Hoe tolerant ben jij? Hypnose helpt
Hoe tolerant ben jij? Hypnose helpt
05 december 2018 
5 min. leestijd

Hoe tolerant ben jij? Hypnose helpt

Tolerant zijn met elkaar. Het is ontzettend belangrijk, vooral in Nederland, omdat we zo’n dichtbevolkt land zijn. Je moet je buren tolereren, de mensen op je werk, de mensen op de weg. Soms wil je misschien als een wilde baviaan om je heen slaan omdat je iedereen even helemaal zat bent. Want zoals Stalin zei: “No people, no problem” (geen mensen, geen probleem). Helaas, of gelukkig, is Stalin niet echt het voorbeeld dat je wilt volgen.

Merk jij dat je steeds sneller geïrriteerd raakt door andere mensen? Dan kan je een probleem hebben met hoe tolerant je bent. Wat accepteer je nu wel en niet van anderen en hoe los je het op als de grens is bereikt?

Wat is tolerant zijn?

Volgens het woordenboek van Cambridge is tolerant zijn het accepteren van gedrag en overtuigingen van anderen, ook als je het er niet mee eens bent[1].

Juist omdat overtuigingen en gedrag vaak bepaald worden door je cultuur wordt tolerant zijn gezien als iets dat hoort bij de multiculturele samenleving, maar het is meer dan dat.

Tolerant zijn betekent ook dat je als Ajax-supporter een Feyenoord-supporter kunt ontmoeten zonder dat je er direct mee op de vuist gaat. Het betekent ook dat je discussies op verjaardagsfeestjes kunt afsluiten door het erover eens te zijn dat je het over een bepaald onderwerp niet eens bent en je gaat verder met het volgende onderwerp.

Zo’n discussie, neem bijvoorbeeld die over Zwarte piet, kan een feest echt helemaal bederven. Tolerantie zorgt er dus voor dat je de dingen gezellig houdt.

Wanneer ben je intolerant?

Je bent dus tolerant als je ermee kunt leven dat er mensen in je omgeving zijn die anders over zaken denken dan jij en die zich anders gedragen dan wat jij per sé normaal vindt.

Je bent intolerant wanneer je dit niet kunt. Wanneer je door blijft discussiëren terwijl je weet dat je hier toch niet gaat uitkomen. Als je agressief wordt als je iemand met een andere opvatting tegenkomt.

Intolerantie kan een groot probleem zijn omdat je hiermee jouw sociale omgeving verkleint. Je wilt bijvoorbeeld alleen omgaan met mensen die hetzelfde denken en doen als jij, maar als die niet in je buurt wonen kan dit leiden tot eenzaamheid.

Daarbij kan je intolerantie versterkt worden wanneer je alleen omgaat met mensen die hetzelfde denken en doen als jij, vooral als die ook bevooroordeeld zijn, en hierdoor kan je gedachtegang, welke dat ook is, steeds extremer worden omdat angst aanstekelijk is. Wanneer je dan iemand tegenkomt die nog intoleranter is dan jij kan deze gedachtegang aangestoken worden[2].

Het is daarom belangrijk om in de gaten te houden dat je ten minste met je buurman door 1 deur kunt lopen.

Hoe word je weer tolerant?

Er zijn veel theorieën over hoe je weer tolerant wordt. Zo wordt aanbevolen om meer om te gaan met mensen die een andere mening of ander gedrag hebben dan jij om op die manier weer tolerant te worden, maar dit kan ook verkeerd uitpakken.

Bij een goede ervaring met contact met mensen waarvoor je normaal gesproken intolerant bent zorg je ervoor dat je inderdaad tolerant wordt.

Heb je echter een slechte ervaring? Dan bevestigt dit alleen maar je beeld van intolerantie en kun je zelfs nog intoleranter worden.

Het ontstaan van intolerantie

Zoals aangegeven heeft intolerantie te maken met angst. Wanneer je iets angstigs overkomt, zoals rellende voetbalsupporters, kan dit je intolerant maken voor voetbalsupporters van een bepaald team. Dit is ook vaak de reden waarom mensen vinden dat voetbalclubs zelf voor hun beveiliging moeten betalen wanneer er een “risicowedstrijd” gespeeld wordt.

Daarnaast kun je als kind ook intolerantie ontwikkelen door negatieve ervaringen. Als je bijvoorbeeld gepest bent door een dik kind, kan dit ervoor gezorgd hebben dat je intolerant wordt voor dikke mensen. Het kan ook subtieler. Kinderen nemen namelijk ook lichaamstaal waar om te weten wat een volwassene nu van iets vindt. Met name docenten en ouders zijn voor kinderen belangrijk om zich een mening te vormen over de wereld en hoe deze werkt. Op deze manier kun je heel onbewust intolerant geworden zijn voor bepaalde mensen.

Heb jij moeite met bepaalde mensen en merk je dat dit toch een probleem wordt voor je dagelijks functioneren? Dan kan hypnose je helpen om weer tolerant te worden, zonder dat je hierbij de grens van naïviteit opzoekt.

Bron vinden

Weet je niet helemaal waarom je intolerant bent voor bepaalde mensen? Dan kan hypnose je helpen met regressie. Vooral als de intolerantie uit je kindertijd komt kan dit helpen omdat kleine momenten een grote impact kunnen hebben op je overtuigingen.

Vooral nu je meer levenservaring hebt kan regressie helpen omdat je het moment als het ware evalueert met de kennis van nu. Hierdoor kunnen hele onlogische overtuigingen verdwijnen waardoor je beter met andere mensen kunt opschieten.

Visualiseren hoe je wel tolerant bent

Een andere manier om tolerant te zijn is het visualiseren van tolerant gedrag. Heb je bijvoorbeeld altijd een vervelende discussie op een familiebijeenkomst met iemand over politiek en kun je gewoon niet ophouden om je mening geaccepteerd te krijgen en stopt de ander ook niet? Dan kun je visualiseren hoe het moment eruitziet waarop je het eens wordt dat je het niet met elkaar eens bent, je meer inleeft in de ander en hoe je vervolgens toch nog een gezellige dag hebt.

Een geleide visualisatie kan dan op de volgende manier gaan:

“Je bent op een verjaardagsfeest en je voelt je goed. Dan komt die ene persoon die het altijd met je wil hebben over politiek. Vooruit, je geeft hem nog een kans, maar in plaats van standaard tegen hem in te gaan vraag je deze keer eens door. Je vraagt hoe hij dat dan ziet en waarom op die manier, voor meer begrip. Je geeft ook je eigen mening en als hij je dan probeert te overtuigen om zijn mening over te nemen geef je aan dat je hem begrijpt, maar er gewoon anders tegenaan kijkt. Je zegt laten we het ermee eens zijn dat we het niet met elkaar eens zijn. Vervolgens stip je een minder beladen onderwerp aan, zoals de versnaperingen of wat hij dit weekend gaat doen.”

Afhankelijk van je overtuigingen en welke momenten jij anders wilt vormgeven kan de geleide visualisatie anders gaan. Dit is slechts een voorbeeld.

Empathie vergroten

Je hebt automatisch meer empathie met mensen uit de “groep” waarmee jij je identificeert[3]. Door je empathisch vermogen te vergroten naar mensen in het algemeen kun je jouw intolerantie ook verminderen.

Welke overtuigingen je ook hebt, je hebt allemaal te maken met de strubbelingen die je in het leven tegenkomt. Je bent allemaal op zoek naar een stabiel inkomen, liefde en gezondheid. Als dit mislukt is dit voor iedereen even vervelend ongeacht met welke groep je je identificeert.

Voor het verbeteren van je empathisch vermogen naar mensen die niet per se zich gedragen en denken als jij wordt er gekeken naar je overtuigingen. Hierover heb je eerst een gesprek met de hypnose-expert. Naar aanleiding van dit gesprek krijg je hypnotische suggesties die je ook thuis kunt herhalen tijdens zelfhypnose. Je kunt ook een mp3 meekrijgen waarop een zelfhypnose oefening staat en waarbij ook het onder hypnose komen en uit de hypnose komen zijn toegevoegd.

De hypnotische suggesties kunnen de volgende vorm hebben:

“Je kunt je leven leiden zoals jij dit wilt.”

“Je bent in staat om met mensen om te gaan die je niet goed kent.”

“Je hoeft geen vrienden te worden met iedereen.”

“Mensen zijn allemaal verschillend en toch weer hetzelfde.”

“Jij hebt jouw strijd en de rest heeft zijn eigen strijd.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van je overtuigingen kunnen deze anders zijn als je naar een hypnose-expert gaat.

Tolerant zijn is belangrijk voor het functioneren in de moderne maatschappij. Om sociaal isolement te vermijden is het daarom belangrijk om intolerantie weg te nemen, zodat jij alle kansen en mogelijkheden kunt benutten die te vinden zijn.

Om tolerant te worden kun je kijken naar de oorzaak van je intolerantie met regressie. Je kunt je inbeelden hoe je meer tolerant gedrag laat zien tegenover mensen die je normaal liever niet spreekt of waarmee je ruzie krijgt en je kunt jouw empathisch vermogen verbeteren.

Hypnose kan op meerdere manieren helpen om je toleranter te maken als je nu zo intolerant bent geworden dat dit een probleem voor je is. Wil je weten hoe hypnose jou of andere mensen kan helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

[1] https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/tolerance

[2] http://www.hermannswart.com/wp-content/uploads/2014/09/2013_Hodson-Hewstone-Swart-Chapter-in-Advances-in-Intergroup-Contact.pdf

[3] https://www.psychologytoday.com/us/blog/domestic-intelligence/201811/anti-semitism-and-the-pandemic-intolerance?collection=1120960

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen