Iemand helpen afvallen met hypnose
Iemand helpen afvallen met hypnose
20 september 2017 
6 min. leestijd

Iemand helpen afvallen met hypnose

Dat je kunt afvallen met behulp van hypnose is duidelijk. Hypnose verandert de manier waarop je naar eten kijkt en daardoor heb je minder de behoefte om (ongezond) te eten en val je af. Zelfs je behoefte om te bewegen kan door hypnose toenemen. Als jij echter de hypnotiseur bent is het handig om te weten van welke technieken je gebruik kunt maken om mensen te helpen met afvallen.

Lees hier wat jij kunt doen om mensen te helpen met afvallen.

Iemand helpen met afvallen is makkelijker gezegd dan gedaan. Want in plaats van jezelf motiveren om eens iets aan je gewicht te doen, ga je nu iemand anders overtuigen om het eens op een andere manier aan te pakken.

Let op! Je helpt alleen mensen met hypnose als ze daar zelf om vragen. Je mag niet ongewenst advies geven.

Overgewicht heeft vaak twee duidelijke fysieke oorzaken. Iemand eet te veel of iemand beweegt te weinig. Soms is het ook nog een combinatie daarvan. We laten overgewicht door ziekte of medicijngebruik buiten beschouwing.

Waarom mensen dit doen hangt van een aantal zaken af, namelijk:

 • De rol van voeding in de cultuur van de persoon met overgewicht.
 • De rol van voeding in de emoties van de persoon met overgewicht.
 • De kennis die de persoon met overgewicht heeft over voeding en hun genen.
 • Het zelfbeeld dat de persoon met overgewicht heeft.
 • De relatie met beweging die de persoon met overgewicht heeft.

Cultuur en voeding

Elke cultuur gaat anders om met voeding. In Finland is het bijvoorbeeld heel normaal om totaal stil te zijn tijdens het eten, terwijl in de zuidelijke landen eten juist het moment is voor gezelligheid en gepraat.

Voeding eten kan door de cultuur, zelfs een subcultuur in een familie, ervoor zorgen dat je bepaalde dingen doet omdat het een vast ritueel is.

Iemand schept altijd twee borden op, want om de een of andere reden is dat “hoe het hoort”. Mannen kunnen hier bijvoorbeeld last van hebben omdat dit als mannelijk gezien wordt in een bepaalde cultuur.

De vraag is dan, wat maakt je nog meer een man? Waardoor kun je tevreden zijn met een bord als je ook andere kenmerken hebt die mannelijk zijn?

Voeding is bijvoorbeeld ook vaak een feest. Iets wat je een goed gevoel moet geven. Dit is ook voor veel mensen de reden om naar voeding te grijpen als ze een beetje depressief zijn of een slechte dag hebben gehad. 

Om te achterhalen welke overtuigingen je cliënt  heeft over de rol van voeding binnen de samenleving of cultuur kun je de volgende vragen stellen:

 • Wat vertelden je ouders je vroeger over voeding?
 • Op welke manier vierde je feest met voeding?
 • Is voeding iets wat je gebruikt als er slechte dingen gebeuren?

Culturele overtuigingen betreffende voeding veranderen

Veel ouders vertellen hun kinderen dat ze hun bord moeten leegeten omdat er kinderen sterven in Afrika die niet het geluk hebben om in Nederland geboren te zijn.

Hierdoor kan je cliënt last hebben van schuldgevoel als hij/zij niet genoeg eet. 

Om dit schuldgevoel weg te nemen moet je dan eigenlijk de overtuiging opnieuw benoemen maar dan anders.

Als je teveel eet is er minder eten over voor de kinderen in Afrika. 

Misschien gooi je eerst nog veel eten weg, maar na verloop van tijd ga je minder kopen waardoor er meer overblijft voor kinderen die het écht nodig hebben.

Het schuldgevoel wat men dan krijgt zorgt er in ieder geval niet voor dat de cliënt nog meer gaat eten. 

De vraag over zo’n overtuiging die men heeft gekregen over voeding en de cultuur is: 

Is deze overtuiging waar? Sterven er echt kinderen in Afrika als ik mijn bord niet leeg eet?

Je bord leegeten heeft uiteraard geen invloed op de arme kinderen in Afrika. Het weggooien van eten ook niet. 

Voeding en emoties

Over het algemeen wordt voeding gebruikt om negatieve emoties weg te eten. Het is dan de taak om te controleren of die negatieve emoties niet op een andere manier weg kunnen gaan. 

Hiervoor stel je een paar vragen:

 • Hoe tevreden ben je nu met je leven?
 • Hoe tevreden ben je met je leven in een schaal van 1 tot 10?

Vooral de vraag met de schaal van 1 tot 10 gaat je helpen, want dan kun je vragen wat er mist om bij die 10 te komen. 

Gaat dit om levenskeuzes of om problemen in hoe men omgaat met emoties en gebeurtenissen?

Om mensen een beter gevoel over hun leven te geven kun je met regressietherapie juist ook teruggaan naar momenten waarop alles wel goed ging. De successen die mensen wel hebben behaald. 

Kennis over voeding

Soms is overgewicht niet een fout van echt te veel eten en te weinig bewegen, maar gewoon het verkeerde eten. Door een gebrek aan kennis over voeding bereiden en wat nu gezonde voeding is en wat niet kunnen mensen net het verkeerde eten en daardoor veel te zwaar zijn.

Het is daarom ook belangrijk om zelf enige kennis te hebben over wat nu gezonde voeding is, zodat mensen die willen afvallen niet alleen een halve pizza nemen in plaats van een hele pizza. 

Je kunt daarom voedingsweetjes die waar zijn, dus controleer dit goed, herhalen als hypnotische suggesties. 

Hoe meer iemand weet over voeding, hoe leuker het is om bewust te eten.

Het zelfbeeld dat mensen hebben

Bij het zelfbeeld dat mensen van zichzelf hebben, praten we niet specifiek over het lichamelijke beeld. Het gaat dan meer om het totaalplaatje van lichaamsbeeld, eigenwaarde, zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen.

Als daar iets misgaat kan dit invloed hebben op de emoties en het eten om negatieve emoties weg te nemen. 

Eerst is het belangrijk om te achterhalen of de persoon die je helpt met afvallen bij een van die afdelingen van het zelfbeeld dit als een probleem ervaart en daardoor emotioneel beïnvloed wordt.

Vervolgens is het de taak om dat deel van het zelfbeeld te verbeteren.

Door technieken om voor zelfcompassie en zelfacceptatie aan te leren en voor meer zelfacceptatie  kun je grote stappen zetten om emotioneel eten te voorkomen. 

Om het lichaamsbeeld van mensen te verbeteren kun je ze wijzen op stukjes van het lichaam die ze wel mooi vinden. Al is het maar een moedervlek. 

Ook helpt het vaak om aan te geven dat elk lichaam uniek is. Er kan daarom ook niet 1 beeld zijn van wat mooi is, want dat betekent dat de rest lelijk is. 

De relatie die mensen hebben met beweging

Het veranderen van het zelfbeeld, de kijk op voeding en kennis over voeding is 1 kant van het verliezen van gewicht. 

Het voedingspatroon veranderen is niet het enige dat nodig is om af te vallen. Beweging is een 2e deel dat nodig is voor gewichtsverlies. 

Of beweging erin zit bij jouw patiënt cliënt  is het belangrijk om te controleren welke relatie mensen hebben met beweging. In het eerste geval gaat het echt alleen om beweging en niet om sporten.

 • Wat vindt hij/zij bijvoorbeeld van het nemen van de trap in plaats van de lift?
 • Welk beeld komt er in hem/haar naar boven als je zegt dat bewegen belangrijk is?
 • Wat vinden ze van zweten bij andere mensen?
 • Zijn er bewegingsvormen die ze leuk vinden, zoals tuinieren, wandelen, hardlopen, fitness, paardrijden, yoga of dansen?

Het kan sport zijn, maar dat hoeft dus zeker niet. 

Het is belangrijk om een negatief  beeld van de fitnesszaal of een sportvereniging uit de gedachten te krijgen. Sporten met andere mensen kan erg confronterend zijn als je last hebt van overgewicht. Je bent bezig met lopen op een apparaat en een paar meter verderop is er iemand anders bezig die juist een heel goed figuur heeft. Hierdoor kan schaamte ontstaan en de wens om al in vorm te zijn nog voordat ze naar de sportschool gaan.

Om die schaamte te voorkomen is het belangrijk om te laten zien dat er meerdere wegen naar Rome leiden en dat je echt niet naar de fitness of sportvereniging hoeft te gaan. 

Daarnaast zijn er ook steeds meer mogelijkheden om te sporten bij mensen waar je minder problemen mee hebt om tussen te bewegen. Zo zijn er zwembaden met een uurtje zwemmen voor een maatje meer. Ook sportscholen bieden steeds vaker lessen aan die alleen voor vrouwen zijn. 

Bewegen aantrekkelijk maken met hypnose

Het is belangrijk om het bewegen juist aantrekkelijk te maken. Dit kan dus ook betekenen dat je een beeld neerzet via een geleide visualisatie die aantrekkelijk is voor de persoon die wil afvallen.

Een bezoek aan de dierentuin met kinderen of kleinkinderen is ook een vorm van beweging die regelmatig gemaakt kan worden. Wandelen in het bos en andere fijne activiteiten.

Tijdens deze geleide visualisatie maak je de bewegingsvorm zo aantrekkelijk mogelijk. Ook het gevoel dat bewegen aan het lichaam geeft is van belang. 

Naast deze geleide visualisatie kun je ook nagaan wanneer bewegen voor de persoon die wil afvallen wel leuk was. Wat deed hij/zij toen? Waarom was dat zo ontzettend leuk?

Wil je meer weten over hoe je met hypnose jezelf en andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Er zijn in totaal 3 opleidingen en je kunt als beginner starten en doorgroeien tot expert  in het vak.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen