Humeur: Wat te doen aan je humeur?
Een humeur hebben betekent vaak iets negatiefs, terwijl de betekenis van het woord eigenlijk neutraal is. Je humeur gaat namelijk over je emotionele stemming en meestal worden mensen die een slechte, of chagrijnige, stemming hebben humeurig genoemd. Hoe zit het nu met je humeur en wat kun je doen om juist meestal een goed humeur te hebben?
In dit blog kom je erachter.
Wat betekent humeur?
Humeur betekent volgens de Van Dale wat je stemming is. Je kunt meerdere soorten humeuren hebben, namelijk een vrolijk humeur of een slecht humeur. Bij het vrolijke humeur horen emoties zoals blijheid, enthousiasme en dergelijke. Terwijl bij een slecht humeur je kunt denken aan chagrijnig zijn, geïrriteerd of boos zijn.
Iemand die humeurig is, is iemand met een slecht humeur.
Wisselend humeur
Het is ergens heel normaal dat je niet altijd hetzelfde humeur hebt, maar het kan wel vervelend zijn als je humeur heel snel afwisselt van een goed naar een slecht humeur. Er zijn allerlei oorzaken waarom je humeur kan veranderen.
Denk bij vrouwen bijvoorbeeld aan hormonen. Iedereen is er wel mee bekend dat je zo rond de menstruatie als vrouw iets humeuriger kan zijn dan anders. Omdat vrouwen meer hormoonwisselingen hebben dan mannen is de kans dat vrouwen last krijgen van een wisselend humeur in hun leven ook twee keer zo groot als bij mannen. Dit kan beginnen in de puberteit of juist tijdens de menopauze als de hormoonschommelingen juist weer stoppen[1].
Daarnaast kunnen gebeurtenissen uit je omgeving van invloed zijn op je humeur. Niemand wordt er bijvoorbeeld echt vrolijk van om in de file te staan, tenzij je je werk verschrikkelijk vindt. Dan kan zo’n file meer voelen als uitstel van executie.
Ook kan je humeur je kijk op je omgeving weer veranderen. Dus stel je bent met een erg goed humeur opgestaan, dan kan dit ervoor zorgen dat je het in de file staan helemaal niet erg vindt[2].
Ook hebben je gedachten en overtuigingen veel invloed op je humeur (bron 2). Zoals je ziet kan hoe je denkt over een file, of over je werk, al veel invloed geven op hoe goed jij je voelt. Heb je bijvoorbeeld negatieve gedachten, dan kan dit bijdragen aan een slecht humeur. Terwijl je juist een positief humeur kunt hebben als je juist positieve gedachten hebt.
Het is dan ook handig om helpende overtuigingen te hebben over het leven en de wereld, zodat je makkelijk positieve gedachten opwekt.
Ook kunnen er meer fysieke of psychologische redenen zijn waarom je humeur is zoals hij is. Mensen met een ochtendhumeur kunnen bijvoorbeeld humeurig zijn, omdat ze niet uitgeslapen wakker worden. Die kan je dan vaak pas leuk aanspreken nadat ze hun eerste koffie (of zelfs energydrink) hebben gehad.
Ook kunnen angsten en depressieve gevoelens voor een slecht humeur zorgen en eenzaamheid is ook een gevoel waar je meestal niet vrolijker van wordt.
Prednison humeur
Ook kunnen sommige medicijnen invloed hebben op je humeur. Prednison is bijvoorbeeld een medicijn waarbij je in het begin last kunt hebben van stemmingswisselingen, maar na verloop van tijd stabiliseert dit zich.
Wel kunnen depressieve symptomen erger worden. Als je dus last hebt van een depressief humeur, houdt dan in de gaten of dit niet erger wordt als je prednison gebruikt[3].
Ochtendhumeur
Als jij last hebt van een ochtendhumeur kunnen daar meerdere redenen voor zijn. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat de dromen die je hebt veel invloed kunnen hebben op je ochtendhumeur. Heb je een leuke droom, waarin je sociaal bezig bent? Dan is de kans groot dat je ’s ochtends vrolijk wakker wordt.
Heb je juist een minder leuke droom, of droom je zelfs over sterven? Dan is de kans groter dat je last hebt van een ochtendhumeur[4].
Goed humeur krijgen tips
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een beter humeur te krijgen. Een van de manieren om je humeur te verbeteren is uitstelgedrag, maar dat is een manier die je op de lange termijn niet gelukkiger maakt. Daardoor kun je dus op de lange termijn meer last krijgen van een slecht humeur[5]. Daarom krijg je nu even tips die je op de korte én lange termijn helpen om je humeur te verbeteren.
Tip 1: Kijk naar de natuur
Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat als je meer tijd in de natuur, of in een omgeving met veel groen, doorbrengt dit goed is voor je humeur[6].
Dus heb je ’s ochtends last van een ochtendhumeur? Kijk even uit het raam naar een boom of iets anders natuurlijks in je buurt. Dan voel je je al tenminste weer ietsje beter.
Tip 2: Eet ontbijt
Heb je last van een ochtendhumeur? Dan kan het eten van een ontbijt, en daarna de lunch, al veel doen om je stemming te verbeteren.
Geef je lichaam en geest brandstof om op te functioneren.
Tip 3: Drink iets met cafeïne
In het onderzoek waarin getoond werd dat ontbijt eten helpt om je humeur in de ochtend goed te houden, kwam ook naar voren dat het drinken van koffie - of iets anders met cafeïne - helpt om in de ochtend en zelfs het begin van de middag je humeur te verbeteren[7].
Tip 4: Lees een vrolijk gedicht
Gedichten kunnen veel invloed hebben op mensen en onderzoek laat zien dat het lezen van gedichten ervoor kan zorgen dat je de stemming, of het humeur, van het gedicht overneemt[8].
Begin je dag dus met een mooi, positief en vrolijk gedicht om je stemming te verbeteren.
Tip 5: Ga bewegen
Het maakt niet uit of je ’s ochtends gaat bewegen of ’s avonds, maar beweging kan je helpen om van depressieve gevoelens en om van een slecht humeur af te komen. In een onderzoek naar atleten die last hadden van depressieve gevoelens kwam naar voren dat het niet uitmaakt op welk moment van de dag je beweegt, maar wel dat bewegen op zich al helpt om je humeur te verbeteren en om minder last te hebben van depressieve gevoelens[9].
Tip 6: Slaap op je rug
Dit is misschien een hele gekke tip, maar onderzoek laat zien dat hoe meer je gezicht contact maakt met het kussen als je slaapt hoe slechter je humeur ’s ochtends kan zijn. Een manier om ervoor te zorgen dat je gezicht minder contact maakt met het kussen is door op je rug te slapen[10].
Tip 7: Vitamine D en je humeur
Vitamine D kan ook veel invloed hebben op je humeur. Misschien is het je al eens opgevallen dat je aan het eind van de winter humeuriger bent dan aan het begin. Dit klopt, want in Nederland leven we te noordelijk om in de winter vitamine D te kunnen maken van zonlicht. Het is een vitamine die je lichaam opslaat en die je lichaam in de winter opgebruikt.
Onderzoek laat zien dat het nemen van vitamine D supplementen aan het einde van de winter ervoor kan zorgen dat je humeur weer verbetert.
Maar heb jij er ook in de zomer last van? Ga dan even voor jezelf na of je wel voldoende buiten komt en zonlicht op je huid laat stralen.
Tip 8: Visualiseer je best mogelijke zelf
In een onderzoek naar wat nu het beste werkt om je stemming te verbeteren werden twee technieken onderzocht. Namelijk: je best mogelijke versie van jezelf visualiseren of juist een dankbaarheidsoefening waarin je je dankbaarheid voor alles wat je hebt uit. Hierin kwam naar voren dat voor het direct verbeteren van je stemming het visualiseren van de best mogelijke versie van jezelf het beste werkt om snel je stemming te verbeteren[11].
Visualiseren van dit soort scenario’s is ook belangrijk bij hypnotherapie en zelfhypnose. Dus heel leuk om je dag mee te beginnen of om jezelf op te kikken als je eventjes een minder humeur hebt.
Als je dit lastig vindt om te doen kan een hypnotherapeut je hiermee helpen. Bij gevorderde hypnotherapeuten kan dit zelfs een doel zijn om naartoe te werken en kan de hypnotherapeut je helpen om een plan te formuleren over hoe je dit doel, je best mogelijke zelf, dan bereikt.
Tip 9: Achterhaal je triggers voor een slecht humeur
Merk je dat er een bepaald patroon is in momenten of bepaalde prikkels waardoor jij een slecht humeur krijgt? Dan kan een hypnotherapeut je helpen te achterhalen welke overtuigingen ervoor zorgen dat bepaalde gebeurtenissen bij jou direct voor een slecht humeur zorgen.
Vervolgens kun je met hypnose die overtuigingen veranderen, waardoor je niet meer door die prikkels een slecht humeur krijgt, maar waardoor je neutraal naar die gebeurtenissen kunt kijken. Misschien moet je zelfs een beetje lachen om de persoon die je was voordat je hypnose gebruikte om je overtuigingen te veranderen, zodat deze je juist helpen om een goed humeur te krijgen.
Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat cognitieve gedragstherapie in combinatie met hypnose beter werkt tegen depressieve klachten dan alleen cognitieve gedragstherapie[12].
Leer hypnose
Zoals gezegd zijn veel technieken ook toepasbaar met hypnose. Door je kennis van hypnose te verbeteren kun je veel doen om je eigen humeur en het humeur van anderen te verbeteren.
Wil je meer weten? Kom eens naar de gratis online masterclass voor een kennismaking met hypnose.
Of schrijf je direct in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Heb jij juist hulp nodig voor je humeur? Ga dan naar bestetherapeut.nl
Bronnen:
[7] https://karger.com/nps/article-abstract/26/4/198/231033/Effects-of-Breakfast-and-Caffeine-on-Performance?redirectedFrom=fulltext