet kunnen toegeven van fouten kan liggen aan een laag zelfvertrouwen en een klein ego. Door dit te herstellen kan het al eenvoudiger worden om fouten in je relatie toe te geven. Daarnaast kan het doorbreken van patronen en het visualiseren van gewenst gedrag ook helpen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de Hypnose Playshop in Wormerveer of Zwolle.

Heb je juist de behoefte om direct meer te leren over hypnose en jezelf of andere mensen te helpen? Kom dan eens naar een van onze evenementen of schrijf je in voor een van onze opleidingen. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

[1] https://www.psychologytoday.com/us/blog/why-we-blame/201901/blame-not-so-guilty-pleasure

[2] https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-squeaky-wheel/201811/why-certain-people-will-never-admit-they-were-wrong?collection=1121154

[3] http://www.magforliving.com/8-benefits-of-admitting-that-you-made-a-mistake/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen