Hartritmestoornissen: Behandeling ondersteunen met hypnose

Hartritmestoornissen zijn ontzettend vervelend om te hebben. In plaats van dat je hart in een normaal ritme klopt, klopt het opeens te snel of te langzaam en gewoon raar. De elektrische signalen die je hart krijgt om op een bepaalde manier te kloppen, kloppen niet meer.

Hoe zit dit eigenlijk? Waaraan ligt dit en wat kan hypnose voor mensen met hartritmestoornissen doen? In dit blog kom je erachter.

Hartritmestoornissen

Niet iedereen die een hartritmestoornis heeft is hiervan op de hoogte. Soms kan zo'n onopgemerkte stoornis zelfs opeens tot een hartstilstand leiden. Je hebt last van een hartritmestoornis als deze in rust lager is dan 60 slagen per minuut, als daar geen duidelijke oorzaak voor is zoals een super sterke conditie, of als je hartslag in rust hoger is dan 100 slagen per minuut.

1 tot 5 procent van de mensen heeft last van een hartritmestoornis.

Om te achterhalen of je een hartritmestoornis hebt zal er eerst door een arts naar je hart geluisterd worden. Hoort hij/zij iets afwijkends? Dan kan er een hartfilmpje gemaakt worden. Ook kan je gevraagd worden om 24 of 48 uur apparatuur te dragen om te zien of je op bepaalde momenten in je dag opeens last krijgt van je hart.

Er zijn ontzettend veel problemen die je kunt hebben met je hart, over het algemeen krijgen mensen medicijnen of zelfs een pacemaker om hartritmestoornissen te verhelpen[1].

Factoren die bijdragen aan hartritme stoornissen

Boezemfibrilleren komt het vaakste voor van de hartritmestoornissen, maar de risico’s hierop verschillen tussen de seksen. Wetenschappers geven daarom aan dat er meer onderzoek naar deze stoornis moet komen bij vrouwen. Er is namelijk zelfs een samenhang gevonden tussen het aantal kinderen dat vrouwen krijgen en het risico op het ontwikkelen van deze hartstoornis.

Naarmate je ouder wordt krijg je steeds meer kans op het ontwikkelen van deze stoornis (dit geldt voor zowel mannen als vrouwen). Als je 80+ bent heb je 13 tot 17% kans op het ontwikkelen van deze stoornis.

Een aantal andere factoren zijn:

  1. Overgewicht.
  2. Slecht gecontroleerde diabetes.
  3. Hoge bloeddruk (60-80% van mensen met hartritmestoornissen heeft een hoge bloeddruk)
  4. Roken (1,44 x meer kans op hartritmestoornissen).
  5. Te veel LDL-cholesterol (slecht cholesterol)
  6. Zwanger worden op oudere leeftijd (3e trimester kan dan spannend zijn voor hartritmestoornissen)
  7. 3 tot 4 of meer kinderen krijgen. (Ik mag mijn vrouw dus in de gaten houden 😉)
  8. Menopauze onder de 45 jaar krijgen[2].

Hartritmestoornissen voorkomen

Gelukkig is er ontzettend veel wat mensen zelf kunnen doen om hartritmestoornissen te voorkomen. Uit Brits onderzoek waar bijna een half miljoen mensen aan meededen blijkt dat op een flinke snelheid lopen de kans op hartritmestoornissen verlaagt.

Als je kunt wandelen op een snelheid van 6,5 kilometer per uur en je doet dit regelmatig dan helpt dit om je kans op het ontwikkelen van hartritmestoornissen te verlagen. Snelle lopers hebben wat dat betreft een gezonder hart en als je dit regelmatig doet, verlaagt dit de kans nog eens extra.

Daarnaast spelen ook je stofwisseling en  ontstekingen in je lichaam een rol[3]. Dit is waarom je ook gezond wilt eten, omdat dat ook helpt om minder last te hebben van ontstekingen in je lichaam.

Hartritmestoornis behandeling ondersteunen met hypnose

Als je een (relatief) kleine ingreep aan het hart krijgt kan hypnose helpen, zodat je minder sedatie nodig hebt. Daarnaast kan hypnose nuttig zijn na een operatie aan het hart. In Genève (Zwitserland) wordt hypnose ook veel toegepast in het ziekenhuis.

Daar kreeg een man na een hartoperatie toch nog complicaties en hierdoor angsten. Vervolgens is er van hypnotherapie gebruikgemaakt om de angsten weg te nemen. Dit hielp ook om het hart alsnog rustig en normaal te laten kloppen. Dit was ook te zien op de ECG-resultaten van het hart.

Bij een 24-jarige vrouw met hartproblemen die niet helemaal opgelost konden worden door medische ingrepen werd ook hypnotherapie gegeven om stress te verminderen. Ook in dit geval hielp de hypnose om het hartritme weer normaal te laten verlopen, wat ook zichtbaar was in de ECG-resultaten[4].

Dit zijn slechts 2 gevallen, en je kunt dus nog niet zeggen dat het altijd helpt, maar het laat wel zien dat ze in Zwitserland hypnose gebruiken als aanvulling op de hartbehandelingen als ze merken dat een cliënt dit nodig heeft. Zeker als de cliënt niet goed of meewerkend reageert op de medische behandelingen.

Bij sommige ingrepen kan de verdoving die nodig is om geen pijn te ervaren zelfs zorgen voor slechtere resultaten. Het kan dan dus van levensbelang zijn om zo min mogelijk verdoving te geven, maar hoe doe je dat? Hypnose kan ook heel goed gebruikt worden om de pijnperceptie te veranderen, waardoor er minder verdoving nodig is en de kans op succes groter wordt.

Er kan dan gekozen worden voor een  placebo, omdat mensen dan denken dat er iets gedaan wordt, maar onderzoek laat zien dat hypnose beter werkt dan een placebo om pijn te verminderen en om de hoeveelheid verdoving die nodig is zo laag mogelijk te houden[5]. Ook ander onderzoek laat zien dat hypnotische communicatie tijdens een ingreep handig is om pijn te verminderen, wat de kans op succes van de ingreep verhoogt[6].

Hypnose werkt dus op de psyche van de cliënten en kan op de pijnperceptie werken en daardoor een ondersteuning zijn voor de medische behandeling van hartritmestoornissen.

Hartritmestoornis door stress

Soms kan een hartritmestoornis ontstaan door een stressvolle gebeurtenis, zoals geweld op je werk of iets dergelijks.

Onderzoekers zijn ook nieuwsgierig naar de rol die hypnose kan hebben bij een hartritmestoornis door stress. Hiervoor hebben ze proefpersonen getriggerd om allerlei emoties te hebben en om dit vervolgens te neutraliseren door mentale ontspanning met hypnose.

Hieruit bleek dat dit hielp om de werking van het hart te normaliseren[7].

Ook andere onderzoeken geven aan dat het belangrijk is voor mensen met hartritmestoornissen om naast de medicatie iets te doen om je reactie op stress te kunnen controleren, zoals met yoga, meditatie, ontspanningstherapie en zelfs ademwerk[8].

Als iemand dus last heeft van een hartritmestoornis en dit duidelijk te relateren is aan stress of een traumatische gebeurtenis. Dan kan er naast de standaard behandeling hypnose of hypnotherapie gebruikt worden om de stress weg te nemen en het trauma een plek te geven, waardoor het minder invloed heeft op je zenuwstelsel en daarmee je hart. Daarbij kan kennis van zelfhypnose je helpen om kalm te blijven in situaties die je normaal gesproken stressvol vindt.

Alleen al het doen van ontspanningsoefeningen terwijl je onder hypnose bent heeft invloed op de samenstelling van je bloed[9]. Dit is onderzocht bij vrouwen die last hadden van chronische stress.

Ander onderzoek laat zien dat hypnotherapie tegen stress ook helpt om de bloeddruk te verlagen[10]. Dat kan iets zeggen over je bloedvaten, maar ook over hoe hard je hart aan het werk is.

In de casestudie hielp het verminderen van angst ook om de stress van de man weg te nemen, wat hielp om het hart op een normale manier te laten kloppen nadat hij hiervoor al een operatie had ondergaan.

Hartritmestoornis door depressie

Een depressie heeft ook veel invloed op de werking van je lichaam, waaronder je hart. Als je al eens een hartaanval hebt gehad en je bent depressief zorgt dit voor een grotere kans op sterven door een hartritmestoornis[11].

Daarbij is de communicatie tussen het hart en het brein 2-zijdig. Een depressief brein kan het hart slechter laten kloppen, maar een slecht kloppend hart kan het brein ook depressiever maken[12].

Reden genoeg dus om iets aan de depressie te doen, zodat het hart zich ook weer “goed” gedraagt.

Omdat overgewicht ook een probleem kan zijn wat voor hartritmestoornissen zorgt kan de combinatie al helemaal onhandig zijn.

In een onderzoek naar hypnotherapie tegen angsten en depressie bij mensen met overgewicht kwam naar voren dat dit hielp om de angsten en depressie te verminderen[13].

Depressies en angsten worden vaak veroorzaakt door overtuigingen over hoe het leven werkt. Als je daar depressief en angstig van wordt, dan zijn het vaak belemmerende overtuigingen.

Een hypnotherapeut kan je helpen om die belemmerende overtuigingen te vinden en te transformeren, zodat je weer kunt genieten van het leven en van je lichaam. Onderzoek laat zelfs zien dat hypnotherapie beter kan werken dan cognitieve gedragstherapie tegen depressie[14].

Hypnose leren

Wil jij hypnose leren om mensen te helpen die last hebben van fysieke klachten waar een emoties invloed op hebben? Kom dan eens naar de gratis masterclass voor een kennismaking.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen en opleidingen. De opleidingen kun je klassikaal in Assendelft of live online volgen. Als je de les online volgt, doe je alsnog mee met de klassikale les. We hebben computers zodat je zelfs opdrachten kunt uitvoeren met mensen die de lessen op locatie volgen.

Klik hier voor onze agenda.

Klik hier voor onze opleidingen.

Heb je een vraag over onze opleiding? Plan hier een 1-op-1 gesprek.

Bronnen: