Huiswerk maken: Leren plannen, concentreren en stimuleren
02 januari 2017 
6 min. leestijd

Huiswerk maken: Leren plannen, concentreren en stimuleren

Soms zou ik willen dat mijn kinderen in Finland op school zaten, daar bestaat huiswerk namelijk niet op de basisschool. Helaas woon ik in Nederland en zelfs als je basisschool je geen huiswerk geeft, dan krijg je het wel op de middelbare school en zeker in je studententijd.

Huiswerk maken is dus een kunst die je al jong moet aanleren om zo een succes te maken van je periode op school en om er het meeste uit te halen. Huiswerk maken is voor de meesten van ons echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Daarom ga ik in dit blog in op het maken van huiswerk, het doorgaan met huiswerk maken en geef ik tips voor zowel diegenen die huiswerk moeten maken als de ouders om jezelf of je kind vooral te stimuleren om huiswerk te maken.

Huiswerk plannen

Een van de effectiefste stappen die je kunt zetten om je huiswerk te maken is door het huiswerk goed te plannen. Door goed te plannen ga je effectiever te werk, besteed je uiteindelijk minder tijd aan het huiswerk en het belangrijkste: je maakt daadwerkelijk huiswerk.

Een planning betekent dat je een soort verplichting aan jezelf maakt, het is een soort stok achter de deur.

Er zijn ontzettend veel andere leuke dingen die je kunt doen, maar als je je huiswerk niet maakt leer je minder en krijg je lagere cijfers. Daarbij heb je minder kennis dan als je je huiswerk wel had gemaakt en vooral dat nadeel is zonde. Wellicht leer je iets waar je de rest van je leven profijt van hebt.

Uit onderzoek blijkt in ieder geval wel dat er een correlatie is tussen de tijd die studenten besteden aan het maken van huiswerk en de resultaten voor hun vakken(1). Hoe meer tijd er besteed is aan huiswerk, hoe hoger de resultaten bij die vakken.

Tip 1: Koop een agenda

Als je nog geen agenda hebt is het handig om er een te kopen. Uiteindelijk kun je niet altijd alle data voor huiswerk en opdrachten goed onthouden. Hierdoor krijg je ook constant het gevoel dat je iets vergeet, je kunt je hersenen veel beter gebruiken voor het onthouden van de lesstof en niet voor de planning van de lesstof.

Door de agenda kun je alles goed bijhouden en vergeet je geen enkele opdracht.

Tip 2: Schrijf ook op wanneer je huiswerk maakt

De agenda kun je ook gebruiken door erin op te schrijven wanneer je huiswerk maakt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke donderdagmiddag huiswerk voor het vak wiskunde te maken en elke dinsdagmiddag huiswerk voor het vak aardrijkskunde.

Tip 3: Schrijf een huiswerkschema op een stuk papier en hang dat op bij je bureau

Als je het niet handig vindt om alles in je agenda te zetten omdat je dan zo’n grote agenda moet hebben dan kun je dit ook in een overzicht zetten en die bij je bureau ophangen of neerzetten.

Het beste is natuurlijk dat je een whiteboard aanschaft. Hier kun je elke week een nieuwe planning op zetten en afvinken wat je al af hebt. Zo’n schema boven je bureau geeft je houvast en maakt je planning tastbaar en overzichtelijk.

Hulp bij plannen

Soms heb je hulp nodig voor het maken van de planning. Tijdens het plannen kan het je allemaal te veel worden en ook kunnen de opdrachten variëren waardoor je de ene keer meer tijd nodig hebt voor Nederlands en de andere keer meer tijd voor wiskunde.

In dat geval kun je je ouders om hulp vragen om te helpen met plannen. Als dit niet kan of als je ouders ook niet zulke getalenteerde planners zijn dan is er meestal een studieadviseur op je school of opleiding die je hiermee kan helpen.

Tip voor de ouders

Kinderen zijn redelijk eenvoudig te beïnvloeden doordat ze nog openstaan voor suggesties. Als jij zegt dat ze bijvoorbeeld erg goed zijn in het plannen en het maken van hun huiswerk zullen ze aan dat beeld willen voldoen.

Als je zegt dat ze er juist niet goed in zijn, dan blijft dat vaak ook zo. Geef daarom af en toe aan je kind aan dat hij of zij zo goed is in plannen en zo geconcentreerd is tijdens het maken van zijn/haar huiswerk. Dit is een vorm van het geven van hypnotische suggesties, als je dit subtiel doet voor het slapengaan kan dit het gedrag op een positieve manier beïnvloeden.

Leren plannen

Plannen is niet altijd iets dat automatisch goed gaat. Als je een agenda hebt gekocht, maar er niets mee doet dan valt er nog een heleboel te leren.

Tip 4: Maak er een challenge van

Het duurt ongeveer 4 weken om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dit is ook de reden waarom de 30-day challenges zo populair zijn. Gelukkig kun je ze ook voor iets anders dan sport of gezond eten gebruiken, zoals bijvoorbeeld het gebruiken van je agenda.

Gebruik 30 dagen lang je agenda om huiswerk op te schrijven en om huiswerk te plannen. Dan wordt het daarna een automatisme.

Tip voor de ouders

Help je kind met eventuele veranderingen die nodig zijn om het huiswerk zo goed mogelijk te plannen. Je kunt bijvoorbeeld elke maandag even samen controleren of er voor een bepaald vak meer ruimte nodig is dan in eerste instantie gedacht was.

Leren concentreren

Als je dan de planning voor elkaar hebt is er nog een ander probleem. Je begint met het maken van huiswerk, maar na 10 minuten raak je afgeleid en ben je opeens een half uur lang YouTube filmpjes aan het kijken of bezig met andere dingen. Je goed concentreren is daardoor soms wel een kunst.

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om je beter te concentreren.

Tip 5: Gebruik mindfulness

Mindfulness is een manier om met je gedachten in het hier en nu te zijn en bij de taak waarmee je bezig bent. Door mindful te zijn ben je je bewust van je gedachten en daardoor ben je je ook sneller bewust van afleiding. Hierdoor kun je dat eenvoudiger stoppen.

Een voorbeeld hiervan is dat je dus bezig bent met huiswerk en je probeert in de flow te komen van het huiswerk maken. Als je dan merkt dat je gedachten beginnen af te dwalen naar je smartphone of naar andere dingen die je kunt doen, haal je een paar keer diep adem en focus je je weer op het gevoel van je pen in de hand of je vingers op het toetsenbord en de lesstof die je moet lezen om het huiswerk goed te kunnen maken.

Tip 6: Mediteer elke 40 minuten

Meditatie is een goede manier om te ontspannen en om minder last te hebben van stress. Vooral als je huiswerkopdracht erg zwaar is kan dit behoorlijk frustrerend zijn. Die frustratie is niet bevorderlijk voor je concentratievermogen. Door elke 40 minuten 2 minuten iets anders te doen, zoals mediteren, kalmeer je dat gevoel en kun je daarna weer verder.

Tijdens de meditatie ga je rustig zitten of liggen en focus je je op je ademhaling. Je ademt door je buik, die beweegt dan in plaats van de borstkas, en je probeert ook je spieren te ontspannen. Je kunt hiervoor een snelle bodyscan uitvoeren.

Tip voor de ouders

Verander het wachtwoord van je wifi en geef die pas aan je kind als het huiswerk af is, zonder dat het is afgeraffeld. Dit werkt natuurlijk alleen bij huiswerk waarvoor de wifi niet nodig is.

Tips om beter te studeren

Inmiddels kun je plannen en je concentratie verbeteren, maar je wilt je studie wellicht nog verder bevorderen. In dat geval kun je ook de volgende tips nog uitvoeren.

Tip 6: Zet de wifi en je smartphone uit

Voor de meeste huiswerkopdrachten heb je geen internet nodig. Als dit het geval is, is het verstandig om je wifi uit te zetten en ook om je smartphone uit te zetten of in ieder geval in een andere kamer te leggen. De verleiding om dan toch wat anders te doen wordt een stuk kleiner en zo kom je sneller in de flow.

Hiervoor zijn ook apps te krijgen die op de tijden dat je studeert je internet tijdelijk blokkeren. Heel effectief!

Tip 7: Beweeg elke 40 minuten

Je kunt de meditatie ook afwisselen door elke 40 minuten, of in ieder geval elke 90 minuten, te bewegen. Je kunt dan bijvoorbeeld 10 keer opdrukken, squats doen of even naar de keuken lopen om een kop thee pakken. Als je maar eventjes beweegt.

Hierdoor krijgt je lichaam en ook je geest meer energie.

Hulp bij concentratieproblemen

Helpen deze tips niet om je te blijven focussen? Heb je gedachten die over heel wat anders gaan dan wat er nu op je social media is gebeurd of in het nieuws is? Gaan deze gedachten juist over of je alles wel aankunt? In dat geval kun je ook hulp krijgen om dat soort gedachten weg te werken.

Zelfhypnose is bijvoorbeeld een manier om je zelfvertrouwen te vergroten. Dit kan door bijvoorbeeld suggesties over wat jij allemaal wel kan, ondanks dat je er nu nog moeite mee hebt. Dit zijn suggesties over zaken die voor jou haalbaar zijn ondanks dat je er zelf nog niet van overtuigd bent. Een hypnotherapeut kan je hiermee helpen.

Een andere manier om het zelfvertrouwen te vergroten is om te visualiseren hoe je bezig bent met huiswerk. Hoe het voelt als alles goed gaat, hoe je bent als je in de flow zit en hoe het eruit ziet als je het huiswerk inlevert.

Naast zelfhypnose kun je ook naar een hypnotherapeut gaan om te achterhalen waardoor het lastig is om bezig te blijven met huiswerk. Is er een overtuiging die je hebt waardoor je denkt dat je iets niet kunt? Dan kan de hypnotherapeut je helpen om hierachter te komen. Dit kan met technieken uit cognitieve gedragstherapie of met regressietherapie.

Wil je meer weten over mentale technieken om jezelf of anderen te helpen met persoonlijke ontwikkeling? Kom dan eens naar de gratis online masterclass of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

  1. http://search.proquest.com/openview/50a8fbeec9c092c5bf65e63d0dcb1027/1?pq-origsite=gscholar

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen