Grenzen, vanaf het moment dat we klein zijn hebben we ermee te maken. In eerste instantie bepalen ouders of verzorgers onze grenzen, maar na verloop van tijd gaan we dat zelf doen. Door onze opvoeding, eigen ervaringen en ons karakter bepalen we na verloop van tijd zelf waar we onze grens leggen. Deze mentale grens kan ook een fysieke grens zijn. Dit hangt van allerlei dingen af.
Om ervoor te zorgen dat jij je grens kunt verleggen als je die behoefte hebt, maar er zelf niet uitkomt, ga ik in dit blog in op manieren om mentale en fysieke grenzen te verleggen.
Mentale grenzen verleggen
Mentale grenzen hangen vaak van onze overtuigingen af en van onze comfortabele zone. Die zone is zeg maar alles wat je doet zonder erbij na te denken. Je komt al aan de rand van de zone als je het spannend vindt, maar als je het nog wel doet.
Pas als je echt iets moet doen wat je eng vindt, maar wat op zich niet levensbedreigend is kom je over die grens van de comfortzone heen. Dit is vaak de grens waarbij je het gevoel hebt dat je een echt risico neemt en dat de gevolgen daarvan op de een of andere manier ernstig kunnen zijn als het niet goed uitpakt.
Meer risico durven nemen
Een mentale grens verleggen kan daarom helpen bij het nemen van risico’s. Risico’s nemen is iets dat we onbewust bijna elke dag doen. De kans op een ongeluk op de weg is bijvoorbeeld niet super klein, maar omdat we invloed hebben op hoe we de weg gebruiken is dat toch een stuk minder eng dan om bijvoorbeeld het risico van een vliegtuigvlucht te nemen.
Als je het lastig vindt om een sprong in het diepe te maken, op welk gebied van je leven dit ook is, moet je je afvragen waar je eigenlijk bang voor bent.
Het mooiste is dat je in Nederland niet veel risico’s hoeft te lopen wat betreft je bestaansrecht. Er is een sociaal vangnet waardoor je geholpen kunt worden als iets echt desastreus is, maar hoe groot is die kans nu met het verleggen van een grens?
Zelfhypnose kan je helpen bij het verleggen van je grens om meer risico te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van hypnotische suggesties die je angst voor het risico verminderen.
Je ontspant dan eerst en vervolgens herhaal je de suggesties die een hypnotherapeut je heeft meegegeven. Deze kunnen bijvoorbeeld zijn:
Als iets niet goed werkt kan ik weer doen wat ik deed.
Ik krijg spijt als ik het niet probeer.
Ik ben mijn eigen grens.
Ik faal alleen als ik het niet probeer.
Beter kunnen leren
Een andere mentale grens die je kunt verleggen is de grens om iets nieuws te leren. Een leven lang leren is iets waar je zelf vaak beter van wordt. Als het niet goed is voor je werk, is het juist wel goed voor je hersenen.
Deze mentale grens kan erg sterk zijn, want lekker de hele dag luieren of ’s avonds bankhangen is natuurlijk veel makkelijker.
Door jezelf doelen te stellen, zoals “Ik wil leren hoe ik gitaar moet spelen” begin je al met het verleggen van je grens. Met welke doelstelling je ook begint met het leren van nieuwe dingen:
- Ik moet gewoon mijn best doen.
- Ik moet in ieder geval een 7 halen.
- Ik wil aan het eind X kunnen doen.
Je gaat er significant op vooruit, maar als je een duidelijk doel stelt zoals in het laatste voorbeeld dan heb je het grootste verschil ten opzichte van het moment waarop je begon met leren.
Het stellen van een duidelijk doel is natuurlijk ook heel spannend, want dan is er ook een duidelijke manier waarop je faalt als het niet lukt. Als je alleen zegt dat je je best moet doen en het lukt niet, dan is dat geen ramp.
Dit is eigenlijk ook weer het verleggen van je grens van hoe je jezelf motiveert. Houd daarbij altijd in je achterhoofd dat je niet echt faalt, want je hebt er vaak alleen zelf last van en mensen uit je omgeving merken wellicht niet eens op dat je met iets nieuws bezig bent.
Om dan dat nieuwe doel te bereiken heb je een sterke focus nodig. Waarschijnlijk ben je automatischer al meer gefocust omdat je weet waarop je wilt letten om je nieuwe doel te leren.
Een extra manier waarop je gefocust kunt blijven is met mindfulness. Door tijdens het lezen of al doende mindfulness toe te passen blijf je in het moment. In plaats van dat je denkt aan het bankhangen wat je ook had kunnen doen blijf je met je aandacht bij je taak.
Nieuwe ervaringen opdoen
Nieuwe ervaringen helpen je om meer zelfvertrouwen te krijgen om nieuwe dingen vaker te doen. Dit is daarom ook eigenlijk een tip in het verlengde van risico’s durven nemen. Er zijn meerdere voordelen aan het opdoen van nieuwe ervaringen.
-
Je raakt gewend aan je comfortzone verlaten.
Dit gebeurt stapje voor stapje. Want je probeert eerst natuurlijk de dingen die niet eng zijn, maar na verloop van tijd zul je zien dat je steeds spannender dingen gaat doen.
Daarbij kan dit ook helpen bij het leren van nieuwe dingen.
-
Je krijgt nieuwe kansen.
Door iets nieuws te proberen kun je dingen ontdekken die je leuk vindt die je eigenlijk niet voor mogelijk hebt gehouden. Dit hele bedrijf is ontstaan doordat ik hypnose probeerde en ontdekte dat ik hier mensen echt mee kon helpen.
Als jij iets nieuws probeert kun je ook zo’n openbaring krijgen.
-
Verveel jij je snel, bijvoorbeeld tijdens het bankhangen?
Dan is het echt tijd om iets nieuws te proberen. Iets nieuws proberen betekent dat je nieuwe prikkels krijgt die je moet verwerken. Dit is ontzettend leuk en helpt je om op een positieve manier je tijd door te komen.
-
Je groeit mentaal door iets nieuws te proberen.
Nieuwe dingen proberen zorgt vaak voor nieuwe ervaringen en daardoor ook voor nieuwe gedachten. Deze gedachten kunnen zelfs voor nieuwe overtuigingen zorgen. Iets nieuws proberen kan je daarom zeker mentaal sterker maken.
Om nog meer te genieten van iets nieuws kun je ook gebruikmaken van mindfulness. Mindfulness tijdens een activiteit zorgt ervoor dat je er helemaal door geabsorbeerd wordt en je goed kunt genieten van de nieuwe ervaring.
Fysieke grenzen verleggen met hypnose
Naast het verleggen van mentale grenzen kan hypnose ook helpen bij het verleggen van fysieke grenzen. In eerste instantie kan hypnose je al helpen om gemotiveerd te raken om te beginnen met sporten, daarna kan je tijdens het sporten de grenzen van je lichaam verleggen met behulp van hypnose.
Hardlopen verbeteren door hypnose
Beginnen met sporten is in eerste instantie een goede stap. Daarbij je grenzen verleggen is een logische tweede stap. Bij hardlopen kan dit gaan om sneller rennen of om het rennen van langere afstanden.
Hypnose kan je hiermee helpen door je mindset voor het hardlopen positief te veranderen.
Je kunt bijvoorbeeld met zelf-hypnose visualiseren hoe je hardloopt en hoe dat zal gaan om die positieve mindset te krijgen.
Ook het doel waarom je hardloopt, bijvoorbeeld voor een betere conditie of een sportiever lichaam kan met zelfhypnose gevisualiseerd worden. Je conditie stelt je bijvoorbeeld in staat om met je kinderen of kleinkinderen te spelen.
Daarbij helpt de zelfhypnose voor het hardlopen ook om je doel tijdens het hardlopen voor ogen te houden. Dan komt dat helemaal goed met het verleggen van die grens.
Mindfulness tijdens het lopen kan ook goed helpen om niet afgeleid te raken door gedachten aan stoppen.
Gewichtheffen verbeteren met hypnose
Net als bij het hardlopen is gewichtheffen in veel gevallen een strijd tegen jezelf, maar stel geen onrealistische doelen om een liesbreuk door het gewichtheffen te voorkomen.
Wat veel bodybuilders doen voor een workout is visualiseren hoe hun lichaam eruit gaat zien. Door bijvoorbeeld de spiergroep die je gaat trainen te visualiseren kun je ervoor zorgen dat je net dat tandje extra bij kunt zetten als dat nodig is.
Mindfulness tijdens het gewichtheffen zorgt er ook voor dat het gewichtheffen zelf een soort meditatie wordt. Je voelt het gewicht op je spieren werken, je voelt wellicht zelfs het zweet op je voorhoofd. Gedachten over stoppen kun je wegdrukken door je te blijven focussen op waarmee je bezig bent.
Je grenzen verleggen of het nu om een fysieke of mentale grens gaat is vooral een kwestie van hoe je zelf denkt over je eigen kunnen. Het bouwen aan zelfvertrouwen en focus is van belang om grenzen te verleggen. Dit is allemaal mogelijk met hypnose, mindfulness en meditatie.
Wil je meer weten over mentale technieken om doelen in je leven te behalen? Kom dan eens naar een seminar of workshop. Bekijk ook de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002961015005978
https://www.psychologytoday.com/blog/happiness-in-world/201004/trying-new-things