Freud hypnose: Freudiaanse therapie met hypnose of psychoanalyse
Freud hypnose: Freudiaanse therapie met hypnose of psychoanalyse
13 december 2020 
6 min. leestijd

Freud hypnose: Freudiaanse therapie met hypnose of psychoanalyse

Freud staat het meest bekend als een van de eerste mensen die hypnose toepaste in zijn therapieën. Hij was sowieso iemand die veel experimenteerde. Zo behandelde hij depressie en een morfineverslaving met coke, ubercoca. Hij was zelf ook aan de ubercoca.

Wel een vrij aparte combinatie. Maar ja, coke is wel een soort van wondermiddel. Als je bijvoorbeeld bang of depressief bent en je neemt wat cocaïne, dan ben je dat eventjes niet.

Dus op dat moment werkt het, even.

Maar het heeft ook hele nare bijwerkingen.

Hij was daar dus mee bezig en op dat moment hielp het.

Freud hypnose

Hij experimenteerde ook met hypnose. Dat was op dat moment ook best in. In 18 nog wat. Het mesmerisme was er ook nog steeds.

Alleen hij was niet heel goed in hypnose en vond niet dat het heel goed werkte[1], of dat je heel hard je best moest doen[2].

Maar hij was wel gefascineerd door het onderbewuste en kon deze in drie “afdelingen” indelen.

Namelijk:

  1. Het ego
  2. Het super ego
  3. Het id.

Zijn vooronderstelling in therapie was wel interessant, maar dit kan een oorzaak hebben. Hij schijnt namelijk geen leuke man te zijn geweest. Hij had zes kinderen en kon niet opschieten met zijn zonen.

Hij was geen ontspannen man, maar een chagrijnig iemand.

Zijn vader was ook drie keer gescheiden en dat is natuurlijk ook vrij apart. Dus hij had ook nog allerlei halfbroers en -zussen, dus het kan zijn dat zijn opvoeding thuis ook niet al te gezellig was. Dan word je natuurlijk ook een bepaald persoon.

Dan is het ook wel interessant als je denkt dat je niet goed bent in hypnotiseren. Want ja, als je erin gaat met een staat als een koud en ijzig iemand, als er geen rapport is, geen connectie, als er een koele en kille afstand is ,dan gaan mensen ook niet echt met je mee. Dan bouw je niet dat vertrouwen op dat mensen denken: “Ja ik ga lekker in hypnose.”

Dat wisten ze toen nog niet. Toen dachten ze misschien dat autoritair zijn beter werkte, maar dat werkt natuurlijk met maar een kleiner percentage dan wanneer je vriendelijk bent. Dan ben je meer open en gaan mensen sneller met je mee.

Nu weten we dat wel, maar toen was het anders. Dus de een was er beter in dan de ander en hij was er niet zo goed in.

Freud psychoanalyse

Dus ook psychoanalyse was fascinerend. Volgens American Magazine heb je dan 500 sessies nodig voor 38% resultaat. Freud vond dit ook niet echt geweldig en dat moet je hem wel nageven.

Hij had dit voor zijn dood in de jaren dertig al bedacht.

Terwijl zorgverzekeraars dit tot 2006 hebben vergoed. Dus zeventig jaar na het moment waarop Freud al wist dat het niet werkte zijn verzekeraars gestopt om het te vergoeden.

500 sessies voor niets.

Ik ken iemand die in de jaren tachtig bij een psychiater liep en hij kwam daar vijf jaar. Soms wel drie keer in de week. Hij heeft ook ongeveer 500 sessies gehad al met al.

Aan het einde kreeg hij ook nog eens de geweldige (sarcastisch) suggestie: “Ja, je komt er nooit helemaal vanaf. Het brein is net een tafellaken waar een glas chocomel overheen is gegaan. Hoe goed je het ook probeert uit te wassen, de vlek blijft erin.”

Moeten ze daar nu echt vijf jaar over doen, om bij zo’n slechte suggestie te komen?

In de jaren vijftig waren ze al tot de conclusie gekomen dat mensen moeten leren leven met hun problemen[3], waarom dan vijf jaar de moeite doen om het weg te halen?

Die man is één keer bij mij geweest en toen was het klaar. Zijn probleem was weg.

Dus toch met hypnose.

Dit is interessant. Maar het grote verschil is dat je hypnose gebruikt in plaats van psychoanalyse.

Hypnose om sneller tot een oplossing te komen

Die man komt bij me en vertelt mij dat hij bij een psychiater is geweest. Volgens hem zag die eruit als een soort Einstein wat betreft zijn haar en had hij Jezus-sandalen aan.

Hij liep mee en had links in de hoek een glanzend bureau (dat moest van Freud) en toen kreeg hij de eerste vraag nadat hij zijn verhaal had verteld.

Het verhaal ging over dat hij in paniek raakte terwijl hij zijn werk deed als buschauffeur. Hij kreeg dan namelijk een rood of blauw lampje te zien die aangaven dat hij te vroeg op de volgende bestemming zou zijn of te laat. Het lampje stond nooit uit. Daarnaast kreeg hij het gevoel dat de mensen er allemaal grijs uitzagen, niet oud maar grijs, en dat was ook niet handig.

De eerste vraag: “Hoe was de geboorte?”

“Eh, ja dat weet ik niet.”

Dan volgt een sessie met psychoanalyse. En dan na drie jaar waren ze pas bij zijn eerste paniekaanval die hij kreeg toen hij 19 jaar was.

De psychiater was ook eens mee geweest op de bus.

Na vijf jaar kreeg hij de suggestie mee van het tafellaken.

Het ging daarna wel beter. Het probleem was wel opgelost en hij had er decennia geen last van. Hij was immers in de jaren tachtig naar de psychiater geweest.

Toen in het jaar 2000 kwam het weer terug. Hij ging weer naar de psychiater en alles was hetzelfde. En zelfs dezelfde vraag werd als eerste gesteld. Hij vroeg waarom nog een keer vanaf het begin beginnen?

“Misschien hebben we wat gemist.”

Hij is er toen nog een paar maanden geweest, maar heeft uiteindelijk toch hulp bij mij gevraagd.

Ik gaf aan dat hij maar één probleem had en dat was slechte smaak. De man vroeg zich af waarom.

Welk filmpje speel jij af?

Ik moest namelijk denken aan een verhaal van een andere therapeut die mensen hielp die in een instelling zaten. Die had namelijk iemand die het probleem had dat de mensen uit de show van “Little house on the prairie” uit de televisie kwamen.

Hij zei tegen die patiënt: “Weet je hoeveel mensen een miljoen zouden betalen om te kunnen wat jij kunt?”

“Nou nee, dit wil je toch niet.”

“Ja, dit wil je wel, maar dan zet je de televisie toch gewoon op de Playboy Channel of zo?”

Dat klikte natuurlijk wel bij die cliënt. Daar moest ik aan denken.

Dus ik zei: “Ja, je draait een filmpje af met allemaal grijze mensen die wachten op de bus, daar word je bang van.”

Maar hoeveel films zijn er eigenlijk in de videotheek (of nu op Netflix) die je kunt afspelen? Ja, duizenden. Daar was hij het mee eens.

Dus je kunt net zo goed een betere film afspelen dan die met de grijze mensen. Ik ga je helpen een nieuwe film te installeren.

Hij ging in hypnose en toen maakten we een nieuwe beleving van de busreis. Met een geleide visualisatie, waarin ook mooie mensen de bus instapten. Daarna was het klaar.

Vervolgens heb ik hem nog één keer gezien, maar zijn angst was weg.

Dit is nu meer dan tien jaar geleden. Later heeft hij de opleiding gevolgd en hij heeft nu een rijschool, waarmee hij mensen helpt met faalangst en paniek. Hij heeft een leuke vrouw gevonden en is zelfs in de politiek gegaan.

Dit allemaal doordat hij het getransformeerd had.

Factoren die bijdragen aan geslaagde hypnotherapie

Niet door te kijken naar waar het is ontstaan, maar door te kijken naar wat hij doet wat niet werkt en hem dan te leren wat hij kan doen zodat het wel werkt.

Dit is de kracht wanneer je werkt met:

  1. Humor
  2. Openheid en connectie
  3. Afstemmen op de strategie van de client[4]

Dat eerste hoeft niet eens per se, maar die laatste twee zijn wel van belang. Bij het laatste punt kijk je ook naar welke strategie de cliënt al toepast en hoe je die dus kunt verbeteren.

Freud heeft ook aangegeven dat aandacht, sociale verwachtingen en het testen van je beeld van de realiteit belangrijk zijn voor het slagen van de therapie. Daarnaast gaf hij ook aan dat er een relatie is tussen hypnose en slaap[5].

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1940200-freudiaanse-coketherapie?play=true

Sinds Freud heeft hypnose zich al ontzettend ontwikkeld. Naast het inspelen op de sociale verwachtingen en de realiteit zoals de cliënt die ziet zijn er allerlei technieken ontwikkeld die een hypnotherapeut kan gebruiken om de cliënt te helpen zijn problemen op te lossen.

Dat filmpje is bijvoorbeeld zo’n techniek.

Daarnaast is regressie ook interessant. Dit haakt wel een beetje in op de psychoanalyse in de zin dat je teruggaat naar het eerste moment waarop iets een probleem voor je was om te zien of dit voor een ongezond patroon in je leven heeft gezorgd.

Alleen met hypnose ga je vervolgens iets doen om dat moment te veranderen, zodat je dit patroon eenvoudig kunt doorbreken.

Daarnaast kan er gewerkt worden met visualisaties.

En zelfs cognitieve gedragstherapie kan plaatsvinden terwijl je in hypnose bent.

Super toch?

Dit allemaal is ontstaan in het Westen, vanwege de interesse die onder andere Freud in hypnose had.

Wil jij net als Freud meer weten over hypnose en de technieken die je kunt gebruiken om jezelf of andere mensen te helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

freud hypnose

Bronnen:

[1] https://psycnet.apa.org/record/1978-10478-001

[2] https://www.pep-web.org/document.php?id=se.001.0103a

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207145408409943?journalCode=nhyp19

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1965.10402461?journalCode=ujhy20

[5] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2001.10403454

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen