Gehoord worden: Het belang van jouw input voor probleemoplossing
06 juli 2022 
6 min. leestijd

Gehoord worden: Het belang van jouw input voor probleemoplossing

Gehoord worden is een belangrijke behoefte als je een probleem hebt. Dit kan een persoonlijk probleem zijn of een probleem op je werk, je relatie, waar dan ook. Jouw mening laten horen geeft je al ten minste een gevoel van opluchting dat je het hebt geuit. 

Het is dan natuurlijk wel handig als je ook gehoord wordt terwijl je dit uit. Dat je niet tegen een muur staat te praten.  

Niet gehoord worden

Vooral als je mensen helpt als coach of therapeut is het belangrijk dat die mensen zich gehoord voelen, omdat dit heel erg helpt met het rapport en het vertrouwen in de behandeling. Onderzoek laat zien dat als je actief en oprecht interesse toont in je cliënten dit helpt zodat zij zich gehoord voelen. Als een cliënt iets pijnlijks vertelt hoeft je er geen pijnlijk gezicht bij te trekken, want dat werkt averechts[1]

Niet gehoord worden in conflicten is ook onhandig, want dat belet je om het conflict op te lossen. Het gevoel dat je gehoord wordt zorgt er ook voor dat je meer begrip hebt voor de andere partij. Jezelf laten horen in een conflict geeft je een win-win situatie. Aan de ene kant is jouw gevoel besproken en aan de andere kant kan dit meer begrip voor elkaar kweken dan als je alles opkropt[2].

Niet gehoord worden op je werk kan soms voordelig zijn. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat als jij en je manager het met elkaar eens zijn, dit goed kan zijn voor je carrière. Maar ben jij het niet eens met een leidinggevende en overschat je de kracht die gehoord worden jou geeft? Dan kan dit nadelig voor je werken[3]. Het is dan dus belangrijk om onenigheid genuanceerd te brengen. 

Soms is het dan ook handig om voor jezelf te bedenken of je wilt werken voor een bedrijf waar onenigheid tot nadelige gevolgen kan leiden. Als het een issue is waarover je kunt zeggen dat als het niet ok is om je te laten horen jij net zo goed ontslag kunt nemen, dan kan je jezelf laten horen en zien of het mee- of tegenvalt. 

Als je weet dat je wilt opspreken kan een hypnotherapeut je helpen met geleide visualisaties om mentaal te oefenen. Je oefent dan als het ware hoe je jezelf laat horen op je werk. Hoe je kalm blijft en hoe je problemen en oplossingen genuanceerd kan laten horen. Je weet dan alvast hoe het voelt om jezelf te laten horen op je werk en je bedenkt oplossingen voor hoe jij denkt dat mensen gaan reageren. 

Dit visualiseren verbetert je vertrouwen en zorgt ervoor dat je meer het gevoel krijgt dat je kan bespreken wat voor jou belangrijk is. 

Niet gehoord worden in je relatie

Een goede relatie heeft goede communicatie nodig en dat komt van beide kanten. Luisteren hoort daar ook bij. Als je partner naar je luistert en signalen geeft dat hij/zij dat doet dan voel je je gehoord.

Je kunt beginnen met zelf goed luisteren, want dat kan je gevoel van connectie al verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld samenvatten wat je partner heeft gezegd, met bijvoorbeeld de opmerkingen:

“Bedoel je dit….”

“Als ik het goed begrijp wil je…”

Ook kan je aangeven dat je sympathie hebt voor de emoties van je partner. 

Als jij een goede luisteraar wordt, kan je partner dit kopiëren of je kunt je partner vragen of hij/zij begrijpt wat je bedoelt. 

Gehoord worden als kind

Voor kinderen is het ook belangrijk om zich gehoord te voelen door belangrijke volwassenen in hun leven voor een goed gevoel van welzijn[4]. Dit is waarom het zo belangrijk is om niet alleen leuke dingen te doen met je kinderen, maar ook om af en toe lekker een gesprek aan te gaan zodat ze kunnen vertellen hoe ze zich voelen. 

Het is belangrijk dat kinderen zich gehoord voelen en niet verwaarloosd. Als een kind namelijk verwaarloosd wordt, en dan hoor je het kind dus zeker niet, kan dit ervoor zorgen dat het kind weinig sociale contacten heeft als volwassene en problemen vaak internaliseert[5]. Je denkt dan bijvoorbeeld dat een probleem aan jezelf ligt, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. 

Als jij problemen hebt met gehoord worden kan je met regressie achterhalen of een gebeurtenis uit je jeugd de overtuiging heeft gegeven dat je niet gehoord wordt en dat mensen simpelweg niet naar je luisteren. 

Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop je het gevoel had dat je niet gehoord werd. Vervolgens helpt de therapeut je om iets te doen met dat moment. Je kunt het moment bijvoorbeeld opnieuw interpreteren maar dan met de volwassen kennis die je hebt. 

Wellicht kom je er dan achter dat je niet helemaal genegeerd werd of kan je inmiddels verklaren waarom dingen gingen zoals ze gingen en dat dat niet betekent dat je nu nog steeds niet gehoord wordt.

In sommige gevallen kan je dan ook een gesprek aangaan met je innerlijke kind om die mee te krijgen met hoe jouw leven nu is. Daar helpt een hypnotherapeut je dan mee. 

Gehoord en gezien worden

Social media is ontzettend populair en dat is omdat je op social media gehoord en gezien kunt worden. Door de likes kan je ook nog eens “bewijs” krijgen dat je gezien bent. 

Als je je niet gehoord en gezien voelt kan social media daarom een uitlaatklep zijn om alsnog dat gevoel te krijgen. Dit zie je bijvoorbeeld bij mensen die gaan vloggen, podcasten en bloggen.

Dit kan ook helpen om je enigszins het gevoel te geven dat je gehoord en gezien wordt. 

Onderzoek bij oudere mensen (tussen de 60 en 86 jaar) die blogden in Spanje laat zien dat het bloggen voor hun de volgende voordelen had:

  1. Voldoening dat ze een blog hadden.
  2. Voordeel voor relaties
  3. Voordeel voor cognitieve functies (denken in stand houden)
  4. Voordeel voor gevoel van identiteit[6]

Maar uiteindelijk praat je online veel met mensen die je niet kent en het is ook wel fijn om je gehoord en gezien te voelen bij de mensen die je wel kent, bij familie, vrienden en collega’s.

Soms is er lef en zelfvertrouwen voor nodig dat wat jij te vertellen hebt iets is wat je ook mag vertellen. Dat je niet blokkeert wanneer je eigenlijk je mening wilt geven over een bepaald onderwerp. 

Jezelf laten horen en zien

Om jezelf te laten horen en zien kan je je bijvoorbeeld afvragen waarom je nu stil blijft als je eigenlijk wat te zeggen hebt. Een hypnotherapeut kan je helpen met deze vraag door een soort Socratisch gesprek met je aan te gaan. Dan kom je vaak bij je diepste overtuigingen en zelfs dan kan je erachter komen dat die overtuiging niet echt ergens op slaat. 

Dat maakt de overtuiging die je tot nu toe stil houdt of onbegrepen houdt onbelangrijker en zwakker, waardoor het makkelijker wordt om wel wat te zeggen. 

Hypnose kan bijvoorbeeld gebruikt worden om conflicten in een huwelijk op te lossen. Dit omdat je jezelf beter kunt laten horen en minder last krijgt van frustraties omdat je anders tegen problemen aan gaat kijken[7].

Je kunt namelijk ook suggesties krijgen die je helpen met meer zelfvertrouwen en meer ego. Die kan je ook herhalen met zelfhypnose thuis, waardoor je de effecten van de therapie nog beter kunt vasthouden. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik mag zeggen wat ik te zeggen heb.”

“Ik kan vragen of iemand me begrepen heeft en het even kan dubbelchecken.”

“Mij laten horen is belangrijker dan winnen.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk met jouw problemen over gehoord worden kan je andere suggesties krijgen die je beter helpen om dit probleem op te lossen. 

Iedereen heeft er in meer of mindere mate behoefte aan om gehoord en gezien te worden. Er zijn meerdere manieren om die behoefte te vervullen. Je kunt bijvoorbeeld het gesprek aangaan met je familie, vrienden en collega’s of je kunt online wat van je laten horen. 

Daarnaast is het in andere facetten van je leven ook belangrijk om gehoord te worden. Bijvoorbeeld als je een medisch probleem hebt. Met name bij mentale problemen kan het gevoel dat je niet gehoord wordt door de therapeut ervoor zorgen dat de behandeling niet goed werkt. Je ervaart dan geen band met je hulp. Dus dan is het belangrijk om verder te zoeken naar iemand waarbij je wel het gevoel hebt dat je gehoord wordt. 

Wil je meer weten over hoe hypnose helpt bij bepaalde problemen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven en met voldoende assistentie voor 1 op 1 aandacht. Dit om de flow van de opleiding te waarborgen en onafhankelijk te maken van regels over waar je wanneer mag zijn. 

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen