Ziek zijn: Jezelf gunnen om uit te zieken
Ziek zijn: Jezelf gunnen om uit te zieken
19 januari 2018 
6 min. leestijd

Ziek zijn: Jezelf gunnen om uit te zieken

In de winter hebben veel mensen last van griep. Meestal kijk ik daar niet van op. Het is iets dat bij het leven hoort. Dit jaar is dat echter anders, ik heb namelijk al van 2 jonge mensen gehoord dat ze zijn overleden aan de griep. De eerste was een 22-jarige bodybuilder en de tweede was een studente van achttien die door de griep een longontsteking kreeg. Verschrikkelijk en dat door gewoon een griepje! Als je gewoon een griepje hebt is de verleiding vaak groot om toch door te werken, bijvoorbeeld om dan maar vanuit huis te werken. Dit gaat je echter niet helpen, gun het jezelf om uit te zieken.

Lees hier meer over het jezelf gunnen om uit te zieken.

Ziek zijn: Waarom je toch door wilt gaan

De crisis, van nu al meer dan 10 jaar geleden, heeft er behoorlijk ingehakt bij veel mensen. De angst om je baan te verliezen is daarom een reden voor veel mensen om toch door te gaan met werken.

Of je bent een ondernemer en als je niet werkt komt er ook geen geld binnen, want je hebt pas na 2 maanden een vergoeding van je verzekering en dan moet je ook echt ernstig ziek zijn. De griep telt dan vaak niet mee.

Daarnaast kun je je ook verplicht voelen om door te blijven werken als het net heel druk is op het werk. Je wilt je collega’s niet belasten met het overnemen van jouw werk omdat je weet dat zij het ook druk hebben. Je voelt je (bijna) schuldig dat je jouw collega’s zo in de steek laat als je ziek wordt.

Om dat schuldgevoel dan weg te werken beloof je thuis door te werken, zodat je ten minste niemand anders aansteekt met je fikse verkoudheid of griep. Eigenlijk is alleen koorts een goede reden om te stoppen en zelfs dan zijn er mensen, misschien ben jij er 1, die vinden dat ze door moeten gaan.

In dat geval kun je je ook afvragen of je geen last hebt van een werkverslaving.

Dit hangt allemaal af van de overtuigingen die jij hebt over het belang van werk en het belang van jouw gezondheid.

De griep maakt je sociaal

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat als je de griep hebt, dit virus je manipuleert om toch zoveel mogelijk mensen te zien. Het griepvirus kan zich dan namelijk nog beter verspreiden. Dus onlogisch doorwerken kan veroorzaakt worden door het virus zelf. Vooral in de fase voordat je de griep krijgt, maar al wel het virus hebt opgelopen (dat duurt ongeveer 48 uur) kun je opeens heel erg sociaal worden.

Wat moet je doen als je ziek bent?

Als je ziek bent moet je jezelf in ieder geval ziekmelden, écht rust nemen en gezond eten. Je blijft in bed of op de bank liggen en probeert zoveel mogelijk te slapen of kijkt alleen series of je leest een boek.

Ziek zijn en rust nemen

Dit is in ieder geval niet het moment om flink te gaan poetsen, sporten of werken.

De reden dat je zo vermoeid kunt raken van een griepje is omdat je immuunsysteem al je energie nodig heeft om het virus te verslaan. Dit is ook de reden om geen energie te verspillen. Daarom kun je het beste activiteiten ondernemen waarvoor je niet hard hoeft na te denken, want oplossingen op problemen vinden is ook iets waar energie voor nodig is.

Vandaar het kijken van series of het lezen van een boek als je niet kunt slapen.

Ziek zijn en gezond eten

Je immuunsysteem verbruikt veel energie als je ziek bent om het virus aan te pakken. Je wilt je immuunsysteem dan niet extra belasten met onnodige ontstekingen en je kunt met voeding je immuunsysteem zelfs versterken.

Het eten van extra veel groente en fruit zorgt bijvoorbeeld voor belangrijke vitaminen en mineralen. In een mandarijn zit bijvoorbeeld al genoeg vitamine C voor de minimaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wat zou er gebeuren als je er eens 2 at? Je kunt niet te veel vitamine C eten namelijk.

Ongezonde voeding, zoals voeding met veel suiker, zout en vet, zorgt vaak juist voor ontstekingen waar het immuunsysteem dan ook weer aandacht aan moet schenken. Hierdoor is er minder energie over om het griepvirus te bestrijden.

Vind je het lastig om gezond te eten? Dan kan hypnose je daarmee helpen.

Stappen om ziek zijn makkelijker te maken

Vind je het lastig om je rustig te houden zelfs als je hoofd voelt alsof het vol met watten zit? Voel jij je schuldig naar je collega’s toe als jij je ziekmeldt? Gaan je vingers ook thuis jeuken om toch aan het werk te gaan?

In dat geval kan hypnose je helpen om het ziek zijn makkelijker te maken waardoor je ook weer sneller gezond wordt.

Overtuigingen over ziek zijn achterhalen

Het is belangrijk om overtuigingen te achterhalen waarom je het jezelf niet gunt om gewoon lekker uit te zieken. Ziek zijn is al niet leuk, als je jezelf dan ook nog dwingt om door te werken wordt het er niet altijd beter van. De vraag is alleen waarom doe je dat?

De waarom-vraag

Het stellen van de waarom-vraag alleen kan al voldoende zijn om deze overtuigingen te achterhalen. Coaches, psychologen en hypnotherapeuten kunnen dit doen met een zogenoemd Socratisch Gesprek. De waarom-vraag wordt dan een aantal keer herhaald om bij je diepste overtuigingen te komen.

Wanneer je namelijk weet waarom je dit doet kun je dit ook veranderen.

Regressie

Een andere manier om overtuigingen te achterhalen, als het Socratisch Gesprek bijvoorbeeld niet werkt, is door regressie toe te passen. Regressie is een manier om terug te gaan naar een gebeurtenis in je leven waar overtuigingen zijn ontstaan. In veel gevallen is er bijvoorbeeld iets in de kindertijd, zoals toen je nog naar de basisschool ging, gebeurd dat (onbewust) een blijvende indruk op je heeft achtergelaten en dat voor eventuele onlogische overtuigingen heeft gezorgd.

Door nogmaals naar dat moment te kijken, met de kennis die je nu over het leven hebt, kun je de overtuigingen veranderen waardoor jij het jezelf eerder gunt om gewoon uit te zieken. Je kunt er bijvoorbeeld achter komen dat je overtuiging over doorwerken als je ziek bent eigenlijk helemaal nergens op slaat.

Angsten op een rijtje zetten

Doorwerken terwijl je ziek bent kan ook betekenen dat je bang bent om je baan te verliezen of bang bent voor armoede. Om ervoor te zorgen dat je die angsten het hoofd kunt bieden en dus gewoon ziek kunt zijn zonder totaal in de stress te raken kun je jouw angsten wat betreft werk op een rijtje zetten.

Vervolgens zet je die angsten in een volgorde van het meest eng naar het minst eng.

Angsten confronteren

Met dit rijtje kan een hypnotherapeut je helpen om die angsten te confronteren. Dit gebeurt eerst bijvoorbeeld met een visualisatie en later in het echt. Heb je bijvoorbeeld angst voor armoede? Dan kan een week of zelfs een maand consuminderen je helpen om te leren dat geld niet altijd nodig is, alleen om de vaste rekeningen te betalen.

Je kunt ook als je beter bent andere mensen helpen die de val hebben gemaakt en zien dat dit niet het einde van de wereld is.

Ziek zijn: overtuigingen veranderen

Door de angst te confronteren en door te zien dat armoede of werkeloosheid, als dat de angst is waardoor je blijft werken, niet per sé het einde van de wereld betekent kan dit je overtuiging al veranderen dat je best een keer per jaar of zelfs 2 keer per jaar ziek kunt zijn.

Andere manieren om overtuigingen te veranderen is door het herhalen van hypnotische suggesties, bijvoorbeeld tijdens zelfhypnose en door geleide visualisaties.

Hypnotische suggesties voor het veranderen van overtuigingen over ziek zijn

In eerste instantie zal een hypnotherapeut je zelf de suggesties laten horen. Daarbij kan er een opname gemaakt worden die je thuis kunt afspelen tijdens zelfhypnose.

Voor zelfhypnose is het van belang om eerst op een ontspannen plek te gaan zitten of liggen. Je focust je op je ademhaling en het ontspannen van je spieren. Als dat is gelukt sluit je je ogen en herhaal je de hypnotische suggesties of zet je de mp3 aan.

Dit kunnen bijvoorbeeld overtuigingen zijn zoals:

“Als ik rust neem wanneer ik ziek ben, word ik sneller beter en dus productiever.”

“Als ik doorwerk terwijl ik ziek ben, ga ik juist fouten maken wat meer stress en ziekzijn oplevert.”

“Ik verdien het om uit te rusten.”

“Mijn collega’s hebben er begrip voor als ik ziek ben, ik neem hun werk dan tenslotte ook over.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen kunnen die verschillen.

Geleide visualisatie

Een andere techniek die je kunt gebruiken om het jezelf te gunnen om te ontspannen als je ziek bent is een geleide visualisatie. Vooral als het je gaat kriebelen wanneer je stil moet zitten kan dit ontzettend helpen doordat dit je voorstellingsvermogen stimuleert over hoe fijn het is om juist te ontspannen als je ziek bent.

Wil je meer weten over hoe hypnose en andere mentale technieken je kunnen helpen? Kom dan eens naar de playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/blog/darwins-subterranean-world/201801/does-the-flu-trick-people-being-sociable

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen