Hypnose: Stoppen met roken in een sessie
Hypnose: Stoppen met roken in een sessie
25 juli 2023 
6 min. leestijd

Hypnose: Stoppen met roken in een sessie

Wat kun je allemaal doen met hypnose? Stoppen met roken is iets wat heel veel mensen doen met hypnose (1). En een tijdje geleden heb ik Richard ermee geholpen om weer te stoppen met roken. Hij was een half jaar gestopt, maar na leuke suggesties van vrienden en broeders dat je ’s avonds tijdens de ramadan mag roken was hij toch weer begonnen.

Helemaal niet handig, dus wat doe je dan? Dan schuif je aan bij mijn live sessie op Instagram om eens te zien of hypnose je kan helpen (en je mag gelijk andere mensen inspireren 😉). 

Als iemand een tijdje is gestopt met roken, zoals een half jaar bij Richard, en dat die dan toch weer begint, dan is de kans aanwezig dat het roken is vervangen met een andere activiteit. 

Hij wilde vooral stoppen omdat hij merkte dat het roken ervoor zorgde dat zijn conditie minder werd tijdens het sporten. 

Toen kwam zijn dochter (5 jaar) er opeens bij. Als vader die rookt, kun je je afvragen “Hoe lang wil ik nog in haar leven blijven?”

Want als je blijft roken verkort je die tijd toch ten opzichte van wanneer je wel stopt met roken. 

Ik vroeg haar wat ze ervan vond dat papa rookte en waarom. Ze vond het stom, want ze wilde niet dat papa doodgaat.

Dit was een interessant moment, want je zag bij Richard dat dit binnenkwam. Na het moment even weer iets luchtiger te maken door met haar over koetjes en kalfjes te praten kwam ik weer terug bij Richard.

Roken in een negatief daglicht zetten

En ik gaf hem de suggestie: “Iedere keer dat jij een sigaret opsteekt, zie je haar gezichtje en dat zij dit duidelijk tegen je zegt”

Dit voelt misschien een beetje gemeen, maar dit gaat wel heel goed helpen als je als ouder wilt stoppen met roken. In oorlog en liefde (en in dit geval dus liefde) is alles toegestaan. 

Het is ook de reden dat ik gestopt ben met roken. Ik heb zelf ook vier kinderen en kan me dus heel goed voorstellen hoe dit voelt als ouder.

Ik zei tegen Richard “Voor mij zijn die kleine persoontjes toch iets belangrijke en voor jou natuurlijk ook …”

Daar was hij het mee eens.

Toen wilde ik even checken hoe het nu voelde voor Richard. Dit is namelijk hoe je controleert of je al een wijziging hebt aangebracht in de onbewuste overtuigingen waardoor iemand rookt (of juist opeens helemaal geen zin meer heeft).

Hij gaf aan lichte twijfel.

Dus het was tijd voor nog een suggestie:

“Ik begrijp het en ik zal zeggen, iedere keer dat je er eentje opsteekt, wordt het alleen maar erger, want dan moet je denken aan het kleine meisje dat dat net zo tegen je zei, dan hoor je dat stemmetje…. En dan denk je, dit is hem niet man….dit gaat hem niet worden…. En dan mag je er nog wel even mee doorgaan, totdat je er echt helemaal klaar mee bent…. Want ieder trekje wordt het alleen maar erger … zie je weer dat gezichtje … hoor je weer dat stemmetje en denk je: God jongen, wat ben ik aan het doen?.... En op een gegeven moment stopt het, want ja, goed, ik wil geen andere beelden meer laten passeren, er zijn kinderen bij.”

Als je echt 1-op-1 in de behandelkamer zit kun je hele verschrikkelijke scenario’s bedenken die je echt niet wilt meemaken en die mensen kunnen laten afschrikken om nog een peuk op te steken.

Na deze suggestie vroeg ik weer hoe het nu voor hem voelde.

Nu begon hij last te krijgen van schuldgevoel. (Voor het stoppen met roken ging het de goede kant op.) 

Het mooie aan deze sessie was dat zijn dochtertje er even bij kwam. Dat was heel slim en goed van haar. Want kinderen zijn vaak een hele goede motiverende factor als je wilt stoppen met roken.

Er zijn ook wel andere factoren die motiveren. Dus ook als je geen kinderen hebt kun je stoppen met roken, maar in dit geval was het heel handig.

Stoppen met roken en de voordelen laten zien

Nu ik genoeg angst ingeboezemd had, was het tijd voor hoopgevende suggesties. 

“Ja, maar is dit wel verstandig? En het mooie is, zoals je al hebt ervaren dat wanneer je eenmaal stopt, je allerlei positieve voordelen krijgt. Bijvoorbeeld dat je gemakkelijker 5 kilometer kunt hardlopen, meer fitheid, enzovoort. Ik zal je ook vertellen hoe oud je wordt en hoeveel voordelen dat met zich meebrengt. Dan kom je iemand tegen en die zegt: “Ik heb de tijd niet gezien Ben je nog steeds 39? …. Jij dan weer: Nee, nee, dat was 10 jaar geleden toen ik stopte met roken. Oh echt?”… Dat voelt goed … Dus je bent nog steeds in de perfecte leeftijd om die keuze te maken en daar veel voordelen uit te halen…. Je kent de voordelen al … dus ik zal ze niet allemaal herhalen. Maar de kans op allerlei ziektes neemt drastisch af als je stopt. Zelfs na een jaar zijn er al voordelen en na 10 jaar is er bijna niets meer te vinden in je lichaam wat betreft de schade van roken. Dat is wel fijn, vooral als je 39 bent en richting de leeftijd gaat waarop vervelende ziektes vaker voorkomen. Als je nu de juiste keuze hebt gemaakt, zoals nu, kun je later veel voordelen ervaren, en wie weet, als het de wil van God is dat je je dochtertje oud ziet worden en goede kinderen ziet krijgen. Anders misschien gewoon niet.”

Toch had hij hierna nog steeds een beetje zin in een sigaret.

Alles is een keuze

Dat is natuurlijk prima. Alles wat je doet moet je zelf weten, maar weet wel dat het je eigen keuze is. 

Het is goed om je er bewust van te zijn dat je die keuze maakt. Dat je elke keer als je een sigaret pakt weet dat je ervoor kiest om korter in het leven van je kinderen te zijn. 

Als je dat elke keer doet, dan voelt het op gegeven moment toch niet meer goed.

En je kunt je ook afvragen wat je vrienden of broeders ervan vinden als jij telkens kiest om die sigaret op te steken. Richard wist heel zeker dat die van hem het niet cool zouden vinden als hij met deze kennis toch nog zou blijven roken. 

Posthypnotische suggesties over stoppen met roken

Vervolgens gaf ik een posthypnotische suggestie over hoe het roken voor hem zou kunnen gaan.

“Dit is wel een keuze die je dan straks 15 keer per dag maakt. Misschien wordt het op een gegeven moment 8 keer per dag, of zelfs 5 keer per dag. Misschien komt er een moment waarop je het slechts één keer per dag doet. En dan, oh mijn god … neem deze hypnose mee …. Wat gebeurt er dan?”

Toen kreeg Richard toch wel zin om de sigaretten weg te gooien en gaf hij aan er helemaal geen zin meer in te hebben.

De anti-rook-rant

Toen ging ik nog even door op hoe slecht de industrie achter het roken en drinken eigenlijk is. Want ik wilde hem echt helpen om te stoppen met roken en de overtuiging dat hij er geen zin meer in had, kon nog wel iets sterker.

“Kijk, ik ben geen evangelist, begrijp me goed. Je moet echt zelf weten wat je doet, snap je? Ik bedoel, als mensen zich helemaal te buiten gaan aan drank, drugs, of wat dan ook, het kan me echt niet schelen. Ik bedoel, alsof ik de heilige ben. Ik heb zelf ook van alles gedaan, weet je. Dus ik weet precies hoe het is. Maar op een gegeven moment gun je mensen om die afhankelijkheid los te laten, zodat ze niet meer afhankelijk zijn van iets. Wat ik echt vervelend vind, maar goed, dat is achteraf nu, is dat die grote industrieën, bijvoorbeeld de tabaks- en alcoholindustrie … Je moet eens bedenken, alcohol wordt met tientallen soorten kanker geassocieerd. Dus vrouwen die bijvoorbeeld één glas alcohol per dag drinken, hebben al een 20% hoger risico op borstkanker, en dat kunnen ze gewoon in de supermarkt kopen … Eigenlijk is het gewoon een misdaad tegen de mensen, maar ja, het lijkt zo gezellig, snap je?… Ja, je wilt dat wel. Maar nogmaals, je moet zelf weten wat je doet … Maar het is natuurlijk een slechte zaak …

Daar kun jij ook niets aan doen, het is gewoon gebrekkige voorlichting. Als ze het anders zouden aanpakken, zou niemand roken, niemand drinken. Dan zouden we er allemaal vanaf blijven, snap je? Want dit slaat echt nergens op … Maar nu zit het al in je hoofd, het lijkt gezellig, maar het is eigenlijk schadelijk … Het is lekker om een drankje te nemen na het eten, gezellig toch? Veel mensen doen het … Ja, dat klopt, dat snap ik … En dat vind ik eigenlijk de grootste misdaad, want het veroorzaakt bij veel mensen allerlei ziektes en geliefden moeten eerder afscheid nemen vanwege die verdomde industrie … Daar kan ik niet zo goed tegen.”

Na deze rant zei hij met meer overtuiging dat hij geen sigaret meer zou opsteken. 

Ik resumeerde nog even wat hij zich allemaal kon bedenken en wat voor voorbeeld hij voor zijn kinderen kon zijn. 

Bekijk hier de sessie:


Wil jij net als ik mensen helpen om te stoppen met roken en om hun leven te transformeren? Dan is het altijd handig om je in hypnotherapie te verdiepen.

Kom bijvoorbeeld naar de gratis online masterclass voor een kennismaking.

Of schrijf je direct in voor een van onze seminars of opleidingen. Daar leer je direct technieken om mensen goede gevoelens te geven. 

Bronnen:

1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140008410048

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen