Hoe lang duurt het om een nieuwe gewoonte aan te leren?
22 mei 2020 
8 min. leestijd

Hoe lang duurt het om een nieuwe gewoonte aan te leren?

Laatst zat ik een programma te kijken waarin ze probeerde te achterhalen hoe je fast food walgelijk kan vinden. Het antwoord was: als je een hamburger bestelt, de geur ruikt en hem vervolgens weggooit, dan ga je het op een gegeven moment walgelijk vinden. Alleen dan denk ik: hoe vaak moet je langs die McDrive rijden om een hamburger weg te flikkeren? Hoeveel kost dat wel niet? Hoe lang duurt het voordat je een gewoonte traint?

Ik weet niet precies hoeveel zo'n hamburger kost, maar laten we zeggen dat het 5 euro is. Het duurt een paar weken voordat een gewoonte in je systeem zit. Laten we zeggen dat je er 3 weken lang, 3 keer per dag door die McDrive moet rijden. 15 euro per dag maal 21 is 315. Je bent dan 315 euro kwijt, maar goed, dan vind je die hamburger wel smerig. Dan denk ik, nou een hypnose-sessie is goedkoper. Ik vond het dus een beetje een vreemd antwoord, want er zijn twee manieren die heel goed werken om iets te veranderen. 

Om een nieuwe gewoonte aan te leren is het in eerste instantie belangrijk om de handeling bewust uit te voeren. Bijvoorbeeld, je hebt besloten om elke dag na je werk een kwartiertje te gaan wandelen. Dan moet je dat eerst een aantal dagen – of misschien zelfs weken – bewust doen, voordat het een onbewuste gewoonte is geworden.

Herhalen van een nieuwe gewoonte

Een nieuwe gewoonte aanleren is een kwestie van de handeling herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Net zo lang tot je het automatisch doet en het dus een gewoonte van je is geworden.

Wat heel goed helpt om dit voor jezelf eenvoudiger te maken, is om de handeling te koppelen aan een gewoonte die je al hebt. Het bestellen, bekijken en ruiken van die burger doe je al, alleen het weggooien nog niet. 

Ik drink bijvoorbeeld elke dag een groene smoothie. Ik was al gewend om een glas water in de ochtend te nemen, maar door er nu ook wat groente of fruit in te doen heb ik eenvoudig een gezondere ochtenddrank gevonden als gewoonte.

Zo is bij mij de gewoonte om meer groente te eten makkelijker geworden.

Ook jij kunt op die manier een nieuwe gewoonte koppelen aan een bestaande gewoonte. Wil je minder koffie drinken? Begin de dag met een kop thee in plaats van koffie (dat scheelt toch alweer een kop).

Wil je juist meer bewegen? Dat kan lastig zijn om toe te voegen, maar je moet een trigger en een beloning hebben om dit meer te doen.

Heel veel mensen vinden het lastig om een goede gewoonte toe te voegen, laten we zeggen: wat rekoefeningen tussendoor, yoga of een andere sportbeoefening. De wetenschap zegt dat je een trigger en een beloning moet hebben. Oké dus je hebt al gewoonte, de trigger kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: ik loop naar beneden en kijk, waar loop ik altijd lang? Een kast. Goed, op het moment dat ik bij die kast ben, doe ik drie squats en dan loop ik weer verder.

Of dat als je rustig ’s ochtends wat drinkt en direct daarna gaat mediteren.

Daarna moet je iets doen als beloning. Jezelf bijvoorbeeld letterlijk een schouderklopje geven of een high five aan je partner, omdat het je weer is gelukt. Iets om positieve feedback te krijgen, zodat je goede gevoelens bij het “doen” van je nieuwe gewoonte krijgt.

Dit maakt het makkelijker om de gewoonte vast te houden.

Hypnose voor het aanleren van een nieuwe gewoonte

Vind je dit toch lastig om vol te houden? Dan kun je met hypnose ook heel snel een nieuwe gewoonte aanleren. De gewoonte om meer te bewegen, de gewoonte om gezonder te eten of zelfs de gewoonte om schone lucht in te ademen (stoppen met roken).

Al je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken, kun je het roken in plaats van een verslaving ook een hele sterke gewoonte noemen. Dit is zo, omdat er bij roken geen sprake van een lichamelijk verslaving is. Die duurt maximaal 36 uur en bij veel drugs, zoals coke, is het echt alleen een geestelijke verslaving. Dus een hele sterke gewoonte.

Een geestelijke verslaving kan verder wel heel vervelend zijn, maar die is eenvoudiger op te lossen met hypnose.

Ben je verslaafd aan alcohol of heroïne, dan heb je ook een lichamelijke verslaving. Dan moet je naar een kliniek om te ontgiften. Dan moet je echt afkicken en moeten de stoffen uit je lichaam.

Voor de rest is het gewoon een gewoonte, een hardnekkige weliswaar. Dan kun je pas een habit creëren, maar dat is best lastig. In dit geval is hypnose veel makkelijker omdat je dan het onbewuste programma snel kan aanpassen. Daarnaast kijk je naar de oorzaak: Hey, waarom doe ik dit eigenlijk? Die redenen kan heel belangrijk zijn. 

In het geval van verslavingen is het zelfstandig aanleren van nieuwe gewoontes heel lastig en kun je beter hulp vragen, bijvoorbeeld aan een hypnotherapeut voor het geestelijke deel van de verslaving.

Uit onderzoek blijkt dat hypnose werkt om van verslavingen aan speed, marihuana en alcohol af te komen[1]. Hypnose vermindert ook terugvallen en impulsief gebruik en het vermindert de zin in drugs[2]. Wanneer je hypnose vergelijkt met andere therapieën, zoals motiverende interviews, werkt dit beter om van alcohol af te blijven dan het benadrukken van je motivatie[3].

Waarom doe je iets

Als we het dan toch hebben over je motivatie voor bepaald gedrag…

Wanneer je een nieuwe gewoonte aanleert, achterhaal je vaak niet waarom je iets niet doet. Bij een gewoonte die je eigenlijk heel onhandig vindt – en die je wilt vervangen voor een betere gewoonte – kun je jezelf wel afvragen waarom je die gewoonte überhaupt hebt.

De redenen waarom je iets niet of wel doet kunnen heel belangrijk zijn.

Je hebt namelijk vaak een positieve intentie met wat je wel of niet doet.

Iets niet doen geeft bijvoorbeeld rust of gemak.

Iets wel doen wat niet goed voor je is, zoals drugs gebruiken, kan je een kick geven en je even uit de waan van de dag laten komen.

Het levert je heel veel dingen op en je wil nog steeds dat het dat oplevert. Als je die cocaïne weghaalt, zit je opeens alleen maar in die waan van de dag, dat wil je niet dus neem je af en toe een snuffie. Dan heb je dus eigenlijk een groter probleem en daarom doen mensen het ook, ze willen iets opvullen of aanvullen. Met hypnose kan je erachter komen wat dat iets is want, zo'n nieuwe gewoonte gaat fout als die reden niet wordt ingevuld. 

Zonder een goede reden voor een nieuwe gewoonte is het veel lastiger om die nieuwe gewoonte aan te leren.

Als snoepen je bijvoorbeeld een voldaan gevoel geeft en je wilt niet meer snoepen, dan is dat heel lastig. Dus je moet iets vinden om het snoepen te vervangen om je een voldaan gevoel te geven.

Je moet dus, om een ongezonde gewoonte te vervangen voor een gezonde, ervoor zorgen dat die gezonde gewoonte het waarom van de ongezonde gewoonte vervult.

Tijd om een nieuwe gewoonte te leren

Het is voor ieder mens verschillend hoelang het duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dit kan 21 dagen duren of zelfs 90 dagen. 

Zo begon ik bijvoorbeeld met crossfit, de eerste twee weken gingen goed maar toen kreeg ik een dip. Als je eenmaal door die dip heen komt, dan kun je die gewoonte opbouwen. Bij sommige mensen zal dit misschien ook zo zijn, misschien gaat het wat sneller, misschien gaat het wat langzamer. Bij mij is het gekoppeld aan allerlei positieve gevoelens dus nu heb ik een strategie van plezier ipv pijn. Het zit nu wel echt gewired in mijn systeem, ik blijf dat doen en er zit verder ook geen doel aan vast. Bij andere sporten had ik nog wel eens een doel, bijvoorbeeld het behalve van een zwarte band in drie jaar. Toen ik die had gehaald viel ik in een gat en vond ik het lastig om mezelf te blijven motiveren. Bij crossfit heb ik dat niet, het is niet doelgericht maar een gewoonte geworden. Het geeft mij een goed gevoel als ik het doe, en een pijnlijk gevoel als ik het niet doe. Dat is lekker, zoiets moet je ook voor jezelf vinden. Met hypnose zit het er vaak al na één sessie meteen in, dat is zo interessant. 

Door het plezier en het koppelen aan positieve emoties is het ook makkelijker om de nieuwe gewoonte vast te houden. Daarnaast heb ik ook geen doel met de nieuwe gewoonte. Bijvoorbeeld gezond eten om een bepaald streefgewicht te halen werkt heel goed, maar als je dat gewicht dan hebt bereikt is het vaak lastig om de nieuwe gewoonte vast te houden. Dan kun je beter gezond eten, omdat dit je over het algemeen een goed gevoel geeft. Dat zorgt er op de lange termijn ook voor dat je het volhoudt, wellicht zelfs voor de rest van je leven.

Met hypnose heb je dit toch vaak al na een sessie.

Dan leer je een nieuwe gewoonte dus in een dag.

Dit kan gaan om hoe je omgaat met je omgeving, zoals voor jezelf opkomen, als dat normaal je gewoonte helemaal niet is[4]. Het kan feitelijk om van alles gaan.

Als je bijvoorbeeld gewicht wilt verliezen, moet je hier vaak veel gewoontes voor veranderen. Een hypnotische virtuele maagband kan mensen hiermee helpen en die wordt meestal in drie sessies geplaatst. Wetenschappers vinden dit een veelbelovend alternatief voor een daadwerkelijke maagverkleining[5].

Beluister ook deze webinar:


https://www.buzzsprout.com/195236/1175279-hoe-creeer-je-een-nieuwe-gewoonte

Hypnotherapie voor het snel aanleren van een nieuwe gewoonte

Met hypnose kun je dus heel snel positieve emoties koppelen aan goede gewoontes die je graag wilt hebben. Daarnaast kun je met hypnose negatieve emoties koppelen aan gewoontes waar je mee wilt stoppen.

Wat bijvoorbeeld bij gewoontes gebeurt waarbij je ongezonde dingen tot je neemt is dat je een suggestie krijgt waardoor jij je al slecht voelt als je er slechts nog maar aan denkt. Of zelfs dat als je het neemt of eet, dat jij je dan misselijk voelt.

Dit kan op zo’n korte termijn een negatieve feedback loop geven dat je heel snel je slechte gewoonte loslaat en de nieuwe gewoonte aanneemt.

Het waarom achterhalen met hypnose

Weet je eigenlijk niet waarom je iets doet zoals je het doet? Dan kun je dit ook tijdens hypnotherapie achterhalen. Terwijl je in hypnose bent voer je dan bijvoorbeeld een socratisch gesprek. Tijdens zo’n gesprek herhaal je de waarom vraag een aantal keer en zo kom je bij de kern van waarom jij eigenlijk iets wel of niet doet. Dan weet je gelijk hoe logisch of onlogisch het is en dat inzicht kan ook heel snel een verandering in je gewoontes bewerkstelligen.

Daarnaast helpt dit je ook bij zelfhypnose om affirmaties te herhalen die het ook eenvoudiger maken om gewoontes snel aan te leren en vast te houden. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik kan alles doen wat ík echt wil.”

“Ik ben sterk.”

“Het is eenvoudig.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen over de gewoontes die je wilt af- of aanleren kun je andere suggesties krijgen van een hypnotherapeut om je te helpen om binnen no time een nieuwe suggestie aan te leren en vast te houden.

Wil jij meer weten over hypnose, bijvoorbeeld of jij mensen onder hypnose kunt brengen? Kom dan eens naar een hypnose playshop. De playshops worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je hypnotherapie in actie zien en er zelf mee aan de slag? Kom dan eens naar een hypnose seminar.

Wil je direct aan de slag om jezelf of juist andere mensen te helpen met hypnose? Schrijf je dan in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.

[1] https://search.informit.com.au/documentSummary;dn=256699203059684;res=IELHEA

[2] http://etiadpajohi.ir/article-1-1314-en.html

[3] https://www.ingentaconnect.com/content/wk/addit/2019/00000018/00000003/art00006

[4] https://www.yahoo.com/lifestyle/tried-hypnosis-first-time-heres-happened-151038340.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAK0HxYbWqdMBDwf0CeR_SjNFiQVOKF58sc1dDJpUQ0hfkPSAzNj89jG-ZED_n6GduwagrJ98ZlXOLBrAIBblhSdEpR3BOxThlZO4YGiNoyThqklGdWThb14H2mwmWYJQyYObLJot1r1jAnks5izX8Hy5SbcPNpGVIKR2r9vV29K6

[5] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207144.2016.1209037

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen