Hoe werkt hypnose?
Hoe werkt hypnose?
24 augustus 2019 
in Hypnose
4 min. leestijd

Hoe werkt hypnose?

Hypnose is een heel interessant fenomeen waar we in de Westerse wereld al meer dan 100 jaar mee bezig zijn. Rond 1900 was hypnose ontzettend belangrijk het is een tijdje minder belangrijk geweest doordat medicijnen ook veel oplossingen boden voor angsten en andere problemen, maar nu we in een tijd leven waarin mensen liever zelf hun problemen oplossen dan zich afhankelijk te maken van een pil is hypnose weer helemaal in, maar wat is hypnose nu?

Wat is hypnose?

Hypnose is een andere staat van bewustzijn. Het heeft ook écht invloed op welke hersendelen actief zijn en welke niet. Op het moment dat je onder hypnose bent staat je aandacht los van je omgeving en ben je meer gericht op je gedachtewereld[1].

De andere staat van bewustzijn houdt in dat je meer openstaat voor suggesties. Opmerkingen die iemand tegen je maakt terwijl je onder hypnose bent zie je hierdoor eerder als waarheid.

Dit is iets waar bijvoorbeeld de show-hypnotiseurs gebruik van maken, waardoor mensen gekke dingen kunnen gaan doen.

Gelukkig wordt hypnose steeds meer gebruikt om juist mensen van problemen af te helpen, zoals angsten, stress, slapeloosheid, omgaan met ziektes, pijn en nog veel meer.

Het helpt je om de focus te verleggen van wat niet goed gaat, naar wat wel goed gaat waardoor je minder last hebt van klachten.

Doordat je openstaat voor die suggesties kan het zelfs je overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren veranderen.

Hoe voelt het om onder hypnose te zijn?

Het is voor iedereen een unieke ervaring om onder hypnose te zijn, wat niet uniek is aan de ervaring is dat je voor hypnose gaat ontspannen en je merkt dat je bewustzijn “anders is”[2].

Onder hypnose zijn betekent dus in ieder geval dat je een vorm van ontspanning voelt. Daarnaast kan de ervaring heel apart zijn waardoor er allerlei gedachten naar boven komen, zoals:

“Is dit nu hypnose?”

“Ben ik al onder hypnose.”

“Dit is raar.”

“Dit is leuk.”

Je kunt soms merken dat je lichtjes heen en weer wiebelt en dat je oogleden iets trillen. Sommige mensen gaan lachen terwijl ze onder hypnose zijn, terwijl andere mensen door de diepe ontspanning een traantje laten (dit is wel een minderheid van de mensen). Over het algemeen ben je prettig ontspannen.

Hoe hypnotiseer je iemand?

Om iemand te hypnotiseren is een ding heel belangrijk, geduld. De ene persoon raakt namelijk sneller onder hypnose dan de andere persoon. Bij de hypnose-shows worden vaak mensen uitgekozen die super snel onder hypnose raken en die daardoor ook goed meegaan met de hypnose, maar als je iemand wil helpen met een probleem kun je net iemand hebben die iets lastiger onder hypnose te brengen is.

In dat geval is geduld heel belangrijk.

Er zijn een aantal stappen die je neemt voordat je iemand onder hypnose brengt. Je controleert bijvoorbeeld of die persoon je aanwijzingen goed opvolgt en je vraagt om toestemming om de persoon onder hypnose te brengen.

Je kunt kiezen uit meerdere soorten inducties om mensen onder hypnose te brengen, die leer je bij ons op de opleiding. En 1 inductie leer je al tijdens de hypnose playshop (in Wormerveer of in Zwolle).

Daarnaast leer je waarop je moet letten om te controleren of iemand onder hypnose is, zoals:

  • Wiebelig
  • Trillende oogleden
  • Glimlachen/huilen (die komen niet vaak voor)

Je leert ook een techniek om te checken of iemand onder hypnose is, namelijk de arm-levitatie.

Je leert dan ook waarop je moet letten om te zien of dit een hypnotische arm-levitatie is, of dat iemand gewoon aardig probeert te zijn en de arm omhoog doet. Je ziet dus dan of iemand bewust of onbewust de arm beweegt.

Waarom werken bepaalde technieken wel onder hypnose?

Uit onderzoek met mensen met Fybromyalgie blijkt dat cognitieve gedragstherapie beter werkt wanneer mensen onder hypnose zijn dan wanneer dit niet het geval is.

Hoe kan het dat hypnose bepaalde technieken versterkt of juist laat werken?

Zoals gezegd neem je sneller iets aan als je onder hypnose bent.

Goede adviezen over hoe je om kunt gaan met gedachten neem je daardoor ook sneller in je op.

Het herhalen van suggesties terwijl je onder hypnose bent zorgt ervoor dat je deze dieper in je opneemt. Dit kan ontzettend goed werken voor het krijgen van meer zelfvertrouwen.

Zoals suggesties zoals:

“Ik kan alles.”

“Ik ben goed genoeg.”

“Ik ben sterk.”

Daarbij kan er ook gebruik worden gemaakt van je zintuigen wanneer je iets visualiseert waardoor je focus verlegd kan worden naar wat goed is en je duidelijk onderscheid kunt maken tussen wat je leuk en niet leuk vindt. Dit helpt je om in de toekomst vooral beslissingen te maken die leuk zijn.

Wat zijn hypnotische suggesties?

Er zijn verschillende hypnotische suggesties, namelijk directe suggesties, post-hypnotische suggesties en suggesties wanneer iemand niet onder hypnose is (dit werkt vooral bij kinderen).

De directe suggesties zijn hele directe uitspraken die heel logisch lijken. Doordat je die geeft terwijl de persoon onder hypnose is, is hij veel minder kritisch over die uitspraken en is de reactie meer “ja, logisch”.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Je rookt niet.”

“Je slaapt eenvoudig.”

Bij post-hypnotische suggesties gaat het juist over gedrag na de hypnose (hoewel de directe suggestie dat natuurlijk ook probeert te beïnvloeden. Een post-hypnotische suggestie kan bijvoorbeeld zijn:

“Als je wakker wordt voel je je goed en uitgerust.”

Sommige mensen zijn zich niet bewust van de post-hypnotische suggestie op het moment dat ze deze uitvoeren, terwijl andere mensen dit wel duidelijk door hebben of zich dit herinneren nadat ze de post-hypnotische suggestie hebben uitgevoerd.

Dan heb je nog wakende suggesties. Dit zijn suggesties die je geeft wanneer de persoon die je helpt niet onder hypnose is. Vooral bij kinderen werkt dit erg goed. Denk maar aan het kusje op een wondje waardoor die minder zeer doet. Het kusje is dan de suggestie dat het helpt tegen de pijn en voor veel kinderen is dat vervolgens de realiteit.

Bij volwassenen is dit vaak een vorm van aanstekelijk gedrag, zoals lachen of gapen. Voor mensen die last hebben van tics en obsessies kan het zien van een tic een tic opwekken of het zien van iemand die schoonmaakt, zorgt ervoor dat iemand die obsessief schoonmaakt ook gaat schoonmaken.

Suggesties versterken met je lichaam

Lichaamstaal is heel belangrijk voor communicatie, dit geldt ook voor mensen die onder hypnose zijn. Dit is onder andere waarom het zo belangrijk is om te glimlachen en enthousiast te zijn als iemand uit hypnose komt, zodat je hiermee het gevoel dat alles goed is gegaan en goed is afgesloten versterkt.

Als iemand onder hypnose is kun je ook gebruikmaken van aanrakingen om het effect van de suggesties te versterken.

Hypnose werkt dus op de staat waarin iemand is en hiervoor wordt gebruikgemaakt van verbale en nonverbale technieken. Wil je meer leren over hypnose? Kom dan eens naar een hypnose playshop.

Wil je gelijk aan de slag met technieken om mensen met problemen te helpen? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. (Vraag naar de online mogelijkheden als dit beter bij je past).

[1] https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1178224219826581

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229919303954

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen