Uniek zijn: Hoe hypnose je helpt om je eigen identiteit te laten zien
Uniek zijn: Hoe hypnose je helpt om je eigen identiteit te laten zien
01 juni 2019 
6 min. leestijd

Uniek zijn: Hoe hypnose je helpt om je eigen identiteit te laten zien

Iedereen is uniek en toch zien we er niet altijd allemaal uniek uit. In onze pubertijd leren we namelijk 2 dingen. We willen erbij horen en we willen als uniek mens worden gezien. Afhankelijk van hoe dat uitpakt durven we later in ons leven uniek te zijn of doen we juist wanhopig ons best om niet op te vallen en erbij te horen.

Erbij willen horen

Als je je ontwikkelt wil je er eerst bij horen. Je wilt (zeker als puber) een eigen soort stam met wie jij om kunt gaan. Dit is heel normaal. Uiteindelijk zijn we sociale dieren en hebben we soms de hulp of samenwerking met anderen nodig om te overleven.

Hierom kleden tieners zich vaak hetzelfde. Om te laten zien dat ze onderdeel zijn van een bepaalde groep.

In de verdere ontwikkeling komt de behoefte om toch ook je eigen persoon te kunnen zijn binnen die groep. Je wilt unieke factoren hebben. Je wilt je ook kunnen onderscheiden van de mensen waarmee je omgaat. Je wilt kunnen samenwerken met mensen en tóch je eigen persoon kunnen zijn[1].

Erbij horen heeft namelijk allerlei voordelen, zoals bevestiging van je overtuigingen, emotionele veiligheid, empathie, hulp en je hebt dan sociale invloed[2].

Voordelen van uniek zijn

Dit betekent niet dat er nadelen zijn aan uniek zijn. Uniekheid heeft namelijk ook zijn voordelen.

Uit onderzoek blijkt dat jezelf als uniek zien als voordeel heeft dat je sneller bent in het nemen van beslissingen die voor jezelf belangrijk zijn[3].

Wanneer jij het idee hebt dat je uniek bent, of in ieder geval anders dan andere mensen, zorgt dit voor een betere identiteit en zelfvertrouwen. Je krijgt meer aandacht van mensen om je heen en het verhoogt je sociale status[4].

Balans vinden in uniek zijn en erbij horen

De wens on uniek te willen zijn en om erbij te horen is altijd iets paradoxaals en wat met elkaar in strijd ligt. Want waar ligt de grens van erbij horen en uniek zijn die jou gelukkig maakt? Te veel opgaan in de massa en hetzelfde zijn als andere mensen maakt mensen ongelukkig, maar te uniek zijn maakt mensen ook weer ongelukkig. Het is dus van belang om daar een gezonde balans in te vinden.

Factoren die bijdragen aan uniek willen zijn

Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen waarom mensen uniek willen zijn. Dit zijn:

  • Vrouwen met een aparte voornaam.
  • Vrouwen die een broer of broertje hebben met bijna dezelfde leeftijd.
  • Wanneer je het oudste kind bent.
  • Wanneer je enig kind bent.
  • Je bent kind van ouders met verschillende religies[5].
  • Je komt uit een omgeving waarin vrijheid wordt aangemoedigd.
  • Je komt uit een omgeving die onafhankelijkheid beloond[6].

Manieren om jezelf uniek te maken

Hoe uniek je bent hangt eigenlijk van je overtuigingen af over wat jij “normaal” vindt. Uit onderzoek blijkt wel dat als je denkt dat je te veel lijkt op andere mensen je dit gevoel kunt verminderen door jouw unieke kanten op te sommen. Door je momenten of dingen aan jezelf te herinneren die uniek aan je zijn.

Mensen die hun uniekheid willen versterken doen dit vaak door een onpopulaire mening te uiten. Alledaagse producten op een niet alledaagse manier te gebruiken. Daarbij vinden ze unieke ervaringen en boodschappen (in de communicatie van het woord) belangrijker.

Er zijn veel zaken waar je gebruik van kunt maken om jezelf uniek te maken, namelijk:

  • Je mening.
  • Je creatieve vaardigheden.
  • Persoonlijkheidskenmerken.
  • Moraal.
  • Ervaringen.
  • Groep mensen waarmee jij je identificeert.
  • Producten die je koopt.
  • Je handtekening[7].

Als je bezig bent om jezelf meer uniek te maken kun je kijken naar deze zaken om te zien welke jij kunt gebruiken om je uniekheid naar voren te brengen.

Mensen met creatieve vaardigheden maken zichzelf bijvoorbeeld uniek omdat ze bovengemiddeld mooi kunnen tekenen, muziek maken, beeldhouwen of iets anders met kunst kunnen. Hierdoor krijgen ze inderdaad aandacht en bewondering.

Als het gaat om je moraal kun je jezelf uniek maken door het hebben van een hele lage moraal. Dit is bijvoorbeeld iets wat porno-mensen doen (als je kijkt naar wat veel mensen juist niet zouden doen). Of door het hebben van een hele hoge moraal, dit is bijvoorbeeld te zien bij survivalspecialisten zoals Bear Gryllis, die zich niet uit het veld laten slaan door een dagje niet eten. Of politici, die zouden ten minste een hoge moraal moeten hebben.

Ervaringen kunnen je ook uniek maken. Adrenaline junkies krijgen bijvoorbeeld veel bewondering voor de stunts die ze uitvoeren, maar het nadeel is wel dat ze vaak door die stunts een hogere kans op vroegtijdig overleiden hebben. Reizen is dan een handigere ervaring om jezelf uniek mee te maken.

De groep mensen waarmee jij je identificeert lijkt een beetje apart om je uniekheid mee te laten zien. Wat hiermee wordt bedoeld is dat je jezelf onderdeel maakt van een minderheid in de grotere maatschappij. Op de middelbare school werden dit vroeger bijvoorbeeld alternatieve mensen genoemd. Nu zijn het de hipsters. Of de social justice warriors die zichzelf uniek maken door dat te willen zijn.

Producten die je koopt kunnen je ook uniek maken. Kijk maar eens naar hoe mensen reageren als je geen televisie in je woonkamer hebt, maar juist een beamer. Dat maakt je in een keer uniek voor de mensen met wie jij omgaat. Of kijk eens naar het effect van het dragen van andere kleding.

Je handtekening laat je niet overal zien, maar wordt door veel mensen gebruikt om uniek zijn te vergroten.

Hypnose helpt je met het vergroten van je uniek zijn

Nu je weet waarom uniek zijn soms nodig is, welke factoren eraan kunnen bijdragen en wat je kunt gebruiken om jouw uniekheid aan de wereld te laten zien is het van belang om de stap te zetten om uniek(er) te zijn.

Hypnose kan je helpen om zaken die je blokkeren om je eigen unieke zelf te zijn weg te nemen. Met regressie kun je bijvoorbeeld achterhalen waarom je het tot nu toe altijd zo belangrijk hebt gevonden om erbij te horen en waarom uniek zijn zo eng voor je is, ook al wil je dit heel erg graag.

Met regressie ga je terug naar het moment waarop je onderbewuste de overtuiging heeft gekregen dat je vooral bij een groep moet horen. Door met je huidige kennis naar dat moment te kijken en onder hypnose te visualiseren hoe je dit moment anders kunt aanpakken kan de overtuiging die je blokkeert eenvoudig weggaan.

Overtuigingen die je aanmoedigen versterken

Daarnaast kan hypnose overtuigingen die je aanmoedigen uniek te zijn versterken. Dit kan bijvoorbeeld door het herhalen van hypnotische suggesties terwijl je onder hypnose bent. Door de hypnotische staat neem je deze overtuigingen sneller en dieper in je op dan wanneer je ze nu voor je pc scherm herhaalt. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Het laten zien van mijn talenten wordt beloond.”

“Ik mag op vakantie gaan naar plekken waar verder niemand komt.”

“Het is goed om onafhankelijk te zijn.”

“Ik mag de kleding dragen die ik leuk vind, ook al draagt verder niemand dit.”

“Ik mag omgaan met mensen die net een beetje anders zijn.”

“Ik mag een lelijke handtekening hebben.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen over uniek zijn kun je van de hypnosespecialist andere suggesties krijgen terwijl je onder hypnose bent. Deze krijg je vaak ook mee naar huis op een mp3 om te herhalen tijdens zelfhypnose.

Je uniekheid visualiseren

Als je het spannend vindt om je uniekheid te laten zien kan hypnose je ook helpen met een geleide visualisatie. In die visualisatie, zie, voel, ruik en hoor je hoe het is om jouw unieke kant te beleven en te laten zien aan je omgeving. Door deze positieve ervaring wordt het opeens een stuk minder eng om je moraal van niet drinken te laten zien. Het wordt opeens een stuk makkelijker om die leuke gekke kleding aan te doen die altijd maar in je kast hangt, maar die je vanwege de uniekheid niet durft te laten zien. Door de visualisatie word je gestimuleerd om je uniek(er) te gedragen.

Uniek zijn vergroten kan op allerlei manieren en kan zelfs zonder het contact met de mensen om je heen te verliezen. Bij uniek zijn is het goed om een balans te vinden tussen erbij horen en jouw uniekheid. Je moet immers nog wel kunnen functioneren in de maatschappij. Hypnose kan je op meerdere manieren helpen om jouw unieke kanten te laten zien.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en wat je ermee kunt bereiken? Kom dan eens naar een hypnose playshop, of schrijf je gelijk in voor een van onze opleidingen. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

[1] https://psycnet.apa.org/record/1978-22223-001

[2] Handbook of Positive Psychology (2002) geredigeerd door C. R. Snyder, Shane J. Lopez, pag. 395

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-6494.1993.tb00280.x

[4] Handbook of Positive Psychology (2002) geredigeerd door C. R. Snyder, Shane J. Lopez, pag. 395

[5] Handbook of Positive Psychology (2002) geredigeerd door C. R. Snyder, Shane J. Lopez, pag. 397

[6] Handbook of Positive Psychology (2002) geredigeerd door C. R. Snyder, Shane J. Lopez, pag. 398

[7] Handbook of Positive Psychology (2002) geredigeerd door C. R. Snyder, Shane J. Lopez, pag. 398

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen