Sorry zeggen: Hoe doe je dat als iets je blokkeert?
Sorry zeggen: Hoe doe je dat als iets je blokkeert?
04 juli 2019 
6 min. leestijd

Sorry zeggen: Hoe doe je dat als iets je blokkeert?

Sorry zeggen, de ene keer gaat het heel makkelijk, de andere keer is het heel lastig om toe te geven dat je fout zit/zat en dat de ander daar last van heeft gehad. Waarom is sorry zeggen nu zo belangrijk en hoe doe je dat eigenlijk op een goede manier? Er zijn verschillende situaties waarin je sorry kunt zeggen en daarom ga ik in dit blog in op meerdere situaties, voordelen en manieren.

Het nut van sorry zeggen

Waarom is het nu eigenlijk belangrijk om sorry te zeggen? Sorry zeggen is belangrijk omdat als je doorhebt dat je iemand wat hebt aangedaan je 2 soorten reacties kunt verwachten. Die persoon gaat je vermijden of die persoon gaat wraak nemen. Beide reacties zijn niet handig als jij in de toekomst toch een normale omgang wilt hebben.

Door je excuses aan te bieden zorg je ervoor dat de ander begrijpt dat jij begrijpt dat je diegene wat hebt aangedaan. Dit is een moment waarop je vergeven kunt worden en waarop de relatie zich weer kan normaliseren.

Uit onderzoek blijkt ook dat ouders hun kinderen leren sorry te zeggen op momenten waarop het kind al dan niet bewust morele grenzen overtreedt[1]. Sorry is dus ook een manier om aan te geven aan de omgeving waar jouw morele grens ligt.

Geen sorry kunnen zeggen

Sommige mensen vinden het lastiger om sorry te zeggen. Over het algemeen zit je trots en zelfrespect je dan in de weg.

Er zijn bepaalde factoren bij mensen die ervoor zorgen dat je het makkelijk of juist lastig vindt om sorry te zeggen.

Makkelijker om sorry te zeggen:

  • Je maakt je geen zorgen over het slachtoffer of de relatie die je met hem/haar hebt in de toekomst.
  • Je vindt eerlijkheid en bescheidenheid belangrijk.
  • Je bent een meegaand persoon.
  • Je vindt jezelf een zorgvuldig persoon.
  • Je voelt je schuldig.
  • Je hebt zelfcompassie.
  • Je hebt zelfcontrole[2].

Moeilijker om sorry te zeggen:

Een leuke en onverwachte observatie is dat wanneer je je juist schaamt in plaats van schuldig voelt je juist geen excuses aanbiedt, maar je die persoon die je wat hebt aangedaan gaat vermijden[3].

  • Je ziet excuses maken als een bedreiging voor je zelfbeeld.
  • Je hebt het idee dat sorry zeggen geen verschil gaat maken in de relatie[4].
  • Je bent geen meegaand persoon.
  • Je hebt geen zelfcompassie.
  • Je gaat negatieve emoties liever uit de weg[5].

Het is zoals je ziet erg jammer als je het lastig vindt om sorry te zeggen, omdat je hiermee conflicten eigenlijk laat bestaan in plaats van oplost, vooral als je weet dat jij de persoon bent die fout zit.

Sorry zeggen makkelijker maken

Als je geen meegaand persoon bent, weinig zelfcompassie hebt of negatieve emoties liever uit de weg gaat en/of juist sorry zeggen ziet als een bedreiging voor je zelfbeeld kan een hypnose-expert je helpen om te achterhalen waarom je het lastig vindt om sorry te zeggen.

Met hypnose kun je bijvoorbeeld nagaan in hoeverre het je tot nu toe heeft geholpen als je geen meegaand persoon bent. Hypnose kan je zelfcompassie verbeteren en je kunt achterhalen waarom je negatieve emoties liever uit de weg gaat. Het idee dat sorry zeggen een bedreiging is voor je zelfbeeld is ook heel apart en daar kan een hypnose-expert je mee helpen.

Waarom je wel of niet doet wat je doet hangt allemaal af van de overtuigingen die jij hebt over hoe de wereld werkt. De overtuigingen die je hebt over wanneer een excuus op zijn plaats is en wanneer juist niet. Als iets je blokkeert om sorry te zeggen, in wat voor situatie dan ook, kan regressie je helpen om die blokkade te achterhalen.

Met regressie ga je van het laatste moment dat je keel stokte om sorry te zeggen, of hoe de blokkade er bij jou ook uitziet, naar het eerste moment dat je geen sorry kon zeggen. Dan ga je terwijl je onder hypnose bent iets doen met dat eerste moment. Omdat dit moment uniek is voor iedereen kan ik niet voor je zeggen wat dat voor jou is. Hiervoor moet je echt naar een hypnotherapeut. Vervolgens heb je het probleem opgelost en doorbreek je het patroon van de blokkade van sorry zeggen. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger om in de toekomst sorry te zeggen of om huidige problemen waarvoor jij sorry moet zeggen snel op te lossen.

Hoe zeg je sorry?

Uit Zweeds onderzoek blijkt dat sorry zeggen voor kinderen (die volwassenen nadoen) het volgende patroon heeft[6].

Je praat met de persoon tegen wie je sorry wilt zeggen en onderneemt dan de volgende stappen:

  1. Je geeft aan wat het probleem is.
  2. Je geeft aan welke morele gevolgen dit heeft.
  3. Je zegt sorry.

Als je het lastig vindt om deze stappen uit te voeren kan hypnose je hiermee helpen door de stappen eerst met je te visualiseren. Een hypnose-expert begeleidt je als het ware door dit ritueel heen met een geleide visualisatie. De emoties die bij zo’n excuusmoment komen kijken komen dan ook naar boven en je krijgt handvatten over hoe je hiermee om kunt gaan wanneer je in het echt sorry gaat zeggen.

Dit kan de volgende vorm hebben:

“Je gaat naar de persoon toe die jij iets hebt aangedaan. Je blijft rustig ademhalen en ontspant je spieren. Je vertelt de persoon hoe jij de situatie zag, wat je hebt gedaan en waarom het slecht was wat je hebt gedaan. Je blijft hierbij kalm. Je zegt dat het je spijt wat je hebt gedaan en dat je de ander daardoor zo slecht hebt laten voelen. Je blijft kalm en vraagt om vergeving.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie waarbij je oefent wat je eigenlijk in het echt wilt doen. Afhankelijk van jouw probleem waarvoor je sorry wilt zeggen kan jouw geleide visualisatie ook specifieker worden gemaakt en meer ingaan op je persoonlijke situatie.

Sorry zeggen tegen je moeder

Conflicten in je familie zijn erg vervelend en het is belangrijk om op de juiste manier sorry te zeggen als je in je familie een probleem hebt. Doe je dit namelijk niet op de juiste manier, dan kan dit het probleem verergeren[7].

Een foute manier om sorry te zeggen is door er een “maar” aan te verbinden.

“Sorry, maar daarom vond ik dat ik het kon doen.”

Op deze manier ontkracht je namelijk het excuus. Door er een maar aan toe te voegen ben je alsnog je acties aan het verdedigen, terwijl je met een goede sorry aangeeft dat je gewoon fout zat en dat je acties dus niet te verdedigen zijn.

Ga daarom vooral in op het leed dat je hebt aangericht bij je moeder en dat dat je spijt. Laat alle “maars” en “daarom deed ik dat” achterwege.

Wil je toch uitbreiden? Vertel dan over het moment waarop jij je realiseerde dat je fout zat en dat je nooit had mogen doen wat je hebt gedaan.

Is het leed groot? Dan kun je er een cadeau bij geven, zoals een bosje bloemen of iets anders wat je moeder leuk vindt. Als je iets goed te maken hebt kun je het beste de stroopkwast erbij halen.

Sorry zeggen op je werk

Collega’s zijn niet altijd de mensen met wie je kiest om te gaan, maar je bent er toch ongeveer 1/3e van je dag bij in de buurt. Spanningen kunnen het werk erg onaangenaam maken en daarom is het ook belangrijk om sorry te kunnen zeggen op je werk wanneer je iets fout hebt gedaan.

Het kan lastig zijn om op je werk sorry te zeggen omdat dit je een kwetsbaar gevoel kan geven of dat je hierdoor een heel proces op gang brengt. Als iemand excuses eist kan het ook nog eens voelen als toegeven aan een pestkop.

Als jij niet helemaal verantwoordelijk bent voor wat er is gebeurd is het zeker lastig.

Wanneer je dan de stappen van excuses geven aan het uitvoeren bent, is het belangrijk om heel duidelijk te omschrijven voor welke acties jij sorry zegt.

Op het werk zijn er nog een aantal extra acties nodig naast zeggen wat er is gebeurd, dat het fout was en dan excuses aanbieden.

  • Je geeft ook aan hoe je in de toekomst gaat voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.
  • Je geeft ook aan dat je bepaalde dingen wilt doen om het goed te maken.

Je kunt denken dat een e-mail voldoende is, maar als dat niet zo blijkt te zijn kun je toch het beste face-to-face je excuses aanbieden. Ook hier geld het stroopkwastprincipe, dus als je die persoon een bosje bloemen geeft of de lunch betaalt kan dat al een groot verschil maken voor je toekomstige samenwerking.

Als je het lastig vindt om op je werk sorry te zeggen kan een hypnose-expert met je nagaan of dit logisch is of juist niet en wat je kunt doen om het eenvoudiger te maken.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en voelt? Kom dan eens naar een hypnose playshop. Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13229400.2016.1176588

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01973533.2018.1553715

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886915000963

[4] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0963721417741709?journalCode=cdpa

[5] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886917307092

[6] http://journals.equinoxpub.com/RCSI/article/viewArticle/37387

[7] https://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=00916544&asa=Y&AN=24694167&h=DqITtiU2kcmozk4ZdXjE%2bQjJWw1Pmknd2paYaikz6w%2fLJsbD1sRkIayeQZUenMEmVvO1piXWfLXMRL2LOcSevA%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d00916544%26asa%3dY%26AN%3d24694167

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen