Helemaal vrij zijn en daardoor echt jezelf zijn
Helemaal vrij zijn en daardoor echt jezelf zijn
28 juni 2020 
6 min. leestijd

Helemaal vrij zijn en daardoor echt jezelf zijn

Vrij zijn, gewoon schaamteloos jezelf kunnen zijn. Dit is in sommige contexten misschien niet zo handig, maar in andere contexten denk ik weer wel. Ik zit bijvoorbeeld Hans Teeuwen te kijken en dan krijg ik echt het idee dat hij ontzettend vrij is.

Hij doet alles, hij zegt van alles, hij stapt op mensen af en doet er van alles mee. Dit is natuurlijk allemaal in de context van cabaret en daar zijn de regels lekker ruim. Als je dit op straat doet is het toch allemaal minder handig.

Heel veel zou wel kunnen, maar dan nog kun je kijken of dit handig is en of je dit überhaupt zou willen.

Wij zijn onze eigen begrenzer

Maar als je het wel wilt, maar niet durft of dat je het van jezelf niet mag? Dan is het wel gek eigenlijk. Dat je denkt: “Waarom zou ik het niet doen?”

Als je kijkt naar Nederland, kun je zeggen dat we vrij zijn vergeleken met andere landen op de wereld. Daar is het toch een stuk beperkter. Noord-Korea is bijvoorbeeld wel heel beperkt, maar bij weer wat vrijere landen zijn de mogelijkheden beperkt.

Natuurlijk zijn er altijd wel dingen waarover je kunt zeuren, maar over het algemeen kun je zeggen dat we redelijk vrij zijn. Natuurlijk kan het beter.

Vergeleken met de meeste mensen op de wereld zijn we relatief rijk en gelukkig. Daardoor is er ruimte om te zeiken over allerlei dingen waar de meeste mensen niet over kunnen zeiken, want die moeten keihard werken.

Dat hoeven wij minder, natuurlijk zijn die er in Nederland ook, maar dat is niets vergeleken met de mensen die in andere landen op de vuilnisbelt flesjes lopen te verzamelen, omdat je anders aan het einde van de dag niets te eten hebt.

Vergeleken daarmee hebben wij het gewoon beter. Zo simpel is het.

Dan hebben we toch een bepaalde beperking van regels in ons hoofd. Van wat wel en niet kan. Je opvoeders hebben je allerlei regels meegegeven over hoe je je hoort te gedragen.

  • Thuis gedraag je je zo en zo.
  • Op straat gedraag je je zo en zo.
  • Op visite gedraag je je zo en zo.
  • Op je werk hoor je je zo te gedragen.

Allemaal regels. Je mag je afvragen of die regels in je hoofd terecht zijn en of die nog steeds passen bij wie je wilt zijn.

Zo ben ik zelf op het podium veel vrijer geworden dan tien jaar geleden, echt veel meer.

Maar dan bekijk ik Hans Teeuwen en dan denk ik: “Het kan nog vrijer en nog schaamtelozer op het podium.”

Dit zette mij wel aan het denken. Waar beperk ik mezelf nog meer? Wat kan wel en wat kan niet?

Die regels zijn niet van mij. Als kind doe je van alles en nog wat, schaamteloos. Dat doe je nu niet meer en dat is ook prima bij sommige dingen. Het is wel zo dat bepaalde regels misschien niet zo handig zijn.

Zoals dat je niet zomaar op iemand afstapt of niet zomaar je product aanbiedt. Je maakt niet een video voor social media zonder make-up, want wat zullen anderen wel niet denken?

Maar het is niet jouw verantwoordelijkheid waar mensen over denken en hoe ze over je denken. Het maakt ook echt niet uit wat je doet.

Wat anderen zeggen en jezelf zijn

Iemand zei ooit tegen mij dat ik nooit succesvol zou worden met mijn accent. De persoon die dat destijds tegen me zei, die zie ik nergens meer. Maar toen dacht ik wel dat ik misschien meer algemeen beschaafd Nederlands (ABN) moest praten of dat ik “normaler” moest zijn of zo.

Toch ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan, want dan kun je zo’n Danny de Munk effect krijgen. Eerst plat Amsterdams praten dan, in de musical ABN praten en dan volkszanger worden. Vervolgens moet je weer terug naar het plat Amsterdams en dat lukt dan niet goed.

Dan is het handig om je eerst af te vragen wat je het liefst had gewild, maar goed.

Overal zijn mensen die wat van je denken, maar het leuke is, hoe meer je jezelf bent hoe meer mensen je aantrekt. Als je gewoon jouw woorden gebruikt, die misschien voor sommige mensen aanstootgevend zijn. Als dat gewoon jouw spreektaal is, waarom zou je dat dan veranderen voor een publiek?

Als je thuis ook zo praat tegen je vrouw, kinderen en vrienden, waarom zou je dat veranderen? En mensen gaan dan afhaken. Mensen kunnen er niet naar kijken.

Er zijn ook mensen die juist aanhaken als je jezelf bent. Die vinden je accent juist cool of iets dergelijks.

Natuurlijk kun je dingen aanpassen. Beter worden in bepaalde dingen, inhoudelijk, qua kennis en in hoe je jezelf beter kunt presenteren. Je kunt dingen verbeteren, maar dingen helemaal veranderen omdat andere mensen dat vinden, daarover moet je goed nadenken. Dus of je dat wilt en of het écht nodig is.

Ik heb gemerkt dat mensen juist op mij aanhaken, omdat ik ben zoals ik ben en omdat ik mezelf – zeg maar – uitvergroot.

Dus ik besef me steeds meer dat de combinatie van factoren die mij uniek maken, en waarop mensen aan- of afhaken belangrijk zijn.

Jij hebt ook factoren die jou juist jou maken. Dit kan van alles zijn. Sommige mensen hebben er misschien kritiek op, maar is die kritiek terecht?

Bijvoorbeeld als je een zachte stem hebt, wat niet voortkomt uit onzekerheid, maar je hebt gewoon een zachte stem. Dan is dat een voordeel. Als je heel klein bent, is dat een voordeel. Als je heel lang bent, is dat een voordeel en dat moet je uitbuiten. Ik buit mijn accent bijvoorbeeld uit.

Jij bent je eigen kracht

Dat heb ik van Milton Ericksson. Die zat in een rolstoel en zei daarover: “Dat ik in een rolstoel zit, dat ik half verlamd ben, kleurenblind ben en toondoof, daardoor heb ik een enorm voordeel op al die andere die dat niet zijn en die dat niet hebben.”

Want mensen verstonden hem niet goed. Dan gingen ze dichterbij en vroegen ze: “Wat zeg je nu?” En dan boem, dan had hij ze in hypnose.

Alles heeft zijn voordelen.

Alles wat jou apart of anders maakt moet je juist uitbuiten.

Je kan wel beter worden dan iemand, maar daar wordt niemand anders beter van. Dat is heel lastig en valt ook niet echt op.

Anders zijn valt wel op. Hans Teeuwen valt op omdat hij anders is. Heeft bij betere grappen of liedjes? Niet per se, maar anders is hij zeker. Hij is anders dan de meeste cabaretiers.

Iedere cabaretier die je goed vindt, is anders dan de rest.

Wanneer ze gaan kopiëren, worden ze minder leuk. Ze kunnen nog steeds leuk zijn, maar dan denk je toch: “Ja, dit ken ik al van iemand anders.”

Zo is het met optreden en met coach zijn, wanneer je anders bent. Door eigenlijk gewoon jezelf te zijn krijg je veel meer van wat je wilt.

Je krijgt juist minder als je mensen gaat nadoen.

Dus doe hier je voordeel mee.

Beluister ook deze podcast

https://www.buzzsprout.com/195236/1311259-wanneer-je-echt-jezelf-bent-dan-gebeurt-het

Maar hoe werkt dit dan op mijn werk?

Misschien denk je nu: “Ja, ik kan mezelf zijn.” Maar vind je dit nog steeds spannend om te doen wanneer je op je werk bent? Onderzoekers geven ook aan dat er voor- en nadelen zijn aan authentiek zijn op je werk[1].

De kracht van positiviteit is ook niet te onderschatten. In een experiment waarin werd gevraagd je best te doen om een positief beeld van jezelf neer te zetten en waarin een andere groep daar niet om werd gevraagd, kwam naar voren dat mensen de groep “positievelingen” aardiger vond en direct meer mocht. Maar wat heel apart was, was dat het beeld dat mensen kregen van de positievelingen beter klopte dan het beeld dat mensen kregen van mensen die dit niet hadden[2].

Zet dus vooral je beste beentje voor, ook op je werk, want dan weten mensen gewoon echt beter wat ze aan je hebben.

Vind je het lastig om positief naar je eigen unieke kwaliteiten te kijken? Dan kan hypnose je helpen te achterhalen waarom je dit zo lastig vindt. Dit kan met meerdere technieken. Zo kun je – nadat je in hypnose bent gebracht – een socratisch gesprek voeren met de hypnotherapeut. Die zal dan een aantal keer een waarom-vraag stellen of een variatie hierop om bij je diepste overtuiging te komen waarom je het lastig vindt om jezelf te zijn.

Vervolgens heb je allerlei technieken om zo’n overtuiging minder kracht te geven. Je kunt bijvoorbeeld nagaan hoe logisch die overtuiging is en als die niet logisch is, kun je hem belachelijk maken. Dit gaat belachelijk goed als je in hypnose bent 😉.

Jezelf zijn wordt dan belachelijk eenvoudig.

Wil je weten hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar een hypnose playshop. De playshops worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je zien hoe hypnose iemand kan helpen om meer zichzelf te zijn of hoe het andere problemen kan oplossen? Kom dan eens naar een hypnose seminar, waar je onder andere demonstraties te zien krijgt van hypnotherapie.

Wil je zelf hypnose leren om anderen of jezelf direct te helpen om zichzelf te zijn? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.

[1] https://journals.aom.org/doi/abs/10.5465/annals.2016.0108

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1948550611407689

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen