Hooggevoeligheidskenmerken verminderen met hypnose
Als je extreem gevoelig bent voor je omgeving, de gevoelens van mensen om je heen en de sfeer, wordt dit ook wel hooggevoeligheid genoemd. Iemand die kenmerken van hooggevoeligheid heeft wordt aangeduid als een hoogsensitief persoon. Deze kenmerken kunnen veel invloed hebben op je dagelijks leven en daarom kun je een filter aan willen brengen om iets minder gevoelig te zijn. Dit is iets wat kan met hypnose.
In dit blog ga ik in op wat de kenmerken zijn van hooggevoeligheid en hoe hypnose daar invloed op kan uitoefenen.
Meer angst en stress voor het drijven
Ken jij de serie Stranger Things? In deze serie is er een meisje met paranormale krachten. Die krachten worden versterkt op het moment dat ze in een bad met zout water drijft en op die manier gewichtloosheid ervaart.
In een onderzoek naar hooggevoeligheid en veranderde staten van bewustzijn, zijn de reacties van mensen die hoogsensitief zijn en mensen die dit niet zijn vergeleken wanneer zij ook in zo’n bad liggen.
Wat blijkt? Mensen die hoogsensitief waren hadden vaker een abnormale staat van bewustzijn dan mensen die niet hoogsensitief waren. De indeling van de groepen werd gemaakt op basis van of mensen zelf aangaven of ze last hadden van hooggevoeligheid en een vragenlijst waarmee klachten werden gecontroleerd. Hieruit bleek dat hoogsensitieve personen vaker dan minder sensitieve personen last hadden van de volgende kenmerken:
- Angst
- Depressie
- Migraines
- Allergieën
- Chronische pijn
- Chronische vermoeidheid
- Optimisme
- Nachtmerries
- Hebben vaker abnormale ervaringen (zoals het zien van spoken)
- Vaker een vrouw
- Het zijn van het oudste kind of enig kind
- Tweehandigheid
- Het hebben van een rijke fantasie
- Jezelf zien als een introvert (vooral bij vrouwelijke hooggevoelige personen)
- Het hebben van een traumatische gebeurtenis in je jeugd
- Gevoelig voor geluid en/of licht
Daarbij kwam hoogsensitiviteit ook vaker voor in de familie dan bij mensen zonder hooggevoeligheid. Dit bleek ook uit andere onderzoeken naar hoogsensitieve personen.
De onderzoekers geven wel aan dat als kinderen in een stressvolle omgeving opgroeien, zoals met depressieve ouders of met een alcoholische ouder, dit ervoor kan zorgen dat ze graag naar een soort fantasiewereld vertrekken. Hierdoor ontwikkelen ze ook een hogere gevoeligheid voor suggesties en dus ook hun fantasie.
Het goede nieuws is, dat met al deze kenmerken van hooggevoeligheid hypnose gebruikt kan worden om hier minder last van te hebben, hoewel ik me kan voorstellen dat tweehandigheid juist heel handig is 😉 en je van optimisme juist niet wat minder wilt hebben.
Hooggevoeligheid en angst
Hypnose wordt het meest gebruikt tegen angsten. Bijna elke fobie die er is kan behandeld worden met hypnose. Hiervoor worden meerdere technieken gebruikt, maar de belangrijkste techniek is om je angst in stapjes te confronteren onder begeleiding van een hypnotiseur.
Afhankelijk van je overtuigingen en de angsten die je hebt kunnen de hypnose behandelingen verschillen. Soms is het herhalen van hypnotische suggesties voldoende.
Hooggevoeligheid en depressie
Juist omdat je zo gevoelig bent voor stemmingen om je heen en stress van anderen kun je meer last hebben van depressieve klachten dan mensen die minder gevoelig zijn. Gelukkig helpt hypnose ook bij het behandelen van depressieve klachten. Dit is vooral door de focus van het negatieve naar het goede te verleggen in je leven en om je de handvatten te geven om het negatieve uit te bannen en juist naar het positieve te gaan.
Stel je hebt mensen in je omgeving waar je eigenlijk ongelukkig van wordt. Dan kan een hypnotherapeut je helpen om te achterhalen waarom je met hen om blijft gaan en wat ervoor zorgt dat je ze of aanspreekt op hun gedrag of kunt kiezen voor jezelf. Dan wordt daar vervolgens aan gewerkt om dit te realiseren en dat jij je hier goed bij voelt.
Hooggevoeligheid en migraine
Of je nu hoogsensitief bent of niet, migraine is zeer goed te behandelen met hypnose. Bekijk deze video voor uitleg over hoe dat werkt.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=PsnIksprPTE
Hooggevoeligheid en allergieën
Blijkbaar is iemand niet alleen hooggevoelig voor de stemming om hem/haar heen. Je kunt dan ook nog eens gevoeliger zijn voor stoffen om je heen. Hoogsensitieve mensen hebben vaker last van een allergie dan mensen die niet hoogsensitief zijn.
Ook voor sommige allergieën kan hypnose helpen om de allergie te verminderen of stoppen. Het is heel bijzonder, maar blijkbaar heeft onze psyche echt invloed op de reacties van ons lichaam op bepaalde stoffen.
Als je die reactie van het lichaam op emoties of overtuigingen weet te doorbreken, dan heb je al ontzettend veel winst behaald.
Hooggevoeligheid en chronische pijn
Hoogsensitive vrouwen hebben ook vaker last van fibromyalgie dan vrouwen die niet hoogsensitief zijn. Dit kan een verklaring zijn voor de chronische pijn die vaker voorkomt bij hooggevoeligheid dan bij mensen zonder die gevoeligheid.
Voor pijn bij fibromyalgie en andere chronische (en zelfs niet chronische) pijn kan hypnose helpen om de pijn te verminderen. Dit wordt vooral gedaan door de focus van de pijn te verleggen naar wat anders.
Veel mensen die last hebben van chronische pijn denken ook veel aan de pijn en aan het effect dat de pijn op hun leven heeft. Ze denken bijvoorbeeld dat de pijn hun bewegingsvrijheid vermindert en daar baal je dan natuurlijk van.
Door de focus juist te verleggen op wat je nog wel kunt heb je ook meer afleiding van de pijn, waardoor het gevoel van pijn ook weer kan afnemen.
Daarnaast kan hypnose ook nog met hele praktische oefeningen de pijn verminderen. Zoals met een visualisatie van een soort schuifknop waarmee je de pijn zachter kunt zetten.
Hooggevoeligheid en chronische vermoeidheid
Prikkels, prikkels en nog eens prikkels. Als hooggevoelig persoon krijg je veel meer mee dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Dit betekent dat je brein ook veel meer signalen aan het verwerken is en dat kost energie, veel energie.
Het brein gebruikt zelfs de meeste energie van het hele lichaam. Moet je nagaan hoeveel extra energie je dan nog eens verbruikt als hoogsensitief persoon.
Hypnose kan op meerdere manieren helpen om deze vermoeidheid te verminderen. Bijvoorbeeld door technieken die de slaap verbeteren, waardoor je meer energie hebt om al die prikkels te verwerken. Of juist door technieken die de prikkels enigsinds filteren.
Een techniek die je kunt gebruiken voor het filteren van de prikkels is de onzichtbare bubbel. Je visualiseert dan een soort onzichtbare bubbel en die filtert dan de prikkels. Het is als het ware een beschermmechanisme tegen gestreste energie, van bijvoorbeeld die stagiaire die alles nog moet leren, waar je dan minder last van hebt.
Deze technieken oefen je dan met een hypnotiseur of leer je zelf tijdens een workshop over zelfhypnose.
Hooggevoeligheid en nachtmerries
Juist omdat je als hoogsensitief persoon veel stemmingen van mensen om je heen oppikt kun je ook meer zorgen hebben, en dus ook meer nachtmerries. Dat is ontzettend vervelend omdat dit je uit je slaap kan houden.
Hypnose kan ook zeker helpen bij nachtmerries. Wist je bijvoorbeeld dat vermoeide mensen vaker nachtmerries hebben? Oké, misschien belanden we dan in het kip-ei-verhaal, maar een goede rust kan al helpen tegen nachtmerries.
Daarnaast kan hypnose ook nog op andere manieren helpen om nachtmerries te verminderen.
Hooggevoeligheid en abnormale gebeurtenissen
Lampen die beginnen te knipperen, het zien van geesten. Het zijn ervaringen die sommige mensen die hoogsensitief zijn hebben, maar is dat iets waar je last van hebt? Als je bijvoorbeeld bang bent voor spoken kan hypnose helpen om die angsten te verminderen.
Daarnaast hangt het van je eigen overtuigingen af hoe jij omgaat met dit soort gebeurtenissen. Een hypnotiseur kan je hiermee helpen zodat je hier geen last door ervaart. Dit doet hij/zij door onderzoek te doen naar die overtuigingen en door te kijken waar er ruimte is om die overtuigingen te veranderen door een reeks van hypnose technieken, zoals visualisaties en hypnotische suggesties.
Een traumatische jeugdervaring
Een traumatische ervaring in je jeugd kan je voor de rest van je leven beïnvloeden. Door je traumatische ervaring te verwerken kun je hier minder last van hebben, dit hoeft niet direct te betekenen dat je hierdoor ook je hooggevoeligheid kwijtraakt.
De reden waarom een jeugdervaring je voor de rest van je leven kan beïnvloeden is omdat je juist in je jeugd overtuigingen vormt. Vooral in de basisschoolleeftijd kunnen gebeurtenissen je overtuigingen over hoe het leven werkt geven. Over het algemeen gaat dit goed, maar bij een traumatische gebeurtenis kun je net even onlogische overtuigingen krijgen.
Veel trauma’s worden verwerkt door neuro linguïstisch programmeren (NLP), iets wat erg veel lijkt op hypnose en wat ook door veel hypnotiseurs wordt gebruikt.
Daarnaast kun je met regressie teruggaan naar zo’n indrukwekkende gebeurtenis om te kijken met je huidige volwassen kennis of je overtuigingen die toen zijn gevormd nog wel logisch zijn. Dit kan een hele snelle manier zijn om een traumatische ervaring te verwerken.
Het zijn van een hoogsensitief persoon is iets waarvoor de meeste mensen niet kiezen en iets wat veel invloed op je leven kan hebben. Zoals je hebt gelezen kan hypnose bij veel kenmerken van hooggevoeligheid invloed uitoefenen om hier minder last van te hebben.
Wil je meer weten over hoe hypnose werkt, hoe jij het zelf kunt gebruiken of hoe je zelfs andere mensen kunt helpen met hypnose? Kom dan eens naar een evenement van het Hypnose Instituut Nederland. Bekijk onze agenda voor de komende seminars en workshops en schrijf je in!
Bronnen:
http://www.ingentaconnect.com/content/sbp/sbp/2014/00000042/00000009/art00008
http://cogprints.org/4846/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1543115005000542