Diabetes en hypnose: Verbetering van je management
Diabetes en hypnose: Verbetering van je management
14 mei 2019 
5 min. leestijd

Diabetes en hypnose: Verbetering van je management

Diabetes is een wereldwijd probleem aan het worden. Dit komt omdat we steeds beter voeding kunnen verdelen over de wereld en helaas ook doordat ongezonde voeding vaak goedkoper is dan gezonde voeding. Diabetes is een ziekte die je jouw hele leven met je meedraagt en die ervoor zorgt dat je jouw levensstijl drastisch moet veranderen. Dit kan soms erg lastig zijn en daar kan hypnose bij helpen.

Wat is diabetes?

Diabetes is een ziekte waarbij je lichaam de suiker die je eet niet meer goed kan opnemen. Er zijn verschillende typen diabetes, zoals diabetes type I en II.

Wanneer je type I hebt heeft je lichaam geen eilandjes van langerhans meer en maakt je lichaam geen insuline aan. Dit is een stofje dat je lichaam nodig heeft om de suiker van het bloed naar de cellen te transporteren. De cellen kunnen dan de suiker verbranden.

Wanneer je type II hebt heb je veel vet. Vet belet de opname van suiker door insuline. Het is als het ware een soort muurtje waardoor de insuline niet meer kan doordringen. Je wordt dan vaak ook insuline resistent genoemd. Als je nog maar net diabetes type II hebt is dit nog om te keren door super gezond te gaan eten zodat je afslankt en je lichaam minder suiker hoeft te verwerken, maar dit is erg lastig.

De kans is bij beide typen diabetes groot dat je jouw levensstijl moet aanpassen.

Dan zijn er ook nog andere typen diabetes, maar feit is dat in alle gevallen er wat misgaat met de insuline.

Behandeling van diabetes

Afhankelijk van welke vorm van diabetes je hebt kun je medicijnen krijgen of moet je insuline spuiten. In beide gevallen word je ook aangemoedigd om een gezonde levensstijl te hebben waarin je gezond eet en voldoende beweegt.

Vooral als je diabetes type II hebt kan dit lastig zijn, omdat een ongezonde levensstijl vaak de oorzaak is van dit type diabetes.

Daarbij moet je jouw bloedsuikerwaarden meerdere momenten per dag controleren en hiervoor moet je jezelf prikken. Er moet immers bloed gemeten worden. Dit is erg lastig als je angst voor naalden hebt.

Ondersteuning met hypnose

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hypnose veelbelovend is wat betreft de ondersteuning van de behandeling van diabetes[1]. Hypnose helpt mensen met het nemen van gezonde beslissingen voor hun levensstijl om de diabetes op die manier onder controle te houden.

Vooral wanneer een ongezonde levensstijl tot diabetes heeft geleid kun je overtuigingen hebben die het lastig maken om een gezonde levensstijl te hebben.

Dit kan met de levensstijl te maken hebben of met je zelfbeeld en eigenwaarde.

In veel gevallen zie je bij mensen met overgewicht dat er iets is wat hen blokkeert om gezond te leven. Dit kan bijvoorbeeld het gevoel zijn dat je het niet waard bent om gezond te zijn of de angst dat als je slank bent je nog steeds met negatieve invloeden te maken hebt die je nu ook hebt. Nu kun je dan vaak in ieder geval het overgewicht de schuld geven, dan kan dat niet meer.

Je kunt ook denken dat gezond leven te duur is of te veel tijd kost. Waar haal je de tijd vandaan om te bewegen? Waar haal je het geld vandaan om elke dag gezond te eten?

Om dit soort overtuigingen te veranderen kan hypnose helpen door nieuwe overtuigingen meer aanwezig te maken. De hypnose zorgt ervoor dat je deze overtuigingen sneller in je opneemt en dat je het ook “voelt”. Je kunt dan bijvoorbeeld overtuigingen herhalen tijdens zelfhypnose zoals:

“Ik ben gezonde voeding waard.”

“Ik heb alle tijd om meer te bewegen.”

“Ik ben leuk.”

“Ik hoef niet sportief te zijn om sportief te doen.”

“Gezonde voeding is lekkere voeding.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen en blokkades kan een hypnose-expert je helpen met andere hypnotische suggesties.

Een post-hypnotische suggestie kan je helpen om gezond gedrag uit te voeren na de hypnose. Dit kan bijvoorbeeld een soort opdracht zijn om iets te doen, zoals:

“Als je klaar bent met je werk ga je een half uur wandelen.”

Doordat je dit hoort terwijl je onder hypnose bent, ben je volgzaam en volg je deze opdracht onbewust ook sneller op.

Overtuigingen achterhalen

Soms is het niet duidelijk waarom je het lastig vindt om gezond gedrag te hebben om je diabetes onder controle te houden. In dat geval zijn er hypnose technieken die je kunnen helpen om je overtuigingen te achterhalen en om te zien waarom die overtuiging is ontstaan.

Een manier is bijvoorbeeld het Socratisch gesprek. In dit gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald om zo tot de kern van je overtuiging door te dringen. Vaak ridiculiseert deze oefening de overtuiging ook al waardoor je meer openstaat voor de nieuwe overtuigingen zoals hierboven beschreven.

Een andere manier om blokkerende overtuigingen te achterhalen en weg te nemen is door middel van regressie. Met regressie ga je mentaal terug naar het moment waarop je onderbewuste heeft besloten dat het ok is om ongezond te doen. Dit zijn vaak momenten uit je jeugd en met je nieuwe kennis kun je heel anders tegen dit moment aankijken dan je vroeger deed. Hierdoor kan de blokkerende overtuiging al in 1 keer worden opgelost en kun je eenvoudig een gezonde levensstijl hebben die helpt om je diabetes onder controle te houden.

Angsten overwinnen

Als je last hebt van diabetes kun je ook last krijgen van allerlei angsten die je moet overwinnen.

Je kunt bijvoorbeeld gezond eten vies vinden en daar angst voor hebben.

Je kunt angst hebben voor naalden en vooral als je met naalden je bloedsuiker moet meten en insuline moet spuiten is dit een angst die je móét overwinnen.

Je kunt zelfs angst hebben om te gaan bewegen omdat je bang bent om blessures te krijgen.

Voor al dit soort angsten helpt hypnose ook. Er zijn meerdere technieken om die angsten te overwinnen. Wat vaak wordt gedaan is om je geleidelijk meer bloot te stellen aan je angst.

Je maakt bijvoorbeeld een top 10 van je angst voor naalden, gezond eten of bewegen.

Bijvoorbeeld:

  1. Foto van naalden.
  2. Video van naalden.
  3. Een video van iemand die geprikt wordt met een naald.
  4. Een naald op tafel.
  5. Een naald in de hand van een ander.
  6. Een naald die bij een ander geprikt wordt.
  7. Een naald in je hand vasthouden.
  8. Een naald bewegen.
  9. Jezelf prikken.
  10. Insuline in jezelf spuiten.

Deze top tien die je zelf mag opstellen wordt dan gebruikt om je geleidelijk bloot te stellen aan je angst. Dit wordt bijvoorbeeld eerst gedaan door je te laten wennen aan beelden en video’s van naalden.

De daadwerkelijke confrontatie met de naald (of beweging of gezonde voeding) wordt bijvoorbeeld met hypnose eerst gevisualiseerd zodat je voorbereid bent op de gevoelens van angst die dit in je losmaakt. Hoe je lichaam gespannen raakt en hoe dit je angst versterkt.

Je leert tijdens die visualisatie ook hoe je jouw lichaam onder controle houdt, zodat je niet angstiger wordt dan je bent. Dit is vaak de eerste stap in het overwinnen van je angst. Door te merken hoe jij zelf invloed hebt op angst, hoe je angstig doet merk je ook hoe je kunt stoppen met angstig doen en dus met angstig zijn.

De pijn van een naaldenprikje is immers niets vergeleken met de pijn van een diabetesvoet of blindheid of andere secundaire klachten die veroorzaakt worden door slecht gemanagede diabetes.

Door dus angsten te overwinnen die praktisch gezien nodig zijn om diabetes onder controle te houden helpt hypnose al om beter om te gaan met diabetes. Daarbij kan hypnose op meerdere manieren helpen om gezond gedrag te stimuleren die de aanpassing naar een leven met diabetes eenvoudiger maken.

Wil je meer weten over hypnose en hoe hypnose helpt om problemen op te lossen of het nu je eigen of iemand anders zijn probleem is? Kom dan eens naar de hypnose playshop of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140701673050

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen